HORTOBÁGY

Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

HORTOBÁGY

Příspěvek od Photomecan »

Poud někdo máte zkušenost s touto rezervací, rád bych se dozvěděl co nejvíc...

Tohle by mohlo zajímat ty movitější z nás: http://www.sakertour.com/index.php
hilgertom

Re: HORTOBÁGY

Příspěvek od hilgertom »

Zkus kouknout na Luboše Kadeřávka http://www.luboskaderavek.com
Ten tam nedávno byl s kolegou a přivezl spoustu hezkých fotek
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Honza

Příspěvek od honziceks »

MECAN: Co presne bys potreboval vedet a o ktere druhy ti jde predevsim? Byl jsem tam naposledy loni v lete , ale celkem to tam znam z minulosti. O tom SAKERTOUR jsem slysel. Nicmene nektery druhy se daji nafotit i bez toho, jenom to ma clovek ulehceny, ze nemusi nic resit jenom prijede , zacvaka a nacvaka :) :) :) . Ja mam radsi opravdove wild bez nejakych skrysi. Protoze pak ma spousta lidi stejny druhy na stejny vetvi :) :) :)

JEdna z lonska z Hortobag jeste se starym objektive. Rybak cerny

[mrtve linky]
Jan Veber
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Jan Veber

Příspěvek od Jan Veber »

Hortobágy je nádherná lokalita ve všech ročních obdobích, ale snad nejnavštěvovanější je v období tahu jeřábů popelavých.

http://www.veberphotogallery.com/index. ... ail&id=587
Taky se tam zase letos chystám!
M.H.
vzácný host
vzácný host
Jméno: Miloš Hrdlička

Příspěvek od M.H. »

Ahoj všem! Navštívili jsme s kamarády Hortobágy, hlavním cílem byl orel mořský... Využili jsme služeb a hlavně krytu od Sakertour (viz Mecanův příspěvek úplně nahoře). Pokud by to někoho zajímalo, tak pár stručných postřehů je tady http://www.mhfoto.cz/zapisek.php?id=36

No a článek mého kolegy Mirka Zítka je zde http://www.mzphoto.cz/novinka.php?id=00029
Miloš Hrdlička, www.mhfoto.cz
vla
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vladimír Dráb

HORTOBÁGY

Příspěvek od vla »

Měl bych prosbu o nějaké konkrétní informace, zatím jsou zde odkazy spíše na fotky. Jde mi o nějaké mapky, možnosti přístupu z konkrétních míst, možnosti přejíždění autem, možnosti projíždění na kole, omezení na pěší pohyb. Pokud tam jsou nějaké vyznačené trasy jejich délky a případnou možnost použití kol atd. Nepřístupné oblasti, čeho se vyvarovat, jaké jsou případné vstupy atd. Kde začít při první návštěvě atd. Jde mi hlavně o ptactvo, případně celkový přehled oblasti a kde je co k vidění. Zajímavý by byl i odkaz či kontakt na nějaké ubytování. Chystám se do této oblasti z jiných důvodů začátkem dubna a tak bych to rád spojil s nějakým focením či pozorováním a nerad bych se potuloval někde mimo atraktivní oblasti. Stačí mi na základní obhlídku s focením den či dva? Jsou tam třeba oblasti kde je nutný průvodce, nebo můžu všude sám. Jaká je tam začátkem dubna návštěvnost? Prostě rád bych tam strávil jeden až tři dny a trochu se na to připravil. Díky, Vla.
Krafra
VIP
VIP

HORTOBÁGY

Příspěvek od Krafra »

Vla: Zkus kontaktovat: http://www.naturphotogallery.cz .
Něco psal loni na svém webu i L.Kadeřávek,ale už články asi vymazal.
vla
zkušený protahující
zkušený protahující

HORTOBÁGY

Příspěvek od vla »

