Olympus a wildlife

reptile
vzácný host
vzácný host
Jméno: Hynek Fránek

Olympus a wildlife

Příspěvek od reptile »

Ahoj vespolek
poslední dobou přemýšlí nad přechodem na jiný systém a to konkrétně olympus. Tedy na Olympus OM-D E-M10 Mark II + koupit objektiv Panasonic Lumix 100-300mm f/4,0-5,6 MEGA O.I.S.
Fotím převážně šoulačku, občas kryt, sem tam krajinka. Prodal bych vše co mám nechal bych si jen stativ a brašnu domke a místo toho koupil olympa + nějaké objektivy.
Myslíte, že je tato sestava použitelná? Nebo raději zůstat u toho co mám a po šetřit na Canon 300/4 usm is ? :) teď je nějaká tvůrčí krize a přemýšlím jak se z toho dostat a připadá mi že by to mohla být cesta :)

Díky reptile
Canon EOS 600D, Tamron 17-50mm f/2,8 , Canon 50mm f/1,8 STM, Canon 400mm f5,6 L
Martina
VIP
VIP

Olympus a wildlife

Příspěvek od Martina »

Měla jsem půjčený OM-D E-M5. Osobně mi přijde jako skvělá volba na street fotky (focení od pasu přes vyklopený displej je velmi pohodlné a nenápadné) nebo jako lehký a zároveň kvalitní cestovní foťák. Překvapilo mě, jak malá je prodleva spouště, ale i tak to není v praxi to pravé ořechové. Na pohybující se objekty OM-D někdy nestačí - ta nepatrná prodleva je najednou znatelná až moc a rychlejší objekt je mimo záběr i když zrcadlovka by s ním problém neměla. Ani na makro mě to moc nevzalo, blbě se mi tím systémem, ve srovnání se zrcadlovkou, zaostřovalo na zamýšlené místo.
Kvalita výstupu mi přišla dobrá, ale nepatřím mezi zkoumače pixelů a neděsí mě šum.
Kdyby bylo cestou z tvůrčí krize street focení, tak není s OM-D důvod váhat, ale pro wild je to podle mého soudu krok zpět. Tedy pokud se nestane novou motivací to, že si pomalejším systémem naháže fotograf klacky pod nohy a o to víc ho pak těší, když nějaký náročnější snímek vyjde. :)
Jean
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Petr Válek

Olympus a wildlife

Příspěvek od Jean »

No, já nevím, máš dost objektivů pro Canon, není škoda měnit značku? Osobně Canon neznám. Zkus jít tou cestou, že si určíš, co a za jakých podmínek chceš fotit. Tím Ti vyjdou skla, která na to focení budeš potřebovat. Pak se podívej, pro které bajonety se ta výsledná skla vyrábějí a pak třeba zjistíš, že je lepší zůstat u Canonu, protože pro zamýšlenou značku se třeba vůbec nedělají...

P.
XAXAP
VIP
VIP
Jméno: Martin Tomáš

Olympus a wildlife

Příspěvek od XAXAP »

I na položený popelnici se dá objet svět ... pokud je tohle tvoje cesta, můžeš fotit wildlife třeba pinholem.
Zapomeň ovšem na to, že by tvůrčí krizi vyřešila podobná změna.
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Olympus a wildlife

Příspěvek od MartinP »

reptile píše:Ahoj vespolek
poslední dobou přemýšlí nad přechodem na jiný systém a to konkrétně olympus. Tedy na Olympus OM-D E-M10 Mark II + koupit objektiv Panasonic Lumix 100-300mm f/4,0-5,6 MEGA O.I.S.
Fotím převážně šoulačku, občas kryt, sem tam krajinka. Prodal bych vše co mám nechal bych si jen stativ a brašnu domke a místo toho koupil olympa + nějaké objektivy.
Myslíte, že je tato sestava použitelná? Nebo raději zůstat u toho co mám a po šetřit na Canon 300/4 usm is ? :) teď je nějaká tvůrčí krize a přemýšlím jak se z toho dostat a připadá mi že by to mohla být cesta :)

