stugent píše:PS: také jsem si vyzkoušel svůj nový objektiv canon 70-200/2,8 a zatím z něj mám smíšené pocity. Ve srovnání s 400mm hůř ostří (občas zaostřil a pak jakoby cukal a nemohl potvrdit zaostření probliknutím. Jindy zase zaostřil, potvrdil, ale na fotce bylo zaostřeno jinam) a ani ta kresba mě úplně nenadchla (fotil jsem na 200 mm plnou díru a mám na tom nějaký UV filtr tiffen). Budu ho muset ještě otestovat, ale od takto kvalitního skla jsem čekal trochu vyšší level
Ještě mě napadla jedna věc ohledně špatného zaostřování a cukání. Narazil jsme na ni teď při čtení návodu na použití MARKA IV. Je tam v kapitole VÝBĚR AF BODU napsáno: Při použití objektivu EF 70-200 mm f/2,8L USM s nástavcem používejte pouze středový AF bod. Ostatní AF body mohou způsobit chybu zaostření.
Vím, že je tam napsáno s nástavcem, ale jiné objektivy tady jmenované nejsou. 70-200 bez IS je zmiňovaná jako jediná. Podívej se raději do manuálu k foťáku, jestli s tvým tělem nemá taky nějaké omezení.
Včera jsem ho šel ještě jednou pořádně otestovat na Hrad a pořád to blblo, nešlo ani tak o kresbu, např. na 135mm nebo na 70mm to řezalo docela pěkně i na plnou díru, ale objektiv měl problémy přesně zaostřit. Vždycky se trefil tak zhruba do místa, kam měl, ale pak občas zacukal a po vyfocení snímku jsem zjistil, že zaostřil kousek dopředu nebo dozádu, málokdy to trefil přesně. Nicméně i ta kresba mi nepřišla taková, jakou jsem viděl v testech a recenzích a jakou jsem očekával.
Doma jsem objektiv ještě jednou prozkoumal a i když vypadá na první pohled naprosto čistě, tak jsem náhodou objevil takové šmouhy na skle uvnitř objektivu. Je to tako nějaká mlha nebo to vypadá, kdyby do něj zatekla voda a majitel to nechal vyschnout, rozhodně mi to nepřijde normální. Je to na optickém členu hned pod ostřícím prstencem (pokud s ním točím, tak se to sklo otáčí) a hlavně je to hodně blbě vidět. Na první pohled nic, viditelné je to pouze v protisvětle a ještě pod určitým úhlem.
Už jsem psal tomu prodejci, tak jsem zvědavý, co mi odpoví. Doufám, že se to nějak rozumně vyřeší. Asi by to chtělo v nějakém odborném servisu rozebrat a skla vyčistit, ale to bude stát pořádnou pálku. Ideální by bylo, kdybych si to tu nechal udělat někde a AWH a on mi to pak proplatil.
Toto měl kamarád v sigmě 400/5,6 starší verzi bez hsm. Vypadalo to přesně jako to tvoje - jakási krupička vodních kapek - vyčistili to v servisu s tim, ze to byla plíseň. Po servisním rozebrání a vyčištění už ale objektiv nikdy nebyl ostrý (pokud se to tak dříve vůbec dalo nazvat) - a servis nato, že je to tak nekvalitní konstrukce a že to zkoušeli den vytunit a líp se jim to nepovedlo. Ani cloněním se to nezlepšovalo (až od 11), tak šel do odpadu. Byl to tento objektiv:
MartinP píše:Rudo, to byl nový objektiv nebo starší ?
objektiv jsem kupoval z ebaye jako used, excellent condition.
Honza píše:Toto měl kamarád v sigmě 400/5,6 starší verzi bez hsm. Vypadalo to přesně jako to tvoje - jakási krupička vodních kapek - vyčistili to v servisu s tim, ze to byla plíseň. Po servisním rozebrání a vyčištění už ale objektiv nikdy nebyl ostrý (pokud se to tak dříve vůbec dalo nazvat) - a servis nato, že je to tak nekvalitní konstrukce a že to zkoušeli den vytunit a líp se jim to nepovedlo. Ani cloněním se to nezlepšovalo (až od 11), tak šel do odpadu.
Tím jsi mě moc nepotěšil. Myslel jsem si, že je to třeba jen zapatlané, že mu do toho napršelo a nechal to vyschnout nebo něco podobného. Už jsem psal na AWH, kolik by to čištění stálo a zatím se mi neozvali. Ale podle toho, co píšeš, se to tam bojím dávat. Navíc, když jsem se podíval do ceníku oprav, tak počítám, že by za to chtěli alespoň 4 000,- (kompletní rozebrání objektivu + vyčištění skel + poskládání dohromady). No a jestli říkáš, že už to pak nemusí fungovat jako dřív, tak se mi do toho moc nechce.
Krafra píše:Stugent:Asi máš smůlu na poškozený objektiv.Mám ten samý,ale koupil jsem nový a je perfektní.
No spíš než smůlu, tak jsem narazil na blbého prodejce. Už mi odpověděl a dělal jako že o ničem neví, což se mi moc nechce věřit, protože to, že něco není v pořádku, jsem zjistil hned po prvním focení s tím sklem.
Nicméně mi prodejce nabídl proplacení opravy nebo vrácení peněz, ale bez poštovného, což znamená, že bych si zaplatil poštovné sem i při vrácení. Lepší ale "vyhodit" 15 stovek, než mít dvacetkrát dražší objektiv s vadou. Zajímalo by mě ale, jak se postupuje, pokud budu chtít vrátit DPH a clo, které jsem za něj zaplatil. To zas budou starosti.
