HORTOBÁGY
- Priman
- zkušený běžný

- Jméno: Honza Řehák
HORTOBÁGY
Jo a ještě praktické cenovky- slovenská dálnice 10Euráků, maďarskou lze zaplatit i přes web - nepoužívají nálepky, ale kamerový systém snímající SPZ, cena byla 3077HUF, cena Naturalu95 od cca 450huf/l. 
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
-
vla
- zkušený protahující

- Jméno: Vladimír Dráb
HORTOBÁGY
Díky, poskytuješ skvělé informace, brožura by se hodila, minule jsem tam byl těsně před sezonou a propagační a informační materiály ještě k dispozici nebyly. Bude to spíš ornitologická výprava, ale doufám, že i něco málo nafotím. Díky, Vla.
- Priman
- zkušený běžný

HORTOBÁGY
Poskytuju informace, protože sám moc dobře vím, jak je obtížné a přitom důležité je při podobných výpravách získat pokud možno s předstihem. Někdy mi přijde, že se s nimi nikdo nechce moc podělovat. Já jsem si Maďarsko - jih a tenhle SV kout - plánoval někdy od konce listopadu a abych pravdu řekl, moc relevantního jsem nenašel. O jihu téměř vůbec, vlastně jsem vycházel jen z vlastní jednodenní zkušenosti z loňského roku, článku a mailu Honzy Svatoše, nějakých článků P.Podzemného a Dodina. Od března jsem sledoval birding.hu a těšil se na prodloužený víkend čtvrtek-úterý (1.5) a můžu říct, že paráda. Za 5 dní napočítal jsem 89 ptačích druhů (možná víc, smolil jsem si to v práci pak jen podle paměti) a ačkoliv to nebyla výprava o focení, zážitků byla hromada. Tak doufám, že Ti svými informacemi pomůžu nejen k těm zážitkům, ale i k jejich prodání sem na fórum! Brožura s mapkami ZDE Pokud by Ti nevyhovoval hosting, případně něco dalšího, rád pomůžu. Měj se a šťastnou cestu!!!!!
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
-
vla
- zkušený protahující

HORTOBÁGY
Díky, brožurku jsem si stáhl. Taky mám pocit, že si zdejší znalci podrobnosti o lokalitách až moc chrání. Proto jsem sem dával minule nějaké scany a cenové informace, ale moc se to nechytlo, prakticky nikdo se nepřidal. Myslím, že je to škoda, pokud se jedná o veřejné lokality bylo by milé kdyby se na tomto foru objevovali nějaké podrobnosti, které by ostatním zpříjemnili plánování, případně pohyb po dané lokalitě. 
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
HORTOBÁGY
Vla: já toho moc neznám, ale z míst, kde jsem byl mám různé prospekty a info. Ale dávat to sem dřív, než o to někdo požádá, se mi nechce, už proto, že to zabere dost času a nerad dělám eventuálně zbytečnou práci. Takže si myslím, že když kdokoliv napíše, že shání info o XXXX, tak většina lidí (včetně mě), která něco má, to ráda naskenuje a poskytne včetně komentáře... Tím chci říct, že si nemyslím, že je to nějakou ochranou informací, ale že to od tazatele chce pouze ukázat zájem. 
Priman: brožurku jsem si také stáhl a příležitostně se tam podívám - díky za ni.
Priman: brožurku jsem si také stáhl a příležitostně se tam podívám - díky za ni.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
-
Karlos Lomský
- běžný

HORTOBÁGY
Povolení od rybářů nevím, nám k tomu stačil ten papír, co jsme měli koupený jako vstup do parku, ale fakt je, že nás kontrolovali během 5 minut, co jsme dorazili. Jinak Hortobagy máme vcelku prošláplou, ale jak píše Martin, dávat sem jen tak info, je zbytečné. Ono se to stejně nejlépe popíše někde u piva. Jo, často je to z ruky, ale asi by se dalo připravit diskusně poučné téma na podzimní sraz a tam nějakou lokalitu probrat, třeba, nevím.
- Totmi
- zkušený protahující

- Jméno: Martin Grossman
HORTOBÁGY
Nevíte prosím někdo, jestli se dá v "íčku" v Hortobagy povolenka do parku už konečně platit kartou? Předchozí léta to nešlo. Díky.
Technika: Do roku 2020 Canon, Od léta 2020 Sony A9ii+Sony 200-600/5.6-6.3, Stativ + hlava FEISOL.
http://www.martin-grossman.com
- Totmi
- zkušený protahující

