Rád bych se zde poradil ohledně správného držení fotoaparátu při focení ptáků. Většinu času jsem spíše ornitolog-pozorovatel (na focení nemám žádnou "těžkou techniku"), ale u krmítek či za hezkého světla příležitostně metamorfuji na amatérského fotografa
Dlouho jsem používal malý (ale na mé účely přijatelný) digitální ultrazoomek Canon SX 430 IS. Teď jsem si k tomu pořídil lepší Canon SX 70 HS. Stran technické kvality fotek jde (na mé poměry
Nabízí se řešení= stativ, popř. opřít foťák o optimální stativoidní předmět v terénu (pařez, šutr, větev). To skutečně výrazně pomohlo zmírnit následky (ale pořád to trochu cítím). Především ale velmi často potřebuji fotit "z ruky". Nejsem klasický "čekač v krytu", jsme zvyklý vidět, blížit se, mířit, cvakat
Nemáte někdo nějaký dobrý tip, jak předcházet bolesti/namožení palců, zda je to pro funkci rukou nebezpečné a taky nějaké vysvětlení, jak a proč to vůbec vzniká? Ten foťák nemá ani 1 kg, je lehký, zvedá se přirozeně. Podle mě je problém v takové "drsňácky masivní" konstrukci těla, která nutí palce se hodně roztahovat. Ale... co s tím? Jak mám tomu zabránit při jeho používání?
A lze tu bolest vnímat jako "posilování palců", zvykání na těžší práci, anebo spíš nezdravou likvidaci jemné motoriky? Jak říkám, ruce, které nebolí, neklepou se a jemně a citlivě fungují jsou pro mě důležité.
Děkuji všem, kteří poradí