Šoupálek dlouhoprstý - Certhia familiaris - Kôrovník dlhoprstý

Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
Odpovědět
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Šoupálek dlouhoprstý - Certhia familiaris - Kôrovník dlhoprstý

Příspěvek od Photomecan »

těsně před západem slunce:
[mrtve linky]

ISO640, f7,1, 700mm ...

Krafra
VIP
VIP

Re: Šoupálek dlouhoprstý / Certhia familiaris

Příspěvek od Krafra »

Martine-je to přeci Šoupálek krátkoprstý Certhia brachydactyla.
Jinak ta barva je dost do červena asi od slunce, ve skutečnosti je víc do šeda-takový nenápadný.
Krafra
VIP
VIP

Příspěvek od Krafra »

Tady jeden z léta,při stavbě hnízda.
Přílohy
šoupálek
šoupálek
Jirkab
VIP
VIP
Jméno: Jiří Bartoš

Příspěvek od Jirkab »

Přesné určení těchto dvou druhů je dost problematické, nejlepší to je na jaře podle zpěvu. U těch prvních dvou fotek bych si tipnul na dlouhoprstého - zadní dráp vypadá oproti prstu poměrně dlouhý a zobák se jeví kratší. Vkládám taky jednoho, kde je vidět, nebo spíš nevidět jeho ochranné zbarvení.
Přílohy
IMG_2051W.jpg
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
Jan Veber
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Jan Veber

Příspěvek od Jan Veber »

odchycení se nechají poznat pole tmavých skvrn na spodu křídel, myslím, pokud se nepletu ;-)
P4c.
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Michal Hykel

Příspěvek od P4c. »

Na všech fotkách je Certhia familiaris (šoupálek dlouhoprstý). Určení bývá často problematické, ale z těchto fotek si myslím jisté (determinuje se podle zlomu na křídelní pásce). Jinak bezpečně podle zpěvu (doporučuji poslechnout nahrávky od Pelze). Často ho teď slyším, ale díky skutečně dokonalým mimikrám jsem se k němu nedostal. Všechny fotky krásné :-)
Photomecan
VIP
VIP

Vzhledem k tomu, že bezvadně reagovali na zpěv š.dlouhoprstého a následně se asi vlivem pěkného počasí identicky rozezpívali i v tuto dobu, bych opravdu tipnul dlouhoprstého... a jasně, barevnost je posunutá vlivem zapadajícího slunce. Chtělo to lehce přiblesknout, ale to bych si nesměl na blesku urazit patici...takže je na polici a čeká na odeslání do opravy...tady je jeden typičtějí:
[mrtve linky]
Krafra
VIP
VIP

Příspěvek od Krafra »

Právě podle poslední fotky se zdá,že je to krátkoprstý-nadoční bílý proužek není tak zřetelný.Viděl jsem foto a ten má ten dráp asi dvakrát dlouhý jako krátkoprstý, navíc u Martina v nížině a lužních lesích se vyskytuje krátkoprstý-vše mám z knížek takže se možná pletu,nebo určitě? : oops:

Ta poslední fotka je super,přesně takhle vypadá : good:
Indian
VIP
VIP
Jméno: Michal Pešata

Příspěvek od Indian »

No vidíš ja si myslím, že je to dlouhoprstý:-) jako bez hlasu se to dá poznat (a to i tak složitě) až v ruce:-) teda beze zpěvu:-)

Jinak mě přijde docela kontrasstní, a dráp dlouhý
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Pěkné fotky máte! K takovým malým potvůrkám se mi moc nedaří se dostat dost blízko. Martine, ten poslední je super.
A co se šoupálka přímo zeptat, co je zač? :-)
bluecamel
zimní host
zimní host
Jméno: David

Příspěvek od bluecamel »

Taky se mi podařilo jednoho vyfotit. V pražských parcích jsou celkem běžní a lze se k nim i docela přiblížit.
Přílohy
DSC_0021.jpg
Nikon D300, Tamron SP 90 Macro, Nikkor 70-200, Nikkor 16-85, SB 900, Nikon SB-R1, Nikon TC 1,7E II ext. , mezikroužky
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Příspěvek od stugent »

tady se, koukám, roztrhl pytel se šoupálky! :-) Moc pěkné fotky! Jen tak dál! Já jsem ho jen párkrát viděl, jak bleskově šplhá po kmenech!
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Photomecan
VIP
VIP

Šoupálek dlouhoprstý / Certhia familiaris

Dnes se motal okolo krmidla a cosi sbíral. Až pak mě došlo, že jsem upravoval krmítko kúrou, kterou jsem odtrhl z padlého stromu. A ejhle, sice nevím, jak na to přišel, ale asi v té kůře byly nějací hmyzáci, protože pořád něco vytahoval z pod kůry - tak mne napadá, že bych mu do prasklin zastrčil kousky loje? Nicméně na zavěšený lůj nechodí...

[mrtve linky]
Indian
VIP
VIP
Jméno: Michal Pešata

Příspěvek od Indian »

TAky jednoho zkusím:-)

[mrtve linky][mrtve linky]
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Jirkab
VIP
VIP
Jméno: Jiří Bartoš

Příspěvek od Jirkab »

Photomecan píše:Dnes se motal okolo krmidla a cosi sbíral. Až pak mě došlo, že jsem upravoval krmítko kúrou, kterou jsem odtrhl z padlého stromu. A ejhle, sice nevím, jak na to přišel, ale asi v té kůře byly nějací hmyzáci, protože pořád něco vytahoval z pod kůry - tak mne napadá, že bych mu do prasklin zastrčil kousky loje? Nicméně na zavěšený lůj nechodí...

[mrtve linky]
tady jsem vyhrabal jeden dokument z loňské zimy. To aby jsi viděl, že v zimě ani zrním nepohrdne. I v literatuře se to uvádí.
Přílohy
IMG_1869a.jpg
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
Odpovědět

Zpět na „PĚVCI, SVIŠŤOUNI, MĚKKOZOBÍ“