Zrcadlovky kontra bezzrcadlovky.

aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Příspěvek od aqualife »

Vzhledem k soukromým dotazům které nemám čas řešit inividuálně bych si dovolil trochu shrnout výhody systému Nikon Z,resp. Nikon Z6, protože o některých se nepíše dostatečně přesně.

1)citlivost AF, i sestava s F11 (objektiv Nikon f5,6 + TC 2x) ostří velmi slušně na středový bod.
2)rychlost sekvenčního snímání: prakticky od začátku používám tichou, tedy elektronickou závěrku. Nevyplaší to ani srnku na 15 metrů.
3)neuvěřitelná stabilizace: motýla na kytce dáte v pohodě se sestavou 850 mm z ruky.
4) kvalitní fotky do ISO 8000 i o něco víc, použitelné pro dokumentaci u určitých motivů i ISO 52000.
5)použitelnost manuálních objektivů bez přenosu clony - hledáčku je vidět co se fotí, i při cloně 16 se dá ostřit. Focus peaking k tomu je skvělá funkce.
6)se zrcadlovkovými skly přes adaptér to člověk vůbec nevnímá. Akorát to trochu vrčí do videa. Setový 24-70/f4 ve videu slyšet není a pocitově se to neliší od natáčení kamerou.
7)možnost prohlédnout si obrázek v hledáčku stejně jako na displeji. Je to mnohem lepší, zvláště na sluníčku.
8 )stejně tak veškeré menu v hledáčku je stejné jako na monitoru, takže zcela odpadá nutnost nosit ssebou na šoulačku brýle.
9)stabilizace je úžasná a dá se fotit z ruky i s ohniskem 1000 mm.
10)baterka se opravdu spotřebuje o trochu rychleji než u zrcadlovek, zvláště když se nastaví vypínání foťáku po delší době než pár vteřin. Já to mám na 15 minut a je to na výdrži baterky znát. Komu nevadí to vypínání za pár vteřin, tomu vydrží skoro stejně dlouho jako u zrcadlovky. 400 fotek se ale udělá v každém případě, nastavením klidně 3x víc, ale při čekání na zvíře je při zapnutí foťáku slyšet slabý zvuk. Naopak tiché fotografování elektronickou závěrkou je opravdu neslyšitelné i pro srnku na 15 metrů. Od začátku jedu jen na elektronickou uzávěrku.
11)při focení makra objektivem bez automatiky s vysokým zacloněním lze při určitém nastavení vidět co fotím a zaostřit – obzvlášť výhodné při focení bleskem .
12)při správném nastavení (což mi pár dnů trvalo) není pocitový rozdíl proti focení zrcadlovkou, ten rozdíl se vnímá jen při defaultním nastavení, takže vyzkoušení přístroje narchlo v obchodě může odradit.
Tož asi tolik, nikoho nehecuju, ale dovolím si názor, že teď si jít koupit novou zrcadlovku asi není ten nejlepší nápad.
Taaak, a teď by mi Nikon mohl poděkovat :-).
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

K bodu 3) a vlastně i 9) - Ten motýl v hmyzím vláknu byl vyfocený na 1/1000 při 850 mm. To nijak větší sílu stabilizace nedokazuje, chtělo by to příklad typu 850 mm a 1/100 z ruky. :)

Ale jinak to nadšení z bezzrcátka chápu.
Mně jako jedna z největší výhod bezzrcadel přijde absence BF/FF i se skly, které jinak na zrcadlech ostří celkem náhodně.
A pak taky to, že je v hledáčku vidět kompenzaci expozice a i jaký bude přesně bokeh a hloubka ostrosti.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Martina píše:K bodu 3) a vlastně i 9) - Ten motýl v hmyzím vláknu byl vyfocený na 1/1000 při 850 mm. To nijak větší sílu stabilizace nedokazuje, chtělo by to příklad typu 850 mm a 1/100 z ruky. :)

Ale jinak to nadšení z bezzrcátka chápu.
Mně jako jedna z největší výhod bezzrcadel přijde absence BF/FF i se skly, které jinak na zrcadlech ostří celkem náhodně.
A pak taky to, že je v hledáčku vidět kompenzaci expozice a i jaký bude přesně bokeh a hloubka ostrosti.
Vyzkouším to, i když při možnosti vysokého ISO skoro bez šumu mě to vlastně ani nenapadlo :-).
K tomu BF/FF: zatím jsem nepochopil, proč ten aparát má funkci jemného doladění AF na monitoru vizuálně totožnou ze zrcadlovkami.
No a mě zase to, že když tu možnost vidění kompensace exposice vypnu,tak vidím i při zavření cloně objektivem bez elektroniky (Laowa 60 mm 2:1)).
Prostě pro každého tam je něco a dohromady moc : evil: : D
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Tohle je další moc sympatická věc.
Přílohy
Výstřižek.JPG
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

... a nahoře je napsáno 850 ... to jako D850..?
takže ten příspěvek demonstruje co..? Nebo to je název nějakého softu..?
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

ladysk píše:... a nahoře je napsáno 850 ... to jako D850..?
Ach jo.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

aqualife píše:
ladysk píše:... a nahoře je napsáno 850 ... to jako D850..?
Ach jo. Prostě ten program funguje i pro Zetka.
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

No, nezlob se, ale ty doma něco zkoušíš, o čem my ostatní nemáme ani páru, a pak to napíšeš jako kladnou vlastnost / asi / k zetkám ... kdo si to má jak přebrat..?
Musíš na nás / aspoň na mě / víc polopaticky ... děkuji
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

Přehledné srovnání výhod a nevýhod mechanické a elektronické závěrky:
https://photographylife.com/mechanical- ... utter-efcs
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Tak nějak to je, jenom bych doplnil ještě že focení elektronickou dává více klidu stran životnosti závěrky při seriovém focení.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Tak systém DX zůstane, ale zrcadlovky asi ne.
Zajímavý je údaj že zaostřuje na oči "objektu", tedy asi nejen na lidské. Má blesk. Není to vůbec špatné, cena je také docela přijatelná, obzvlášť dobré pro ty, kteří toužili po D500.
https://nikonblog.cz/nikon-z-50-prichaz ... ivy-navic/
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

aqualife píše:Není to vůbec špatné, cena je také docela přijatelná, obzvlášť dobré pro ty, kteří toužili po D500.
Tohle je spíš vstupní model pro co nejširší skupinu zájemců o bezzrcátko, kteří chtějí malý lehký univerzální přístroj. Foťák adekvátní k D500 by měl mít stejnou baterku, horní displej a XQD slot. Plus i stabilizaci v těle, která bude u všech přístrojů vyšší třídy. Na nekompatibilní menší baterce je vidět, že se u těchto přístrojů nepočítá s nějakým přechodem do vyšší třídy. Doufám, že udělají i větší neosekané DX.
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Jj, bude to takový prasopes, ani to ani ono, spíš by mě zajímalo, jak se akce Ušetři s Nikonem promítne na dospělácká těla, jestli teda ...
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

No kdyby nic, tak rozhodování jestli teď koupit D500 nebo za polovinu Z50 bude těžké. Já bych teda neváhal. Tomu fotoaparátu toho zas tak moc nechybí. Akorát těch 20 MPix není moc, ale zas to nešumí.
valsidal
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Láďa

Příspěvek od valsidal »

..krom DX snímače tam toho moc s D500 podobného nevidím. Aby mohl byť jen teoreticky konkurovat, museli by u Nikonu hodně přitvrdit s parametry.. ..něco jako Z7 s menším čipem. Tohle umí "pozlobit" možná něco z řady D5xxx.
Nikon Z8; Nikkor 180-600 Z; Sigma 150 f2,8 macro + nějaké mikrofotografické vybavení
SkyRover Banner Cloud 8x42 APO
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“