Sýkorky a ostření
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Sýkorky a ostření
Ohledně použití UV filtru mám, jakožto celoživotní odpírač, novou zkušenost z naší poslední cesty v Namibii. Jelikož jsme Ondrovi pořídili nový objektiv (a vím, že občas je důležitější fotka než starost o techniku), rozhodl jsem se mu k němu koupit kvůli ochraně UV filtr. Vždy jsem měl strach, že je to další a méně kvalitní vrstva a že to není dobré pro kvalitu, ale z různých stran mě přesvědčovali, že je to naprosto OK, ba dokonce za slunných dnů na horách to může i výsledek zlepšit. Takže jsme po konzultaci s VFfoto koupili jejich nejlepší UV filtr bratru za 3.000 Kč, doporučili ho našemu začínajícímu spolucestovateli, který jej koupil taky (takže na naší cestě měli 3 lidi stejný objektiv a 2 z nich nasazený ten UV filtr) a výsledkem je, že než jsme při archivaci zjistili, že fotky jsou neskutečně zprasené, ztratili jsme asi 8 dní focení a skoro celou Etoshu. To, co to dělalo v naprosté většině případů a různých úhlů s fotkama, přikládám jako obrázek. Já naštěstí na Gandalfa nic nedal, takže jsem jen od těch dvou nešťastníků proklet.
Takže já už NIKDY nedám na objektiv ochranný UV filtr!!
Takže já už NIKDY nedám na objektiv ochranný UV filtr!!
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
- Martina
- VIP

Sýkorky a ostření
Nezkoušeli jste poslat tuto ukázku VFfoto? Zajímalo by mě, jak by reagoval. Přece jen nabízet produkt, ke kterému se dá vygooglit taková ukázka, musí majitele firmy dost znejistit.
- MartinP
- VIP

Sýkorky a ostření
Poslali jsme to zpět na reklamaci a pan majitel to prověřuje. Jsem zvědavý na výsledek, nevím, jestli je to úhlem dopadu světla (vždy máme clonu!!), nebo tím, že je to dlouhé tele (150-600, takže FF ekv. 1200mm), opravdu netuším. Ale je to dost zoufaléMartina píše:Nezkoušeli jste poslat tuto ukázku VFfoto? Zajímalo by mě, jak by reagoval. Přece jen nabízet produkt, ke kterému se dá vygooglit taková ukázka, musí majitele firmy dost znejistit.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
- MartinP
- VIP

Sýkorky a ostření
...byl jsem z toho tak v šoku, že jsem hledal, jestli jsme na tom nenechali nějakou folii, co se měla stáhnout...
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
- Zbyněk.N
- VIP

- Jméno: Zbyněk Nantl
Sýkorky a ostření
Stejná zkušenost a nejen s VF foto filtry. Hlavně na telatech respektive na tamron 70-210 . S filtrem to udělá ostrou fotku jen při ručním zaostření, af ostří blbě. Foťák na stativu, zaostřeno ručně a fotka v celku ostrá i s filtrem při použití af s filtrem špatně zaostřeno . Fotka celkem podobná Martinově ukázce. Verdikt , filtr leží v šupleti i když při focení beach volejbalu mě to netěší.
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Sýkorky a ostření
Klaca píše:Vždyť to je fyzikální nesmysl, proč by fotky v identických podmínkách, světle, nastavení a nehybnýmu foťáku měly být různě ostrý? Něco tu neostrost musí způsobovat. Předpokládejme, že prostředí (vzduch se netetelí) a světlo je stejný. Zbývá již popsané různé zaostření (lze eliminovat přepnutím na mf) a drobnej bf a ff, nebo je to pohybem, víc možností není.
A pokud platí:Je to bezpředmétná diskuze a věnoval bych investovanou energii jinamTadeas píše:Mně teda na takovýhle zvětšení nepřijde ta měkčí fotka nevyhovující z hlediska ostrosti, pořád je to zoom na plnou díru, spíš by mě zajímalo, jaktože se ta sestava je schopna vyhoupnout ještě výš a čím to může být.
- MartinP
- VIP

