Chystám se pořídit nějaký foťák na wildlife foto. Původně jsem uvažoval o nějakém ultrazoomu, to jsem zavrhnul kvůli horší kvalitě fotek, pak jsem koketoval s bezzrcadlovkou, ale ty jsou zas dost drahé. Jaký byste poradili foťák v cenové relaci +- 10000 Kč? Koukal jsem zatím na Canon 70D a 700D a Nikon D7100
5200 není špatná, dostatek ostřících bodů, af je myslím z 7000 není to nejrychlejší ale slimák taky ne, ovšem přijde mi že co se týká šumu je na tom dobře. Výklopný display taky není k zahození. Rozlišení víc než dostačující na aps c.
Akorát na WL je těch 18-105 k ničemu, takže to chce ještě počítat s penězi za tele. Možná není vůbec marné začít s výběrem z bazarových teleobjektivů, foťák se pak vždy nějaký najde.
JJ počítám s koupením zoomovacího 300mm objektivu. Celkem by se mi líbilo kdyby ten objektiv byl univerzální, abych pak nemusel tahat dva. Poradili byste nějaký v cenové relaci 5000-10000? Co třeba Tamron 16-300, je OK? Nebo se dá do 10000 sehnat něco lepšího?
Širokorozsahové objektivy pro zrcadlovky žádná optická hitparáda nejsou, většinou se doporučuje prohazovat 2 slušná skla, než kupovat jedno univerzální horší. Ale zas na cestách asi jde o každé deko...
Tady ty širokorozsahové asi ani nikdo mít nebude, na ty je lepší se zeptat na všeobecnějším fotofóru a mrknout se na testy vždy k tomu, co je v bazarové nabídce.
Zde třeba ten Tamron: http://www.digimanie.cz/recenze-tamron- ... macro/6126 http://digineff.cz/clanek/objektivy/tam ... -pzd-macro
Ještě jsou i ukázkové fotky na megapixel.cz, ale zrovna k tomu Tamronu jsou tam snímky technickou kvalitou spíš od koupě odrazující...
Ještě je dobré vědět, že těch 300 mm (po přepočtu 450) je na plachou zvěř celkem krátkých. Ne nadarmo tu většina má objektivy kolem 500-600 mm nebo používá k 300 mm telekonvertor.
O objektivech na WL je tu dost vláken (i o těch cenově dostupných), doporučuji je pročíst.
Nejlepší je si od někoho podobnou sestavu půjčit a vyzkoušet ještě před koupí v terénu.
No jo, ale ty 300+ objektivy jsou hrozný monstra. Navíc delší objektiv je bez stativu celkem na nic, ne? Medvědi a tuleni na Kamčatce, kvůli které si chci ten foťák koupit, naštěstí nejsou tak plaší
EDIT
No to delší sklo mi začalo vrtat hlavou... Uvidíme, uvidím. Nejdřív musím prodat jednu kytaru a až pak budu nakupovat foťáky
Za sebe bych brala raději 300 mm se stabilizací než 400 bez, obzvlášť když ta zvířata dovolí přiblížit se.
600 mm se dá použít i bez stativu pokud je dost světla a vychází udržitelný čas (+ pomůže stabilizace).
Vůbec nejlepší je začít knihou o základech focení.
ajdam: ještě zohledni, jestli kromě jednorázové ? Kamčatky budeš dál fotit třeba i to makro ... tak to tělo bych už teď volil s rychlým AF ... no - pořízení výbavy není taková sranda, jak to z kraje vypadá, Říkáš, že k 70-300 ap. ještě jedno široké sklo zvládneš, ale nejde jen o nákup nebo váhu v báglu. Musíš přehazovat, tam a zpátky a pořád dokola,nepohodlné, zas*ané čipy apod...makro s tím taky nevyfotíš, musíš znovu zvážit svoje priority a jak píše Martina studovat, koukat po fórech co kdo jak a čím atd. Neukvap se kvůli jednomu výletu ...
Priorita je "cestovatelský" foťák. Uvidíme, čeho se lidi budou zbavovat po ježíšku, ale zatím se mi v cenové kategorii do 20000,- komplet líbí nejvíc Nikon d7100 + Tamron 70-300mm.
Za uvedené peníze to bude dost komplikované. Tamron 70-300 SP Di VC jsem měl a šel poměrně rychle z domu. Ano, je to něco podobného jako Nikkor 70-300 VR, takže to z pohledu wildlife za moc nestojí.. To je objektiv tak s bídou "ke krmítku". Z Tamrona jsem kdysi přešel na starý model Nikonu 300 f4, který se dá za cca 12 tKč koupit a byl oproti tomu Tamronu už výrazně použitelnější. Na f5 kreslil výrazně lépe než Tamron na f9. Stabilizace mi tenkrát ani nechyběla, protože jednak ta na Tamronu není příliš dobrá (věc názoru, už sem to tady na fóru psal vícekrát proč..) a jednak se většinou fotí na kratší časy kvůli pohybu foceného objektu.
Z mého pohledu se za uvedené peníze dá wildlife s kompromisy fotit na ten Nikkor 300f4 nebo něco podobného. Zoomy 70-300 kvalitou obrazu příliš neoplývají a o hyperzůmech typu 18-300 bych ani nepřemýšlel. Pokud to budu brát z dnešního pohledu, rok fotím s Nikkorem 200-500 a teprve teď si připadám, že ve většině případů nejsem omezen technikou tak, aby mi to výrazně vadilo. I tady jsou ale kompromisy dané především světelností. Definitivním řešením se tak může jevit Nikkor 400 f2,8, ale to už je o úplně jiných financích..
PS: Nemyslím si, že bazarová D7100 + Tamron 70-300 VC bude k sehnání do 20 tKč..
Nikon Z8; Nikkor 180-600 Z; Sigma 150 f2,8 macro + nějaké mikrofotografické vybavení
SkyRover Banner Cloud 8x42 APO
kup si radši kvalitní široké sklo a zaměř se na krajinu, ta tam musí být nádherná. Uvažuji spíše o tom Adame, kolik pěněz vrazíš do cestování (Kamčatka nebude přeci nejlevnější) a jak jsi omezen financemi na techniku. Možná by se vyplatilo jeden rok cestu zrušit a za ušetřené peníze koupit techniku.
Navíc tohle vlákno zde bylo založeno už x-krát a pořád je to o tom samém....
Pokud chceš cestovatelský foťák.... Nikon D610 + Nikon 300mm f/4,0 E AF-S PF ED VR + TC - jasně cena je jinde, ale tak to prostě je...
No nevím, ale od lehkého levného ultrazoomu na cesty to během pár dnů v doporučeních dotáhnout až k D610+300/4 PF nebo 400/2.8...
Něco podobného už tu bylo (i když v opačném gardu), a to vlákno je asi nejlepší první krok při rozhodování kudy nejít, když vím o focení prd: http://www.wildlifefotoforum.cz/viewtop ... =25&t=2164
Skončilo to prodejem drahé techniky v bazarové sekci.
Druhý krok je přečíst si knížku o základech fotografování, třetí půjčit si tu Sony A6000, získat trochu praxe, zjistit v čem mi vyhovuje a v čem ne a až pak vybírat foťák.