Katalogizace

- postproces, správa barev, katalogizace, zálohování...
taek
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: M. Š.

Katalogizace

Příspěvek od taek »

Jakým způsobem si třídíte fotky? Já mám zhruba takovouto strukturu: Adesáře nazvané podle let a v nich jednotlivé akce (focení) a pak samotné fotky, přejmenované na rok_měsíc_pořadové číslo fotky. Ze softwaru se mi zatím nejvíc líbilo ACDSee.

Např.: 2008 / 08.09.17_Hluboka_zoo / 2008-09-3412.NEF
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Re: Katalogizace

Příspěvek od Photomecan »

To bych se v tom nevyznal - třídím hierarchicky podle druhu, v adresáři příslušného druhu mám fotky v 16bit tiffu a pro web v jpg + zdrojový adresáš "zdroj", kde jsou rawy nebo vyexportované tiffy..zatím se v tom vyznám...ale už budu muset provést vymetení starých pracovních adresářů... :(
Obrázek
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

... jsem zapomněl připsat, že ještě popisuju fotky přes iptc, takže se dá snadno vyhledávat, ta struktura co máš se pak dá přiřadit v programu přes databázi, ale zatím jsem se k tomu kvůli lenivosti neodhodlal.
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
LorDP
stálý
stálý
Jméno: Petr Salinger

Příspěvek od LorDP »

Moje struktura řažení jde vidět na fotce. Každou fotku si po přesunutí do PC přejmenuji na 0001-9999 Kdy 0001 znamená protočení počítadla na foťáku a 9999 znamená číslo fotky. Navíc si do každé fotky zapisuji metadata. Tam mám zahrnuto rodové a druhové jméno a lokalitu.Nechávám si exportovat soubory typu .xmp kde jsou zahrnuty úpravy. Upravený Tiff vkládám do stejné složky jako mám raw. Potom mám vedle sebe RAW, TIF a XMP. Pokud potřebuji něco najít, vyhledávám pomocí metadat. Zatím vše dávám na 1T externí disk který mám jenom na fotky. Do budoucna plánuji ještě jeden jako zálohu.
Beze jména.jpg
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
michy
VIP
VIP
Jméno: Jiří Míchal

Příspěvek od michy »

Já to dělám stejně, taky mám adresáře označené dle data a nějaké zásadní akce, podle toho vše také zálohu jak na DVD, tak na dva externí disky. Jinak takovou větší katalogizaci si spíš provádím přes své webové stránky.
RadoAdo
zimní host
zimní host
Jméno: Radovan Adamíček

Příspěvek od RadoAdo »

Používám LightRoom. Focení z dané akce je vždy ve složce "rok-mesic-den název akce". Při třídění (špatné-dobré) a úpravě fotek potom přiřazuji fotkám klíčová slova. Takže když se chci podívat na nějakou akci prohlédnu si jednoduše danou složku, když chci vybrat konkrétního živočicha, rostlinu atd. vyhledávám dle klíčového slova.
Nikon D800 a D700, Nikkor 50/1,8; 85/1,8; 80-200/2,8; Sigma 28-70/2,8; SB-800; mezikroužky Kenko a plno dalších drobností.
ondrejprosicky
vzácný host
vzácný host

Příspěvek od ondrejprosicky »

Včera jsem napsal něco o Mazaní, archivování a zálohování fotografií, možná to bude pro někoho užitečné -
http://www.naturephoto.cz/fototechnika/ ... rafii.html

O nějaká vhodné struktuře podle zvířecích druhů přemýšlím, ale zatím vystačím s vyhledávání na stránkách, to, co za něco stojí je odprezentováno.
orchidej
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Petr Bambousek

Příspěvek od orchidej »

Ahoj všem,

dostal jsem echo, že se tady řeší katalogizace fotek. Protože mě včera pobavila naše synchronizace s Ondrou,
vkládám odkaz na velmi podobný článek, který jsem po delším plánování na web hodil já. Je spíše určen pro
ty, kteří chtějí začít katalogizovat a nemají vybraný ten "správný" program. Povídání je zaměřeno na Adobe Lightroom.

