Focení při zemi
-
Zeddd
- vzácný host

- Jméno: Zdeněk Pavlíček
Focení při zemi
Jak řešíte focení nad hladinou nebo při zemi, když si nemůžete lehnout?
Mám 5D IV, které nemá výklopný display. Občas přes něj fotím, ale nevidím na něj dobře, špatně se ostří a ještě k tomu po každém vyfocení trvá asi 2 vteřiny "busy" než se to uloží. Nejradši bych se díval do hledáčku. Viděl jsem někde hledáček pravoúhlý, ale přijde mi docela krátký. Třeba kdyby měl ještě 10cm.
Mám 5D IV, které nemá výklopný display. Občas přes něj fotím, ale nevidím na něj dobře, špatně se ostří a ještě k tomu po každém vyfocení trvá asi 2 vteřiny "busy" než se to uloží. Nejradši bych se díval do hledáčku. Viděl jsem někde hledáček pravoúhlý, ale přijde mi docela krátký. Třeba kdyby měl ještě 10cm.
Canon 5D IV, EF 70-200 F2.8 II, Tamron 150-600, TC 1.4 III
- Totmi
- zkušený protahující

- Jméno: Martin Grossman
Focení při zemi
Focení nad hladinou jedině z fotovoru. Nic lepšího není. Je tu na tohle téma samostatné vlákno..
Technika: Do roku 2020 Canon, Od léta 2020 Sony A9ii+Sony 200-600/5.6-6.3, Stativ + hlava FEISOL.
http://www.martin-grossman.com
http://www.martin-grossman.com
- Martina
- VIP

Focení při zemi
Používám úhlový hledáček, pravda, je potřeba se dost sklonit, ale jde to s ním bez plazení. I když asi záleží na ohebnosti fotografa a třeba někdo s větším břichem apod. s tím asi může být problém.
Z mého pohledu nemá smysl kupovat drahé originální úhlové hledáčky. Jednak ty levné napodobeniny nejsou špatné (a když spadnou na zem, tak to není taková tragédie), a pak se s nimi i tak musí průběžně obraz doostřovat, což stačí jen přibližně.
Z mého pohledu nemá smysl kupovat drahé originální úhlové hledáčky. Jednak ty levné napodobeniny nejsou špatné (a když spadnou na zem, tak to není taková tragédie), a pak se s nimi i tak musí průběžně obraz doostřovat, což stačí jen přibližně.
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Focení při zemi
Úhlový hledáček je neprávem opomíjené a hodně nedoceněné zařízení.Jen trochu zebou kolena.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
-
Zeddd
- vzácný host

Focení při zemi
-
Jirka810
- vzácný host

- Jméno: Jiří Hájek
Focení při zemi
Až ho vyzkoušíš, poděl se o zkušenosti . .
- Martina
- VIP

Focení při zemi
Dá se čekat, že bude dobrý, mám nějaký podobný z ebay. Vlastním i úhlový hledáček pro Pentax (starší kvalitní výroba - kov a sklo, dá se použít i na Nikon) a raději používám ten plastový čínský, protože je lehčí, menší a opticky srovnatelný.
Ono je to spíš o tom, jestli někomu focení přes tento hledáček sedne, a to je individuální, než že by ta čínská verze byla šmejd. To zvětšení 2x je z mého pohledu celkem na nic a nepoužívám ho, ale asi se najdou lidi, kterým vyhovuje.
Ono je to spíš o tom, jestli někomu focení přes tento hledáček sedne, a to je individuální, než že by ta čínská verze byla šmejd. To zvětšení 2x je z mého pohledu celkem na nic a nepoužívám ho, ale asi se najdou lidi, kterým vyhovuje.
- Zbyněk.N
- VIP

- Jméno: Zbyněk Nantl
Focení při zemi
Pokud je možnost si lehnout na zem používám tohle. V kombinaci třeba s kulovkou to sice není tak pohotové ale po rozborce poměrně skladný.
- Vlatoman
- běžný

- Jméno: Vladimír Toman
Focení při zemi
Zbyňku, co je to za překližku? Už jsem to víckrát viděl, ale nevím pod jakým názvem se to prodává. Uvažuji o té desce na fotovor? Nebobtná to jako klasická překližka? Dík za info.
- Zbyněk.N
- VIP

Focení při zemi
Vláďo je to vodovzdorná překližka, voda ji nevadí ale taky není na vždy i tahle se jednou začne rozlepovat. Trvá to ovšem mnohem déle a taky závisí na používání. Když bude dlouhodobě namočená tak to bude dřív, ale cca nějaký ten rok to vydrží v pohodě.
- Vlatoman
- běžný

- Jméno: Vladimír Toman
Focení při zemi
Díky Zbyňku. Na voru ji chci použít jako pultík pro st.hlavu a torzní zpevnění, dost lidí ji používá co jsem viděl. Měj se. VT
-
Zeddd
- vzácný host

Focení při zemi
na tohle jsem narazil náhodou. Za půlku (z 1500 na 750) bych to asi bral.
http://www.huganature.pl/sprzet.php?id=299&lang_id=en
http://www.huganature.pl/sprzet.php?id=299&lang_id=en
-
ladysk
- VIP

Focení při zemi
... nevidím sice, jestli to má nějaký středový trn na zapíchnutí, protože rovina není úplně vhodná, ale je to jen základna - tu hlavu připevníš 1 šroubem na jakýkoliv kousek Al plechu, buď s tím bodcem nebo třema mininožičkama ... to zvládneš vyrobit " na koleně " a podle dostupných surovin zdarma ...max. ten šroub pro hlavu
- Zbyněk.N
- VIP

Focení při zemi
Šroub se dá koupit, viděl jsem že si to dělají ze staré pánvičky. Jen na nerovném povrchu to není ono kymácí se to, proto jsem šel cestou viz. překližka.ladysk píše:... nevidím sice, jestli to má nějaký středový trn na zapíchnutí, protože rovina není úplně vhodná, ale je to jen základna - tu hlavu připevníš 1 šroubem na jakýkoliv kousek Al plechu, buď s tím bodcem nebo třema mininožičkama ... to zvládneš vyrobit " na koleně " a podle dostupných surovin zdarma ...max. ten šroub pro hlavu
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Focení při zemi
Já používám hodně často tohle.Jakýmsi granulátem naplněný "placatý válec".Koupil jsem náhodou jako nouzovku a nakonec jsem zjistil, že mně to často postačuje do časů cca 1/10 sec , delší už bývají rozostřené.Na vor by to samozřejmně nebylo vhodné.
Je to laciné, lehké skladné a pohotové.Má to sice i šroub na připevnění , ale já to jen tak položím a tlakem upravím polohu.Fotím tak hlavně statické houby a kytky z oka do oka, ale zkoušel jsem i ptáky na zemi a funguje to.Většinou se snažím odpalovat dálkovou spouští nebo u statických samospouští.
Foto z rozbitého mobilu tak špatná TK
Je to laciné, lehké skladné a pohotové.Má to sice i šroub na připevnění , ale já to jen tak položím a tlakem upravím polohu.Fotím tak hlavně statické houby a kytky z oka do oka, ale zkoušel jsem i ptáky na zemi a funguje to.Většinou se snažím odpalovat dálkovou spouští nebo u statických samospouští.
Foto z rozbitého mobilu tak špatná TK
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery