Čím se zahříváte v zimě

- oblečení, obuv, kamufláž, maskovací sítě, fotovory...
Martina
VIP
VIP

Čím se zahříváte v zimě

Příspěvek od Martina »

(přesunuto z tématu "luňák)

duffa píše: 04 úno 2026, 21:55 Seděl jsem tam až do tmy, protože se mi tam pořád motal orel, a marně jsem doufal, že sedne, tak jsem odcházel zmrzlý jak ho... :-)
Nedávno jsem si koupila nějaké takové menší vyhřívací obdélníky do bot či rukavic, které dávám do špiček bot, protože nejvíc v mrazu trpí prsty, zbytek chodidla je v pohodě. Jednou ještě byl mráz, tak jsem to vyzkoušela. Nebylo to špatné, akorát jak jsem to občas zapojila, občas vypla, protože to hřálo celkem dost, a tak jsem místy netušila, jestli je ten pocit pálení od mrazu nebo od horka - pocitově to bylo stejné.
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Re: Luňák červený - Milvus milvus - Haja červená

Příspěvek od makara »

Ono treba kúpiť na nohy ohrievač nie ruky, keďže tam je rozdiel v teplote.. tie čo sú určené na ruky alebo do vrecka dosahujú aj 65 stupňov na nohy max 40 takže nepalia ale hreju.. Ohrievače
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Martina
VIP
VIP

Re: Luňák červený - Milvus milvus - Haja červená

Příspěvek od Martina »

makara píše: 24 úno 2026, 13:13 Ono treba kúpiť na nohy ohrievač nie ruky, keďže tam je rozdiel v teplote.. tie čo sú určené na ruky alebo do vrecka dosahujú aj 65 stupňov na nohy max 40 takže nepalia ale hreju.. Ohrievače
Podobné chemické ohřívače jsem používala loni nebo předloni, byly z Lidlu. Nebylo to špatné, ale moc dlouho to nehřálo a byly bohužel jednorázové. Nejprve jsem je dávala do bot už doma, ale pak na místě už moc dlouho nehřály, později jsem je vkládala do bot až u krmítka a stejně to nezabránilo tomu, aby mi na konci focení nebyla na nohy zima. Výdrž odhaduji tak na 2 hodiny, na sáčku bylo napsaných 10 hodin. Výhodou elektriky je, že se dá zapnout kdykoliv je potřeba, je opakovaně použitelná a i ta regulace se dá upravit (buď zapínáním/vypínáním nebo tím, že se umístí do boty pod vložku). Nevýhodou je drát a potřeba tahat powerbanku. Měla jsem bohužel jen jeden pokus, zima už je u konce, ale přišlo mi to pro mou potřebu lepší, než ten chemický typ. Existují i celé elektrické vložky do bot, ale mají univerzální velikost a uživatel si je musí zastřihnout na tu svou. Stříhá se konec, kde jsou prsty, tedy tam nevede drát a proto nehřejí v místě, kde je to nejdůležitější, na což si lidi v recenzích stěžují.
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Čim se zahříváte v zimě

Příspěvek od duffa »

Ať v tom neděláme binec tak otevírám nové vlákno a pokračuju v diskusi z viewtopic.php?t=1246&start=165 :-) Kdyby se vám sem chtělo přenést i tu předchozí diskusi, tak to bude fajn, ale nutné to není, každopádně nějaká výměna zkušeností v tomto směru se určitě hodí.

