Teleobjektiv střední třídy

Odpovědět
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Teleobjektiv střední třídy

Příspěvek od stugent »

Je to už dost ohrané téma, omlouvám se tedy, že to opět vytahuji na povrch, když ale přijde na věc a člověk se má rozhodnout, je to vždy těžké a uvitá každou radu.

Rád bych si pořídil starší použíté tělo od canonu (30D nebo 40D) a k němu vhodný teleobjektiv pro focení přírody. Už jsem pročetl spoustu recenzí a prohlédl plno snímků a do užšího výběru dostal 3 skla. Nákup plánuji v USA (klidně bych vzal použitý) a jsem ochotný do objektivu dát 25k +-

canon 400/5.6
canon 300/4
canon 100-400

Každý má své plusy a mínusy, prioritní je pro mě

1) co nejdelší ohnisko (spolupráce s konvertory)
2) rychlost a přesnost ostření
3) kvalita obrazu
4) stabilizace

Logicky bych volil jedno z dvou delších skel, u pevné 400 se dá použít 1,4x (ale tuším že pouze kenko určitý typ a po přelepení kontaktů - pro AF).

U 100-400 jsem toho o použití s konvertory moc nenašel (rozporuplné zkušenosti) a bojím se, že u zoomu s konvertorem již začne trpět kresba a AF. Moc se mi nezamlouvá způsob zoomování.

Na 300/4 se mi líbí stabilizace, světelnost a univerzálnější ohnisko (vhodné třeba do zoo). Aby se ale vyrovnal delším konkurentům, musel bych místo 1,4x použít dvojkový konvertor. Opět se bojím, že utrpí kvalita obrazu a především rychlost ostření.

Přiznám se, že jsem ještě s žádným z těchto skel nefotil, rád bych si je vyzkoušel za 14 dní na akci canon zoom, kde se nejspíš i definitivně rozhodnu. Protože ale vím, že spousta z vás má s těmito skly zkušenost, zeptám se na názor i zde.

PS: aby to nebylo tak lehké, pohrávám si ještě s možností koupit sigmu 300/2.8. Musel bych ještě nějakých 10k přitlačit, ale u objektivu v této třídě (byť je to sigma) bych očekával špičkovou kvalitu po všech stránkách, navíc bych ji mohl koupit i s bajonetem pro nikon (který mi je obecně trochu sympatičtější).
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Re: Teleobjektiv střední třídy

Příspěvek od kurťa »

Kdybych vybíral objektiv pro sebe, koupil bych jednoznačně na Nikona - Nikon, na Canona - Canon atd. Nemám na to, nekoupím. Šetřím prachy. Hotovo. Do alternativních výrobců skel bych nešel. Např. u Sigmy mnohokrát prověřené -
- kusová odlišnost: jedno sklo je na f/4 ostré, druhé ne atd.
- rychlost ostření není na takové úrovni jako Nikkory, Canony...: objektiv často "hledá"... u krajinek to až tak nevadí, ta neuteče. Ale ve WL je to hodně důležité. Někdo ostří třeba na manual, ale mě to nevyhovuje.
- ostrost na "plnou díru": ještě jsem neslyšel o Sigmě, která ji má.

Když to shrnu, mám pocit, že Sigma a další se snaží jen vychytrale vyplnit mezeru na trhu, popř. utáhnout na nižší cenu pořízení, což je úctyhodné (např. cenově dostupný 300/f2,8 narozdíl od Nikkora 300/f2,8), bohužel na úkor kvality. Někdo by mohl namítnout, že to na výsledku stejně nikdo nepozná, čím bylo foceno, ale pro mě není práce s takovým objektivem zábava, spíš naopak.

Hlavně se nenech uchlácholit cenou a mrkni na cenu "stájového" skla ke své značce DSLR. Jak píšu v úvodu "nemám na něj. Nekupuju. Žádné kompromisy. Šetřím". Ano, něco si "berou za značku", ale řekl bych, že cena, za kterou se objektivy prodávají např. v tvém zmiňovaném USA je odpovídající. O ČR se bavit nebudu : D (když vzpomenu kurz loňského roku 15Kč/$ : cry: ).

K zoom/pevné: koupil bych pevné sklo. Jediný zoom, kterého bych se nebál je (u Nikonu) 200-400/f4. Jeho cena je ale také srovnatelná s pevnou pětistovkou.
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

Je to sice ohrané téma, ale pořád oslovující. Tristní je, že se od nás nic nového nedozvíš..

