Sýkorky a ostření
-
aqualife
- VIP

- Jméno: Karel Zahrádka
Sýkorky a ostření
Dobře rano. Můžete poradit jak ostřit sýkorky na krmitku? Jsou strašně rychlé. Zkouším nastavení ostření 3 D a sledování objektu s blokací ale mam obrovský odpad. Vlastně podle zdejších kritérií 100%. I když laikům se fotky líbĺ.
- Jean
- zkušený stálý

- Jméno: Petr Válek
Sýkorky a ostření
Zdar Karle,
nemám D800, ale i u D7000 3D sledování objektů je k ničemu. I pomalu letící káně to neudrží... Zkus si nastavit v kontinuelním ostření nulovou prodlevu (aby AF neustále přeostřoval ), ostřící bod vlevo / vpravo od středového (a trochu výš) podle toho, kterým směrem je odsedací větvička od krmítka a pak jen čekat, až sýkora sedne, rychle zaměřit na oko a exponovat...
Předpokládám, že zkušenější kolegové popíšou sofistikovanější metodu.
Petr
nemám D800, ale i u D7000 3D sledování objektů je k ničemu. I pomalu letící káně to neudrží... Zkus si nastavit v kontinuelním ostření nulovou prodlevu (aby AF neustále přeostřoval ), ostřící bod vlevo / vpravo od středového (a trochu výš) podle toho, kterým směrem je odsedací větvička od krmítka a pak jen čekat, až sýkora sedne, rychle zaměřit na oko a exponovat...
Předpokládám, že zkušenější kolegové popíšou sofistikovanější metodu.
Petr
-
aqualife
- VIP

Sýkorky a ostření
Jean: fotím v ošklivém prostředí (plot, ošklivé krmítko),protože zatím mi nejde o nic jiného než zvládnout ostrost ptáka. Nebudu mrznout v krytu dokud neudělám pořádné fotky tady. Metodou kterou popisuješ jsem vlastně začal, bez úspěchu, takže proto teď zkouším to sledování objektu. Používám Tamron 150-600 nastavený na 500,snažím se o clonu 7,1-8, aby čas byl 1/500 a kratší.Rychlé série. Mezi z ruky a stativem nemám rozdíl (z ruky se stabilisací, která ale na tomto ohnisku není nijak zázračná).
Začínám si myslet že ten Tamron potřebuje o hodně lepší světlo (nízké slunce v zádech) a hlavně asi taky dobře umístěné a vhodné pozadí. Tohle už nemůže být rukama
Jsem ve stadiu nahlodání že by mi ta nová Nikon 300 SP mohla pomoci, ale dát 50 litrů zbytečně je přece jenom hodně peněz. Na druhou stranu, kdybych věděl že to pomůže...
Začínám si myslet že ten Tamron potřebuje o hodně lepší světlo (nízké slunce v zádech) a hlavně asi taky dobře umístěné a vhodné pozadí. Tohle už nemůže být rukama
Jsem ve stadiu nahlodání že by mi ta nová Nikon 300 SP mohla pomoci, ale dát 50 litrů zbytečně je přece jenom hodně peněz. Na druhou stranu, kdybych věděl že to pomůže...
- Jean
- zkušený stálý

Sýkorky a ostření
Myslím, že Martin Pelánek má toho Tamrona a i D800. Zkus se ho poptat, jak má nastavené tělo (foťáku
). Jinak ošklivé prostředí by nevadilo, ani krmítko. Ještě mě napadá - z jaké vzdálenosti fotíš? Rozeznáš oko sýkory?
P.
P.
-
Krafra
- VIP

Sýkorky a ostření
Karle- nestav si objektiv na místo kde nejčastěji sedají,a potom hlavně ostřit na oko.
Pokud nejsi v krytu tak se možná bojí a proto chvíli neposedí a rychle uletí-nesmí o tobě vědět.
Taky je možné,že ten tamron nestojí zanic.
Pokud nejsi v krytu tak se možná bojí a proto chvíli neposedí a rychle uletí-nesmí o tobě vědět.
Taky je možné,že ten tamron nestojí zanic.
-
aqualife
- VIP

