Macro difuzér

Odpovědět
Siplace

Macro difuzér

Příspěvek od Siplace »

Než jsem v lednu tohoto roku vyrazil do Kostariky, řešil jsem jak budu fotografovat macro. Je to pro mne docela nová disciplína a věděl jsem, že fotit se bude hlavně v noci a tudíž bude nutný blesk. No jo, jenže jak pracovat s bleskem tak, aby nebyla žába totálně přepálená a samý odlesk. Všechny tyhle otázky mě vedly k tomu, že jsem začal zjišťovat jaké jsou na trhu možnosti. No a moc jich není :-) Buď můžete koupit klasický látkový difuzér za pár stovek (i s ním to jde a plno fotografů v Kostarice používá) a nebo si můžete vyrobit vlastní tak trochu "high-end". Já volil tu druhou možnost a musím říct, že ty výsledky mě překvapily. No a protože jsem narazil na pár úskalí tak chci nasdílet jeho výrobu, aby se ostatní zájemci už tolik netrápili.

1. jako plášť slouží A3 tvrdý papír v černé barvě. Ten jsem zatavil do fólie a zastřihnul do požadovaného tvaru. Kraje jsem ještě oblepil elektrikářskou páskou černé barvy - hlavně jako ochrana proti dešti a vlhkosti. I tak jde vidět, že to dostalo zabrat, ale na funkčnost to nemá vliv. Nakonec jsem přilepil kousek tvrdšího plastu, který slouži na přichycení blesku. Přicvaknul jsem tam kus suchého zipu, takže to můžu rychle připnout/odepnout.
DF_1.JPG
2. na druhou část je potřeba nějaký pevný plast. Já měl takový tvrdší kousek komůrkového plastu z nějaké bedny. Opět jsem zastřihnul do požadovaného tvaru a pak oba kusy ze spodní strany polepil nějakou hliníkovou páskou z Obi.
DF_2.JPG
3. Pak bylo potřeba vymyslet nějaký systém přichycení těchto dvou částí. Já volil cvočky, ale asi by šlo použít i suchý zip.
DF_5.jpg
4. předposlední krok byla instalace LED osvětlení, které se velmi osvědčilo, protože vám nikdo nemusí svítit, kvůli ostření (difuzér totiž zakryje pomocné světlo). Světlo je hezky tlumené a ani neplaší. Kabel s vypínačem jsem koupil zde https://www.co2akvaristika.cz/chlazeni/ ... nacem-1-m/ a USB světlo zde https://www.lunzo.cz/ostatni/led-usb-pr ... d-2-barvy/. No a pak už to stačí připojit k nějaké menší powerbance, tu jsem si vždycky gumičkou připevnil na horní stranu blesku.
DF_7.jpg
5. asi největší problém jsem měl s tím, jaký difúzní materiál použít na přední část. Nakonec jsem koupil v OBI podklad pod koberec a ten fungoval skvěle. Ideální je i třeba tenký mirelon, ale nikde jsem nesehnal bílou barvu a když jo, tak minimální množství bylo role 100m :-) Vystřihl jsem přibližně tvar na přední část a přichytil za kraje kancelářskýma malýma sponkama https://www.alza.cz/ron-420-51-mm-cerny ... 607670.htm

No a bylo hotovo. Doufám, že to třeba někomu pomůže, možná to ještě vytuní protože pořád je co zlepšovat. Výhody, které můžu zmínit. Rychle složíte a rozložíte. Bez problému převezete a je to lehké. Pokud jste sami, nepotřebujete nikoho kdo vám bude svítit kvůli zaostření.
DF_8.jpg
P.S.: jo ještě jsem ze začátku používal odraznou desku pod objektivem, kterou jsem měl cvočkama připnutou k difuzeru. Ale bylo to dost nepraktické, protože když jsem fotil z blízka tak jsem si třeba drknul do rostliny, atd. Takže tu jsem pak už nepoužíval.
Přílohy
IMG-4609.jpg
kutilka
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Macro difuzér

Příspěvek od kutilka »

Jaký je důvod použití černé barvy tělesa difuzéru?
Pokud jen zeslabení intenzity světla, to se dá řešit snížením výkonu blesku....
A šetří se tím kapacita baterie...
Siplace

Re: Macro difuzér

Příspěvek od Siplace »

kutilka píše:Jaký je důvod použití černé barvy tělesa difuzéru?
Pokud jen zeslabení intenzity světla, to se dá řešit snížením výkonu blesku....
A šetří se tím kapacita baterie...
Tak černá je jen z vnější strany, přišlo mi to lepší než dávat bílý papír, ale asi je to jedno. Z vnitřní strany je všude ALU folie.

