Záloha dat

Odpovědět
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Záloha dat

Příspěvek od Klaca »

Podobný téma jsem nenašel, tak zakládám. Jak a kam zálohujete data? Stolní komp už leta nemám, fotky upravuju na noťasu s externím monitorem a dosud jsem si vystačil s občasnou zálohou na dva externí HDD. Jsem ale čím dál tím línejší, RAWy se zvětšují, mám několikaletej skluz ve zpracování, místo dochází a začínám (nebo spíš už mám :)) v tom mít docela bordel. Rád se inspiruju, nebráním se ani cloudu, ani domácímu NASu. Budu rád za tipy na konkrétní produkty.
Díky!
t.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Záloha dat

Příspěvek od Mouka »

Tak zálohování je kapitola sama pro sebe a téměř každý "záložák" má svou metodu a jiné doporučení.
Cloud je fajn, ale asi jen v případě, že zálohuješ postupně, tedy jen čerstvá data a ne tera najednou. To pak trvá a je otázkou, kdo ti kolik a za kolik dá místo na cloudu.
Já zálohuji také jen na externí disky, ale mám jen pár set giga, tak ednou za měsíc tam nakopíruji nová data. Samozřejmě rychlost mých USB portů je dána a není to nic extra.

Pokud máš možnost ale připojení k domácí síti přes kabel, volil bych nějaký NAS, klidně i jednodiskový. U vícediskových je sice jakási naděje, že v případě kolapsu jednoho disku máš ještě další a hned o data nepřijdeš, ale z praxe vím, že když odejde NAS či disk v něm, většinou stejně o veškerá data přijdeš ať máš třeba dva disky v něm, NAvíc výměna vadného disku si vyžaduje úplně stejný disk, jako ten, co odešel a to po více letech provozu je problém.
Ale kopírování po LAN síti je pak opravdu rychlé, zvlášť když máš 1Gb/s. A volil bych nějaký NAS od Synology ....

A samozřejmě záloha jen na jedno úložiště NENÍ záloha.
Tož asi tak můj názor v rychlosti.
Mládek
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Libor Koucký

Záloha dat

Příspěvek od Mládek »

Já zálohuji takto: Po zpracování RAW fotky na externí disk, JPG na síťový disk (prohlížení na TV) a v PC. Dvakrát do roka záloha RAW i JPG na externí disk, který nechávám v práci pro případ zloděj.
Nikon Z6II, Nikon D850, Nikon D500, Sigma 500/F4, Nikon 200-500mm f/5,6, Nikon 105mm f/2,8 Micro, TC1,4, TC2,0
https://500px.com/liborkoucky
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Záloha dat

Příspěvek od duffa »

Jo, dřív to bylo jednodušší, foťáky měly menší rozlišení a horší ostření, tak jsem promazal technicky nepovedené fotky a zbylo jich pár :-) Ale s dnešní technikou člověk nesmaže skoro nic (teda pokud to nejsou třeba letovky :-) ), navíc narostlo rozlišení, tak jsem od jisté doby přestal zálohovat všechno. Po nafocení si fotky ohodnotím hvězdičkama, ty s nejlepším hodnocením zpracuju, a potom zálohuju jenom ty, které mají jednu a více hvězdiček + zpracovaný finál. Nedělám to ale ručně, jednak by to byla pakárna, a druhak bych na něco určitě zapomněl, tak jsem si na to napsal vlastní prográmek. Zadám zdroj, cíl, a on projíždí složky, hledá fotky s hodnocením, a kopíruje je, přičemž již existující v cíli přeskakuje, takže to můžu opakovaně spouštět na složku s mnoha podsložkami (typicky jeden rok) a on mi zkopíruje jen nově přidané. A protože jsem občas příliš hrr a začnu fotky zpracovávat ještě než je ohodnotím, tak to zálohuje i fotky s úpravami, i kdyby neměly hodnocení (protože pak na něj někdy zapomenu).

A zálohuju podobně jako ostatní na NAS a na dva externí HDD, z nichž jeden nemám doma. A protože jsem paranoidní, tak mám ještě jednu úchylku - dokud nemám aspoň jednu zálohu nějakého focení, tak to nemažu z karty.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Odpovědět

Zpět na „Počítačový hardware“