Focení makra bleskem

Odpovědět
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Focení makra bleskem

Příspěvek od aqualife »

Dovolil bych si jeden námět. Vím že je to tady hodně proti bleskům. S tím, že blesk je spíše na škodu věci a když tak, tak se to musí sakra umět.
Nějak se mi v poslední době nedařilo, tak jsem dnes nasadil blesk a zkusil to, co jsem dělával dříve. Clonu 16-22,čas=délka záblesku.
Myslím, že fotka je pro účely zobrazení druhu vpořádku a stejně tak pro kvalitní tisk.
Přesto budu rád za upozornění na špatnosti které blesk přinesl a proč blesk raději ne.
Přílohy
_AUG4316 small.jpg
_AUG4322 small.jpg
Naposledy upravil(a) aqualife dne 04 srp 2017, 19:51, celkem upraveno 1 x.
Zbyněk.N
VIP
VIP
Jméno: Zbyněk Nantl

Focení makra bleskem

Příspěvek od Zbyněk.N »

Karle, myslím že fotka jako taková není vůbec špadná ale ( nejsem odborník na makro ) přijde mi že by to chtělo to světlo blesku bylo více difuzní. Takhle to trošku aspoň podle mne působí jako pod lampou ve skleníku.
jurkovicovic
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Filip

Focení makra bleskem

Příspěvek od jurkovicovic »

Za mě blesk určitě ano. Dlouhou dobu jsem se mu v podstatě bránil, řikal jsem si na co mi bude, že ho nepotřebuju atď atď.
No od té doby co ho mám je to paráda. Dost mi pomáhá a v podstatě řeší situaci. Přestal jsem se trápit. Světla mám dost a taky se mi líbí WB.
Bíla je prostě bílá. Samozřejmě se nedá použít vždy, ale u makra bych se mu nebránil, spíš mi příjde jako nutnost.
Zřejmě to bude i tom to s stím světlem umět a né jen tak bezhlavě bleskat co to dá.
S bleskem jsem teď začal, takže k fotkám jen to, že by mi vadil ten odlsek.
makara
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Lubomir Novak

Focení makra bleskem

Příspěvek od makara »

Tak ako pise Zdenek .. blesk sa pouziva vela pri makro fotografii len musi byt viac difuzne
tu mas par inspiracii makro s bleskom
www.WildLifeBlog.eu Nikon Z6 / Z50 + Nikon 400mm F/2.8E FL + Nikon 300mm f/4E PF + Sigma 70-200mm F/2.8 Sport
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Focení makra bleskem

Příspěvek od Blaník »

Za mně je tam toho bleskového světla moc, prostě je to příliě osvětlené až přesvětlené.To je technická výhrada.Etická výhrada je, že pustíš na to živé zvíře najednou a nečekaně takové množství světla.Pokud bych k tomu přistupoval empaticky, t.j. byl v pozici té mouchy, tak by se mně to určitě nelíbilo.
Přesto blesk vnímám jako účinný nástroj, který používám při focení např. rostlin a hub, ale vždy jen jako malé přisvícení a zásadně s rozptylkou.Snažím se, aby ten blesk nebyl ve fotce moc vidět.Příklad: třeba tato houba focená v protisvětle zapadajícího slunce.Jen jsem se snažil lehounce přisvítit přivrácenou stranu houby tak, abych nevyrušil protisvětlo toho zapadajícího slunce aby ve fotce zůstala atmosféra pozdního podvečera.
Přílohy
4904-oh1.jpg
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
kutilka
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Focení makra bleskem

Příspěvek od kutilka »

Blaník: To přisvětlení bleskem je excelentní. Skoro jako vyjasnění bílou plochou. : good:
ladysk
VIP
VIP

Focení makra bleskem

Příspěvek od ladysk »

k problematice trochu myšlenek ...
1. technika: ano, je to jistě vyšší dívčí...komu se to podaří zvládnout je už machr !! Nejde jen o vyřešení difuzeru podle svých představ ve výsledku / ty fotky v odkazu jsou jako myšlenky dobré, jen si vybrat - a to by znamenalo vyrobit každý z nich a odzkoušet...bez konkrétních výsledků u každého návrhu je to docela k ničemu /, ale i o manuálním dávkování pro každou příležitost - s následným prohlížením...což není velmi operační, obzvlášť v terénu na živém ...
A nebo velmi velmi amatérsky, jak to asi dělá většina / nemyslím přímo tady/, nějaký difuzer pořídit a " trefovat se " s různými výsledky blížení se k " optimu " ...
2. etika: osobně si myslím, že by to " hmyzákům " až tak vadit nemělo, právě dobrá difuze společně s nasvícením z boku resp. pod úhlem / nejvíc vynikne plastičnost objektu / tomu pomůže, nešleháš jim ani do ksichtu a ani plný výkon, jen příblesk ... a že jim to vadí - vadí neb jsou ve střehu, zdrhají i před pomocným ostřícím paprskem ...
3. bez blesku / světel / NE :-), jen v případě nouze ...
Blaník: houbička moc pěkná, nicméně myslím, že Karlovi šlo o problém nasvícení za denního přímého světla, kvůli detailům, ne osvítit atmosférově objekt v šeru ... ale třeba se pletu ...
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Focení makra bleskem

Příspěvek od aqualife »

ladysk píše:k problematice trochu myšlenek .
3. bez blesku / světel / NE :-), jen v případě nouze ...
Blaník: houbička moc pěkná, nicméně myslím, že Karlovi šlo o problém nasvícení za denního přímého světla, kvůli detailům, ne osvítit atmosférově objekt v šeru ... ale třeba se pletu ...
Hezky jste otevřeli měsíc staré téma. Za hlavní důvod blesku jsem považoval vždy možnost použití nízkého ISO a dosažení hloubky ostrosti a u starší techniky i krátkého času,fotoaparáty mývaly 1/250-1/500,bleskový záblesk býval kratší než dnes,kdy se dobou záblesku řídí množství světla.Kdo začínal na digitálu,vidí to dnes jinak. V dobách filmu fotit hmyz bez blesku aby se povedla každá pátá nebo desátá fotka nebylo možné, to by nezbylo ani na jídlo(na druhou stranu za podařenou fotku bylo v časopisech pětikilo a nemusel mít "ostré oko", to bylo tenkrát mimo vnímání). Inu, už jsem se toho zvyku dost zbavil :-)
Jirka810
vzácný host
vzácný host
Jméno: Jiří Hájek

Focení makra bleskem

Příspěvek od Jirka810 »

Tak já bych také přišel s jednou bleskovou fotkou (kůží) na trh.
Přílohy
IMGP3360 kopie.jpg
Odpovědět

Zpět na „Blesky, BB, baterie..“