Sýkorky a ostření
Nejsem krytu ale v baráku a fotím škvírou pootevřeným oknem. Na oko ostřím, jen je mi divné, že z několika set fotek není jako řemen ani jedna.
Fakt si už myslím,že Tamron je jen pro ideální světelné podmínky. Ovšem koupit novou 300/4 aby to pak bylo stejné, to bych nerad.
K Tamronu - může to dělat UV filtr?
Fakt si už myslím,že Tamron je jen pro ideální světelné podmínky. Ovšem koupit novou 300/4 aby to pak bylo stejné, to bych nerad.
K Tamronu - může to dělat UV filtr?
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Sýkorky a ostření
Karle, na kterýho čerta používáš UV filtr??? Ten se kdysi používal jako ochrana před UV na klasických foťácích na film, dnešní čipy už to mají myslím přímo v sobě.
A méně kvalitní UV filtr může tu kresby docela zprčit. A vůbec každé sklo navíc jen zhoršuje.
Jestli to máš na ochranu přední čočky, tak nevím. Kolikrát Ti spadlo sklo přímo na čočku? Já se s objektivy nijak nepářu, až se divím, co vydrží, ale na čočku mi snad nespadly nikdy a navíc je okolo sluneční clona. Možná mám jen kliku. A navíc má ten Tamron docela solidní sluneční clonu ................
Tak ať se Ti zadaří!
Honza
A méně kvalitní UV filtr může tu kresby docela zprčit. A vůbec každé sklo navíc jen zhoršuje.
Jestli to máš na ochranu přední čočky, tak nevím. Kolikrát Ti spadlo sklo přímo na čočku? Já se s objektivy nijak nepářu, až se divím, co vydrží, ale na čočku mi snad nespadly nikdy a navíc je okolo sluneční clona. Možná mám jen kliku. A navíc má ten Tamron docela solidní sluneční clonu ................
Tak ať se Ti zadaří!
Honza
-
asina
- stálý

- Jméno: Drahomír Pácl
Sýkorky a ostření
Zkus dát dolu UV filtr.Mně tohle dělal Tamron 70-300.S UV filtrem 90% záběrů neostrých.Táké sem špekuloval jestli je to stabilizací nebo rukama,nakonec jsem dal dolu filtr a bylo vše OK.To je moje zkušenost.
-
aqualife
- VIP

Sýkorky a ostření
Chlapi, díky za naději ! UV filtry (anebo skylight, ale ty už se asi nedělají) používám celý život jako ochranu čoček, teď honem nevím značku, ale kvalitní by měl být dle spřáteleného prodejce a taky dle ceny. Ale pravda že když jsem měl objektiv nový, tak jsem tyhle obtíže neměl a k vánocům jsem dostal UV filtr, pak jsem pár týdnů nefotil, a teď mě teprve napadlo tohle. Asi to bude ono.
Xaxap: ještě s tou mašlí počkám až co UV ex. Mám je totiž na všech objektivech.
Xaxap: ještě s tou mašlí počkám až co UV ex. Mám je totiž na všech objektivech.
- figi
- běžný

- Jméno: Miloš Fischer
Sýkorky a ostření
Poprvé jsem fotil ptáky před 13. měsíci.
Často to jde i bez krytu, modřinky jsou neskutečně oražené, a mlynaříci mi nedávno zobali lůj přímo z ruky. Kryt je samozřejmě nejlepší řešení, dobrý stativ, odsedací větvičku, na tu mám zaostřeno. Jsou velmi rychlí, alespoň sýkory, ale i některé ostatní druhy. Proto to chce co nejkratší časy, nejen nezaostření je důvodem neostrosti, pořád sebou mrskají.
UV filtr používám stále, nepoznal jsem rozdíl.
Do krmítka mohou jen z jedné strany, a přes tu jim dávám ještě smrčí, abych je na tu odsedací větvičku donutil sednout. S objektivem 300 mm fotím na cca 2,5 m, ostřím na středový bod na oko v režimu AF-S.
Někdy je to skoro nemožné, ale nesmíš se nechat překvapit, pozoruj, jak se chovají a pak teprve foť.
Neznám Tamron, ani Nikon, používám PENTAX, ten je ale podle všeho co jsem četl v ostření prý pomalejší, nicméně to obvykle stíhám i bez předostření. Pokud neudělám blbost já, tak na techniku je spolehnutí.
Něco tady
http://figi63.rajce.idnes.cz/
Často to jde i bez krytu, modřinky jsou neskutečně oražené, a mlynaříci mi nedávno zobali lůj přímo z ruky. Kryt je samozřejmě nejlepší řešení, dobrý stativ, odsedací větvičku, na tu mám zaostřeno. Jsou velmi rychlí, alespoň sýkory, ale i některé ostatní druhy. Proto to chce co nejkratší časy, nejen nezaostření je důvodem neostrosti, pořád sebou mrskají.
UV filtr používám stále, nepoznal jsem rozdíl.
Do krmítka mohou jen z jedné strany, a přes tu jim dávám ještě smrčí, abych je na tu odsedací větvičku donutil sednout. S objektivem 300 mm fotím na cca 2,5 m, ostřím na středový bod na oko v režimu AF-S.
Někdy je to skoro nemožné, ale nesmíš se nechat překvapit, pozoruj, jak se chovají a pak teprve foť.
Neznám Tamron, ani Nikon, používám PENTAX, ten je ale podle všeho co jsem četl v ostření prý pomalejší, nicméně to obvykle stíhám i bez předostření. Pokud neudělám blbost já, tak na techniku je spolehnutí.
Něco tady
http://figi63.rajce.idnes.cz/
Naposledy upravil(a) figi dne 23 úno 2015, 13:04, celkem upraveno 1 x.
- Jean
- zkušený stálý

