Laowa 24mm f/14 Probe Lens
- P.C.
- zimní host

Nikon D7100, Nikkor 105, Tamron 90, Sigma 70-200, Tokina 10-17, Sea&Sea MDX-D7100, Inon Z-240, Athena glass dome port.
Ne, nezajímá mě tvůj názor na logo :o)
Ne, nezajímá mě tvůj názor na logo :o)
- Martina
- VIP

Ten náhled videa, kdy fotograf číhá ve křoví, dává tušit, že s tímto fotit na veřejnosti bude plné i nemakro zážitků a možná to občas skončí i voláním policie.
-
aqualife
- VIP

- Jméno: Karel Zahrádka
Martina píše:Ten náhled videa, kdy fotograf číhá ve křoví, dává tušit, že s tímto fotit na veřejnosti bude plné i nemakro zážitků a možná to občas skončí i voláním policie.
- RollsRojs
- VIP

- Jméno: Lukáš Pich
Jsem sice dosti netechnický typ a řešení filmařské techniky většinou beru spíš jako zdržovačku od práce v terénu, ale všichni se pořád vyptávají, jaká je proboha ta Laowa 24 mm. Včera jsem konečně zpracovával první záběry natočené tímhle bizarním sosákem, tak k němu alespoň pár slov napíšu.
Laowa 24 mm je širokoúhlý makro objektiv a jako takový je ho i třeba používat. Když cvrčkovi strčíte sosák 2 centimetry před nos, tak díky perspektivě vytvoří hezky prostorový dojem s daleko větší hloubkou ostrosti, než jaké by se dosáhlo třeba s mojí Sigmou 105 mm. Jakmile se ale budete snažit natáčet něco většího (jako třeba celého tatarského slíďáka) a Laowu budete mít 20 centimetrů daleko, obraz se zploští, prostorový dojem zmizí a použití tohoto skla nemá moc smysl. Ostrost a kontrast běžných makro nebo širokoúhlých objektivů je totiž samozřejmě lepší než u Laowy, takže ji opravdu doporučuji používat hlavně v situacích, které by s jinými skly šly točit buď jen těžko, nebo dokonce vůbec - např. podvodní makro. Když jsem ale obraz v postprodukci lehce doostřil, tak je výsledek velmi slušný a záběry cvrčků mi udělaly velkou radost. Ostřící kroužek má dle očekávání krásně plynulý chod a třeba právě u natáčení hmyzu je výborné, že babrouk se o sklo může doslova otírat, ale ruka kameramana je dostatečně daleko na to, aby filmovaný objekt nerušila. Pozor je potřeba dávat na vyvážení bílé - Laowa táhne hodně do žluta, takže bílou vyvažuji manuálně v kelvinech, dokud s obrazem v hledáčku nejsem spokojený. Nevýhodou je samozřejmě to, že při natáčení s vyššími clonami je potřeba vyhánět ISO, takže třeba můj starý Panasonic GH5 by docela plakal. GH5s to ale zvládá v pohodě a při natáčení cvrčků s clonou okolo f/22 jsem se pohyboval zhruba v rozmezí ISO 2000-3200. Samostatnou kapitolou je potom natáčení pod vodou, protože Laowa 24 mm je dokonce vodotěsná - ovšem jen po konektor pro nabíjení LED světla, takže ten jsem si velmi sofistikovaně obvázal igelitem a gumičkou, aby mi do něho při práci necákala voda. Zkoušel jsem tak natáčet larvy mloků a jepice, ale k jejich zpracování jsem se zatím ještě nedostal. Mrkněte se tedy alespoň na cvrčky a udělejte si obrázek sami
PS: Pokud čekáte, že ve videu uvidíte záběry cvrkajících cvrčků, tak budete zklamaní. Stejně jako já. Cvrčci přede mnou prostě cvrkat odmítají. Prevíti.
[video]https://www.youtube.com/watch?v=30z0l6HxFkM&feature=youtu.be[/video]
Fotky ze zákulisí:

Laowa 24 mm je širokoúhlý makro objektiv a jako takový je ho i třeba používat. Když cvrčkovi strčíte sosák 2 centimetry před nos, tak díky perspektivě vytvoří hezky prostorový dojem s daleko větší hloubkou ostrosti, než jaké by se dosáhlo třeba s mojí Sigmou 105 mm. Jakmile se ale budete snažit natáčet něco většího (jako třeba celého tatarského slíďáka) a Laowu budete mít 20 centimetrů daleko, obraz se zploští, prostorový dojem zmizí a použití tohoto skla nemá moc smysl. Ostrost a kontrast běžných makro nebo širokoúhlých objektivů je totiž samozřejmě lepší než u Laowy, takže ji opravdu doporučuji používat hlavně v situacích, které by s jinými skly šly točit buď jen těžko, nebo dokonce vůbec - např. podvodní makro. Když jsem ale obraz v postprodukci lehce doostřil, tak je výsledek velmi slušný a záběry cvrčků mi udělaly velkou radost. Ostřící kroužek má dle očekávání krásně plynulý chod a třeba právě u natáčení hmyzu je výborné, že babrouk se o sklo může doslova otírat, ale ruka kameramana je dostatečně daleko na to, aby filmovaný objekt nerušila. Pozor je potřeba dávat na vyvážení bílé - Laowa táhne hodně do žluta, takže bílou vyvažuji manuálně v kelvinech, dokud s obrazem v hledáčku nejsem spokojený. Nevýhodou je samozřejmě to, že při natáčení s vyššími clonami je potřeba vyhánět ISO, takže třeba můj starý Panasonic GH5 by docela plakal. GH5s to ale zvládá v pohodě a při natáčení cvrčků s clonou okolo f/22 jsem se pohyboval zhruba v rozmezí ISO 2000-3200. Samostatnou kapitolou je potom natáčení pod vodou, protože Laowa 24 mm je dokonce vodotěsná - ovšem jen po konektor pro nabíjení LED světla, takže ten jsem si velmi sofistikovaně obvázal igelitem a gumičkou, aby mi do něho při práci necákala voda. Zkoušel jsem tak natáčet larvy mloků a jepice, ale k jejich zpracování jsem se zatím ještě nedostal. Mrkněte se tedy alespoň na cvrčky a udělejte si obrázek sami
PS: Pokud čekáte, že ve videu uvidíte záběry cvrkajících cvrčků, tak budete zklamaní. Stejně jako já. Cvrčci přede mnou prostě cvrkat odmítají. Prevíti.
[video]https://www.youtube.com/watch?v=30z0l6HxFkM&feature=youtu.be[/video]
Fotky ze zákulisí:

- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Super.Ta bílá kruhová deska funguje jako stínící rozptylka nebo jako odrazná deska?
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- RollsRojs
- VIP

- Jméno: Lukáš Pich
V tomhle případě jako rozptylkaBlaník píše:Ta bílá kruhová deska funguje jako stínící rozptylka nebo jako odrazná deska?
- Martina
- VIP

Izolační elektrikářská páska mi přijde o něco sofistikovanější.RollsRojs píše:Samostatnou kapitolou je potom natáčení pod vodou, protože Laowa 24 mm je dokonce vodotěsná - ovšem jen po konektor pro nabíjení LED světla, takže ten jsem si velmi sofistikovaně obvázal igelitem a gumičkou, aby mi do něho při práci necákala voda.
Ovšem zas se nebránili jiným projevům, tedy úspěch!RollsRojs píše:PS: Pokud čekáte, že ve videu uvidíte záběry cvrkajících cvrčků, tak budete zklamaní. Stejně jako já. Cvrčci přede mnou prostě cvrkat odmítají. Prevíti.