Takže jak se zdá nějakých rad od zkušenějších se nedočkám. Takže nezbylo než sednout do auta a zjistit aspoň základy na místě, což jsem provedl tento víkend. A jelikož se domnívám, že se nejedná o nic co by bylo třeba tajit něco info sem dám. Vzdálenost z Prahy cca 700km, nafta cca Euro/l, cesta většinou po dálnici, posledních asi 70km po solidní asfaltce. Ubytování v soukromí 3300/os, hotely netuším, sezona začíná 1.5 pročež bylo vše zavřeno. Tím pádem jsme neplatili ani vstupné, které je v sezoně 900 HUF/osoba (ceny vydělte cca 10 a jste na korunách). Přímo ve vesnici je malý univerzální krámek, otevřený i v sobotu a neděli + infocentra, kde se lze domluvit, místní obyvatelé mluví jen maďarsky, jinak ani slovíčko. Takže komunikace probíhala rukama-nohama a kreslenými obrázky. Např. ráno jsme vyklidili pokoj, auto jsme si chtěli nechat na dvoře do odpoledne, tak jsem namaloval auto, hodiny a šipku ven. Jako dopravu jsme zkusili kola, k "hlavnímu ornitologickému" rybníku to bylo 8km po polní zatravněné vyvýšené cestě, v okolí promáčené louky s jezírky čejkami a volavkami. Cesta dobře značena přímo jako cyklo. U rybníka zkultivivaná bažinka s bahňáky. Vlastní rybník je rozdělen na několik menších hrázemi, na kterých jsou vyhlídkové věže. Pozor rybník je obrovský, za den jsme to na kole zdaleka vše neprojeli. Fotky jsou dokumentační 300/4 LIS + 2x TC, nechal jsem je bez ořezu pro představu únikových vzdáleností, vše z ruky a docela roztřesený po jízdě na kole. Okolo rybníka by měl jezdit v sezoně vláček, ale trať bylo dosti rozestavěna, tak netuším jestli to stihnou. Lze najmout průvodce pro skupinu zájemců za 15000 HUF/4 hodiny. Vlastní pozorovací věže jsou po celém obvodu, pro pozorování hladiny by byl dobrý silný triedr, nebo lépe stativák, většinou je v jejich okolí 20-50m rákosí a pak teprve hladina. Z cestiček jsme viděli na třeba i dva metry sýkořice vousaté, strnady rákosní a cvrčilky, rákosníky jsme jen slyšeli.
obr1f.jpg
obr3.f.jpg
obr4.f.jpg
obrf2.jpg
mapa-f.jpg
Falko
protahující
protahující

HORTOBÁGY

Příspěvek od Falko »

Ahoj lovci, nechystáte se nebo nejste momentálně někdo v Hortobagach? Já jen jaké je tam počasí (hlavně ráno a navečer)a kolik je jeřábů? Děkuju za info.
zdenekbrtek
VIP
VIP
Jméno: Zdeněk Kratochvíl

HORTOBÁGY

Příspěvek od zdenekbrtek »

Syn mi dnes odtamtud volal, 16 C jasno, že chodí přes den v tričku, jeřábů a hus dost, dodal jen, že viděli bernešky rudokrké.Ale jestli to počasí vydrží, neříkal.
Frca
VIP
VIP
Jméno: František Kroupa

HORTOBÁGY

Příspěvek od Frca »

Ahojte,jen bych dodal, že ty bernešky jsme měly na Kondáši. Jinak jeřábů bylo dost a počasí parádní. Stojí to za to!!
Canon 600D, Tamron 150-600 Di VC USD,Canon Eos 450d,manuální Exakta 500mm,f8 ,Tamron SP 70-300mm F4-5,6 Di VC USD,
vla
zkušený protahující
zkušený protahující

HORTOBÁGY

Příspěvek od vla »

V neděli odjíždím na Hortobágy, máte někdo nějaké aktuality, případně co na jaře určitě nevynechat?
Priman
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Honza Řehák

HORTOBÁGY

Příspěvek od Priman »