Jinak intenzitu jsem upravoval i tak do minusu. Hodně záleželo jestli fotim hada nebo žábu a hlavně z jaké vzdálenosti. To je asi jasné [emoji846]

Sent from my iPhone using Tapatalk
kutilka
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Macro difuzér

Příspěvek od kutilka »

OK, té ALU fólie jsem si nevšimnul..l. : oops:
Libor K
VIP
VIP
Jméno: Libor Kubát

Macro difuzér

Příspěvek od Libor K »

Rozumné a skvělé řešení. Podobné konstrukce používám již mnoho let. Jen ne rozkládací. : good:
Canon EOS 700D, 6D, objektivy Canon MP-E 65, Canon EF 100 Macro a Mitutoyo Mplan APO 10x
https://www.flickr.com/photos/144909747@N03/
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Macro difuzér

Příspěvek od Klaca »

Byla tu poptávka po technice k migrujícím ropuchám v amplexu, pokusím se to tedy popsat. Předem říkám, že se vůbec necejtím jako někdo, kdo s bleskem umí a dost možná existuje elegantnější řešení. Není to žádná věda a vlastně dost punk řešení. Je to jeden blesk s difuzérem přes odpalovač. Dva, nebo i více, blesků by bylo super, ale v terénu u divoký zvěře není reálný to sestavit, pokud to není fotopast. Dělám to teď tak, že si blesk spáruju s odpalovačem a na nějakým listu/ kamenu si to na pár pokusů nastavím, nemám žádný rameno, který by to na pevno spojovalo s tělem foťáku. Jednou rukou držím foťák, druhou rukou blesk, udělám 3-5 fotek, zkouším trochu různý úhly nasvícení a doufám, že to vyjde :) EXIF by tam měl být, je to Nikon 8-15mm na 14mm, f13, 1/4s, ISO 2000, blesk na 1/32. Difuzér jsem tady použil úplně klasickej, rozkládací z číny. Něco jako tohle, cca 25x25cm. Za stěžejní považuju dvě difúzní látky uvnitř, jedna je málo a stále dělá tvrdý světlo. Případně nebleskat přímo na látku, pak stačí jedna.

Kdysi jsem začínal s bleskem s číny a přesně tímhle softboxem. Blesk jsem měl na pevno na ramenu a kabelem jsem blesk propojoval se sáňkama blesku abych to neměl v ose objektivu. Tehdy jsem se ale neobtěžoval tam dávat tu druhou látku, celý to bylo strašně velký, neohrabaný, neflexibilní, trvalo dlouho to postavit a bylo to na tužkovky, který mě iritujou. Nešlo s tím fotit na výšku.

Pak mě kamarád inspiroval laowa tykadláčem. Má z toho moc pěkný fotky a pěl na to oslavný ódy. Nedalo mi to a pořídil jsem to taky. Fotil jsem s tím všechny mločíky na Sardinii. Upřímně, za ty prachy to nestojí. Je to flexibilní, to je super, člověk si může nastavit světla jak potřebuje/ vyžaduje situace, ale i tak je třeba světlo nějak rozptýlit. Malý verze toho výše jsou zkrátka malý a k prdu a nic většího to neunese. Skončil jsem u modelářský polopropustný bílý plastový desky, kterou jsem sestříhal a drátkama přichytával. Opět hroznej opruz to postavit, ramena neuvěřitelně vržou. Dva dílky mi už praskly, nemá to rádo skládání/ rozkládání, nošení v batohu a obecně mi to přijde chatrně zpracovaný. Podařilo se mi je ale rozlomit úplně, vyndat a ramena o jeden dílek jednoduše zkrátit. V neposlední řadě mě opět štvou tužkovky, blesk má navíc nepříjmenou vlastnost, že baterky pomalu vybíjí i ve vypnutým stavu. Je pak poměrně nepříjmený někam přijet, zapnout blesk a zjistit, že tužkovky jsou vyždímaný. Na výšku s tím taky moc fotit nejde. Varianta, co dával siplace mi nakonec přijde lepší.