Prodejce chce navíc před vrácením nebo proplacením opravy vidět, že má ta "mlha" vliv na kvalitu. Z tohoto důvodu bych chtěl poprosit, zda někdo z Vás tento objektiv vlastní nebo víte o někom kdo ho má a byl by ochotný ho zapůjčit třeba na odpoledne pro porovnání (stačí hodinka a samozřejmě může být při tom). Nejlépe v dosahu Prahy nebo na sever, klidně bych si někam dojel.
Krafra: ano, to má. Asi to není někdo, kdo by s tím kšeftoval, ale prostě běžný uživatel, který prodává svoji fototechniku. To bych řekl, že je mnohdy lepší, než prodejci, kteří to všelijak šmelí. Sám nemám o moc víc bodů a považuji se za spolehlivého ebayera
Ohledne te sigmy a problemu se skalibrovanim po vycisteni a sestaveni bych se s timto canonem asi nebal. Tam rikali, ze sigma proste na to rozdelavani neni - naopak u tohoto L-ka bych predpokladal seriozni konstrukci. Pokud ti prodejce zaplati opravu, od ktere budes mit doklad, tak ti z toho muzou udelat pekne ostry delo. Osobne bych se lasi do opravy, kdyz uz jsi se to rozhodl koupit. Akorat neni jiste, ze ti to opravdu vrati - ja osobne spory hned resim pres paypal dispute, kde pokud se jednou prodejce vyjadri, ze neco zaplati/ vrati, tak uz to nesmaze a da se to pres paypal ziskat zpet. Osobne uz nekupuji skla pres ebay - uz jsem se 2x spalil a 1x to bylo dobry. Kdyz uz, tak jedine v ramci EU a se zarukou.
Opravovat objektiv CANON bych se opravdu nebál. Kamaráka měla pokažený 100 - 400 (nedojížděl až do konce a přestal komunikovat s tělem) a za 14 dnů jsem jí ho přivezl jako nový a oprava stála 1.100,- Kč
Prodejce mi napsal, že zrovna dnes odjíždí na deset dní někam mimo civilizaci (to je náhoda), a tak mám alespoň čas si zjistit co a jak. Hlavně si musím ohlídat, aby mi nepropadly nějaké termíny, které ebay (paypal) má.
Případ s objektivem už jsem dořešil, tak pro zájemce popíšu, jak to dopadlo.
Využil jsem Kverkovy nabídky a šel s ním jedno odpoledne udělat pár srovnávacích snímků. Z výsledných fotografií jsme ale žádné dramatické rozdíly nerozeznaly. Ještě tentýž den jsem zajel ke Škodům do servisu objektiv ukázat, místní technik ho prohlédl a uznal, že mlha v objektivu je dost patrná a v takovém měřítku už může mít vliv na kvalitu fotek. Odkázal mě ale na AWH, kterému jsem se snažil vyhnout.
Do AWH jsem nejprve poslal email s fotografiemi a popisem problému a zanedlouho obdržel kalkulaci na opravu (vyčištění) 3000,- Protože americký prodejce byl ochotný opravu hradit, jel jsem do AWH osobně s objektivem a doufal, že tím se vše uzavře. Trochu mě sice trápilo, že budu fotit použítým a ještě "odborníky" z AWH spravovaným objektivem, ale hlavně aby už to bylo vyřešené.
Na pobočce AWH na Vinohradech ale přišlo trochu rozčarování. Už když jsem vstoupil, zrovna tam nějaký pán sprostě nadával a mával kolem sebe jedničkovým canonem, který mu prý v servisu zprznili a když jsem přišel na řadu já, tak mi pán u pultíku s úsměvem řekl, že u tohoto objektivu (70-200/2,8) je poplatek 5000,- jenom za samotné rozebrání. Marně jsem se hájil tím, že předchozí kalkulace byla trochu jiná. Objektiv jsem tedy sebral a odešel pryč.
Americký prodejce byl naštěstí velmi ochotný a přistoupil i na to, že objektiv nebudu opravovat, ale pošlu ho zpátky. Horší už to bylo s úřadováním, protože před odesláním jsem musel nejprve na celnici ukázat, že odesílám zboží zpět, poté na poště vyplnit vyclívací formuláře, jít zpátky na celnci pro razítko, zpátky na poštu balík odeslat a znovu na celnici donést potvrzení o odeslání.
Asi dva týdny jsem poté čekal, než balík dorazí na místo určení a Američan vrátí peníze. Narazil jsem opravdu na dobrého člověka, protože přestože jsme se domluvili na vrácení částky pouze za objektiv, poslal nakonec i 60 dolarů za poštovné.
Poslední fází bylo získat zpět daň a clo (asi 5000,-). Nejdřív jsem si musel zjistit, které všechny doklady a útržky od složenek pro to bud potřebovat, poté jsem zjistil, že jeden z nich už jsem nejspíš vyhodil, takže jsem žádal celní úřad o vystavení kopie dokladů a poté zaslal žádost o vrácení daně a cla včetně pěti příloh. Za měsíc na to mi přišla odpověď, že k vyhovění žádosti chybí ještě jeden další dokument, který jsem naštěstí ještě měl a mohl tak svoji žádost zkompletovat. Za další měsíc mi konečně přišlo vyrozumění o schválení vrácení daně a cla v plné výši a necelé tři měsíce na to mi konečně přišly i peníze na účet.
Celé útrapy se tak táhly téměř půl roku, mezitím jsem na aukru velmi výhodně vydražil tentýž objektiv téměř nový, kupovaný v ČR, se zárukou a za cenu nižší, než byl ten americký, starý a používaný.
Musím říct, že jsem rád, že to takhle dopadlo a těm, kdo nakupují na ebay, přeji, aby je nic podobného nikdy nepotkalo.