Tu správnou cestu si musí každý najít sám, je to spíše pro inspiraci. : wink:
http://www.orchidej.com/index.php/compo ... -lightroom

Mějte se fajn,
orchidej
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od orchidej »

Já osobně si myslím, že je "lepší" FastStone, i když ta funkce vypadá prakticky totožně. Zoner sice umí dát do zásoby k porovnání více fotek (zobrazí se v levém sloupci), FastStone to dělá "jen" po 4 a pak se musí vybrat další 4. Oproti Zoneru FS automaticky mění počet zobrazených fotek k porovnání 2/3/4, Zoner si pamatuje poslední nastavení a pokud sis před tím porovnával dvě a pak vybereš 4, tak si to musíš změnit ručně. Další blbinka je to, že stačí stisknout jedno tlačítko "p" místo dvou "CTRL+J" a to jsou věci, které urychlují práci. Když si vezmu, že FS nabíhá téměř okamžitě a používám ho jen pro rychlý přehled o fotkách a vymazání nepotřebných, přijde mi efektivnější. Zoner je na tuhle dost "robustní" aplikace, ale umí to stejně dobře.
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

Vloni jsem porovnával Faststone a ACDSee - Faststone docela výrazně pomaleji načítal hlavně rawy, ale jinak se mi dost líbil, tak ho znova zkusím. Jinak třeba Juza ještě používá Adobe Bridge, ten je taky zajímavý, pokud by se s tím člověk naučil.
orchidej
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od orchidej »

To je to, co říkám. Adobe Bridge je určitě super nástroj, ale než se načte, tak mi vykvetou hrábě. Ten FS používám fakt jenom na promazávání a katalogizaci dělám v LR. Adobe bridge má blíž k LR. Je to prostě o těch prioritách. Jdu zkusit demo nového ACDSee. Nechce se mi věřit, že by to bylo ještě rychlejší : wink: .
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

orchidej: Koukám, že Faststone s rychlostí načítání výrazně pokročil. I tak mi ACDSee připadne o fous rychlejší - zase má ale problémy s načítáním tifů s více vrstvami, v tom je Faststone jednoznačně rychlejší.
orchidej
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od orchidej »

Tak jsem si vyzkoušel ten ACDSee a připadá mi to rychlostí dost blízké Zoneru.
FastStone mi připadá pořád MNOHEM rychlejší. Načtení 4 RAWů z EOS 50D tam
probíhá si za 2 vteřiny.

Jirka: Mazat se dají přímo z porovnání, klikneš a dáš Delete.
Pro účely promazání zůstanu u FS :) .
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

orchidej: Asi to je trest od Pána Boha za to, že jsi přestopil ke Canonu : D Zkoušel jsem jen načtení fotek z D70 v adresářích na disku. Až vyjdou W7 a pořídím někdy nové tělo, tak to všechno důkladně prozkouším.

Ale abych jen netlachal - o něco rychlejší by mohl být iMatch. Chvilku jsem ho taky zkoušel a docela se mi líbil. Ale chce si to pořádně projít, což jsem neudělal. Narozdíl od zoneru by ta databáze neměla být stavěná na databázi MS Access, takže nejsou pak problémy ani se skutečně velkým množstvím fotek - nevím ale jak je to u nových verzí, jestli to nezměnili. Třeba na digineffu se o iMatch dá toho najít docela dost. Navíc je to dělané skoro jen na katalogizaci, i když i nějaké úpravy jsou možné.
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Příspěvek od kurťa »

ACDsee vydala novou verzi svého all-in-one programu Pro3 http://store.acdsee.com/store/acd/en_US ... 4319958604 Trial verzi jsem zkoušel a fičí docela svižně, NEFy jsou ihned načteny, úpravy v nich taktéž okamžitě viditelné. Dřívejší verze neznám, ale tahle se mi z pohledu rychlosti líbí.
Odpovědět

Zpět na „Editace a katalogizace“