fotak pre uplneho zaciatocnika

iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

fotak pre uplneho zaciatocnika

Příspěvek od iguana »

Zdravim
Mohli by ste mi prosim poradit, aky si mam kupit fotak na zaciatok ? mam dig.kompakt olympus (neviem presny model) 5mp opt. zoom asi 5. Mam sa radsej naucit fotit s tym alebo si mam kupit nieco lepsie ? Chcel by som nieco co by malo aj dobre makro aj opticky zoom a okolo 8-10mp... cena do 200€
Dakujem vopred za vsetky odpovede.
Canon PowerShot SX20 IS
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
taek
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: M. Š.

Re: fotak pre uplneho zaciatocnika

Příspěvek od taek »

Mrkni na vedlejší vlákno s EVF zrcadlovkami. Pokud myslíš, že by tě focení víc bavilo, tak kup nějakou bazarovou zrcadlovku - Nikon, Canon případně Sony. Makro se dá fotit v různých kombinacích i bez makroobjektivu - předsádky, reverzní objektiv, ..., teleobjektivy jsou pak trošku dražší, ale i tak se dá sehnat něco bazarového.
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
kurťa
moderátor
moderátor
Jméno: David Kurtin

Příspěvek od kurťa »

Nevím, jestli by se do tvého cenového stropu €200 nějaká ta bazarová zrcadlovka + objektiv vešla, ale je to určitě nejlepší volba s ohledem na budoucí investice. Kompakty si můžeš vyhledat dle svých požadavků na http://www.heureka.sk . K nalezeným výsledkům pak už jen stačí pohledat přes Google nějaké testy, recenze, zkušební fotografie. Nevím jak ostatní značky, ale Canon (promiň Nikone : sorry: ) má možnost "přehrát" původní firmware firmwarem hacknutým, který umožní ukládání do RAW, další možnosti komprese atd. viz. http://lifehacker.com/387380/turn-your- ... per+camera .
Cako_SK

Příspěvek od Cako_SK »

suhlasim,s CHDK sa kvalita fotiek vyrazne zlepsi,aj ked fotak o trosku spomali...ja ho pouzivam a bez neho by som uz dnes urcite nefotil,staci si to porovnat...
Kukni napriklad v prispevku EVF zrkadlovky moj prispevok,tam mam foto z SX10 co je ultrazoom od canonu.Bez Rawu by tie fotky urcite take ake su neboli :) Velmi vela dokaze zachranit...Tak do tych 200 eur by som asi odporucil ultrazoom ...Ako uz bolo spominane,zkradlovku z objektivom velmi za to dobru nekupis...
iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Příspěvek od iguana »

dakujem za vsetky odpovede... fakt neviem ci zrkadlovku z bazaru alebo ultrazoom... fujifilm finepix s1500 je zla volba ???
Canon PowerShot SX20 IS
___________________________________________________________________________________
Keď človek vytne posledný strom a chytí poslednú rybu zistí, že peniaze sa nedajú jesť.
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

Pravá zrcadlovka bude ve všem lepší kromě ceny, váhy a velikosti. Za ty peníze by se pořídilo asi jen tělo se seťákem a k tomu nějaké drobnosti. Kamarád má nějakého staršího předchůdce toho fuji, prý víc šumí. K tomu cos psal se dají najít nějaké recenze, třeba tu:

http://www.ifotovideo.cz/clanek.php?id=2279
http://digiarena.zive.cz/Recenze/Fujifi ... fault.aspx

Zásadní výhodou evf je právě cena a lehkost, respektive mobilita. S dslr často taháš hromadu těžkých krámů, musí se měnit objektivy apod, všechno to je o prioritách. Každopádně i s evf se dají nafotit pěkné fotky, s nějakou předsádkou i pěkně makro apod. To rozhodnutí už za tebe nikdo neudělá :)
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210
Sešívka

Příspěvek od Sešívka »

Do €200 budeš těžko shánět dobrou zrcadlovku. Vím, že každý má nějaké zkušenosti a dobré fotky se dají udělat i z levnějšími zrcadlovkami. Pokud bych byl limitován penězmi, tak bych volil Powershot od Canonu SX10IS nebo Canon G10(vyplatí se si připlatit). To je foťák na rozhraní mezi kompatky a zrcadlovkami. Jinak bych doporučil Canon EOS40D, který se dneska dá sehnat za velice dobré peníze + makroobjektiv Canon 100 mm. Oba foťáky (PowerShot i 40D) pak využiješ v budoucnu jako záložní. Pokud bys chtěl něco v setu, tak bych spíš šel do Nikonu, který má kvalitnější setové objektivy. Ale jak píší, každý má zkušenosti s něčím jiným a nedá na to dopustit :-).
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Příspěvek od stugent »

pokud budeš chtít zrdcadlovku, budeš si muset jednak připlatit teď a pak i dále počítat s dalšími výdaji. Spousta lidí si dnes kupuje zrdcadlovky protože ví jenom to, že je to "něco lepšího", ale až časem vystřízlivý a zjistí, že jejich setový objektiv nemá takový rozsah jako jejich starý kompakt a že se seťákem nejde makro... a buď začnou investovat do dalších objektivů nebo zrdcadlo hodí do skříně a koupí si zase nějaké kompakt, který umí i video a nic dalšímu k němu nepotřebují.

