Počítač pro fotografa zvířat

Odpovědět
Libor K
VIP
VIP
Jméno: Libor Kubát

Příspěvek od Libor K »

Přidám svoje názory. Počítače jsem si po prvním Atari už dělal sám. Počítač na fotky si myslím nemusí být nijak výkonný, oproti moderním hrám. Mám taky více jak 7 let starou vlastní sestavu a stále spokojenost. Grafická karta v procesoru, výkonnější než předchozí samostatné, elektriku hodně žeroucí. 32 GB paměti, dobrá věc. SSD disk, rychlost nesrovnatelná s předchozími otáčivými. Důležitý je ten monitor, ten mám novější, taky Dell extra sharp 22 palců. Naprostá spokojenost. Stejně nemůžu jet na plné rozlišení, pak je vše moc titěrné a nelze se tam jednoduše trefit do menu.... Ty chceš 27 palců, budeš ho muset dát kousek dál od očí, bys nekroutil krkem a s tím rozlišením půjdeš taky dolů. Důležitá je klávesnice a hlavně myš. Já hodně retušuju a poslední dobu jsem jich vystřídal 6 ks, takže kabelová, laserová, herní.
Převádím klidně 100 RAW najednou, skládám i více jak 100 fotek ve Focus stack. Jo, počkám si pár minut, ale v tu dobu dělám něco jiného, převody běží v pozadí. Na samostatné snímky nečekám nikdy. Možná ti to brzdí něco ze softvéru, nebo tu 7 let starou sestavu máš fakt slabou.
6 TB externí disk je myslím zbytečně moc, nikdy to nevyužiješ. Já nemůžu zaplnit 1 TB a protože je otáčivej, USB 2, tak hrozně pomalej. Už bych vše jen SSD s menší kapacitou.
A v neposlední řadě je energetická náročnost. Když počítač běží každý den několik hodin, na účtu za el. se to projeví. Výkonný procesor žere hodně, grafická karta taky, monitory něco málo taky.
Jo, je to výkon vs. cena za pořízení a pak za elektriku.
Chtěl's názor, máš ho. :)
Canon EOS 700D, 6D, objektivy Canon MP-E 65, Canon EF 100 Macro a Mitutoyo Mplan APO 10x
https://www.flickr.com/photos/144909747@N03/
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Příspěvek od aqualife »

Díky za názory, Libore ty disky potřebuju, protože mi nejde mazání :-) a v poslední době fotím všechno v krátké sérii, ono se to často vyplatí i u lidí a streetovek, jenže to rozhodování co pak smazat žere moc času. Zatímco za nový foťák nebo objektiv jsem byl často schopen chodit dalších pár let jako drban, za PC je mi to nějak proti srsti. Na druhou stranu, jednou k tomu bude muset dojít. Překvapils mě s tou elektřinou, začnu to vypínat,poslední dva roky mi to běželo skoro nonstop. Myslel jsem, že když to usne, tak to stačí.
Faktem je to, že tuhle sestavu mi dle mého zadání aby vše bylo od CZC navrhl kamarád, PC fanatik. Jenže ona je stejně blbá skříň, která má průhlednou bočnici a má nějaké blikačky, to nechci.
Tak nakonec se snaží tlačit cenu dolů. Mohu poprosit ještě o názory na tohle? To první bylo opravdu moc.
https://www.czc.cz/d7s3ktdi6ehr2bqfrf7a7nt6vb/seznam
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Pořád jde ušetřit na té bedně (třeba https://www.czc.cz/evolveo-r05-cerna/163856/produkt). Sice u ní píší, že má hlučnější větráček, ale ten se dá nahradit nebo vůbec nezapojovat. Pochybuji, že při úpravě fotek bude ta sestava nějak víc topit, aby ji bylo nutné intenzivněji chladit.
Obecně platí, že čím těžší bedna, tím větší pravděpodobnost, že chod počítače bude tišší, protože tenké plechy víc vibrují. I když u těch nejlevnějších beden prý někdy stačí vylámat krycí plechy pro 5,25 mechaniky na předním čele, což údajně bývá nejčastější zdroj hluku.
Já bych si ještě nechala navrhnout sestavu pro fotografa a občasného tvůrce videa i přímo u CZC. Řekla bych jim jaký na tom pojede software a co se mi na stávající sestavě seká.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Je to fakt těžká situace. Když se řekne že nějakej foťák je dobrej, většina souhasí. U těch počítačů co člověk, to názor. Nějak nevím, s kým se v CZC radit. Práci jim chci zadat, ale kdoví kde ti technici sídlí.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

V TSB jsem vešla do prodejny a řekla jednomu ze zaměstnanců, že potřebuji upravit jejich sestavu a on mi udělal nový soupis podle cenového limitu a neměl s tím problém. Netuším, jestli jsou stejně informovaní zaměstnanci CZC, ale snad tam nejsou jen brigádníci, kteří vydávají zboží ze skladu.

