Monitor

Odpovědět
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Monitor

Příspěvek od Klaca »

Řeším takový dilema, rád bych pořídil novej monitor... Už téměř rok, s malou letní přestávkou, pracuju z domu. Primární využití je tedy práce (SQL a hodně excelu), nicméně určitě bych ho využil i na fotky. Doteď funguju na 23" IPS 1920x1080 plus noťas vedle jako druhej monitor.
Požadavek je pivot nebo vesa a určitě IPS. Současnej si nechám jako druhej monitor. Rád bych 27", víc mi přijde moc abych si neukroutil krk, ale rád si poslechnu ostatní názory, především mě zajímá osobní zkušenost. Hlavní otázka je rozlišení. Má smysl jít do 4K nebo stačí 2K? Tak nějak mi připadne, že na téhle úhlopříčce je 4K zbytečnost a tak jako tak bych musel nastavit nějaký upscale. 2K předpokládám, že bych ukoukal na 100% v pohodě, vychází to poměrově podobně jako FHD na 23-24".
Mám 4K 13" noťas, kde mám nastaveno 250%, text je krásnej, naprosto v pohodě, úprava vlastních fotek ve velkým rozlišení je taky super, ale zásadní problém vidím v prohlížení fotek na webu, kde mi všechno připadá podivně rozplizlý. Selským rozumem bych na 27" 4K musel nastavit něco mezi 125-150%. Co se práce týče, asi bych si lehce pomohl, co se fotek týče nevím.. :?: Budu rád za každou zkušenost. EIZO kupovat nehodlám, budget do 20 tis.

Zatím vidím jako favorita DELL UP2716D. Koukal jsem si i na panely od BENQ (BenQ PD2700Q/U) do 10k, tam si lidi stěžují hlavně na nerovnoměrnost podsvícení. Otázka je, jestli to vůbec poznám nebo spíš jestli ten rozdíl stojí za dvojnásobnou investici...
Kjuba
zimní host
zimní host

Re: Monitor

Příspěvek od Kjuba »

Tak je to sice trochu přes budget, ale pokud i na fotky a 27 palců, tak mohu velmi doporučit BenQ SW271. Je za ty peníze bezkonkurenční. A používal bych ho klidně ve 4K. Koupil jsem si ho jako druhý monitor k notebooku. Je přímo určen pro foto a je kalibrovaný přímo z továrny na deltaE <=2, gamut 99% AdobeRGB, 10bit panel nativně, žádné pofiderní dopočítávání, 14bit LUT table. Navic umí pouhým přepínáním na kruhovém ovládači reálné zobrazovat fotky v různých barevných prostorech. To je pecka, protože zmáčknutím jediného tlačítka ho vidím v sRGB na webu, v BW, PhotoRGB apod.

Chtěl jsem si ho sám nakalibrovat (jako všechny monitory), protože mám kvalitní sondu, ale zjistil jsem, že z něho už víc nevymáčknu. Je seřízenej fakt dobře. Má navíc velmi homogenní podsvícení. Prodává se i se stínítkem, což je moc dobře.

Mám ho krátce, asi 2 měsíce, takže uvidíme, jak bude držet kvalitu zobrazení a podsvícení.

Mohu ho porovnat se svým primárním monitorem na úpravy fotek, což je mnohonásobně dražší EIZO CG řady. Jo, je o fous lepší, ale rozdíl ceny to teda rozhodně nevyváží. Dneska už bych si ho nekoupil a ušetřil tak nemalé peníze.

Vytknul bych mu dvě věci. Není to na filmy a ani moc na nějaké akční hry. Proste přechod grey-to-grey není z nejrychlejších. Ale je to prostě monitor na něco úplně jiného. No a druhá věc, reproduktory. Kdyby tam žádné nebyly, bylo by to lepší, protože ty, co tam jsou jsou ultra příšerné. Nechápu, proč je tam někdo navrhoval.

Přes to všechno má za mě palec nahoru a doporučuju Ti ho. Poměr cena/výkon bezprecedentní. A to se považuju ohledně monitorů za dost rozmazlenýho a vybíravýho.

Edit: Zapomněl jsem napsat, že ho mám samozřejmě připojený přes kvalitní DisplayPort kabel. Žádný HDMI. Ale to je asi jasný....
radek
VIP
VIP
Jméno: Radomír Šálek

Monitor

Příspěvek od radek »

Nejsem v technice tak zkušený, ale dle rad zkušenějších jsem si objednal tento Eizo CS2420, je to sice 17 000 kč a starší typ, ale snad to bude stát za to. Můj starý Samsung odešel do věčných lovišť a Eizo si musím aspoň jednou za život vyzkoušet
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
Kjuba
zimní host
zimní host

Re: Monitor

Příspěvek od Kjuba »

Chápu, měl jsem to úplně stejně. Budeš spokojený. Já jsem taky byl. Ale jak píšu. Dneska už bych si ho nekupoval.

