EOS 40D versus EOS 50D hlasitost závěrky(klepnutí zrcátka)
-
jarab
- zatoulanec

Zdravím přátelé. Jsem jeden z mnoha, který potřebuje poradit od zkušenějších. Chtěl bych se věnovat fotografovaní přírody a vybírám si zrcadlovku. Mým favoritem byl canon EOS 40D. Bohužel jsem se dozvěděl, že tento fotoaparát je velmi hlučný. Že prý snad Canon EOS 50D je daleko tichší. Vím, že to není maličkost, když po několika hodinách čekání vyjde objekt focení a po prvním klepnutí(bouchnutí) zrcátka mi zmizí v nenávratnu. Ještě bych Vás požádal pokud by jste měli finance, který objektiv byste si vybrali a proč?? Canon 400/ 5,6L USM nebo Canon 100-400 L IS USM..Pokud mi někdo můžete poradit, budu rád. J.
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Já jsem podobně vybíral před necelým rokem. Hlasitost závěrky jsem tedy nezohledňoval, protože si myslím, že rozdíl v cvaknutí je tak malý, že není důvod se nad tím vůbec pozastavovat. Rozhodně bych na tom nezakládal výběr. Vlastně tělo jsem moc neřešil, nejdřív jsem vybral objektiv a až na něj jsem hledal nějaký cvakátko. Měl jsem vymezený rozpočet, tak jsem se rozhodoval mezi 30D a 40D, ale přednost jsem zamozřejmě dával novějšímu modelu. Ten se mi také nakonec povedlo sehnat za příznivou cenu z Německa. Jsem s ním naprosto spokojený a upgrade na 50D by mi přišel zbytečný, ten rozdíl mezi nimi mi nepřijde tak velký.
Do výběru objektivu jsem mimo 400/5,6 a 100-400 zahnul také 300/4. Tu jsem vyřadil jako první, protože mi tříkilo přišlo krátké. Na 100-400 mi vadil způsob zoomovaní (tak divně se to tahá dopředu a dozadu) a také to, že to je zoom (pevné sklo je pevné sklo). Paradoxně mi i trochu vadila ta stabilizace, čím víc elektroniky a mechanických součástek objektiv má, tím víc se toho na něm může rozbít. Vybral jsem tedy pevné čtyřkilo a nemůžu proti němu říct ani ň. Je rychlé, ostré na plnou díru, velmi jednoduchá konstrukce, praktické, poměrně malé. Je ale fakt, že jsem pak stejně chybějící ohniska doplnil 70-200.
Do výběru objektivu jsem mimo 400/5,6 a 100-400 zahnul také 300/4. Tu jsem vyřadil jako první, protože mi tříkilo přišlo krátké. Na 100-400 mi vadil způsob zoomovaní (tak divně se to tahá dopředu a dozadu) a také to, že to je zoom (pevné sklo je pevné sklo). Paradoxně mi i trochu vadila ta stabilizace, čím víc elektroniky a mechanických součástek objektiv má, tím víc se toho na něm může rozbít. Vybral jsem tedy pevné čtyřkilo a nemůžu proti němu říct ani ň. Je rychlé, ostré na plnou díru, velmi jednoduchá konstrukce, praktické, poměrně malé. Je ale fakt, že jsem pak stejně chybějící ohniska doplnil 70-200.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
-
jarab
- zatoulanec

Stugent -Velké díky za názor.. Vlastní zkušenost je pro mně víc než recenze..Taky moje první volba padla na všemi vychvalovanou canon 400/ 5,6 + canon 200 / 2,8 ,ale z taktických důvodů, přehazování objektivu, prach, pohotovost jsem přemýšlel i nad touto eventualitou canon 100-400L is usm..Zatím jsem se nikde nedočetl, že by byl nějak poruchový.
Ohledně toho fotoaparátu. Do teď jsem točil na kameru to byla pohoda, lehounké zabzučení, ale pokud vedle mne stál nějaký fotograf a dal tam sekvenci několika snímků, v tom tichu lesa to bylo jak palba z kulometu. Proto mé obavy. A navíc jsem opravdu slyšel, že 50D a 7D je tišší... Ještě jednou díky za Vaše zkušenosti a názory. J.
Ohledně toho fotoaparátu. Do teď jsem točil na kameru to byla pohoda, lehounké zabzučení, ale pokud vedle mne stál nějaký fotograf a dal tam sekvenci několika snímků, v tom tichu lesa to bylo jak palba z kulometu. Proto mé obavy. A navíc jsem opravdu slyšel, že 50D a 7D je tišší... Ještě jednou díky za Vaše zkušenosti a názory. J.
-
Krafra
- VIP