Prioritní je ÚČEL. Raděj zapomeň na drobné pěvce, s tímto ohniskem to bude od strakapouda výše. Menší zvířata, vodní ptáci, větší zvířata, letovky ... drobní pěvci pouze z krytu.

- 300 f4 IS od Canonu má jedno plus - makro 1:4 a zaostřovací vzdálenost kolem 1,5 metru. Ten poměr se zdá malý, ale není. Na větší hmyz a menší obojživelníky je ideální, speciálně na motýly... Je rychlý, ostrý, s TC 1,4x velmi slušný. Dál bych ho netrápil, ale i s kombinací 2xTC je s přimhouřením oka použitelný. IS je sice starší generace, ale velmi dobrý..
- 400 f5,6 - stačí se podívat, jaké fotky s ním páchal O.Prosický a není třeba dalších komentářů, navíc napsal rozsáhlý test, i když trochu poznamenaný vlastnictvím.
100-400 neznám, ale počkal bych si na nový model.

Každý TC zpomalí rychlost AF v poměru k jeho zvětšení...

30D nekupuj, vezmi 40D..a rovnou zapomeň na AF s TC 2X.

3kilo je univerzálnější, 4kilo více na ptáky. S oběma budeš chtít fotit z ruky, tady oceníš IS.

Sigmu bych neřešil.
StepanS
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Štěpán Strádal

Příspěvek od StepanS »

Canon 400/5,6 mám asi od ledna, a jsem s ním spokojen. Srovnávat s dalšímy alternativnímy skly nemohu, tak alespoň pár dosavadních zkušeností. Do menšího ohniska bych osobně nešel. Je pravda, že v zoo musím často couvat, než se přibližovat, ale tohle sklo jsem si kupoval na focení do volné přírody. Mezi nevýhody tohoto skla se dá zařadit zaostřovací vzdálenost 3,5 m. (občas se stane, že je fotografovaný objekt blíže - minimum situací, nejčastěji to bylo u krmítka) a světelnost 5,6 ( plánuješ použití TC - tam bude záležet jestli budeš častěji fotit v lese, nebo u vody, kde je světla více). Já zatím TC nemám, tak ti neřeknu jak moc to výslednou fotografii ovlivní. Důležitý faktor je stabilizátor, určitě by se občas využil. Ale já preferoval pevné ohnisko, s tím, že mi vzhledem ke světelnosti, nebude vadit se vláčet se stativem. Zmiňovaná recenze O.Prosického ti napoví víc (tum máš jistě prostudovanou do detailu : D )
stugent
VIP
VIP

Příspěvek od stugent »

Ano, recenzi OP jsem již četl několikrát, těžko ale můžu vybírat objektiv podle jeho fotek, tam už to není tak o technice, ale má to v rukách.

U mé značky teleobjektiv ve střední chybí. Olympus nabízí zuiko 50-200, které je vynikající, ostré a rychlé, nicméně je krátké (po přepočtu 100-400) a ani použití konvertoru to příliš nespraví. Navíc s Olympusem je použitélné nanejvýš ISO 400, rád bych koupil tělo, kde bude možné použít i 800. Stále jsem doufal, že Oly mezeru zaplní a přijde s 300/4 (600mm ekv.), ovšem dle rozhovorů s zveřejněných plánů se něčeho podobného jen tak nedočkám.

V tuhle chvíli používám zuiko 70-300, které není špatné, ale je to low end. Ostří pomalu a hlavně nahlas (párkrát mi to zabzučení vyplašilo focený objekt), především kresba a bokeh odpovídá levnému zoomu.

Makro nepotřebuji (mám makroobjektiv, který si plánuji nechat) a bez stabililizace se snad také obejdu (doteď jsem ji neměl a většinou stejně fotím ze stativu).

Co se týče ceny, samozřejmě bych bral to nejlepší, ale jsem chudý student nemůžu vyplácnou 100 litrů za objektiv. Jenom na tu 400/5,6 jsem šetřil dost dlouho, až jsem si nejistý, jestli se mi za tu cenu upgrade vůbec vyplatí.