Je ale každopádně fakt, že ty Eiza jsou vesměs držáci.
Klaca
VIP
VIP

Monitor

Příspěvek od Klaca »

Díky moc za tipy. Těch cca 20 bych rád dodržel, 30 je moc. Tím pádem odpadá EIZO (24 palců už nechci, rád bych větší) a i ten BenQ SW271, koukal jsem ale na novější BenQ SW270c, který má "jen" 2K rozlišení, ale zase má zabudouvanou dokinu, což je pro mě velký plus. I pracovní i soukromej noťas mám dokovatelnej přes usb-c a zbavil bych se tak dalšího krámu na stole. Zřejmě se tedy budu rozhodovat mezi tímhle BenQem a DELLem z prvního příspěvku.
Případně budu ještě rád za další názory 2k vs 4k na 27" úhlopříčce..
DeProfundis
běžný
běžný
Jméno: Roman Pelúch

Monitor

Příspěvek od DeProfundis »

Před lety jsem měl podobný dilema. Chtěl jsem po 24" Dellu přejít na 27" a po proštudování všeho možnýho nakonec vyhrálo QHD rozlišení (2560x1440) před 4k. Dlouho jsem měl zálusk na nějakej Benq, ale bohužel všechny jejich grafický modely dost trpěly na špatnou uniformitu, jak barevnou tak podsvícení. A riskovat, že budu muset koupit několik kusů, než se mi bude jeden zamlouvat, se mi nechtělo. Vlastně to byl pro mě jeden z nejdůležitějších aspektů. Pak aby černá byla co nejčernější, což u IPS panelů je obecně bída. Dodneška mám vedle na stole 15tiletej 19" Sony VA panel, kde černá byla radost pohledět :), ale bohužel VA panely se v těch lepších monitorech nějak nevyskytujou. Skončilo to u Eiza CG2730 a nějak toho nelituju.
Ale tuhle jsem kamarádce kupoval monitor 27" 4k. Budget co nejmenší, takže spousta čtení, co by tak mělo význam. Nakonec to podle recenze na rtings - https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s2721qs vyhrál tenhle "kancelářskej" Dell.
První, co mě zajímalo, tak využitelnost 4k oproti QHD. Ačkoli už kdo ví jak dobře nevidím, tak bych dneska šel do 4K! Wokna a ostatní soft už jsou na to dobře přizpůsobený a čitelnost textu je na 4k jednoznačně lepší. A na fotkách je vidět taky více detailů. Měl jsem strach, že to bude spíše na škodu při hledání po pixelech, která fotka je ostřejší, ale není to pravda. U monitoru mě nejvíce nadchla uniformita! U modelu pod 10k naprosto excelentní. Černá je v možnostech IPS taky v pohodě. Když jsem si ho postavil vedle mýho Eiza, naklonoval obrazovky a detailně porovnával, tak bych nevěřil, že si za cenu Eiza můžu koupit 5ks těch Dellů:-)))) Z mýho pohledu spousta lidí vůbec nepotřebuje Adobe gamut. A pak je tohle naprosto ideální monitor.
A pokud by Dell udělal stejně kvalitní model v profi řadě, tak bych do něj s čistým svědomím šel.
Přílohy
Mon.jpg
Canon R5 / 80D / 650D
Sigma 500mm f/4 DG OS HSM Sport / Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM / Sigma 18-35 mm f/1,8 DC HSM Art / Tamron SP 150-600mm f/5,0-6,3 Di VC USD / Tamron AF SP 90 mm f/2,8 Di Macro VC USD
Stativy Feisol / Gitzo a další drobnosti...
Klaca
VIP
VIP

Monitor

Příspěvek od Klaca »

Díky za reakci. UŽ jsem pořídil a nakonec jsem prostě vzal to, co bylo.. nechtělo se mi čekat ani se v tom dál šťourat, možnost porovnání monitorů vedle sebe někde na prodejně v týhle podivný době taky v nedohlednu. 2k BenQ nebyl nikde skladem, tak vyhrál Dell UltraSharp UP2716D, navíc jsem na něj dostal celkem hezkou slevu a vyšel na 16k. Nemám srovnání s eizem, jen s mým starým 24" philipsem a tam je to velikej rozdíl. Černá, o které jsem si myslel, že je na philipsu černá, je teď najednou vedle černé na dellu do šedo-fialova :) PPI je o něco jemnější, než na co jsem byl zvyklý, nicméně stále v pohodě ukoukatelný na 100 %. Podsvícení je super, barvy taky, subjektivně jsem nadšenej, těžko říct, zda bych stejně nadšenej nebyl z něčeho za 50 % ceny, možná jo... : unknown:
DeProfundis
běžný
běžný
Jméno: Roman Pelúch

Monitor

Příspěvek od DeProfundis »

Tak ať slouží dlouhý roky ke spokojenosti. Tohle bude podle mě slušnej monitor a hlavně Dell si na těch monitorech s podivem neúčtuje tak nekřesťanský prachy jako konkurence, takže jsi udělal rozumnou věc. A nevěř tomu, že bys viděl nějaký znatelnější rozdíl, kdyby ses podíval na monitor za 2x tolik : D
Canon R5 / 80D / 650D
Sigma 500mm f/4 DG OS HSM Sport / Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM / Sigma 18-35 mm f/1,8 DC HSM Art / Tamron SP 150-600mm f/5,0-6,3 Di VC USD / Tamron AF SP 90 mm f/2,8 Di Macro VC USD
Stativy Feisol / Gitzo a další drobnosti...
Odpovědět

Zpět na „Počítačový hardware“