Ono je to fakt těžké. Já upřednostňuji velká úložiště, protože za ty roky, co používám PC, vím, že se mi časem podaří zaplnit cokoliv a zároveň jsem nikdy nepotřebovala ke své práci výkonnou grafickou kartu, tedy tuto položku ignoruji. A na rovinu - PC je staré 7 let a proto ho chci nahradit, je argument o ničem, protože není zřejmé v čem konkrétně nestačí a jaké programy na něm jedou. Za těch 7 let se hodně vyvíjely hry, ale grafické programy lze rozjet pořád i na slabších zařízeních. Na fotky fakt v pohodě stačí i celkem starý křáp, když je v něm SSD, dost úložného místa a cca 16 GB RAM. Pochopitelná je ta investice do nového monitoru, tam ten rozdíl bude předpokládám výrazně vidět. Jestliže ten monitor staré PC neutáhne, tak bych si stanovila cenový limit, šla do prodejny a nechala si vytvořit k tomu monitoru PC pro fotografa a případně filmaře (a opět jsme u toho, že sám kupující musí vědět, jestli střih videa bude stěžejní a proto potřebuje výkonný procesor a grafickou kartu nebo to bude okrajová záležitost kdy si v klidu počká, až to slabší PC přechroustá).
Petr Muláček
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od Petr Muláček »

Než to vybereš,tak ty komponenty budou starý a budeš vybírat novou sestavu : D
Ale zatim to vypadá,že spíš přebereš,než že dobře vybereš.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Nojo, ale když já mám v tom starém už moc prachu :-) Ale vážně. Třeba načítání v Zoneru je už čekárna.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Jenom se ještě zeptám na názory.
Není nakonec lepší tohle cenově skoto stejné řešení?
https://www.alza.cz/omen-by-hp-15-ce?dq=5632334
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

To je myšleno i jako náhrada toho 4K 27" monitoru? Pokud ano, nedává to celé jako lepší nástroj pro úpravu fotek moc smysl.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Martina píše:To je myšleno i jako náhrada toho 4K 27" monitoru? Pokud ano, nedává to celé jako lepší nástroj pro úpravu fotek moc smysl.
Ne, bylo to myšleno tak, že časem dokoupit monitor a externí disky, ale je to blbost.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Petr Muláček píše:Než to vybereš,tak ty komponenty budou starý a budeš vybírat novou sestavu : D
Ale zatim to vypadá,že spíš přebereš,než že dobře vybereš.
Koupíte nový počítač, vezměte si ho domů, a jakmile dokončíte rozbalení vidíte reklamu na nový počítač, který dělá váš zastaralý . Zdá se, že jste předurčeni k frustrace a spoustě výletů do obchodu s počítači.
Petr Muláček
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od Petr Muláček »

Koukám,že už v tom máš regulérní guláš.Kup něco do dvaceti tisíc co ti poradí,k tomu ten monitor co máš vybranej a hotovo.Na fotky to bude určitě stačit.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Ten NB je nesmysl. Jo, jak říká Petr.
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Notebook nevidím úplně jako nesmysl, sám ho používám ... Ale stačí mi za 25, s ssd diskem, k tomu 3 usb disky, ještě postaru usb3, nemusí být používány všechny společně a 22ka monitor - na větší ani nemám místo - a žádné omezení nevidím ... nedělám ovšem nijaké převratné PP prasopsiny :-), video nedělám vůbec, tam by to ale myslím bylo i o jiných kartách a i disku, tahle dvojička ti klidně sežere celý rozpočet ......
Já naopak vidím nejlepší investici do monitoru, jinak bych si ho nekupoval ...
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

No přátelé, po diskuzi tady a ještě s několika znalými přáteli jsem nakonec požádal o návrh CZC, měli pár upřesňujících dotazů a zdá se mi, že to berou vážně. Tak uvidím. Až to pošlou, dám to sem k diskuzi,třeba to pomůže i dalším.Je to taková pro mě mrzutá investice, protože na rozdíl od foťáků to není o radosti, ale o potřebě a to je vždy bolestný výdaj, něco jako nové boty :-).
Odpovědět

Zpět na „Počítačový hardware“