Optimální vybavení aneb co sebou vlečete, když jdete ven?

Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Optimální vybavení aneb co sebou vlečete, když jdete ven?

Příspěvek od Photomecan »

S Jirou Zajícem jsem vedl diskuzi na téma 5kilo a mezikroužky na příležitostné makro...no a vypadlo nám z toho, co kdo považuje za optimální výbavu ze svého vybavení vzhledem k váze a využití. Odmysleme si cenu : wink: ...
- pokud jedu fotit za jasným cílem, vím kam a mám málo času, beru 5kilo + konvertory, blesk a stativ, maskování, nic víc.
- pokud mám více času a také trochu mapuji terén, kromě 5kila beru ještě 300 f4 IS L ( výborný na focení většího makra - motýli, květiny, větší hmyz...má poměr zvětšení cca 1:4 )
- na delší cesty přihodím širokáč (16-35/2,8 I.)

Je jasné, že každý si bere sebou podle svých možností to co považuje za optimální. Nicméně občas by se fakt hodil golfový vozík, kdo se má s tím vším tahat..také přemýšlím nad nějakým úvazem na 5kilo, úzký batoh..musím do army shopu. Když jdu na lokalitu, mám vše na stativu, včetně blesku a vleču to na rameni. Kromě toho, že je to docela fuška, dostává dost zahulit kulová hlava, když má udržet otřesy těla s objektivem při chůzi.Už se mi i povolila...takže na kratší přesuny musím nějaký popruh ala rybářský sak na pruty vymyslet. Možná obal od velkého stativu...?

Do doby, než budou na trhu skla 100-800 f4 DO IS L s váhou pod 3kg : D nezbyde, než s výbavou váhat a pak se proklínat, proč jsem nevzal tamto, když bych to teď potřeboval :) .
SErgei

Re: Optimální vybavení aneb co sebou vlečete, když jdete ven?

Příspěvek od SErgei »

: D tyjo tak to ti teda nezávidim : D já taham většinou tak Sigmu 400/5,6 APO, kterou mam na foťáku a to nesu v ruce takže to je v klidu...pak mam ještě v báglu Tamron 70 - 300mm no a nějakej ten jakože stativ no : D ...s váhou problémy nemám : wink: .
taek
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: M. Š.

Příspěvek od taek »

Nad tímhle jsem taky rozmýšlel dost, než jsem si začal kupovat techniku. Do budoucna by se mi pětikilo líbilo, to ale až za hódně dlouho. Na šoulačku je ideální ta 300/4 po doplnění telekonvertory. Zatím mám TC 17 od nikonu, přikoupím teď někdy TC14 - kresba skoro bez ztráty kvality. Časem to snad porovnám s pětikilem od Nikonu, známý bude asi kupovat.
Zatím tahám většinou všechno ... co kdyby, takže vleču většinou okolo 8 kg (osmina mojí váhy : D ) na zádech, chodím pěšky, bez stativu i na kole. Plánuju ještě dokoupit na to makro i výbornou pevnou stovku od Nikonu a asi i ty mezikroužky. Pak se vždycky jen soustředím jen na zvířata nebo hmyzáky. Jinak objektiv se snažím sundavat ze stativu a nosím v ruce, vždycky si ještě zamotám okolo ruky šňůru od těla, líp se nese - pětikilo je ale jiné kafe, nebo spíš závaží.

Jinak jak Martine píšeš o tom báglu, tak mrkni k Andymu na blog, co vytvořil (Viper). Koukal jsem i na prezentaci a ten batoh vypadá zajímavě. Dalo by se myslím nechat udělat něco podobného i v čr za menší peníz a přizpůsobené pro vlastní potřeby.
http://www.andyrouse.co.uk/blog.asp?offset=30
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Příspěvek od kurťa »

A co takhle jen třístovka + mezikroužek?? http://www.pbase.com/toondesmit/dragonf ... amselflies Ty fotky jsou výborné.
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

David Kurtin: Jj, už to mám delší dobu promyšlené. Já chci fotit i menší objekty, jsem byl dřív pár let entomolog, tak snad se to nějak zúročí. A nová stovka od Nikonu je fantastické sklo. Na ještě větší zvětšení by se pak šiknul možná anaret, ale to snad až časem a podle času.
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

ad bágl: na delší expedice mám příslušný bágl, tam se 5kilo vejde, měl jsem na mysli něco na krátké přenášení, ta centrální část Viperu je tomu nejblíže. Futrál pro sklo i s tělem + pár kapes pro drobnosti..vypadá to dobře. Jen ta cena :( .
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

M. Jirouš myslím na grafice před delší dobou psal o někom, kdo vyrábí batohy a za dobrý peníz, tak by se třeba šlo domluvit na něčem podobném. Ono když už člověk má techniku, kterou už určitě měnit nebude, tak se něco takového hodí. Batohy co jsem zatím viděl, jsou spíš takové univerzální, s nějakým kompromisem. U tohohle je znát, že je to specializované, jednoduše účelné a dobře vymyšlené, ale taky za trochu jiné peníze. Navíc když bys s tím vyšel třeba do města fotit architektůru ... žádná ti neodolá : wink: ... jo a mažu se už učit.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