Sýkorky a ostření
ani ruční nepomáhá - tam není ostrý nic, je to prostě rozblebtlýZbyněk.N píše:Stejná zkušenost a nejen s VF foto filtry. Hlavně na telatech respektive na tamron 70-210 . S filtrem to udělá ostrou fotku jen při ručním zaostření, af ostří blbě. Foťák na stativu, zaostřeno ručně a fotka v celku ostrá i s filtrem při použití af s filtrem špatně zaostřeno . Fotka celkem podobná Martinově ukázce. Verdikt , filtr leží v šupleti i když při focení beach volejbalu mě to netěší.
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
- Klaca
- VIP

- Jméno: Tomáš
Sýkorky a ostření
Ale dobrej způsob, jak zajistit, aby (bejvalý) kamarádi neměli z jednoho výletu stejný fotkyMartinP píše:Poslali jsme to zpět na reklamaci a pan majitel to prověřuje. Jsem zvědavý na výsledek, nevím, jestli je to úhlem dopadu světla (vždy máme clonu!!), nebo tím, že je to dlouhé tele (150-600, takže FF ekv. 1200mm), opravdu netuším. Ale je to dost zoufaléMartina píše:Nezkoušeli jste poslat tuto ukázku VFfoto? Zajímalo by mě, jak by reagoval. Přece jen nabízet produkt, ke kterému se dá vygooglit taková ukázka, musí majitele firmy dost znejistit.
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Sýkorky a ostření
Možná to spolu úplně nesouvisí, ale zjistil jsem, že když fotím z okénka auta s nasazenou sluneční clonou a ten fo´ták je včetně objektivu a clony "vyhřátej" z auta, tak po vystrčení z okénka do chladnějšího prostoru uvolňující se teplo z té sluneční clony způsobí neostrost snímku.Když udělám fotku bez sluneční clony tak je ostrá.Trvalo mně dlouho než jsem na to přišel, ale je to prostě tak, z auta fotím hodně často dokument výskytu dravců v zimním období a zásadně poslední dobou vždy bez sluneční clony.
Adekvátně bych řekl, že prostor mezi čočkou a nasazeným UV filtrem se může nadměrně ohřát podobně jako prostor uvnitř skleníku a tím způsobit neostrost snímku. Třeba je to ale úplná blbost. Chtělo by to odzkoušet s okamžitě nasazeným UV filtrem a s UV filtrem který je nasazen už delší dobu a je na sluníčku.Nebo vyfotit něco s UV filtrem v interieru a pak to samé po delším pobytu venku na sluníčku a porovnat.
Názorově se ztotožňuji s MPelánkem a UV filtr zásadně nepoužívám.
Adekvátně bych řekl, že prostor mezi čočkou a nasazeným UV filtrem se může nadměrně ohřát podobně jako prostor uvnitř skleníku a tím způsobit neostrost snímku. Třeba je to ale úplná blbost. Chtělo by to odzkoušet s okamžitě nasazeným UV filtrem a s UV filtrem který je nasazen už delší dobu a je na sluníčku.Nebo vyfotit něco s UV filtrem v interieru a pak to samé po delším pobytu venku na sluníčku a porovnat.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- MartinP
- VIP

Sýkorky a ostření
Klaca píše:Ale dobrej způsob, jak zajistit, aby (bejvalý) kamarádi neměli z jednoho výletu stejný fotkyMartinP píše:Poslali jsme to zpět na reklamaci a pan majitel to prověřuje. Jsem zvědavý na výsledek, nevím, jestli je to úhlem dopadu světla (vždy máme clonu!!), nebo tím, že je to dlouhé tele (150-600, takže FF ekv. 1200mm), opravdu netuším. Ale je to dost zoufaléMartina píše:Nezkoušeli jste poslat tuto ukázku VFfoto? Zajímalo by mě, jak by reagoval. Přece jen nabízet produkt, ke kterému se dá vygooglit taková ukázka, musí majitele firmy dost znejistit.
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
- MartinP
- VIP

Sýkorky a ostření
Mám stejnou zkušenost,jsou chvíle,kdy sluneční clona způsobí nevhodné mikroklima…Blaník píše:Možná to spolu úplně nesouvisí, ale zjistil jsem, že když fotím z okénka auta s nasazenou sluneční clonou a ten fo´ták je včetně objektivu a clony "vyhřátej" z auta, tak po vystrčení z okénka do chladnějšího prostoru uvolňující se teplo z té sluneční clony způsobí neostrost snímku.Když udělám fotku bez sluneční clony tak je ostrá.Trvalo mně dlouho než jsem na to přišel, ale je to prostě tak, z auta fotím hodně často dokument výskytu dravců v zimním období a zásadně poslední dobou vždy bez sluneční clony.
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
-
Tadeas
- běžný