Počkám si ještě, jak se bude vyvíjet dolar, zatím to vypadá příznivě.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
hilgertom

Příspěvek od hilgertom »

Canon 300/4 L IS jsem měl v kombinaci s 1,5x Kenko horší kresba

Teď mám Canon 400/5,6 a s 1,5x Kenkem za dobrého světla funguje iAF

Tělo používám 40D
keza

Příspěvek od keza »

Chci si pořídit teleobjektiv. Můj favorit je Nikkor 300/f4 AF-S + N TC 1.4x, do budoucna možná ještě N TC 1.7x. No, kvůli focení pěvců si začínám pohrávat s myšlenkou na Nikkor 300/f2.8. Zajímala by mě kresba tohoto objektivu s N TC 2x, popřípadě s N TC1,7x. Zatím se mi nepodařilo najít nikoho, kdo by s touto kombinací fotil.
Naposledy upravil(a) keza dne 07 čer 2009, 17:46, celkem upraveno 1 x.
Jan Veber
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Jan Veber

Příspěvek od Jan Veber »

Z vybraných alternativ bych jednoznačně volil 400/5.6 L, sklo naprosto neskutečných kvalit...
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Příspěvek od kurťa »

keza píše:Chci si pořídit teleobjektiv. Můj favorit je Nikkor 300/f4 AF-S + N TC 1.4x, do budoucna možná ještě N TC 1.7x. No, kvůli focení pěvců si začínám pohrávat s myšlenkou na Nikkor 300/f2.8. Zajímala by mě kresba tohoto objektivu s N TC 2x, popřípadě s N TC1,7x. Zatím se mi nepodařilo najít nikoho, kdo by s touto kombinací fotil.

J. Kadeřábek fotí s N 300/f2.8 + tcčka, dokonce je kombinuje na sebe. Zkus mu napsat. http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25 ... is=3619692
Krafra
VIP
VIP

Příspěvek od Krafra »

stugent:
kup C40D klidně i starší a k tomu si pořiď C 400/5,6-s kenkem 1,5 ti půjde i AF. A teprve poznáš rychlost ostření : shock: : wink: .Tu 300 zatím vynechej můžeš koupit později.C 400 ti bude stačit jak na ptáky tak na srnce a zajíce.
StepanS
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Štěpán Strádal

Příspěvek od StepanS »

Jak je na tom kresba ve spojení C 400/5,6 + novější typy kenka 1,5 ? ( Kenko 1,5 SHQ se dnes téměř nedá sehnat)
stugent
VIP
VIP

Příspěvek od stugent »

tak jsem dnes na ebay koupil tu 400/5,6 tak jsem na to zvědavý (hlavně jestli to v pořádku dorazí). Bohužel mám ještě jeden problém, a to, že nemám na co bych ten objektiv nasadil : D .
michy
VIP
VIP
Jméno: Jiří Míchal

Příspěvek od michy »

Na tohle téma jsem napsal, takový menší článeček s ukázkovýma fotkama, takže kdo máte zájem tak se koukněte sem http://www.jmichal.cz/index.php/blog/3- ... 0028-l-usm a třeba vám to pomůže při rozhodování.
Dal jsem tam fotky a zkušenosti z 400/5,6, 300/4 IS a 300/2,8 non IS
lapka

Příspěvek od lapka »

minulý rok som riešila podobnú dilemu (canon 100-400 IS, canon 400/5,6 a canon 300/4 IS). po dlhšom zvažovaní som zvolila 300/4 IS kvôli univerzálnosti, stabilizátoru a možnosti fotiť aj kvázi makro. po niekoľkých mesiacoch používania môžem povedať, že je to fajn sklo i keď na WL foto trocha kratšie. preto na fotolov chodím väčšinou aj s nasadeným TC1,4. to je už na bežné fotenie v pohode ohnisko. na srnky mi to stačí : D na hmyzáky, prípadne rôzne detaily čo nevyžadujú veľké zväčšenie je to pre mňa ideálne sklo. bez nasadeného TC má občas využitie aj na foto krajiny.
objektív s nasadeným TC1,4 funguje bezchybne, zaostruje aj za horších svetelných podmienok a pomerne rýchlo. TC2 som neskúšala... s inými canon teleobjektívmi neviem porovnať, keďže ich nemám vyskúšané. porovnať môžem jedine s tamronom 200-500, ktorý som mala predtým a tam je to neporovnateľné : D čo sa týka kvality vyhotovenia objektívu, výsledných snímok... všetkého
Odpovědět

Zpět na „Objektivy, telekonvertory a mezikroužky“