Umělá nora pro ledňáčka
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Umělá nora pro ledňáčka
Nápad postavit umělou noru pro ledňáčka nosím v hlavě už několik let.Letos na podzim jsem se k tomu odhodlal. Nejprve po poradě s "velkým ledňáčkologem" Pavlem Čechem jsem zvolil tu nejsložitější a nejpracnější formu a sice zděnou noru na břehu rybníčku který mám na svém pozemku a kde se ledňáček občas vyskytuje.Nejbližší obsazenou přírodní noru mám cca 3 km daleko.
Takže nejprve jsem vrtačkou a dlátem vydlabal dvě identické poloviny nory v pěnosilikátových tvárnicích dle rozměrů které mně řekl Pavel.Poté jsem tvárnice slepil stavebním lepidlem a udělal horní kontrolní a kroužkovací otvor.Na břeh rybníčku ze kterého jsem upustil většinu vody jsem umístil několik velkých kamenů na kterých jsem šalováním vytvořil betonový základ.Na ten jsem z cihel z bouračky vyzdil pilíř, do kterého jsem zazdil pěnosilikátovou tvárnici s norou, nahoru jsem vyšaloval a vybetonoval zarmaturovanou stříšku kolem kontrolního otvoru.Celý pilíř jsem nahodil nahrubo maltou a snažil jsem se udělat to tak, aby to imitovalo hliněnou stěnu.Z toho důvodu jsem to celé napačokoval řídkou směsí hlíny, cementu a vody.
Ze zadní strany přijde ještě dosypat hlínu ,udělat na betonové stříšce drnovou vrstvu a zvednout hladinu vody v rybníčku o asi 20-30cm .Žlutý kyblík, který zatím nouzově zakrývá kontrolní otvor tam samozřejmně nebude. Z boků to celé nechám zarůst vegetací a budu jen čekat zda se to ledňáčkovi zalíbí a zahnízdí mi v tom. Taky je možný, že mně v tom nezahnízdí nic, nebo v tom třeba zahnízdí koňadry.To bych pak měl asi nejpracněji postavenou budku na koňadry na světě.I tak bych ale měl radost, že jsem to zkusil.
Takže nejprve jsem vrtačkou a dlátem vydlabal dvě identické poloviny nory v pěnosilikátových tvárnicích dle rozměrů které mně řekl Pavel.Poté jsem tvárnice slepil stavebním lepidlem a udělal horní kontrolní a kroužkovací otvor.Na břeh rybníčku ze kterého jsem upustil většinu vody jsem umístil několik velkých kamenů na kterých jsem šalováním vytvořil betonový základ.Na ten jsem z cihel z bouračky vyzdil pilíř, do kterého jsem zazdil pěnosilikátovou tvárnici s norou, nahoru jsem vyšaloval a vybetonoval zarmaturovanou stříšku kolem kontrolního otvoru.Celý pilíř jsem nahodil nahrubo maltou a snažil jsem se udělat to tak, aby to imitovalo hliněnou stěnu.Z toho důvodu jsem to celé napačokoval řídkou směsí hlíny, cementu a vody.
Ze zadní strany přijde ještě dosypat hlínu ,udělat na betonové stříšce drnovou vrstvu a zvednout hladinu vody v rybníčku o asi 20-30cm .Žlutý kyblík, který zatím nouzově zakrývá kontrolní otvor tam samozřejmně nebude. Z boků to celé nechám zarůst vegetací a budu jen čekat zda se to ledňáčkovi zalíbí a zahnízdí mi v tom. Taky je možný, že mně v tom nezahnízdí nic, nebo v tom třeba zahnízdí koňadry.To bych pak měl asi nejpracněji postavenou budku na koňadry na světě.I tak bych ale měl radost, že jsem to zkusil.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Petr Muláček
- zkušený stálý

Umělá nora pro ledňáčka
Tak na tohle jsem zvědavej!

- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
- radek
- VIP

- Jméno: Radomír Šálek
Umělá nora pro ledňáčka
Tak to je veledílo, možná bych to podpořil vysazením nějaké rybí droboti, perlín, karas (behenní), nebo slunka, střevlička by taky šla, ale je to invazní druh, což není zrovna nejvhodnější, někde jsem četl, že by měl horní okraj břehu překrývat drn, otvor prý ledńáček hloubí 50cm pod úrovní břehu a nora je mírně šikmo nahoru, asi kvůli vodě či nečistotám no a pět metrů před noru bych zapíchl větev. Sousedovi létal ledňáček i na sud s vodou, jen když věděl, že jsou tam rybky, přitom řeku a rybníky máme asi 2 až 3 km daleko
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
-
relux
- VIP

- Jméno: Jiří Náhlík
Umělá nora pro ledňáčka
Martine, máš můj obdiv. Nedostane se tam nějaký predátor?
- Blaník
- VIP