Já u újedí už nějakou tu zimu mrznu, tak jsem se na to docela vybavil. Mám samozřejmě spoustu všelikých podvlíkacích trik a kalhot z merino vlny apod., stejně tak ponožek, ale je fakt hodně frišno, tak člověk mrzne i tak, a přemýšlí, jak se zahřát. Takže jsem začal jakousi relativně levnou vyhřívanou vestou, ale ta se moc neosvědčila, hřála jen v pár bodech, a v nich to vlastně až pálilo a kolem naopak byla zima. A hlavně jsem si říkal, že by to tu vyhřívanou vrstvu chtělo hodně na tělo, tak jsem šel o level výše a koupil spoďáry s vyhříváním. Aspoň tak se to jmenovalo, v reálu to vypadá spíš jako tepláky, je to tlusté, vnitřní vrstva je z nějaké vlny či co (všechno Čína). Je to o něco lepší, ale ideální to není. Ten materiál je příjemný a vlastně to dost hřeje samo i bez ohřevu, blbé je to, že ten vrchní kus je hodně krátký. A největší showstopper je zapínání - má to oboje zapínací tlačítka poblíž pasu. Horní triko při spodním okraji, spodek naopak nahoře pod pasem, a ve stejném místě jsou i kapsy na powerbanky. To jsou ale přesně místa, kde má člověk oblečených 5 vrstev a přes to ještě pásek od kalhot, takže se tam dostane jenom tak, že si rozepne pásek, knoflík kalhot i se zipem, a navíc všechno vyhrne. A když to pak v té zimě zase všechno zastrká, tak jak se hýbe, tak si to tím páskem zase mačká a vypíná, powerbanky překáží, prostě fail jako prase a někdo u toho nemyslel. Nakonec jsem rezignoval na to mít to přímo na tělo, mám pod tím spodní triko, a místo klasického pásku mám nějaký elastický, tím se to částečně vyřešilo. A vyhřívání jakž takž funguje, není to úplně tak, že by to člověk zapnul a byl v teplíčku. Ale trochu to přece jen pomáhá tak to používám.

Co se bot týče, tak jsem kdysi zkoušel nějaké vyhřívané vložky do bot z Lidlu, ale stálo to za prd. Jak píše Martina, tak to nehřálo úplně na prstech, bo tam se to zkracovalo na potřebný rozměr. Baterky se přidělávaly klipsem na boty, bylo to nešikovné, moc to nefungovalo. A pak mi jedno po cestě baterka z té boty upadla, druhou jsem si jí přišlápl a urval kabel. Pak jsem taky uvažoval o nějakém vyhřívaném elementu, co bych do boty strčil a jen občas zapnul, i jsem něco koupil, ale mělo to hrozně krátký kabel a konektor by tím pádem byl uvnitř botě a tlačil, tak jsem to nikdy nepoužil. Nakonec jsem to vyřešil koupí těchto bot https://pracovni-obuv.heureka.cz/demar- ... /#prehled/ Na fotce to tak nevypadá, ale jsou prostě obří :-), takže jsem dost váhal kvůli tomu, že dost lidí psalo, že se v nich nedá řídit. A mít boty na přezutí je na pytel, protože ty v té zimě promrznou a pak do nich člověk vleze a je mu okamžitě zima. Naštěstí se to nepotvrdilo a přinejmenším v mém autě se s tím řídit dá dobře (ale možná má jiné auto blíž pedály a může to vadit), chůze v tom není extra pohodlná, ale na dojití ke krytu je to v pohodě. Každopádně jsem s nimi spokojený, dávám si do nich ještě dvoje ponožky, a po několika hodinách sezení v mrazu sice o prstech trochu vím, ale nic hrozného, občas s prsty zahýbu a je to v poho.

Na ruce používám různé rukavice, poslední dobou se mi nejvíc osvědčili takové spíš tenčí z nějaké pleteniny, celkem dobře se v nich ovládá foťák a mají i "dotykové" konce pro ovládání mobilu. Mám i nějakou powerbanku s funkcí ohřívání rukou, ale to moc nepoužívám. Dlouho to trvá, než se to nahřeje, a člověk musí mít sundanou rukavici, tak to v dlani hřeje a zvenku je zima.

Kdysi mi jeden myslivec radil, že má na posedu jakýsi ohřívač na plyn, něco zhruba takového https://plynove-konvektory.heureka.cz/meva-ardent-2171 Já mám ale z plynu velký respekt, a hlavně tohle bych se hodně bál mít v krytu, že by od toho nějak mohla chytnout maskovačka nebo plachta, kterou to mám přikryté. A to bych teda zažít nechtěl, navíc by se to i proneslo, takže něco takového jsem okamžitě zavrhl.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Jirka V.
zimní host
zimní host
Jméno: Jiří Vondráček

Re: Čim se zahříváte v zimě

Příspěvek od Jirka V. »