Sýkorky a ostření
Tohle s tou clonou říkal i Steve Perry v jednom videu. Ale tam jde o to, že ta clona Ti ohřívá vzduch a ten proudí (asi nahoru) a dochází k tetelení. Úplně mi nepřijde, že by k takovému tetelení mohlo docházet v úzkém prostoru mezi filtrem a čelní čočkou.Blaník píše:Možná to spolu úplně nesouvisí, ale zjistil jsem, že když fotím z okénka auta s nasazenou sluneční clonou a ten fo´ták je včetně objektivu a clony "vyhřátej" z auta, tak po vystrčení z okénka do chladnějšího prostoru uvolňující se teplo z té sluneční clony způsobí neostrost snímku.Když udělám fotku bez sluneční clony tak je ostrá.Trvalo mně dlouho než jsem na to přišel, ale je to prostě tak, z auta fotím hodně často dokument výskytu dravců v zimním období a zásadně poslední dobou vždy bez sluneční clony.
Martin: Mně tuhle zkušenost s polarizákem od VFfoto říkal jeden velmi známy profi fotograf. Dostal od nich na test nejlepší 95 mm polarizák a nebyl schopen s ním udělat ostrou fotku. Tak ho teda vrátil a koupil za asi 5000 Sigmu a vše bez problémů.
Mně třeba ta Haida 95mm rozhazovala ostření, ale kresba zůstávala dobrá. A ta Kenko Realpro nerozhazuje ostření a kresbu se mi zdá zachovává. Ještě jsem ho teda nezkoušel v poli.
Klaca: Různá ostrost může být tím, že ty podmínky tak docela stejný bejt nemusí (zejména mikropohyby, vibrace závěrky a tak, přeci jen jsme na 900 mm eq.), ale především ten Tamron má plovoucí optické prvky, a ty podle mě přesně tohle můžou dělat.
Tak jasně, jde si říct, že je to bezpředmětný, ale kdybys věděl, že může Tvoje primární WL sklo kreslit o třídu líp, nechtěl bys zjistit, jak ho přesvědčit, aby to dělalo pořád? :D
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
- Martina
- VIP

Sýkorky a ostření
No nevím, ale dost pracně jsem hledala rozdíl mezi těmi posledními snímky. Nechápu to šťourání se v pixelech u ostrých fotek. Problém je neostrá fotka, ne toto. A jestli takto vypadá rozdíl třídy, tak mám asi vážný problém s očima.Tadeas píše:Tak jasně, jde si říct, že je to bezpředmětný, ale kdybys věděl, že může Tvoje primární WL sklo kreslit o třídu líp, nechtěl bys zjistit, jak ho přesvědčit, aby to dělalo pořád? :D
-
Tadeas
- běžný

Sýkorky a ostření
Dobře, možná ne o třídu, ale pokud bys při testování kresby s filtrem přišla na to, že 10 % fotek je lepších než standard, Tebe by nezajímalo, čím to je? 
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
- Martina
- VIP

Sýkorky a ostření
Při takovém rozdílu nezajímalo. Mě i překvapilo, že lidi reagující na ten příspěvek nějaký rozdíl zpozorovali.
Když jsem měla zrcadlovku, tak ta někdy s neoriginál skly dost ujížděla a nešlo o takový mikrorozdíl. Ten problém vyřešil až přechod na bezzrcátko (a koupě Z Tamronu 150-500, protože ostření F skly přes ftz je někdy poněkud "dýchavičné"). Je možné, že má současná sestava produkuje podobné rozdíly v ostrosti, jaké byly na těch dvou fotkách, ale toho bych si ani nevšimla a nezkoumala to.
Když jsem měla zrcadlovku, tak ta někdy s neoriginál skly dost ujížděla a nešlo o takový mikrorozdíl. Ten problém vyřešil až přechod na bezzrcátko (a koupě Z Tamronu 150-500, protože ostření F skly přes ftz je někdy poněkud "dýchavičné"). Je možné, že má současná sestava produkuje podobné rozdíly v ostrosti, jaké byly na těch dvou fotkách, ale toho bych si ani nevšimla a nezkoumala to.