jarab:Jestli máš možnost koupit C50D kup raději ten -je přece jen trochu lepší-vyšší ISO bez problémů.
Samozřejmě koupí C 7D bys byl ještě otřídu dál-záleží jestli tě limituje cena.S objektivem C 400/5,6 L většinou fotím stále,ovšem bez stativu neuděláš žádný pořádný záběr.
Samozřejmě koupí C 7D bys byl ještě otřídu dál-záleží jestli tě limituje cena.S objektivem C 400/5,6 L většinou fotím stále,ovšem bez stativu neuděláš žádný pořádný záběr.
- stugent
- VIP

S Františkem musím souhlasit i nesouhlasit. Jak napsal, pokud můžeš vzít novější tělo, vem novější. S tím šumem bych byl opatrný, 50D má vyšší rozlišení a ten šum si myslím, že je nastejno. U 40D si troufnu fotit na 800, zřídka i na 1000, což jsou limitní hranice i u 50D. A s 400/5,6 uděláš dobrý záběr z bez stativu, dá se s ním slušě udržet i 1/250 s, možná i víc.
S tou 100-400 jsem to myslel spíš tak, že pokud ti někde třeba spadne (mě se to už u čtyřkila stalo - zkutálelo se mi ze stolu - bez újmy), tak je velká šance, že třeba stabilizace odejde, kvůli zoomu má i složitější optickou konstrukci a zkrátka je tam toho víc, co se může pokazit. 400/5,6 je prázdná trubka, která má ve předu pár čoček a to je vše - jednoduché a funkční.
Hodně asi záleží na tom, jak ten ohniskový rozsah využiješ, ona ta světelnost třeba na 100 nebo 200 mm není žádná sláva, proto jsem raději vzal pevné čtyřkilo a na nižší ohniska pořídil to, co je zase dobré na ten střední záběr (70-200). Prachu na APS-C se nebojím, na fullframu bych strach měl, i když mám pocit, že už to i canon řeší nějakými prachotřesy. A mimochodem, prach se dostává při výměně objektivů maximálně do komory a přímo na čip ho ve většině případů nafoukají právě zoomové objektivy - při ztlačení toho vzduchu vyfouknou docela dost.
S tou 100-400 jsem to myslel spíš tak, že pokud ti někde třeba spadne (mě se to už u čtyřkila stalo - zkutálelo se mi ze stolu - bez újmy), tak je velká šance, že třeba stabilizace odejde, kvůli zoomu má i složitější optickou konstrukci a zkrátka je tam toho víc, co se může pokazit. 400/5,6 je prázdná trubka, která má ve předu pár čoček a to je vše - jednoduché a funkční.
Hodně asi záleží na tom, jak ten ohniskový rozsah využiješ, ona ta světelnost třeba na 100 nebo 200 mm není žádná sláva, proto jsem raději vzal pevné čtyřkilo a na nižší ohniska pořídil to, co je zase dobré na ten střední záběr (70-200). Prachu na APS-C se nebojím, na fullframu bych strach měl, i když mám pocit, že už to i canon řeší nějakými prachotřesy. A mimochodem, prach se dostává při výměně objektivů maximálně do komory a přímo na čip ho ve většině případů nafoukají právě zoomové objektivy - při ztlačení toho vzduchu vyfouknou docela dost.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
-
jarab
- zatoulanec