Byl jsem tam cca 3 týdny zpátky, vstup je v současnosti 1000HUF za osobu/24hodin do 3 "Ukázkových oblastí" nebo 2000HUF za týden. Určitě, hlavně pokud jedeš poprvé, stojí za návštěvu "hlavní rybník" Hortobágy-halastó, i když šel bych kvůli hojnější návštěvnosti (hlavně o víkendech) opravdu hodně brzo ráno nebo až navečer. U začáteční stanice vyhlídkového vláčku je tabule s významnějšími pozorováními poslední doby. K projití všeho je zapotřebí dost času, jen vzdálenost k poslednímu rybníku Kondás je tak 4km. Moc se mi líbila Szálkahalomská oblast, kde se po cestě okolo kolonie havranů, štěkajících pasteveckých psů a polorozpadlé pozorovatelny dá dostat k vodní laguně plné libůstek - břehouši, pisily, tenkozobci, kolpíci, spousta dalších bahňáků a hus. Rád taky vzpomínám ( tlumiče auťáku teda rozhodně ne) na cestu do vesnice Nagyiván, cestou spousta bramborníčků, chocholoušů, kousek u odbočky poštolky rudonohé, v Nagyivánu 19 čapích hnízd!!!!.... Kemp přímo v Hortobágy vyšel na cca 240Kč auto, stan, dospělec a dítě. Kdybys ještě něco rád věděl, ptej se.
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
vla
zkušený protahující
zkušený protahující

HORTOBÁGY

Příspěvek od vla »

Díky za reakci, na hlavním rybníku jsem byl před dvěma lety, letos bych rád nějaké další oblasti, třeba laguna s libůstkami by byla zajímavá, je možné zaslat GPS, případně nějaké mapky ? Beru všechno co máš. Mám jen 2-3 dny, což na takovou oblast moc není. Doufám, že i něco nafotím.Vla.
Priman
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Honza Řehák

HORTOBÁGY

Příspěvek od Priman »

Byl´s tam - neuvědomil jsem si předchozí postarší příspěvky. Bohužel volně dostupné informace + mapy, kam se smí, v podstatě na webu nejsou. Na informovanosti cizinců by měli Maďaři fest zapracovat, a to je ještě tento SV oproti zaostalejšímu jihu nebe a dudy.
Pokud budu mít zítra příležitost, někde naskenuji brožuru "Nature trails in Hortobágy National Park", kterou sice dostaneš v infocentru, ale aby ses mohl připravit....
Tady dám jen na nástěnce připevněné foto mapek, jen pro hrubou orientaci.
Nabízejí v současnosti 3 demonstrační oblasti - hlavní rybník Hortobágy- halastó, Egyek a Szálkahalom. Cestu k hlavnímu znáš, Szalkahalom je ještě několik km za Hortobágy směrem na Debrecen, přičemž parkoviště s vyhlídkovou věží nemůžeš přehlédnout - označeno a přímo u silnice. Pokud z parkoviště vyrazíš cestou mezi statkem a ostrovem lesa plného havranů a poštolek (sem tam se ozval dudek) až na jeho nejzašší cíp ( k polorozpadlé vyhlídkové věži), lagunu uvidíš. Tam bych si dovedl focení v krytu i představit. Já byl s desetiletou dcerou, tak jsme to jen tak prošli. Na Egyek d.a. narazíš prvně už kousek (10-15km) za Tizsafured prakticky přímo proti odbočce na Nagyiván. Opět parkoviště s rozhlednou, v těsné blízkosti stěna s kolonií vlh a břehulí, za naší návštěvy opuštěná, kousek zpět cca 300m kolonie rudonožek. Ke vstupu do rybniční části této oblasti je zapotřebí ještě nadstavbové povolení od rybářů, pokud jsem dobře pochopil. Byl jsem i u Tizsa-tó, ale kvůli až přílišnému turistickému ruchu pro příště klidně vynechám.
Přílohy
Szalkahalom.jpg
HORTOBAGY.jpg
Egyek.jpg
Szakahalom - věž
Szakahalom - věž
Od pororozpadlé věže na konci lesního ostrůvku je vidět....
Od pororozpadlé věže na konci lesního ostrůvku je vidět....
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
Odpovědět

Zpět na „Zahraničí“