Jestli chceš levně fotit zvěř, kup nějaký ultrazoom nebo kompakt s co nejdelším ohniskem. V budoucnu můžeš ještě za tisícovku přikoupit nějakou čočku na jeho prodloužení. Na internetu jsem viděl spoustu fotek zvěře kompakty, které byly k nerozeznání od zrdcadel, to už pak musíš mít v rukách. Zkusím někde vyhrabat odkazy. Mám dojem, že mi je předhazovali někde ve fóru Olympusu na grafice, když jsem se rozhodoval, jestli koupit canon. :)
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
taek
zkušený běžný
zkušený běžný

Příspěvek od taek »

Canoní evf jsou hodně prodávané a myslím i kvalitní. Pro inspiraci ještě koukni třeba sem, mohlo by to odpovídat tomu, co chceš fotit: http://www.photomacro.cz/
iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Příspěvek od iguana »

vyzera to tak ze mozno bude moznost kupit novu zrkadlovku :) . Rozhodujem sa medzi Olympus E-520 a Canon 1000D. Olympus je s jednym setovym objektivom za 399 eur a Canon za 499 eur a Olympus double zoom kit za 530 eur. Ked nie tak aspon E-450. Please poradte
Canon PowerShot SX20 IS
Sešívka

Příspěvek od Sešívka »

Pokud si budeš kupovat zrcadlovku a budou k tomu 2 zoomy, tak nečekej žádnou extra kvalitu. Jako spokojený uživatel Canon 40D bych Ti poradil tohle tělo nebo se podívej na Nikon D3000. Vypadá to na skutečně výbornou amatérskou zrcadlovku, která je přesně na rozhraní mezi kompaktem a digitální zrcadlovkou. Má velice jednoduché intuitivní ovládání a spoustu vychytávek z Nikonu D3
LorDP
stálý
stálý
Jméno: Petr Salinger

Příspěvek od LorDP »

osobně bych doporučil úplnému začátečníkovi moc neinvestovat a vzít bud Canon 1000D a nebo Nikon 3000D a k tomu univerzální širokorozsahový zoom (něco typu 18-200) Kvalita sice nebude závratná ale vyzkoušíš si jak se se zrcadlovkou fotí, zjistíš co tě baví fotit a jaký k tomu potřebuješ objektiv. Potom můžeš pokračovat dál. Radím ale vybírat první značku pečlivě většinou u ní člověk zůstává.
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
iguana
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Příspěvek od iguana »

a nieco okolo 400 - 500 eur ??? a preco olympus ne ??? cisto informacne
Canon PowerShot SX20 IS
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Příspěvek od stugent »

já bych naopak doporučil nekupovat univerzální a zoomová skla. Kdybych se měl rozhodovat dnes, tak vezmu tělo a k tomu nějaký specializovanější objektiv(podle toho, co budu fotit - makro/portrét/krajiny/zvířata). O setových objektivech sice někdo říká, že jsou dobré na všechno, já tvrdím, že nejsou dobré na nic, hlavně mají mizernou světelnost.

Olympus jsem měl a ještě mi zůstalo tělo E-410 + zuiko 1442 a na makro sigma 150/2,8. Po roce používání jsem ale začal šetřit na canon, prodal většinu objektivů a teď už jsem spokojeným vlastníkem 40d. Opravdu hodně záleží, co chceš fotit, znám spoustu lidí, kteří na olympus nedají dopustit. Ale pokud chceš ušetřit, Olympus neber (špatně se shání použitá technika) a ani Nikon, to je dle mého názoru nejdražší značka (sony má také velmi drahé příslušenství).

A ještě jeden tip: nakupuj ze zahraničí. Techniku, kterou mám, bych nikdy neměl, pokud bych ji pořizoval z našich shopů.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
LorDP
stálý
stálý
Jméno: Petr Salinger

Příspěvek od LorDP »

Je to jenom můj názor ale vadí mi jejich 3/4 formát. Když si člověk chce vyvolat fotky tak se blbě hledají papíry. Těla mají vyšší šum. Navíc jejich ovládání mě nijak nenadchlo. Záleží co ale co od toho očekáváš. Pokud chceš začít fotit a nijak extra se tomu nevěnovat a mít to spíš jako zábavu tak ano. Pokud to myslíš ale vážně a chce fotit wildlife a nebo i jiné věci a chceš získat z fotek maximum tak já volím Canon a Nikon. (kvůli široké základně objektivů a obrazové kvalitě)
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“