Ahoj, všechny zdravím, a zase jako obvykle chci načerpat vědomosti z Vašich zkušeností.
Chci se zeptat jakým způsobem se staráte o svoje karbonové stativy. Já jsem s mým zatím nebyl v nějaké kruté akci. Občas pouze trošku bláta na posledním dílu noh, tak jsem to umyl vodou, ale vím, že někdo jde se stativem do větší vody a bláta a stativ je skoro celý ve vodě. Co s tím pak děláte ?? Rozebrat, vysušit, vyfénovat naolejíčkovat , nebo jenom opláchnout pod vodovodem a kašlat na to... ono to uschne. Celkem by mě to zajímalo, chci fotit níž k hladině, ale to znamená zapíchnout stativ do dna rybníku. No a co pak až dofotím ??
Za nápady, rady a zkušenosti díky.
Jara
Osobní zkušenost s ponořením celé výšky stativu do vody nemám, přihodím tedy "angličtinofilům" docela podrobný článeček k údržbě carbonů http://www.naturescapes.net/082004/gd0804.htm
Maximálně jsem zatím zapíchnul stativ do bláta, kdy je určitě lepší vytáhnout poslední sekci, aby nepřišla špína do spojů/upínek. To se dá sice také vyčistit, ale je už potřeba spoje rozebrat. Takto opláchnu na místě nohy/hroty a hotovo. Někdo tvrdí, že raději všechny sekce stativu nevytahuje kvůli snížení stability. Pro mě, když není stativ plně rozložený s ohledem na mou výšku ve stoje stabilní, není dostačující
Za sebe musim napsat ze mam stativ Gitzo a vubec ho nesetrim. Jelikoz vetsinou fotim u vody a o blato neni nouze a ackoliv ho mam teprve par mesicu uz dostal docela slusnej zahul. Zatim bez problemu. Pokazdy kdyz prijdu domu tak stativ jde do sprchy, ale je pravda ze blato stejne nejde poradne vycistit, hlavne ze spojek. Muj nazor, kdyz uz clovek stativ ma tak by ho mel pouzivat.
Pri brodeni na muj ostruvek ze ktereho fotim, ho pouzivam i jako opernou hul . Bez nej bych asi zapadnul do bahna. Vodu zvlada zatim bez problemu.
Driv jsem fotil pod maskovackou jenom z ruky, ale bylo to silne nepohodlne
Nemám stativ Gitzo, ale Velbon, když je zaflákanej od bláta, tak jej osprchuji, ale hlavně nechám vyschnout, jinak je pořád funkční, ale jak už jsem tady psal, když fotím u rybníku a chci fotit nad hladinou a ve fotostanu a ten nemá podlážku, tak používám jen hlavu a jednu originální středovou trubku, na tu přišroubuji další nástavce (mám připravené 3 trubky po cca 30cm), vetšinou používám dva a ty píchnu ve stanu do bahna , potom údržba je jednoduchá, po vytažení z bahna (středová tyč není ani moc špinavá) ten kousek co dojdu k autu je tyč suchá, otřu jej hadrem atd.
V příloze je sestava, kterou používám na lov bahňáků, ten poslední díl jsem zatím nepoužil, co bych mohl ještě vylepšit, vyrobit špici na konci, ale to nemám ješte vyzkoušené, tento stativ je nejpevnější stativ, jaký jsem kdy použil.
Přílohy
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
Kluci díky, takže se asi po focení bude rozebírat a umývat No zítra jestli bude hezky půjde Gizo do vody Ale možná nejprve utopím monopod manfrotto (viz ptacatko). Je přece jenom levnější.
J.