A pro pohodlnější posez kromě všeho výše citovaného ještě tahám malou rybářskou židličku (ne trojnožku), bezvadně se na ní sedí i několik hodin a výborně se tam i usíná : D . Takže můj vojenský batoh (nikoliv fotobatoh) má hezkou váhu, s maskovačkou, litrem vody a svačinou to má asi 13-14 kilo. To abych si pak neříkal - proč já si nevzal ten druhý objektiv!!!
bobo01
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Příspěvek od bobo01 »

No, ja takýto problém nemám. Sony sklíčko zatiaľ končí pri 300mm a nie je až také ťažké, len sa neviem zmestiť do batohu. Je akési široké a už tam nezmestím 70-200.
K fotobatohu mám ešte jednu tašku so stanom, spomínanou rybárskou stoličkou, statívom a kopcom iných blbostí - to je ťažké!
... zase späť u SONY : wink: a moje fotky: https://www.zonerama.com/BohusCcl/777208
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím vespolek,
byl jsem upozorněn, že všichni jsou už v "Mexiku", tak jsem si dovolil dorazit také : D Snad nevadí... : wink:
Jestli mohu vstoupit do diskuse ohledně tahání věciček do terénu, tak já to mám asi takto: Většinou si beru vše, co mám doma k dispozici, ikdyž vím, že stejně většinu nevyužiji. Ale člověk nikdy neví... : wink:
Kromě nasazeného tříkila a dalších dvou sklíček přibalím rýžový (spíše kroupový) stativ, dalekohled, malou a velkou maskovačku a nějaké ty drobnosti.V zimě do krytu přibude deka a vaťákové kalhoty s termoskou kávy : wink: Celkově to hrubo přesahuje deset kilo a i při mé drobné postavě to vždy nějak přežiju :) Sice, když mi od Jirky Zajíce batoh došel, tak jsem se až zhrozil, jak byl obrovský, ale stejně zjišťuji, že je nakonec místa málo... : D
No a ve finále stejně většinou toho příliš nenafotím : roll:
Jinak Martine gratuluji k vytvořenému WILDLIFE FOTOFÓRUM
vafo.

Příspěvek od vafo. »

aha, nenapsalo mi to nick : wink: .
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Honza

Příspěvek od honziceks »

No mam-li mluvit za sebe tak jelikoz jsem tvor liny a nechce se mi nic sebou vlacet tak vezmu jenom fotak, objektiv batoh na zadech s pet flaskou vody a dalekohledem, na nej pridelam karimatku a maskovaci sit a jdu. Koupil jsem si uz stativ, v Rumunsku byl dobrej ale jak to vidim tak asi zvitezi lenost a budu jako dotek vsechno fotit z ruky :) .
photonature.cz

Příspěvek od photonature.cz »

Ano, ty batohy na míru pro mě dělal bohužel můj zesnulý kamarád MIRO ZUMRÍK, který tragicky zahynul při fotografování v karibiku. V současné době se celá situace okolo batohů řeší, a čekáme co a jak. Kontakt na tu dotyčnou osobu máme, problém ale je, že není tolik flexibilní a hlavně v MATERIÁLU.

Proto všechny prosím, pokud by měl někdo možnost sehnat skutečně kvalitní materiál ( sháníme pouze nepromokavý ) + nepromokavé zipy, tak není problém nechat ten batoh na míru ušít.

Mějte se Michal
vla
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vladimír Dráb

Příspěvek od vla »

Spíš mě zajímá v čem vlečeme, momentálně řeším v čem nosit 500/4LIS, uvažuji o Lowepro Lens Trekker 600AV II. Představa tělo 1D + objektiv + konvertory a snad pár drobností. Vyhovuje, nebo máte lepší řešení? Díky za rady, Vla.
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Příspěvek od kurťa »

Myslím, že ho používá R. Stach, ale bohužel se teď na jeho stránky nemůžu dostat (vypisuje mi to ?virus?)
Tady je k výše zmiňovanému batohu videjko http://www.youtube.com/watch?v=s7VmeVMkHEs

Osobně, když už musím vyjít na fotografování s batohem, beru Lowepro Flipside 300, viz. http://www.youtube.com/watch?v=FJvGjf-9BOA .
Není nijak velký, spíš jsem ho pořídil pro přenášení objektivu nasazeného na zrcadlovce. Vejde se mi do něj DSLR+300mm objektiv i s TC + další objektivy a ostatní serepetičky, popř. jen fotosestava a okolo ní mask. síť, bunda, svačina. Do boční kapsy baterie, pam. karty, čištění, do síť. kapsy pití. Z čela batohu do upínáku buď stativ (málokdy) nebo židle trojnožka. Vnitřní prostor je vysoký nějakých 37-38cm, takže by se vlezla i 400ka nasazená na foťáku, 500mm už bohužel ne.
Jinak na půldenní fotovycházky chodím s foťákem upevněným na stativu v gimbalce Benro GH-2 přes rameno (žádné povolování hlavy nehrozí), maskovačkou, sedačkou na třmenu. Zbytek fotoharampádí (baterie, kab. spoušť atd.) mám po kapsách stejně jako něco na zakousnutí a pití.
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“