Sýkorky a ostření
Karle, ještě je možné, že jak fotíš z místnosti pootevřeným oknem, teplý vnitřní vzduch se tlačí ven, chladný dovnitř a tento pohyb způsobuje neostrost fotek. A pokud máš pod oknem radiátor a fotíš ne přímo mezi křídly okna, je to tutově ono.
P.
P.
-
aqualife
- VIP

Sýkorky a ostření
Když stihnu dnes trochu světla, zkusím bez UV filtru, pokud se to nezlepší, odvezu Tamron do servisu na seřízení, ale jak tak zpětně přemýšlím od kdy se mi vůbec nedaří, bude to v tom UV, ve vlnění vzduchu ne, na to myslím, ale tomu filtru jsem věřil, ale při tomhle průměru asi problém.
-
ladysk
- VIP

Sýkorky a ostření
Karel: kolik metrů daleko tak ještě může být tvůj cíl - sýkorka - aby bylo dobře rozeznatelné oko? Tak na dva tři metry? Potom už se ostří na hlavu s nějakou rozumnou clonou s tím, že i oko bude ostré, možná ty tři metry už je i moc ... no a když je to víc, popř. řádově víc, tak tu ostrost při malé cloně nedostaneš ... ten filtr by byl na vině, kdyby nebylo ostré nic, ne ? Nebo že by posouval hranici ostření ..? To je divné ...
-
aqualife
- VIP

Sýkorky a ostření
Chlapci moji zlatí (snad si mohu tohle oslovení dovolit i když se neznáme),já vám všem děkuji. Sluníčko jsem nestihl, tak jsem to při zatažené obloze zkusil na ISO 800.
No a mám rázem po přemýšlení nad vysokým ISO, nad blbým software nebo nad vadou Tamronu. Dělal to UV filtr!
Co z foťáku padá, to je všechno jakž takž O.K. Bylo to narychlo, v blbém světle, fotka je vybraná fakt narychlo náhodně, ale už teď vím že má pro mě konečně smysl začít se učit fotit ptáky.
Taková pitomost už mě skoro odradila. Nějak jsem tušil že se to zlepší, ale že takhle... Já vím že mi někdo odpoví že není ostré oko a tak, ale ono to půjde.
Furt jsem hledal problém v ISO a on prevít UV filtr od Sigmy. To mě Sigma zklamala. Nejvíc mě fascinuje že vysloveně neostré není dnes skoro nic.
Večer si dám do jednoho adresáře asi 50 giga letošních fotek a zmáčknu delete, to bude najednou místa !!!
Ještě jednou dík.
No a mám rázem po přemýšlení nad vysokým ISO, nad blbým software nebo nad vadou Tamronu. Dělal to UV filtr!
Co z foťáku padá, to je všechno jakž takž O.K. Bylo to narychlo, v blbém světle, fotka je vybraná fakt narychlo náhodně, ale už teď vím že má pro mě konečně smysl začít se učit fotit ptáky.
Taková pitomost už mě skoro odradila. Nějak jsem tušil že se to zlepší, ale že takhle... Já vím že mi někdo odpoví že není ostré oko a tak, ale ono to půjde.
Furt jsem hledal problém v ISO a on prevít UV filtr od Sigmy. To mě Sigma zklamala. Nejvíc mě fascinuje že vysloveně neostré není dnes skoro nic.
Večer si dám do jednoho adresáře asi 50 giga letošních fotek a zmáčknu delete, to bude najednou místa !!!
Ještě jednou dík.
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka