Poměrně dlouho jsem pokukoval po něčem skladným na cesty, co by mělo solidní displej a dostačující výkon na úpravu fotek. Můj letitej thinkpad sice výkonově pořád stačil, nicméně displej byl barevně peklo a fotky bez externího monitoru na tom rozumně upravovat nešly. Požadavek byl 13-14 palců, IPS, rozlišení alespoň 1920x1080, ssd, intel 8 generace a novější, alespoň 16gb ram, windows a usb-c thunderbolt kvůli dokování doma. Koukal jsem jak po klasických noťasech, tabletech s připojitelnou klávesnicí, tak hybridech. Nakonec jsem vybíral mezi thinkpadem x1 carbon, HP spectre a poslední generací surface pro.
Naskytla se mi dobrá koupě HP spectre x360. 4jádro 10generace, 16gb ram, 13" oled displej 3840x2160. Po zhruba měsíci používání musím říct, že jsem nadšenej, displej je super, černá je opravdu černá. Upravovat fotky bez externího displeje najednou není utrpení

Je k tomu i pero (od wacomu). Od wacomu mám doma starší stolní tablet, reakce nejsou tak přesný, nicméně přítlak rozlišuje a na drobný retuše/ korekce/ lokální úpravy je to super pomocník. Jediný, co mě trochu mrzí je málo portů a absence slotu na SD karty. To se dá ale řešit redukcí do usb/ usb-c. Beru to jako daň za malé rozměry a váhu. Doma pomocí usb-c zadokuju a používám jako regulérní PC, výkon pro mě a troufám si tvrdit, že i pro většinu běžných uživatelů naprosto dostačující. Baterie drží i v zátěž 3-4 hodiny.
Toť moje postřehy. Třeba to pomůže někomu, kdo hledá podobně nebo zvažuje přechod ze stolního PC na něco kompaktnějšího a chce občas něco upravit/ pracovat mimo domov.