Předělání zrcadlovky na IR

Odpovědět
Martina
VIP
VIP

Předělání zrcadlovky na IR

Příspěvek od Martina »

Pár postřehů pro zájemce o focení v infračerveném spektru.

IR fotografování s filtrem nasazeným na objektivu má řadu nevýhod. V hledáčku je při použití filtru černo a nelze komponovat, takže je nutné nejprve zaostřit a pak nasadit filtr, ten pak pro jiný záběr odšroubovat a tak pořád dokola. Stativ je nutnost a výběr námětů, vzhledem ke komplikacím, omezený. Současné foťáky nejsou na IR leckdy použitelné i proto, že vycházejí extrémně dlouhé časy a je i často nemožné vyvážit bílou.

Řešením je koupit pro IR upravený foťák nebo si dát aparát někde předělat.
Další možností je předělat starou zrcadlovku na IR doma.
Časy s takto upraveným foťákem pak vycházejí udržitelné z ruky. Na lifepixel.com jsou názorné tutoriály k některým přístrojům a dá se z nich posoudit jak ne/snadná předělávka pro ten který typ bude. Vybrala jsem si Nikon D80, protože se dá čistě rozšroubovat bez nutnosti odlepování, pájení apod. a je ho možné sehnat ve velmi dobrém stavu za cenu už kolem 3000 Kč. Předělávka je snadná, jediné, co je potřebné víc ohlídat, je čistota vkládaného filtru, protože neodstraněný prach na druhé straně sklíčka zůstane trvale na svém místě.
Samotný filtr si můžete nechat přiříznout z nějakého kruhového, problémem je, že když se nenahradí původní vhodnou tloušťkou, nebude použitelný autofokus (ostření pojede, ale bude mít velký BF nebo FF a i ruční ostření přes hledáček je pak problém, musí se ostřit hrubým odhadem tak, aby se BF/FF vyrovnal). Na ebay se dají koupit již přiřezané filtry pro konkrétní typy foťáků v rozmezí zhruba 1400-2500 Kč (včetně poštovného), bez cla a DPH. Ty nejlevnější jsou z Austrálie a prodejce je posílá i bez požadavku doporučeně jako "gift" s udanou cenou 10 dolarů, což vzhledem k nicotnému obsahu zásilky bez problému prošlo.
Rozebrání foťáku není nijak náročné, důležité je sehnat dobrý šroubovák. Většinou se na webu zmiňuje velikost #0, ale taky se dají dohledat nářky, jak problematické bylo některé šroubky povolit. Osvědčily se mi víc velikosti #00 a #000, ty jsou ideální.
Filtry mají různou propustnost. Mně se líbí v IR jen čistě černobílé fotky, takže jsem zvolila rovnou 850 nm. Kdo chce na smímcích případně i to žlutomodré ladění, zvolí slabší filtr, ukázky jsou opět na lifepixel.com.
Pro IR focení se nehodí všechny objektivy, některé mají tzv. hotspot. Seznam ne/vhodných skel se dá dohledat na netu.
Jo a s IR aparátem se nesmí fotit proti slunci - hrozí zničení čipu. Největší IR efekt je ale stejně se sluncem za zády.

Ukázka (zatím toho k IR focení moc není):

http://www.hmyzaci.eu/w/DSC_2726.jpg
http://www.hmyzaci.eu/w/DSC_2718.jpg
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“