Dušane já přesně takový ohřívač mám a je to paráda. Když je venku -10°C, po 30min. mi teploměr v krytu ukazuje +8°C a to je už dobrý komfort na focení. Rozhodně nepotřebuji ani rukavice. Pokud jsem někde v terénu a vím, že budu déle číhat, mám na nohou holínky s vložkou z ovčí vlny. Jsou docela velké, protože mají i stěny vyplněné vzduchovými bublinami kvůli izolaci. Jinak ž několik zim úspěšně používám vestu s vyhříváním. Když ji dáš jako druhou vrstvu na termotriko, je to paráda. Je to vesta pro motorkáře ale funguje skvěle i pro fotografy :-) https://bundy-na-motocykl.heureka.cz/sh ... /#prehled/
https://www.wildlife-foto.cz/ Nikon D500 / Z6II + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF
Martina
VIP
VIP

Re: Čím se zahříváte v zimě

Příspěvek od Martina »

Za mě je nej dlouhá péřová bunda. Trápí mě vlastně jen ty boty, které se snažím řešit. Nějaký instruktor přežití radil dát dovnitř pod vložku kovovou fólii, prý to odráží teplo zpět. No, zkusila jsem to a nemůžu říct, že bych zaznamenala rozdíl.

Rukavice používám pletené s dírama, protože u dotykových mi vadilo, že nemám v prstech cit a nevnímám, jestli mačkám správný čudl. Navíc ty dotykové konce v zimě nefungují stoprocentně.
Tadeas
běžný
běžný

Příspěvek od Tadeas »

Kovová folie odráží zpět teplo sáláním, ale myslím, že přenos v botách bude spíš vedením.
Jinak teda při pohledu na ty (ke všemu) aliexpresí elektrovložky jsem si nemohl nevzpomenout na Vesničko má, středisková, Jaromíre :D

Rosťa Stach o tomhle mluvil v jednom videu pro OM (doufám, že v tomhle): https://www.youtube.com/watch?v=inUJyWbn0uE
Taky myslím používá ty plynové kazety.
Změna uživatelského jména z důvodu ochrany soukromí na internetu.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Holt kdo se bojí, nesmí na aliexpress...
duffa
VIP
VIP

Re: Čim se zahříváte v zimě

Příspěvek od duffa »

Jirka V. píše: 25 úno 2026, 19:04 Dušane já přesně takový ohřívač mám a je to paráda. Když je venku -10°C, po 30min. mi teploměr v krytu ukazuje +8°C a to je už dobrý komfort na focení. Rozhodně nepotřebuji ani rukavice. Pokud jsem někde v terénu a vím, že budu déle číhat, mám na nohou holínky s vložkou z ovčí vlny. Jsou docela velké, protože mají i stěny vyplněné vzduchovými bublinami kvůli izolaci. Jinak ž několik zim úspěšně používám vestu s vyhříváním. Když ji dáš jako druhou vrstvu na termotriko, je to paráda. Je to vesta pro motorkáře ale funguje skvěle i pro fotografy :-) https://bundy-na-motocykl.heureka.cz/sh ... /#prehled/
Hmm, tak to jsi odvážnější, já se toho fakt bojím :-) Ono asi záleží na velikosti krytu, já mám teď sice stabilní kryt, není sice úplně těsný, ale zase úplně prostorný taky ne (je to dané terénem), vlastně by to tam stejně moc nebylo kam dát. A občas ještě používám nějaké přenosné kryty ala stan, a tam už by to vůbec nepřipadalo v úvahu. Jen tak pro zajímavost - jakou používáš bombu? Tu 2kg? Jak dlouho to s ní vydrží topit?

