Fotografování v extrémních podmínkách

Odpovědět
enda
VIP
VIP
Jméno: Leo Dvořák

Příspěvek od enda »

Dovolil jsem si založit nové téma, protože, když jsem se dnes probudil, venku bylo krásně, táhlo mě to ke krmítku, ale, když jsem zjistil, že je -14 stupňů, přišlo mi líto mého kompaktního foťáčku a neodvážil jsem ho vytáhnout ven...
Chci se tedy zeptat, jestli teď, když už je -10, mohu jít ven fotit. Vaše zrcadlovky toho asi vydrží více, ale můj panasonic...
Díky moc za připomínky, na co si dát při focení v zimě (nebo i v dešti, při sněžení,...) pozor atd.
Panasonic DMC FZ28, stativ velbon C500, maskovací síť, ryb. přístřešek fastman, dalekohled
taek
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: M. Š.

Re: Fotografování v extrémních podmínkách

Příspěvek od taek »

Zima by mu nijak vadit neměla. Vliv má akorát na baterky, které se kvůli chem. reakcím rychleji vybíjejí. Jak je to s eln. zrcadlovkou v dešti nevím, ale v nejhorším stačí použít přilnavou potravinářskou folii a jedeš dál.

JInak pokud půjdeš z chladu do tepla, tak se ti optika orosí. Takže nechávat brašnu s harampádím chvíli aklimatizovat v chodbě a nehrnout se hned k počítači.
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

Ono se orosí úplně všechno, včetně elektroniky, tak bych min-30min vůbec foťák nazapínal ! Když je ta kosa už opravdu extrémní, sem tam vypadávají displeje (tmavnou), ale že by zamrzla závěrka, tak to bys dřív zamrzl ty :) Ničeho se neboj a foť !
Indian
VIP
VIP
Jméno: Michal Pešata

Příspěvek od Indian »

No soobně bych s enebál z focení venku ani v -20:-) jen ten přechod na doma:-) nechavam to v baglu tak pul dne.... kuli oroseni parkrat jsme již zapoměl a není to příjemná koukat jak z toho teče voda:-)

ale zatim všechno funguje:-)

Dneska si však objednám asi čtečku karet a venku si je přehodím:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Příspěvek od stugent »

já taky po příchodu nechám vše v báglu, až za několik hodin rozepnu zip a po další chvíli nechám raději foťák na okně. Focení v mrazu bych se nebál
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
enda
VIP
VIP
Jméno: Leo Dvořák

Příspěvek od enda »

Díky moc, s tím orosením jsem to také už slyšel, jen jsem nevěděl, jestli to nepoškodí foťák přímo při focení v mrazu...
Jsem, rád, že už dnes můžu vyrazit na lov, venku je zase krásně, -15, odpoledne půjdu na kalouse a zkusím ulovit králíčky, jsou tam taky a vůbec se nebojí.
Je to těsně před vstupem do nemocnice, poskakovali tam 2 po tůjích, díval se na mě asi 15 vteřin, foťák byl ale pod bundou, nechtěl jsem ho ve sněhu vytahovat, tak snad dneska... :)
Ještě musím vymyslet nějaké opatření, abych nezmrznul já : D
Panasonic DMC FZ28, stativ velbon C500, maskovací síť, ryb. přístřešek fastman, dalekohled
taek
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: M. Š.

Příspěvek od taek »

Jinak extrémní podmínky jsou hlavně: Moře - mořská voda je dost agresivní, uškodit můžou elektronice po delší době i soli přímořského vzduchu, navíc jsou v něm částečky písku. Pak pouště - blbě se u digitálů mění objektivy, kvůli všudypřítomnému písku. Pak deštné pralesy - díky skoro stoprocentní vlhkosti tam odchází kdeco, i jedničkové řady. No a pak asi extrémně studené oblasti - kvůli mechanickým součástkám, olejům, křehnutí plastů apod. Nám je tu hej :) .
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Honza

Příspěvek od honziceks »

Nevim jak ostatni ale osobne jsem nikdy nemel potize s technikou at uz v mrazu nebo v horku. Canon 400D ktery jsem mel se osvedcil. Loni jsem s nim bez problemu fotil zacatkem ledna v mrazu v Praze, v tropech mi zmoknul, u more jsem ho trochu namocil a vzdy fungoval celkem bez problemu. Nemyslim si ze by mel byt problem fotit i v soucasnych 10 ti stupnovych mrazech. JEdinym problemem muze byt baterka, ktera tolik nevyderzi. Osobne jsem to resil tak, ze jsem sebou nosil baterky dve a jednu jsem mel vzdy v teple, nekde v kapse na tele. Kdyz prvni dosla vymenil jsem a druhou jsem zase dal nekam na telo kde bylo teplo.
Krafra
VIP
VIP

Příspěvek od Krafra »

Přesně tak,dá se fotit i ve větších mrazech,záleží co vydržíte.Nebyl problém fotit v podhůří i při mínus dvaceti,Canon 40D a potom i Mark II šlapali bez problémů :) .
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Příspěvek od kurťa »

Nechci zakládat nové vlákno, tak to plácnu sem - dnes jsem objevil, že super ochranná folie InvisibleShield (bez problémů ji něco málo přes rok používám na své outdoor navigaci) se vyrábí už i ve verzi pro fotoaparáty, viz. http://www.bezobalu.eu/ . Pro někoho možná známá věc, pro mě novinka.
orchidej
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Petr Bambousek

Příspěvek od orchidej »

Tak já sem připlácnu něco podobného. Poštou ke mně míří tahle ochrana displeje. Je to celkem zajímavá cena, tak dám pak vědět, jak to (ne) funguje ...
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWNX:IT
RadoAdo
zimní host
zimní host
Jméno: Radovan Adamíček

Příspěvek od RadoAdo »

Nikon D800 a D700, Nikkor 50/1,8; 85/1,8; 80-200/2,8; Sigma 28-70/2,8; SB-800; mezikroužky Kenko a plno dalších drobností.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“