Stabilizátor objektivu

Odpovědět
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od MartinP »

ptacatko1: ta poslední je moc pěkná - čistá.
Jak máš nastavený stabilizátor ? Na stupeň 2 pro panning nebo vypnutý ? Nikdy si nejsem jistý, jak to bude lepší...
(i když nevím, jak to vlastně u Vašich canonáckých objektivů funguje - my, opravdoví fotografové s Nikonem : D , máme většinou 2 módy stabilizátoru - jeden normální a jeden pro vodorovný pohyb s objektivem-panning)

edit: by taek, odděleno od diskuze s labutěmi
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
ptacatko1
VIP
VIP
Jméno: Miroslav Stehlik

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od ptacatko1 »

Pro iguana : labuť přisedávala na hladinu.
Pro MartinP : my neopravdový fotografové od canonu, máme dva módy, 1 je pro stabilizaci ve vertikálním a horizontálním pohybu a 2 je pro pannig, na pohyb ve vodorovné poloze by bylo lepší mód 2, ale když něco letí, tak jednak nemám čas něco přepínat a hlavně si na to nevzpomenu, to je stejně, když sedím v krytu a mám fotoaparát na stativu, tak bych měl vypnout IS, z 90% si na to nevzpomenu, už jsem si říkal, že bych si měl pořídit cedulku na krk s hlavní body nastavení na foťáku, když se v krytu uvelebím, tak si přečtu hlavní body, ale hlavně abych je po přečtení nezapomněl nastavit ve foťáku.
Jinak děkuji všem za hodnocení labutě.
Míra
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
enda
VIP
VIP
Jméno: Leo Dvořák

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od enda »

když sedím v krytu a mám fotoaparát na stativu, tak bych měl vypnout IS
Myslíte, že by to mohlo mít vliv i u mého panasonicu? Já má stabilizaci zapnutou pořád, i na stativu, měl bych to na stativu vypínat?
Díky
Panasonic DMC FZ28, stativ velbon C500, maskovací síť, ryb. přístřešek fastman, dalekohled
iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od iguana »

enda píše:
když sedím v krytu a mám fotoaparát na stativu, tak bych měl vypnout IS
Myslíte, že by to mohlo mít vliv i u mého panasonicu? Já má stabilizaci zapnutou pořád, i na stativu, měl bych to na stativu vypínat?
Díky
aj mna by to zaujimalo, ja mam taktiez stale zapnuty IS na mojom UZ canone
Canon PowerShot SX20 IS
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
ptacatko1
VIP
VIP

Labuť velká - Cygnus olor

Příspěvek od ptacatko1 »

Chalaňi nemám potuchy, jak to je u vašich fotoaparátů, vypínat nebo nevypínat, nejlepší bude přečíst návod na použití, určitě to tam najdete. Můj názor je, lepší vypnout.
Míra
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od iguana »

tak ten navod k mojmu canonu je na nom así najhorsia cast, o takych veciach ktore potrebujem sa tam nepise :( iba ako vlozit baterie, ako nastavit datum a dalsie nepotrebne blbosti ... ale kvoli comu vypinas ty? znisuje stabilizator kvalitu ??
Canon PowerShot SX20 IS
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
NIGA

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od NIGA »

takto funguje stabilizator vyrobcu kopíriek : ROFL:

Niektoré objektívy spoločnosti Canon začleňujú stabilizátor obrazu ako prevenciu pred pokazením snímku, keby sa fotoaparát zatriasol. Je to užitočné hlavne pre detailné zábery alebo pre nízke rýchlosti expozičnej integrácie, v situáciách, kde sa nedá použiť trojnožka. Optické chvenie zachytia gyro senzory, ktoré poskytujú dáta pre neutralizáciu tohto chvenia. Niektoré EF objektívy majú dva IS režimy, vrátane jedného pre kamerové zábery, aby vám pomohli vychutnať si stále väčšiu fotografickú slobodu.
ToFa

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od ToFa »

Jen letmo jsem si prolítl tuto diskuzi a připadá mi celkem zbytečná.
OBJEKTIVY: existule několik typů objektivů
a) bez stabilizátoru - není co vypínat a zapínat :-)
b) se stabilizátorem v jednodušším provedení - při umístění na stativ výrobci vždy doporučují vypnout stabilizátor
c) se stabilizátorem (inteligentním) - tyto stabilizátory samy poznají, že jsou umístěny na stativu a deaktivují stabiliaci samy

Každopádně je vše vždy napsáno v návodu k objektivu. Pokud se jedná o objektivy CANON, tak si klidně stáhněte návody ze stránek canonu. Vždy to tam bývá uvedeno.
JEDNOZNAČNĚ ALE NEUDĚLÁTE CHYBU, KDYŽ NA JAKÉMKOLI OBJETIVU STABILIZÁTOR NA STATIVU VYPNETE.