Díky reptile
Ahoj, dost by mě zajímalo, co jsi fotil před tvůrčí krizí - fotku jsem tu od Tebe žádnou nenašel. Ale ten Olympus a obecně bezzrcadlovku ZATÍM nedoporučuju. Mám pro legraci Nikon V1 a tchýni jsem pořídil místo pro ni těžkého Nikona D90 toho Olympuse a přesto, že je skvělý, obraz jako D7100, tak na WL focení je to slabota - POMALU ostří, stejně jako Nikon V1. Dokud se nezmění toto, je to použitelné max. na makro.
Zdraví Martin
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
reptile
vzácný host
vzácný host

Olympus a wildlife

Příspěvek od reptile »

Ahoj díky všem za odpovědi :) :)
Nějaké fotky mám zde http://www.megapixel.cz/fotograf/153786, je jich jen pár moc je tam nedávám... Nejvíc mě láká ten přepočet kdy u objektivu 100-300 mám vlastně 200-600 což je skvělé. Street foto mě opravdu neláká, pomalá spoušť by byla asi velký problém a ostření také. Právě sem nikde nemohl dohledat nějaké nevýhody bez-zrcadlovek, všichni je chválí a je to teď velký bům, možná sem se nechal unést marketingem : oops: Takže zatím zůstávám u toho co mám a budu hlavně fotit a teď už i snad pravidelně přispívat na fóru : Yahoo!:
Kalanis
běžný
běžný
Jméno: Zdeněk Vládek

Olympus a wildlife

Příspěvek od Kalanis »

Pokud je to ohniskem, kup Sigmu/Tamrona 150-600 a máš vyřešeno ;)
Nikon D800E, Nikon D90, Sigma 150-600 C, Nikon 70-200/2.8 VR II, Nikon 50/1.8 G, Sigma 17-50/2.8 OS
uray
stálý
stálý
Jméno: Juraj Matěj

Olympus a wildlife

Příspěvek od uray »

Předevčírem jsem byl na "Olympus Tour" vyzkoušet si nové objektivy a třeba takový 40-150/2,8 teda pomalý rozhodně není. V kombinaci s tělem E-M1 je efektivní ohnisko 80-300mm a s 10 snímky za s. se už dá slušně pracovat... mají k tomu i 1,4 telekonvertor a ani s ním se ostření nezhorší. Na jaře vydají 300/4 a to podle mě bude velmi zajímavé sklo ale i drahé. V podstatě jediný důvod pro zrcadlovky je u mě absence dlouhých pevných ohnisek na bezzrcadlovky. Dokonce do 300/4 dává olympus stabilizaci a to jen kvůli tomu, aby byla podpora stabilizace i na tělech konkurence (Panasonic, kamery blackmagic a podobné na standardu bajonetu micro 4/3). Škoda, že několik generací používá v podstatě stejné čipy a ukazuje se že místo zlepšení šumu se půjde cestou navyšování rozlišení...
Zmíněný Lumix 100-300 je dobré sklo za tu cenu, ostří celkem rychle a tiše, ale pořád je to plastový zoom a světelnost taky není žádná výhra.
Vzhledem k velkému počtu objektivů, co máš bych asi šel do použité canoní 400/5,6 a časem uvidíš, jestli to přinese "oživení" tvorby a když ne nebudeš tolik tratit prodejem...
Martina
VIP
VIP

Olympus a wildlife

Příspěvek od Martina »

Tady je zkušenost Martina Kozáka z focení sportu:
http://forum.digiarena.e15.cz/viewtopic ... 7#p9397287
(na dalších stranách to pokračuje a jsou tam upřesnění)

Mně zkraje O-MD přišlo taky rychlé, ale když jsem zkoušela fotit pohybující se lidi, tak jsem došla k tomu, co popisuje Kozák v bodu 1. Foťák jsem měla půjčený delší dobu.
A možná nepodstatnost, ale menu Olympusu je naprosto nepřehledné. Možná jde u O-MD nastavit v menu jakékoliv vylepšení funkcí, ale přijít na to kde a jak je peklo.
uray
stálý
stálý
Jméno: Juraj Matěj