Krafra: díky za názor. Jsem limitován penězi, proto jsem myslel, že zkusím koupit bazarovou 40D, za 12.000kč a raději ten rozdíl asi 10.000kč vrazím do objektivu. Někde, tady jsem četl větu, že objektiv je 80% fotky..
Stugent: Máš pravdu, že jsem celkem šikula a už jeden foták jsem zlikvidoval při mých "toulkách" po cestách, necestách. Takže momentalně to vypadá na 50D + canon 400/5,6 + tamron 17-50 /2,8 ... ??? a k tomu do budoucna 70-200/4 nebo raděj pevnou 200/2,8 ?
Stugent: Máš pravdu, že jsem celkem šikula a už jeden foták jsem zlikvidoval při mých "toulkách" po cestách, necestách. Takže momentalně to vypadá na 50D + canon 400/5,6 + tamron 17-50 /2,8 ... ??? a k tomu do budoucna 70-200/4 nebo raděj pevnou 200/2,8 ?
- stugent
- VIP

to si myslím, že je docela rozumné, uvažoval bych podobně. Ale nevím, jaký máš rozpočet ani jakým způsobem fotíš.
-
Sešívka
jarab: znám hodně lidí, kteří si koupili D50 a dneska s ní nefotí žádný z nich, protože nebyli spokojeni s kvalitou výstupu. D40 má určitě lepší výstupy. Problém je, že se už nevyrábí a seženeš jí jen v bazarech
. Mám zkušenosti s pevnou 400/5,6 a 300/4IS a dneska bych při nákupu volil 300/4IS. Můžeš na to dát konvertor a pak máš ohnisko 420mm x crop. Navíc tam je ten stabilizátor a to udělá strašně moc. Doporučuji nákup 300/4IS v USA, Canon jí v ČR úplně ignoruje a není schopen jí dodat. Navíc v USA vyjde po započtení všech poplatků o cca 4000 levněji než tady.
-
Krafra
- VIP

Jestli mohu dodat,měl jsem C40D i C 50D nezkoumal jsem to nějak detailně,ale s c 50D klidně uděláš super fotku i na ISO 1600-podmínka dodržení správné expozice.
Ohledně té 300/4L IS-to nevím mám ji a moc ji nevyužívám.Stabilizace je stará a na stativu se musí vypnout.Za stejné peníze je ta 400/5,6L a přeci jen je to delší a super od plné clony5,6.Ta C300/4L IS je paráda na kytičky-ostří již od 1,5 metru
.
Jak píšeš kup C50D+ 400/5,6+200/2,8.
Ohledně té 300/4L IS-to nevím mám ji a moc ji nevyužívám.Stabilizace je stará a na stativu se musí vypnout.Za stejné peníze je ta 400/5,6L a přeci jen je to delší a super od plné clony5,6.Ta C300/4L IS je paráda na kytičky-ostří již od 1,5 metru
Jak píšeš kup C50D+ 400/5,6+200/2,8.
-
jarab
- zatoulanec

Všem, kteří se zapojili a poradili velké díky. Ono studovat jen recenze asi není to pravé ořechové..vypsal jsem si Slovenské a České wildlife fotografy a jejich používanou techniku :o) A zjistil jsem, že na Slovensku "chalani" používaji jako dlouhé sklo o hodně více can 100-400 / 4,5-5,6 než v Čechách. Tady králuje can 400/5,6 hl. pevné sklo.. ????????? Důvod nevím, že by Euro?? :o)) .
Je to dřina vybírat, mám na to ještě 3 týdny ..pak jedou kamarádi do USA a to už musí být jasno...
Ještě jednou děkuji za Vaše zkušenosti, každý postřeh a dobrou radu..
Je to dřina vybírat, mám na to ještě 3 týdny ..pak jedou kamarádi do USA a to už musí být jasno...
Ještě jednou děkuji za Vaše zkušenosti, každý postřeh a dobrou radu..
- ptacatko1
- VIP

