Počítač pro fotografa zvířat

Odpovědět
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

Byl jsem nějaký čas offline, upgrade byl nutný.
Třeba se to někomu bude hodit : http://www.photomecan.eu/cs/mdl/info/pr ... pgradem-pc
Šeba24
běžný
běžný
Jméno: Vladimír Šebík

Příspěvek od Šeba24 »

Přemýšlím nad upgrade pc a proto mám dotaz: používáte všichni stolní PC na úpravu fotografii + notebook na cesty, nebo případně notebook jako jedno + externí velký monitor? Mám obyčejné EIZO a teď uvažuji co je lepší koupit výkonný ale malí notebook nebo stolní pc? díky za případné info : wink:
Technika: Canon 5D mark III, Canon 500 f/4 IS USM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Canon EF 16-35mm f/4,0 L IS USM stativ GITZO GT4542LS Systematic, dálková spoušť atd.
michy
VIP
VIP
Jméno: Jiří Míchal

Re: Počítač pro fotografa zvířat

Příspěvek od michy »

Já mám nb a externí monitor
Attronach
běžný
běžný
Jméno: Vladimir Zenatik

Příspěvek od Attronach »

Pouzivam klasicky PC.
Jednak nemusim resit neustale nove baterie ale hlavne pripojim k tomu vic disku, mam tam kvalitni VGA, velmi rychly CPU a dostatek RAM abych mohl bez problemu otevirat libovolne obrazky v RAWu.

O neprakticnosti touchpadu a male klavesnice to samozreme taky je.
Nikon D7100 | Nikkor AF-S 300 f/4D IF-ED | TC-14II | Nikkor AF-S 18-105 f/3.5-5,6G ED | FEISOL CT-3442 Rapid + CB-40D | http://www.photo-nature.cz
michy
VIP
VIP
Jméno: Jiří Míchal

Příspěvek od michy »

Tak mam k tomu samozřejmě připojenou externí klávesnici, myš a tablet
Siplace

Příspěvek od Siplace »

Já zrovna dnes objednal nový stroj a po několika letech vyměním své dvoujádro (stolní PC)
http://www.asus.com/cz/Notebooks_Ultrab ... OG_G750JM/
Rozhodl jsem se jít do notebooku hlavně kvůli místa, časem k tomu pořídím nějaký 24´´ monitor. A právě nyní má ASUS akci cashback, takže 15-dní od koupě můžeš požádat o část peněz zpět a např. z výše uvedeného modelu vrací 3.000Kč.
více zde https://asuspromotions.com/cz/cz/cashback
Šeba24
běžný
běžný

Příspěvek od Šeba24 »

To je právě to co mě na klasice láká možnost více disků kombinace SSD + HDD, 32Gb ram... no ale asi to vyhraje ten notebook jsem hodně služebně pryč tak ať je i na cestě s čím pracovat. Díky za názory ;-)

Sent from my iPad using Tapatalk
Technika: Canon 5D mark III, Canon 500 f/4 IS USM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Canon EF 16-35mm f/4,0 L IS USM stativ GITZO GT4542LS Systematic, dálková spoušť atd.
Šeba24
běžný
běžný

Příspěvek od Šeba24 »

Siplace: ten ASUS vypadá dobře!

Sent from my iPad using Tapatalk
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Příspěvek od stugent »

Po osmi letech používání notebooků asus jsem si v prosinci pořídil Lenovo IdeaPad Y510p Black. Je to spíš herní notebook, ale i na úpravu fotek má slušné parametry (za předpokladu připojení monitoru).

Bohužel ani po půl roce od koupi jsem s ním nepracoval déle než deset minut. Nejprve problém s instalací ovladačů grafiky (jako informatik jsem si 2 měsíce nechtěl přiznat, že je nezvládnu nainstalovat sám), nakonec se ukázalo, že se jednalo a vadnou základní desku a byla nutná reklamace. Trvalo další měsíc, než desku vyměnili. Bohužel sotva mi notebook vrátili "opravený", opět nastal problém s grafikou. Některé barevné odstíny na displeji problikávaly jako staré CRT monitory z devadesátých let a po chvilce práce na nb už z toho tak bolela hlava a oči, že se u něj nedalo vydržet. Opět následovala reklamace a opět už měsíc čekám, kdy přijde zpátky.

Notebook od lenova už tedy nikdy více a ani ho nikomu nemohu doporučit! Zlatý asus!
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Šeba24
běžný
běžný

Příspěvek od Šeba24 »

stugent píše:Po osmi letech používání notebooků asus jsem si v prosinci pořídil Lenovo IdeaPad Y510p Black. Je to spíš herní notebook, ale i na úpravu fotek má slušné parametry (za předpokladu připojení monitoru).