Nad nějakou lepší vyhřívanou vestou pořád uvažuju, tak dík za tip.
duffa
VIP
VIP

Příspěvek od duffa »

Martina píše: 25 úno 2026, 21:38 Nějaký instruktor přežití radil dát dovnitř pod vložku kovovou fólii, prý to odráží teplo zpět. No, zkusila jsem to a nemůžu říct, že bych zaznamenala rozdíl.
Ty moje boty to mají "vestavěné", vnitřní botička má zvenku kovovou fólii. Ale jestli to v reálu pomáhá, nebo by v nich byla stejně i bez toho, to samozřejmě netuším a nemám jak vyzkoušet.
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

duffa píše: 26 úno 2026, 08:26 Ty moje boty to mají "vestavěné", vnitřní botička má zvenku kovovou fólii. Ale jestli to v reálu pomáhá, nebo by v nich byla stejně i bez toho, to samozřejmě netuším a nemám jak vyzkoušet.
Když je to jako "ponožka", tak věřím, že to funguje. Je to princip záchranářské fólie, do které se balí podchlazení lidé. Ale dát tu fólii jen pod člověka, tak si asi moc nepolepší...
Vzít kus záchranářské fólie a zabalit do ní nohu by asi mělo rozpoznatelnější výsledek, než fólie jen pod vložkou.

Jinak v tom videu, co sem dal Tadeas, ukazuje Rosťa zajímavý ohřívač rukou.
Jerry71
běžný
běžný
Jméno: Jiří Krčmář

Příspěvek od Jerry71 »

Nedělá ten plynový ohřívač velký hluk. Řekl bych že to dost ,,syčí" nebo ? ....
Canon EOS R6 mark II, objektivy : Canon EF 500 mm f/4 IS USM, Canon EF 400mm, f/5.6 L USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, Canon EF 17-40mm, f/4 L USM, TC Kenko C-AF 1,4x DGX
https://eu.zonerama.com/JirkaKrcmar
Erva
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Radek

Příspěvek od Erva »

Já používám v pevném krytu každou již 3tí zimu plynový ohřivač na kartuše ,jde tam připojit i 2kg PB bomba ,ale zatím jsem nevyzkoušel a nemám v to moc důvěru jelikož kartuš se nešroubuje a drží jen přes magnet a stejně tak by byl i adaptér na PB bombu . Kartuš vydrží hořet cca. 3 hodiny , při teplotách kolem -8 stupňů mám v krytu kolem 15 stupňů , vesměs tam sedím jen v termo roláku , max. v mikině , důležité je mít přísun vzduchu , což mám vlastně otvorama na focení kde mám jen maskovačku , kryt mám velký 2,5x 2 x 2 m , samozdřejmě pokud fučí studený vítr proti krytu , tak je to vcelku nepříjemné , jelikož máte ruce a tvář relativně studenou pokud zrovna fotím a jen nepozoruji co kdy přiletí , tak to sedím od otvorů dál , ale pořád lepší než někde zmrzat , dokonce jsem tohle topení vyzkoušel i ve fotostanu , taktéž se to dá , ale musí být člověk na pozoru , aby se předek topení nedotknul stěny fotostanu , to by pak bylo asi hodně horko : D Ano nějaký lehký zvuk -hoření a lehké syčení topení vydává , více když dochází kartuš z plynem , ale na dravce když se krmí to vliv nemá , jak sednou a žerou , můžu klidně i telefonovat :) https://www.lodniobchod.cz/varice-2/top ... Ht_fXx5dX0
https://www.berge.cz/plynova-kartuse-al ... CcjISAlKSE
Nikon Z9 , Sigma 500 mm f/4 DG OS HSM Sports pro Nikon + TC Sigma 1,4 , Nikon Z 180-600 mm f/5,6-6,3 VR + TC Nikon 1,4 Z ,Nikon Z 24-120 mm f/4 S
https://500px.com/krystynradek https://www.megapixel.cz/fotograf/177680-krystyn-radek
makara
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od makara »

Tiež som často používal v kryte tento ohrievač, aj pri -15 to celkom dobre fungovalo .. kryt bol z OSB dosak a aj celkom pekne ho vykúrilo .. jedna kartuša vydržala na miernejší výkon aj 4 hodiny .. Kartuše som plnil z veľkej kartuše :)

Ohrievač plynový na kartuše
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
makara
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od makara »

Tento ohrievač sa dá oproti tomu vyššie čo pridal Erva použiť aj ako varič :) takže ráno káva v kryte bez problémov aj uvarené aj vytopený kryt :)
Odpovědět

Zpět na „Výstroj a maskování“