Bramborníček hnědý - Saxicola rubetra - Pŕhľaviar červenkastý
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
-
Krafra
- VIP

Bramborníček hnědý - Saxicola rubetra - Pŕhľaviar červenkastý
Photomecan-Martine vážím si tvých stránek i fotek,ale nemám moc času
a tak jen něco hodím do placu.Určitě se polepším
.
-
Krafra
- VIP

-
hilgertom
Re: Sojka
Krafra: Franto super úlovky, ale ještě bych si zkusil pohrát s křivkami a úrovněmi. Jeví se mi to dost tmavé. Ale přesto hezké
.
- kurťa
- moderátor

- Jméno: David Kurtin
Krafra: máš zachycené super momenty, ale z 80% mi vždy chybí u fotky ta potřebná "tečka za větou" - ta konečná úprava. Nevím kolik máš ve svém okolí nás podobně postižených, ale někoho popros o odpoledne nebo víkend společného focení, a pak poseďte u výsledku při noťásku a ty post úpravy proberte.
-
Krafra
- VIP

Bramborníček hnědý - Saxicola rubetra
samička při odpočinku .Jak se to líbí teď
??
- Photomecan
- VIP

- Jméno: Martin Mecnarowski
Ahoj Franto!
Bramborníček super, pozadí jak vymalované. To je tou 4stovkou? Nicméně mám pocit, že máš trochu slitou kresbu? Uděláme to tak - pošli mi raw toho samečka, mrknu na to a pokud to bude lepší, pošlu Ti postup jak jsem k výsledku došel... a nenech se otrávit
.
Bramborníček super, pozadí jak vymalované. To je tou 4stovkou? Nicméně mám pocit, že máš trochu slitou kresbu? Uděláme to tak - pošli mi raw toho samečka, mrknu na to a pokud to bude lepší, pošlu Ti postup jak jsem k výsledku došel... a nenech se otrávit
- Photomecan
- VIP

Re: Bramborníček hnědý
Líbí, pozice i pozadí parádní, trochu slitou kresbu vidím pořád.. ale je to prima, když se takhle zadaří...ta linduška byla taky povedená, o té si mohu jenom nechat zdát
Co to 6kilo??? To by byla paráda...
-
Krafra
- VIP

Martine díky,6ti kilo zatím nechám uležet
,počkám až spadne dolar
.
- Photomecan
- VIP

Ahoj Franto,
posílám postprocesem prohnaného Tvého bramborníčka:
původní verze:
[mrtve linky]
moje verze:
[mrtve linky]
Udělej si pár testů ostrosti Tvého 4kila, ze stativu. Pak zkus, zda Ti neostří ZA nebo PŘED (polož na zem pásmo a zaostři na nějakou značku, např. 2 metry - uvidíš hloubku ostrosti, pokud bude ve středu - OK, pokud bude posunuta mimo, musíš spáchat korekci, myslím, že to 1DMkIII umí v custom menu...
Vyvoláno v CaptureOne, kalibrace na denní světlo (5000K), korekce podexpozice + 0,3EV.
Photoshop: ořez na svislý formát, odšumění (Noise ninja), lehce úrovně, nasycení + 10, výběr motivu + nastavení přechodu výběru (ctrl+ alt+r), doostření (120; 0,1pix;práh 0). Zmenšení+doostření, zmenšení+doostření, korekce halo efektu, rámeček.
Toť vše, 5minut.. dá se s tím pohrát ještě mnohem více, určitě to někdo bude umět mnohem lépe...
Mecan
posílám postprocesem prohnaného Tvého bramborníčka:
původní verze:
[mrtve linky]
moje verze:
[mrtve linky]
Udělej si pár testů ostrosti Tvého 4kila, ze stativu. Pak zkus, zda Ti neostří ZA nebo PŘED (polož na zem pásmo a zaostři na nějakou značku, např. 2 metry - uvidíš hloubku ostrosti, pokud bude ve středu - OK, pokud bude posunuta mimo, musíš spáchat korekci, myslím, že to 1DMkIII umí v custom menu...
Vyvoláno v CaptureOne, kalibrace na denní světlo (5000K), korekce podexpozice + 0,3EV.
Photoshop: ořez na svislý formát, odšumění (Noise ninja), lehce úrovně, nasycení + 10, výběr motivu + nastavení přechodu výběru (ctrl+ alt+r), doostření (120; 0,1pix;práh 0). Zmenšení+doostření, zmenšení+doostření, korekce halo efektu, rámeček.
Toť vše, 5minut.. dá se s tím pohrát ještě mnohem více, určitě to někdo bude umět mnohem lépe...
Mecan
- Jan Veber
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Veber
Martine,
rozdíl v obou snímcích je opravdu nebe a dudy, dnes jsem o podobném návrhu mluvil s Michalem Jiroušem, co vytvořit "kuchařku" návodu s použitím "print screanu"obrazovek jednotlivých úkonů, než jen výpisy? Stálo by to určitě za to, spoustě lidem (včetně někdy mně) by to ušetřilo vymýšlení a zkoušení vymyšleného a tolik času, když to celé zabere cca 5 minut, co Vy na to mistři fotgrafického post procesu? (To vážně, bez nadsázky, či ironie!!)
rozdíl v obou snímcích je opravdu nebe a dudy, dnes jsem o podobném návrhu mluvil s Michalem Jiroušem, co vytvořit "kuchařku" návodu s použitím "print screanu"obrazovek jednotlivých úkonů, než jen výpisy? Stálo by to určitě za to, spoustě lidem (včetně někdy mně) by to ušetřilo vymýšlení a zkoušení vymyšleného a tolik času, když to celé zabere cca 5 minut, co Vy na to mistři fotgrafického post procesu? (To vážně, bez nadsázky, či ironie!!)
-
honziceks
- zkušený zimní host

