Držení digitálního kompaktu

Odpovědět
David
zatoulanec
zatoulanec
Jméno: David Říha

Příspěvek od David »

Zdravím všechny,
Rád bych se zde poradil ohledně správného držení fotoaparátu při focení ptáků. Většinu času jsem spíše ornitolog-pozorovatel (na focení nemám žádnou "těžkou techniku"), ale u krmítek či za hezkého světla příležitostně metamorfuji na amatérského fotografa : wink:
Dlouho jsem používal malý (ale na mé účely přijatelný) digitální ultrazoomek Canon SX 430 IS. Teď jsem si k tomu pořídil lepší Canon SX 70 HS. Stran technické kvality fotek jde (na mé poměry : D ) o výrazný posun, což mě potěšilo. Ale potíž nastala na straně mého těla. Foťák není nijak extra těžký, ale má hodně robustní tělo, takže při držení člověk hodně roztahuje palce a dlaně. A tady nastal problém- když foťák držím delší dobu (třeba 20 min. a víc, což je většinou k potřebným záběrům nezbytné), pak mě celkem citelně pálí a jakoby ztuhnou svaly i šlachy obou palců, trvá to i několik dní poté. Různé variace držení způsobují stejné namožení. Strašně nerad bych si nějak zhuntoval jemnou motoriku rukou, proto se ptám zde, kde mnozí už úspěšně cvakají mnoho let 8)
Nabízí se řešení= stativ, popř. opřít foťák o optimální stativoidní předmět v terénu (pařez, šutr, větev). To skutečně výrazně pomohlo zmírnit následky (ale pořád to trochu cítím). Především ale velmi často potřebuji fotit "z ruky". Nejsem klasický "čekač v krytu", jsme zvyklý vidět, blížit se, mířit, cvakat :)
Nemáte někdo nějaký dobrý tip, jak předcházet bolesti/namožení palců, zda je to pro funkci rukou nebezpečné a taky nějaké vysvětlení, jak a proč to vůbec vzniká? Ten foťák nemá ani 1 kg, je lehký, zvedá se přirozeně. Podle mě je problém v takové "drsňácky masivní" konstrukci těla, která nutí palce se hodně roztahovat. Ale... co s tím? Jak mám tomu zabránit při jeho používání?
A lze tu bolest vnímat jako "posilování palců", zvykání na těžší práci, anebo spíš nezdravou likvidaci jemné motoriky? Jak říkám, ruce, které nebolí, neklepou se a jemně a citlivě fungují jsou pro mě důležité.
Děkuji všem, kteří poradí :)
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Tak to mě nikdy nenapadlo, že bych měl problém s dlaněmi či palci! Jak ten foťák vlastně držíš?
Levou rukou zespodu za objektiv, pravou rukou z pravé strany s ukazováčkem shora na spoušti. Co tam chceš víc navymýšlet? Držet 15 minut foťák jen tak v ruce, z větším zoomem je nesmysl. Buď používej stativ nebo si pořiď monopod, snadno jej využiješ i jako pomocnou "turistickou" hůlku. A opravdu to všechno pomáhá.
Sezení v krytu v podstatě jen se stativem.
David
zatoulanec
zatoulanec

Příspěvek od David »

Děkuji,
I když to v podstatě znamená "chceš nemožné, vezmi si stativ" tak mě to aspoň uklidnilo, že nejsem nějak extra nefunkční :).
No ono ten můj standard vyplývá ze způsobu, jakým jsem vždy používal a stále používám ten původní malý ultrazoom. Jak říkám, primárně se věnuji ornitologii, ptáky fotím a natáčím furt, ale na "úrovni publikovatelné" jen někdy. V podstatě jsem ten původní lehoučký digitálek (váží jak větší mobil :) vždy používal místo dalekohledu, abych mohl rovnou dokumentovat. Takže v rámci např. studia chování hnízdících ptáků jsem vydržel klidně 2 hodiny jen s malými přestávkami držet ten foťák jen tak v ruce a natáčet celkem stabilní dokumentační videa. Prostě jiný styl používání.
Teď mi s novou, těžší hračkou došlo, že "normální foťák" takto používat bez opory asi nepůjde, no. Budu to muset rozdělit- malý ultrazoom: pozorování/dokumentace, velký ultrazoom: "hraju si na fotografa", ale musím s oporou. Díky za odpověď :) Mimochodem ale nevím, co budu dělat, až se mi ten Canon SX 430 IS rozbije, jelikož tento model byl právě kvůli té lehkosti můj věrný parťák na hodiny v lesích i u vody, už se ale nevyrábí a kombinace takto mrňavého a zároveň (na mé dokumentační potřeby) výkonného foťáku na trhu dále není. Pokud by někdo věděl, budu rád.
Tuším, že zde jsou asi převážně profi-fotografové s výbavou za desítky až stovky tisíc, takže jsem asi trochu jiná cílovka, ale jsem rád, že i tak můj dotaz není "mimo" a mám první odpověď :)
Kdokoli toto čte- rád si poslechu i další názory. Přeji všem dobré světlo, krotké ptáky a svěží ruce :)
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Co bude k dispozici za foťáky až se ti ten malý rozbije, řeš až v tom okamžiku. Kdo ví, co bude za techniku za pár let. Zatím s ním fotíš, takže buď v klidu. Pokud ho nepustíš na zem nebo neutopíš, poslouší ještě hodně dlouho.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Zajímavé je, že ten dopad je takový na obě ruce, tedy i levou, která je jinak natočená a zatížená, než pravačka držící grip. Problém bude spíš v rukách (artritida?) než v masivnosti gripu či objektivu. Ale těžko říct, tohle by měl asi spíš řešit doktor. Monopod by těm rukám nejspíš pomohl.
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Příspěvek od Klaca »

Taky mi přijde podivný, že bolí palce obou rukou, nikdy se mi to nestalo ani u jedný, natož u obou. Ruce (paže) samozřejmě po delší době držení těžkýho foťáku bolí, ale to je přirozený. Gripy se dělají naopak tak, že jsou ergonomicky dobře vyřešený, úchop je dobrej. Spíš než doktora bych zkusil konzultovat s fyzioterapeutem.
David
zatoulanec
zatoulanec

Příspěvek od David »

Děkuji oběma dalším odpovědím, inu zatím zůstávám v módu "používat s mírou, občas a se stativem" a když je příležitost, ptám se zdravotníků. Ta bolest/přetížení je evidentně na šlachy a drobné svaly palců, celá paže je v pohodě a i ruka jako dlaň a ostatní prsty. Možná je to nezvyk na zátěž...? Nevím, každopádně jsem musel dojít k závěru, že dokud to nějak nerozlousknu, nemůžu nějak intenzivněji (každý den hodinu třeba) ten větší foťák používat, jelikož se to zhoršovalo. Malý je v pohodě. Záhada...
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Příspěvek od aqualife »

Napadá mě akorát "morbus de Quervain", ale je divné že oboustranně, nebo nějaká tendovaginitida. Pro začátek je nejlepší nedělat to, co tu bolest vyvolává. Občas to může způsobit vleklý problém a dlouhou pracovní neschopnost a někdy to naopak přejde samo :-).
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“