- Jméno: Martin Grossman
HORTOBÁGY
Nešlo to předchozí léta a nejde to ani letos. Berou jen forinty. Bankomat je naštěstí kousek. 
Technika: Do roku 2020 Canon, Od léta 2020 Sony A9ii+Sony 200-600/5.6-6.3, Stativ + hlava FEISOL.
-
Jenda
HORTOBÁGY
Ahoj, máte někdo zkušenosti s pronájmem krytů v Hortobágy? Koukal jsem na stránky http://www.sakertour.com, ale celotýdenní "dovolená" all inclusive za 1000Euro není úplně to co hledám. Dají se pronajmout (třeba i jejich) úkryty na jeden/dva dny za a nějaký rozumnější peníz? Popř. je tam něco veřejné? Jde mi teď především o podzimní jeřáby, na které je to z klasických pozorovatelen zoufale daleko pro asi jakýkoliv objektiv.
Jinak pokud se tam někdo chystáte, loni (2014) mi dost vyrazilo dech, že v jeřábí sezóně začali místní "ochránci" vypravovat ranní vlak někdy kolem 5:30 ráno. Jezdíme tam přes noc s dojezdem tak kolem páté + hodina na cestu pěšky ke Kontáši. Na focení to není (tma a je to daleko), ale vidět ten ranní rozlet je zážitek. Loni ale první vláček vytáhli po té páté a v půl šesté už jel plný lidí dozadu. Čili pro mě atmosféra pryč a ptáci taky pryč. Spíš než nadšenejch fotografů byl vláček plnej rodinek s děckama, co prostě potichu nevydrží, od toho jsou to děcka.
Hodně se mi ale líbila jezera Tisza-tó, kde se dá půjčit loď (my si jí 2x půjčovali v Poroszló, ale bacha ceny jsou velmi různé. Od 30Eur
po 3000Ft za tu samou kanoi/den v přístavech 300m od sebe) a projet celou tu rákosovou soustavu. Ale napoprvý určitě doporučuju vytisknout mapku.
Jinak pokud se tam někdo chystáte, loni (2014) mi dost vyrazilo dech, že v jeřábí sezóně začali místní "ochránci" vypravovat ranní vlak někdy kolem 5:30 ráno. Jezdíme tam přes noc s dojezdem tak kolem páté + hodina na cestu pěšky ke Kontáši. Na focení to není (tma a je to daleko), ale vidět ten ranní rozlet je zážitek. Loni ale první vláček vytáhli po té páté a v půl šesté už jel plný lidí dozadu. Čili pro mě atmosféra pryč a ptáci taky pryč. Spíš než nadšenejch fotografů byl vláček plnej rodinek s děckama, co prostě potichu nevydrží, od toho jsou to děcka.
Hodně se mi ale líbila jezera Tisza-tó, kde se dá půjčit loď (my si jí 2x půjčovali v Poroszló, ale bacha ceny jsou velmi různé. Od 30Eur
-
vla
- zkušený protahující

HORTOBÁGY
Podzimní Jeřábi nejsou problém, vyskytují se na mnoha místech i mimo rezervaci. Nechávají jim nesklizená kukuřičná pole. Stačí si někde časně ráno na takovém místě postavit stan, nebo jiný lehký kryt a počkat až přiletí. Bydleli jsme na křižovatce silnic 33 a3315 ( Patkos Csarda)a k jeřábům to bylo na druhpu stranu silnice asi 500mm, další místo cca jeden km úplně v polích u polní cesty atd. 
-
Jenda
HORTOBÁGY
Nevím, přijde mi to tam všechno strašně daleko. Ale pravda, že pořádný dlouhý objektiv si plánuju teprve pořídit
. Ale rozhodně nejblíž jsem se k jeřábům dostal loni Jizerkách. I když jen 2 kusy.
-
Jenda
HORTOBÁGY
Né, myslel jsem jako že je to daleko na focení. Ale zkusím si příště postavit kryt někde na poli a čekat. Ale při tom obrovským prostoru kterej tam je, to bude hodně velká loterie. Asi to nejdřív obhlídnu kde sedí, a druhej den půjdu na to místo. Ale to má ještě půl roku čas
. Spíš mi šlo o to, jestli někdo ví o nějakých pevných krytech, které by se daly využít a kde by byla naděje mít ptáky třeba do 20-ti metrů.
- Priman
- zkušený běžný

HORTOBÁGY
Je tu někdo, kdo mi podá aktuální informace o tom, kam se teď smí a zároveň nesmí vstoupit? HNP sice udělal nové www stránky, ale srozumitelnou mapu aby člověk pohledal. Nerad bych (si) dělal někde problémy, zvlášť když jejich jazyk neovládám a angličtina není ani mou ani jejich silnou stránkou... . Díky.