- Jméno: Honza
Mecan: teda ten rozdil je naprosto dokonaly
.
- kurťa
- moderátor

- Jméno: David Kurtin
S pomocí při soft. úpravě fotek souhlasím a od toho taky bylo zřízeno vlákno Fotografie k diskuzi. Není problém, aby dotyčný "bijící se" se svou fotkou v PC dal na nějaké úložiště na netu RAW a kdo by chtěl pomoci si tento stáhnul. Samozřejmě by bylo potřeba podat info jak je programově vybavený, aby se naradil postup v softu, který nevlastní. Pak je rada krok za krokem, třeba formou snímků přes PrtScr na místě.Jan Veber píše:Martine,
Tvořit nějakou všeobecnou kuchařku asi nelze. Každá fotka potřebuje individuální přístup. Všeobecně můžeš napsat "zkoriguj expozici, zkoriguj bílou, nastav podle libosti barvy, kontrast a světlost, odšum, doostři-zmenši, doostři zmenši, ulož", ale u toho to končí. Taky upravuju jistým systémem, ale do něj si podle potřeby nějaký úkon přidám nebo naopak vypustím, měním jinak hodnoty atd.
- Jan Veber
- zkušený vzácný host

- Jméno: Jan Veber
David Kurtin píše:S pomocí při soft. úpravě fotek souhlasím a od toho taky bylo zřízeno vlákno Fotografie k diskuzi. Není problém, aby dotyčný "bijící se" se svou fotkou v PC dal na nějaké úložiště na netu RAW a kdo by chtěl pomoci si tento stáhnul. Samozřejmě by bylo potřeba podat info jak je programově vybavený, aby se naradil postup v softu, který nevlastní. Pak je rada krok za krokem, třeba formou snímků přes PrtScr na místě.Jan Veber píše:Martine,
Tvořit nějakou všeobecnou kuchařku asi nelze. Každá fotka potřebuje individuální přístup. Všeobecně můžeš napsat "zkoriguj expozici, zkoriguj bílou, nastav podle libosti barvy, kontrast a světlost, odšum, doostři-zmenši, doostři zmenši, ulož", ale u toho to končí. Taky upravuju jistým systémem, ale do něj si podle potřeby nějaký úkon přidám nebo naopak vypustím, měním jinak hodnoty atd.
souhlasím, "kuchařkou" jsem to nazval jen jako příměr, vím, že každá fotka potřebuje individuální přístup, nicméně jsou věci a postupy, které se nemění a jsou zásadní pro ten který soft, nebo se mýlím?
-
Krafra
- VIP

Martine díky jseš MISTR nad mistry
Abych pravdu řekl čekal jsem ,že to tak dopadne
!
Neupravoval jsem v photoshopu,ale jen ořízl lehce křivky a doostření automaticky při zmenšování.
A pak nevím co je haló efekt?
A ještě dotaz ohledně zmenšování máš vypnuté doostřování-myslím to automatické- a doostřuješ sám?
Abych pravdu řekl čekal jsem ,že to tak dopadne
Neupravoval jsem v photoshopu,ale jen ořízl lehce křivky a doostření automaticky při zmenšování.
A pak nevím co je haló efekt?
A ještě dotaz ohledně zmenšování máš vypnuté doostřování-myslím to automatické- a doostřuješ sám?
- Photomecan
- VIP

Ale houby mistr, žádný extra postup v tom není. Fakt ne, pouze základní dovednosti...a znovu musím doporučit CaptureOne k vyvolávání rawů. Až bude chvíle, udělám článek na web, tady na to není prostor...
Halo efekt vzniká na kontrastních hranách objektů při zaostřování. Zaostřuji a zmenšuji tak, že snímek mám ve dvou vrstvách. Zaostřuji pouze horní vrstvu, zmenšuji samozřejmě obě a na závěr zkontroluji jak to vypadá a v masce projedu hrany - zprůhledním horní - odmažu částečně zaostření (spodní není zaostřená, tedy ani nemá halo) ...v podstatě se jedná o selektivní ostření. Mám na to akci a vyhovuje mi to...jsem hračička. Navíc fotím sem tam svatby a mám praxi s retuší (zrovna zítra jednu musím zvládnout - potřebuji nový blesk : roll: ) a takový bramborníček je proti některým nevěstám úplná pohoda
.
Halo efekt vzniká na kontrastních hranách objektů při zaostřování. Zaostřuji a zmenšuji tak, že snímek mám ve dvou vrstvách. Zaostřuji pouze horní vrstvu, zmenšuji samozřejmě obě a na závěr zkontroluji jak to vypadá a v masce projedu hrany - zprůhledním horní - odmažu částečně zaostření (spodní není zaostřená, tedy ani nemá halo) ...v podstatě se jedná o selektivní ostření. Mám na to akci a vyhovuje mi to...jsem hračička. Navíc fotím sem tam svatby a mám praxi s retuší (zrovna zítra jednu musím zvládnout - potřebuji nový blesk : roll: ) a takový bramborníček je proti některým nevěstám úplná pohoda