FOTOAPARÁTY SE STABILIZÁTOREM: nNeznám kompakt, kde by byla funkce vypnutí stabilizace. Pokud tam je, tak bych ji asi vždy nechal stejně zapnutou - i na stativu. Stabilizátor ve fotoaparátu funguje jinak a jeho zapnutí na stativu by nemělo ničemu vadit. Výrobci nepředpokládají, že lidé s kompaktem budou chtít do focení nějak moc aktivně zasahovat a tak vše nastavují tak, aby si fotoaparát poradil sám a lidé jej moc "nerozhasili" spoustou možností přenastavení.
: wink:
vla
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vladimír Dráb

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od vla »

A rovněž neuděláte chybu, když ho necháte zapnutý. Alespoň v naší oblasti focení objekt nečeká až ho hezky najedeme, zaostříme, dotáhneme stativ a vyfotíme atd. prostě objektiv není na stativu natvrdo upnutý a tudíž chvění nelze vyloučit. Já osobně stabilizitor nevypínám a nedovolil bych si dávat jednoznačné a zvýrazněné řešení. každý má jiné podmínky a vyhovuje mu jiná možnost.
Krafra
VIP
VIP

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od Krafra »

Jak píše Tomáš je lepší jej vypnout.
Pokud používáte C 300/4 IS tak objektiv nepozná že je na stativu a fotky jsou mázlé-proto je napsáno v návodu vypnout IS.
enda
VIP
VIP
Jméno: Leo Dvořák

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od enda »

Já mám na foťáku 3 možnosti stabilizace: a) Vždy zapnutý.
b) Zapne se při namáčknutí spouště.
c) Automatická stabilizace.
Myslím, že bude nejlepší, když to na stativu nastavím na auto a snad to pozná samo, jestli to má zapnout nebo ne.
Panasonic DMC FZ28, stativ velbon C500, maskovací síť, ryb. přístřešek fastman, dalekohled
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od Mouka »

Od loňska, kdy jsem fotil statické fotky zamrzlým potoků s použitím stativu, vypínám jen na mé Canon 70-200/4 IS vždycky. Asi polovinu fotek jsem měl tehdy mázlých. Slyšel jsem sice na stativu sem tam bziknutí stabilizace, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Až po delší době mi to došlo a pak již další fotky byly OK.
Ať si píšou "pozná stativ" jak chtějí, já mám jistotu jen při vypnutém IS, je to asi tak 2 vteřiny práce, která mi za to stojí.
ptacatko1
VIP
VIP

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od ptacatko1 »

Pro enda : přečti si taky, kdy nejlépe funguje IS, dřive jsem měl taky panasonic fz 30, tam to psali, ale nevím už přesně jak.
Souhlasím s ,,Mouka,, , mám taky zkušenosti, že při vypnutí IS je odpad rozmazanců minimální, nejlepší by bylo, když si každý z fotografů, sám omaká co je lepší.
Míra
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Honza

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od honziceks »

Osobne stabilizator nikdy nevypinam a to ani na stativu-). Mam zkusenost ze kdyz fotim zvirata tak vetsinou stejne s fotakem vzdycky nejakym zpusobem skubnu. Mozna kdybych fotil krajinky tak ho vypnu, ale na zvirata pouzivam vzdy IS on :)
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Stabilizátor objektivu

Příspěvek od MartinP »

honziceks píše:Osobne stabilizator nikdy nevypinam a to ani na stativu-). Mam zkusenost ze kdyz fotim zvirata tak vetsinou stejne s fotakem vzdycky nejakym zpusobem skubnu. Mozna kdybych fotil krajinky tak ho vypnu, ale na zvirata pouzivam vzdy IS on :)
Já jsem považoval vypínání stabilizátoru za naprostou zbytečnost, ale jednou jsem, opřený o strom, nebyl stavu dosáhnout dokonale ostré fotky, byť se kvakoš půl hodiny ani nehnul. Až jsem zkusil vypnout stabilizátor a ejhle, ostrá...a druhá taky... Takže teď (když nezapomenu), při focení s opěrou, stabilizátor vypínám.
Na druhou stranu si ale uvědomme, že nikdo, kromě nás samých, tak důkladně naše fotky nezkoumá :) takže mnohem důležitější než dokonalá ostrost při pohledu pod lupou je celkové vyznění snímku : beer:
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“