- Jméno: Miroslav Stehlik
Jen malý postřeh ke sklu canon 100 -400 , nevím jak pevná 400, to nemohu sloužit, tu jsem nikdy neměl, co je velká výhoda, tak zoomová má IS, ať si říká každý co chce, ale IS je dobrá věc, další velké plus, je zoom, např. když ležíš na bahně a blíží se k tobě třeba kulík, tak v tom bahništi, jsou velký problémy, jej vůbec najít, není záchytný bod, natož jej vyfotit, zazoomuješ a je tam.
Míra
Míra
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
-
jarab
- zatoulanec

Zdravím Vás...opět velké díky za rady, každá rada dobrá :o)) .. zatím je rozhodnuto pro Canon eos 50d a zakladní objektiv tamron 17-50/2,8. Snad dobrá volba??
Potřebují ještě poradit od Vlastníků 50D .. jaké používáte baterie??? Všiml jsem si, že je v nabídce více druhů... a jaké pouzdro...Předem díky za rady a pokud mi poradite, jakou dokoupit kartu...budete nejlepčší.. :o)) .. Moc Děkuji .. Jara
Ps:pro doplnění.. tyto Vaše informace budou sloužit i dalším mým 3 kamarádům, tak snad mně pak neukamenují :o))) nevděčná role :o(((
Potřebují ještě poradit od Vlastníků 50D .. jaké používáte baterie??? Všiml jsem si, že je v nabídce více druhů... a jaké pouzdro...Předem díky za rady a pokud mi poradite, jakou dokoupit kartu...budete nejlepčší.. :o)) .. Moc Děkuji .. Jara
Ps:pro doplnění.. tyto Vaše informace budou sloužit i dalším mým 3 kamarádům, tak snad mně pak neukamenují :o))) nevděčná role :o(((
-
Sešívka
Ten Tamron máš na krajinky?
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Járo, baterii jednu dostaneš jako originál, druhou si kup kteroukoliv stejné kapacity od jiného výrobce. Má zkušenost je, že jsou obě stejně dobré (nebo špatné, podle názoru). Ale určitě musíš mít minimálně dvě. U "starého" 30D mi vydržela stejná baterie "nekonečně dlouho", nikdy jsem ji během jednoho dne nevyšťavil. Ale u 50D je situace o dost jiná, baterka stačí sotva na jednodenní focení, raději voťák vypínám, když není co zrovna fotit. Také u 30D jsem ji mohl nechat zapnutou i pár dnů a stále fotil (a to jsem měl uspávání vypnuto), u 50D to je druhý dev v prd ..... Live wiev nepoužívám vůbec, sem tam jen prohlédnu fotku.
Takže když jdu kamsi byť jen na jeden den, raději nosím dvě naplno nabité. Bohužel jsem zatím nenašel nějakou vícekapacitní ........
Takže když jdu kamsi byť jen na jeden den, raději nosím dvě naplno nabité. Bohužel jsem zatím nenašel nějakou vícekapacitní ........
-
jarab
- zatoulanec

Sešívka - zdravím. Ten tamron jsem myslel, že bych používal jak na krajinky, tak na portréty. Prostě bych ho vzal jako základní objektiv. Celkem jsem na něj četl jen chválu. I cena vypadá snesitelně. Máš jiný názor?? Dík za vysvětlenou :o).
Honzo - ahoj :o))) .. Dík za názor. Pokud tedy jezdím do hor bez el. na 3-5dnů, tak i dvě jsou málo Cso?? :o( . http://www.srovnanicen.cz/q/Baterie Canon BP-511A/?z=40 ..tady jsem našel baterky BH 511 které by snad měly mít kapacitu i 2600mAh nebo i 3000mAh ale budu to muset obvolat zda je to pravda..zitra se ti ozvu buď emailem nebo zavolám..zatím díky.
Honzo - ahoj :o))) .. Dík za názor. Pokud tedy jezdím do hor bez el. na 3-5dnů, tak i dvě jsou málo Cso?? :o( . http://www.srovnanicen.cz/q/Baterie Canon BP-511A/?z=40 ..tady jsem našel baterky BH 511 které by snad měly mít kapacitu i 2600mAh nebo i 3000mAh ale budu to muset obvolat zda je to pravda..zitra se ti ozvu buď emailem nebo zavolám..zatím díky.