No a pak jsem prozřel a koupil blesk klasický konstrukce od Godoxu na akumulátor (je to skvělý, rychle se nabíjí a kapacita pro moje účely naprosto dostatečná). Má to HSS, tj. lze fotit i na kratší časy než 1/200, tím potlačit přirozený světla na úkor toho umělýho. Oproti mýmu starýmu yongnuu je to krásně zpracovaný a nepotřebuje to další krabičku aby fungoval s odpalovačem. Odpalovač je lehoučkej a v sáňkách blesku mi nijak nevadí. I s odpalovačem mě to stálo polovinu, co ten tykadláč a v terénu je to za mě mnohem lepší. Softbox mám připnutej splácnutej na batohu, stačí vyndat blesk, nastrčit a můžu fotit. Otázka půl minuty. Ještě mám aktuálně objednanej godoxí originál softbox podobný skládací konstrukce, jen je 60x60. Uvidím, jestli to nebude až moc velký.

Důležitý je světlo nějak rozptýlit, dobře funguje i třeba klasická bílá A4, jen je třeba jít s výkonem záblesku nahoru, nebo v nouzi i zmuchlanej igeliťák (ideálně bílej). Co komu vyhovuje v terénu je už věc priorit :) Já se vlastně vrátit zpátky k jednodušší původní variantě, chce to zkoušet a hlavně zvolit variantu, kde pak člověk nebude línej to stavět (na to jsem narážel nejvíc já).
Přílohy
laowa.jpg
Martina
VIP
VIP

Macro difuzér

Příspěvek od Martina »

Díky moc za info a za zkušenosti s různým svícením. Objednala jsem si na ali softbox na blesk a až dorazí, začnu zkoušet.
Martina
VIP
VIP

Macro difuzér

Příspěvek od Martina »

Narazila jsem na dobrý tip pro noční focení - připnout baterku k blesku do softboxu:
https://www.youtube.com/watch?v=hIFwpYWipVM
Ymi
VIP
VIP
Jméno: Jaroslav Fojt

Macro difuzér

Příspěvek od Ymi »

Ty jo, to je dobrá finta. Ale zase tu řeším záhadu vzdálenosti, vždyť on do těch žab skoro drcá. Já to fotím třístovkou a i tam mi zdrhaj...
Nikon D750/D700, Nikkor 400/3,5, Nikkor 105/2,8 VR a další udělátka... nově N 200-500
https://www.instagram.com/ymiprvni/
Tadeas
běžný
běžný

Macro difuzér

Příspěvek od Tadeas »

Ymi píše:Já to fotím třístovkou a i tam mi zdrhaj...
V noci?
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Ymi
VIP
VIP
Jméno: Jaroslav Fojt

Macro difuzér

Příspěvek od Ymi »

Ano, i v noci. A je to teda i tim, že když jedou rosničky, tak nechci lézt do vody abych tam nic nepodupal...
Nikon D750/D700, Nikkor 400/3,5, Nikkor 105/2,8 VR a další udělátka... nově N 200-500
https://www.instagram.com/ymiprvni/
Tadeas
běžný
běžný

Macro difuzér

Příspěvek od Tadeas »

Rosničky neznám, ale žáby mi v noci většinou neutíkají. Viděl jsem kdysi video z Thajska nebo z Malajsie, kde někdo našel v příkopu kobru a přinesl jí doprostřed silnice. Ten člověk říkal, že mu ta kobra nic neudělá, protože když na ní svítí, tak nic (jiného) nevidí a je tím dezorientovaná. Myslel bych, že neutíkání žab bude fungovat podobně. Zní to ale jako že je to v eticky trochu šedé zóně.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Odpovědět

Zpět na „Blesky, BB, baterie..“