Umělá nora pro ledňáčka
Radku, drn tam bude, ten je v plánu a nora samotná je udělaná v mírném sklonu 4 % jak mně řekl P. Čech, je to hlavně kvůli tomu aby odtékal trus.
Jirko, když nějaký predátor bude chtít , určitě se tam dostane, s tím nic neudělám.Nejvíc je tady bohužel z farem vypuštěný norek americký.V tom to ti ochranáři posrali.
Jirko, když nějaký predátor bude chtít , určitě se tam dostane, s tím nic neudělám.Nejvíc je tady bohužel z farem vypuštěný norek americký.V tom to ti ochranáři posrali.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
-
remy
- zkušený protahující

Umělá nora pro ledňáčka
Nech to už dopadne akokoľvek, máš môj obdiv. Dobrý nápad.
- turekm
- zkušený běžný

- Jméno: Milan Turek
Umělá nora pro ledňáčka
Teda Martine, na tohle bych se někdy rád přijel podívat.
Máš můj obdiv, k takovéhle akci bych se asi nedonutil.
No i když, já nemám rybníček ani ledňáčka poblíž a tak kdoví.
Tak hodně štěstí.
Máš můj obdiv, k takovéhle akci bych se asi nedonutil.
No i když, já nemám rybníček ani ledňáčka poblíž a tak kdoví.
Tak hodně štěstí.
Canon R6 Mark II + Canon RF 100-500mm f 4,5 - 7,1 L IS USM + Canon RF 70-200 f4 L IS USM + Canon EF 50mm f1,8 STM + Canon EF 16-35 f4 L IS USM + stan Tragopan + stativ RT90S Carbon
- Ritchi
- VIP

- Jméno: Ondřej Ryška
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Umělá nora pro ledňáčka
super! to jsem rád, že to vidím na fotkách a jsem strašně zvědavý, jestli to osídlí! 
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
- Totmi
- zkušený protahující

- Jméno: Martin Grossman
Umělá nora pro ledňáčka
Martine, můžu poprosit o rozměry, nebo nějaký plánek? Když bych náhodou neměl co dělat.. 
Technika: Do roku 2020 Canon, Od léta 2020 Sony A9ii+Sony 200-600/5.6-6.3, Stativ + hlava FEISOL.
http://www.martin-grossman.com
http://www.martin-grossman.com
- jirfren
- VIP

- Jméno: Jiří Parůžek
-
duffa
- VIP

- Jméno: Dušan Doležal
Umělá nora pro ledňáčka
Tak to je pecka. Trávím letos celé léto podobnou činností, ale vrazit do zdi Ytong s umělou norou mně teda nenapadlo 
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
- Blaník
- VIP

Umělá nora pro ledňáčka
Poslal jsem ti požadované materiály na tvůj mail.Kdyby měl někdo další zájem, tak mne kontaktujte.Totmi píše:Martine, můžu poprosit o rozměry, nebo nějaký plánek? Když bych náhodou neměl co dělat..
Na Moravě prý takovéto podobné nory staví Miroslav Dvorský z Nového Jičína na Bečvě a přítocích pak někdo další kolem Znojma na Dyji a v Čechách asi cca další 3 lidé.O ledňáčkovi vyšla v tomto směru publikace " Ledňáček říční jeho ochrana a výzkum , sborník referátů z 1.10.2016 " Vydalo ČSOP Vlašim, autorem je Pavel Čech.
Obecně se to prý dělá proto aby se vytvořily podmínky pro hnízdění v místech kde podmínky nejsou a pak taky, že se do takovýchto nor nedostane norek americký který se rozšiřuje na našem území čím dál více a dokáže přirozené nory vyhrabat.Ytong je jen jednou z možností a většinou se jen zahrabe do břehu, téměř nikdo nestaví stěnu tak pracně jako jsem to udělal já.Chodbička k samotné hnízdní komůrce se dělá často z novoduru který se buď na spodní straně uřízne a tvoří tak jen jakousi klenbu a ledňáček běhá po přirozeném materiálu, nebo se namaže naspodu lepidlem a vysype zeminou.Důležitý je kontrolní otvor nejen pro kroužkování ale zejména pro čištění po vyhnízdění.
Velmi zhruba: chodbička délka 40-100cm průměr 5,5-6cm sklon 3-10% pro odtok trusu který mláďata vystřikují do chodbičky
komůrka délka 15-18cm, šířka 14cm , výška 11-14 cm zahloubení pod úroveň ústí chodbičky cca 2cm
nora nad zátopovou výškou hladiny, a do 50cm od horního okraje břehu / stěny , co nejhladší stěna kvůli predátorům
-
pavel9270
- vzácný host

- Jméno: Pavel Blaško
Umělá nora pro ledňáčka
Tak to je šupa, som zvedavý na jar. Dúfam, že sa zapáči...
Tomu hovorím informácie... Je to fajn, že si to nenechávaš iba pre seba púšťaš tieto poznatky do éteru. Martin pochvala a obdiv...
Tomu hovorím informácie... Je to fajn, že si to nenechávaš iba pre seba púšťaš tieto poznatky do éteru. Martin pochvala a obdiv...
Nikon Z6, Nikon 24-70 f/4 Z , Nikkor 200-500 f5,6