Bohužel ani po půl roce od koupi jsem s ním nepracoval déle než deset minut. Nejprve problém s instalací ovladačů grafiky (jako informatik jsem si 2 měsíce nechtěl přiznat, že je nezvládnu nainstalovat sám), nakonec se ukázalo, že se jednalo a vadnou základní desku a byla nutná reklamace. Trvalo další měsíc, než desku vyměnili. Bohužel sotva mi notebook vrátili "opravený", opět nastal problém s grafikou. Některé barevné odstíny na displeji problikávaly jako staré CRT monitory z devadesátých let a po chvilce práce na nb už z toho tak bolela hlava a oči, že se u něj nedalo vydržet. Opět následovala reklamace a opět už měsíc čekám, kdy přijde zpátky.

Notebook od lenova už tedy nikdy více a ani ho nikomu nemohu doporučit! Zlatý asus!
díky za upozornění, já zase na Lenovu jedu už asi 5 let a kromě baterie musím říct že zatím ok ale možná se dnešní se starými Thinkpady nedají srovnat....Pročtu něco o tom ASUSU nějak jsem tu značku asi podceňoval :)
LorDP
stálý
stálý
Jméno: Petr Salinger

Příspěvek od LorDP »

NB bych na fotky už nikdy nechtěl. Martine jinak je to super článek jenom se zeptám neuvažoval jsi nad nas servery nebo externím diskem? přece jenom mít všechno v jedné krabici má svoje výhody i nevýhody.
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
Siplace

Příspěvek od Siplace »

LorDP píše:NB bych na fotky už nikdy nechtěl. Martine jinak je to super článek jenom se zeptám neuvažoval jsi nad nas servery nebo externím diskem? přece jenom mít všechno v jedné krabici má svoje výhody i nevýhody.
Proč ne?
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

Petr: mám fotky zálohované na 2 x 3 TB v Raidu 1 a ještě na externím síťovém disku, kam se mi sype automaticky rozdílová záloha. Je to malý WD My Book II nebo tak nějak. Zatím to šlape dobře, na lepší řešení už nemám. Lepší řešení = záloha mimo bydliště... :(
Jirka: NB bych taky nechtěl, jsi limitovaný a pokud ne, tak za tu cenu máš PC i s Eizem :)
Siplace

Příspěvek od Siplace »

Já myslim ze limitovany právě nejsi. Jasne je ze dovnitř nenacpes 4xHDD, ale kdo by to dnes v době NAS serveru dělal? Akorát to topí a žere elektřinu. Dle mého je nevýhodou akorát ta cena. Mám ten Asus s I7 a GTX865 a spokojenost. Ale každému vyhovuje něco jiného
uray
stálý
stálý
Jméno: Juraj Matěj

Příspěvek od uray »

Notebook na úpravu fotek si podle mě koupí každý (jen ten) kdo potřebuje být mobilní, není to ale levná záležitost. Mám slušný firemní NTB, ale srovnávat to s domácím PC nejde - je to o prioritách.

Udělal sem před nedávnem porovnání výkonu - zkoušel jsem si přenést katalog z jednoho roku (100 giga) LR a generovat náhledy + nějaké další měření a orientačně to vypadá takto:
-na starém PC (Core2Quad 9500 @3,4GHz 4GB RAM; SSD 64GB + HDD 1TB) výchozí rychlost 100%
-na noťasu (Core i5 @2,4GHz 8GB ram, SSD 80GB + 500GB HDD) rychlost 75% (vzhledem k starému PC)
-na upgradovaném PC (Core i5 @4,3GHz 16GB, SSD 64GB + HDD 1TB)  rychlost 230% (vzhledem ke starému PC)

Stejný "čerstvý" systém Win7 64bit, LR -zkušební 5ka - nová instalace, stejné nastavení, umístění katalogu, fotek...) Noťas má navíc novější SSD (v PC mám první generaci Kingstone SSD Now). Investice do X let starého PC cca 10 tis.kč ( motherboard, cpu, ram) znamenala znatelné zrychlení generování náhledů a práce samotné. Teď by to ještě chtělo nový monitor, musím počkat až se sratý odporoučí, jinak to manželka nezkousne ;-)

Jinak grafická karta nijak významně rychlost zpracování fotek neovlivní, podpora (CUDQ, OpenCL) je mizerná, ale zkoušel jsem jen pár sw (Zoner, Capture one, Lightroom,). většinou to brzdí procesor, disk nebo ram a právě výkon procesoru je u PC "levnější/dostupnější" než u NTB. Kdyby šel noťas poskládat tak je to o něčem jiném.
Odpovědět

Zpět na „Počítačový hardware“