Přidám svoje názory. Počítače jsem si po prvním Atari už dělal sám. Počítač na fotky si myslím nemusí být nijak výkonný, oproti moderním hrám. Mám taky více jak 7 let starou vlastní sestavu a stále spokojenost. Grafická karta v procesoru, výkonnější než předchozí samostatné, elektriku hodně žeroucí. 32 GB paměti, dobrá věc. SSD disk, rychlost nesrovnatelná s předchozími otáčivými. Důležitý je ten monitor, ten mám novější, taky Dell extra sharp 22 palců. Naprostá spokojenost. Stejně nemůžu jet na plné rozlišení, pak je vše moc titěrné a nelze se tam jednoduše trefit do menu.... Ty chceš 27 palců, budeš ho muset dát kousek dál od očí, bys nekroutil krkem a s tím rozlišením půjdeš taky dolů. Důležitá je klávesnice a hlavně myš. Já hodně retušuju a poslední dobu jsem jich vystřídal 6 ks, takže kabelová, laserová, herní.
Převádím klidně 100 RAW najednou, skládám i více jak 100 fotek ve Focus stack. Jo, počkám si pár minut, ale v tu dobu dělám něco jiného, převody běží v pozadí. Na samostatné snímky nečekám nikdy. Možná ti to brzdí něco ze softvéru, nebo tu 7 let starou sestavu máš fakt slabou.
6 TB externí disk je myslím zbytečně moc, nikdy to nevyužiješ. Já nemůžu zaplnit 1 TB a protože je otáčivej, USB 2, tak hrozně pomalej. Už bych vše jen SSD s menší kapacitou.
A v neposlední řadě je energetická náročnost. Když počítač běží každý den několik hodin, na účtu za el. se to projeví. Výkonný procesor žere hodně, grafická karta taky, monitory něco málo taky.
Jo, je to výkon vs. cena za pořízení a pak za elektriku.
Chtěl's názor, máš ho.