Olympus a wildlife

Příspěvek od uray »

Předpokládám, že když je to z r. 2013 tak mluví o E-M5 - tam byl hledáček špatný... Navíc el. hledáček lze přepnout do svižného režimu - defaultně je to asi kvůli spotřebě vypnuto. U E-M1 je to jiné kafe... dyť i profi kamery léta používají El. hledáčky a ty v nových mašinách jsou super - větší jak optické, rychlá odezva atd... ale používat zoom na 300mm se světelností f/6,7 jindy než za slunečného dne... to prostě nejde. A stabilizátor to nezachrání.

Mě se na bezzrcadlech líbí i možnost ťuknout na displej - přeostří se přesně tam a rovnou se i exponuje... nehrozí problém s FF/BF i na odcloněné skla...

Ale jak jsem už psal ty teleobjektivy chybí. A nové modely jsou předražené jako prase. Zmíněná E-M5ka stála před 2 roky 30 tisíc a teď byla nová za 13. O lepších objektivech ani nemluvě - ale zato jsou opticky na špici (Zuiko pro). Myslím, že se pomalu i C/N bude v bezzrcadlech muset angažovat (a tím nemyslím nikon 1 nebo canon M to byl omyl) protože Sony Fuji Olympus a Panasonic se prodávají čím dál více na úkor DSLR. Na druhou stranu je plno lidí co i nerado zvyká na nové věci ale znám nejednoho ortodoxního zrcadlovkáře který vyměnil komplet za bezzrcadlo... Stejně jako předtím filmové za DSLR...
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Olympus a wildlife

Příspěvek od MartinP »

Já vidím hlavní problém v rychlosti ostření a ta je při ostření přes snímací čip zatím zkrátka pomalejší.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
Ital
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Mirek

Olympus a wildlife

Příspěvek od Ital »

Zůstan u canonu, já se olympusu držim protože mam na nej 6 objektivu a prodejem bych dost tratil,navíc je žena na mateřské takže na přechod bych moc nenašetřil.
Mě nezbyde než časem vyzkoušet M-1.Jinak fotit se s ním dá,ale bejt tebou zůstal bych u canonu.
Olympus E-3, 14-42/5.6, 50/2, sigma 50-500/6.3, sigma 70-200/2.8, sigma 105/2.8
Martina
VIP
VIP

Olympus a wildlife

Příspěvek od Martina »

uray píše:Předpokládám, že když je to z r. 2013 tak mluví o E-M5 - tam byl hledáček špatný...
Kozák zkoušel obojí a mezi E-M5 a EM1 žádné výrazné rozdíly, co se týká AF, neviděl:
http://forum.digiarena.e15.cz/viewtopic ... start=9138

Nechci Olympus hanět, jsou to skvělé foťáky a ostření dotykem přes displej mě doslova nadchlo, ale myslím, že ještě nějakou dobu potrvá, než budou AF konkurovat zrcadlovkám.
Pro běžné amatérské focení (rodina, krajina, sem tam kytka) je to podle mého soudu lepší volba než zrcadlo a pro nenápadné street focení je dokonalý, ale při vyšších nárocích na AF je zatím pořád lepší zrcadlovka.
reptile
vzácný host
vzácný host

Olympus a wildlife

Příspěvek od reptile »

Mockrát diky všem za odpovědi! :)
Zatím zůstávám u Canonu a a uvidíme co přinese voda : D
ladysk
VIP
VIP

Olympus a wildlife

Příspěvek od ladysk »

MartinP » 11 lis 2015, 10:27: tady to vyznívá, jako že makro je hodně podřadná kategorie... no ...
ale na druhou stranu musím přiznat, V1 není ani na to makro nic moc ... je to prostě taková hračka, a např. když jsem k ní dokoupil 70-300, pořád je to hračka, se zrcadlovkou se to nedá srovnávat, výhodou je - hlavně pro ty šoulačky jen velikost a hmotnost.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“