Rak říční - Astacus astacus - Rak riečny
- Boban
- VIP

- Jméno: Jaromír Kadeřábek
Rak říční - Astacus astacus - Rak riečny
Dovolím si založit nové téma,když zde ještě není.Noční zvíře,ale teď už u nás dlouho nepršelo vody ubylo a i když se umí pohybovat i po souši,tak ji nevyhledává,spíš žije skrytě u dna,ale s poklesem hladiny je na některých místech tak mělko,že je lze zahlédnout,někteří však už uhynuli..A to je škoda..
- Klaca
- VIP

- Jméno: Tomáš
Rak říční- Astacus astacus
Pěknej, je jich u vás hodně? Vždycky jsem potkával jen bahňáky a loni jsem náhodou spal u jednoho lomu, kde jich po setmění bylo mraky. Stačilo posvítit do vody čelovkou. Zkusil jsem jim tam dát pod kámen kus buřta a po chvíli se to tam jima doslova hemžilo
Až budu u svýho počítače, můžu taky něco přidat - ale spíš jen dokumentačně.
-
JirkaL
- VIP

- Jméno: Jiří Liščák
- Boban
- VIP

Tome na potoce jich uz moc neni,a spis najdu chcipleho,ale nedavno jsem je objevil na prehrade..ano je jich tam dost a kdyz uz o nich vim,tak je vidim az z cesty,je tam strasne melko,jen par cm vody,jsou tam naplavene chciple ryby a ty jsou pro ne neodolatelne a hlavne jsou videt a daji se fotit i za dne.klidne se stav,vezmu te tam;-)jeste sem take nejakeho dam,ale nejak se nemuzu dostat k PC.
- Boban
- VIP

Ještě přidám jednoho,někteří jsou pořádní kousci
Zajímavé je nejenom focení,ale i pozorování,kvůli neodolatelným chcíplinám ryb,které uvízly na mělčině dokáží vylézt i z vody ať už po předu tak i po zadu,zvláštní je,že už nemají delfína se vratit o kus dál kde se mohou zase schovat pod hladinu,bez pomoci by tam chcípli také,podobné chování jsem pozoroval i v Norsku u krabů.Jsem si vědom,že pro spoustu lídí to není zrovna pohledné zvíře,ale já jsem rád,že je mám v místě svého bydliště a že mi je podařilo vyfotit.Tome nabídka platí 
- Klaca
- VIP

- Klaca
- VIP

Jak tak koukám na toho tvýho, jsi si jistej že je to říčňák (z těhle fotek to není dobře vidět a ani se v racích nijak zvlášť nevyznám)?
- Boban
- VIP

Jistý,to ne to nejsem,pouze přesvědčen kvůli mrtvolkám co leželi obráceně,na základě klepítek si to vzhledem ke svým nulovým zkušenostem z raky netroufnu určit,ale kvůli červenému bříšku,které žádný jiný druh nemá,což vylučuje bahenního jsem se rozhodl pro říčního
Však je mám stejně ještě v plánu,tak to pořádně prozkoumám.
- Klaca
- VIP

Buď na ně mám v poslední době štěstí, nebo se začínají vracet. Roky jezdím na jednu lokalitu (na mloky) a nikdy jsem tam žádného neviděl, před týdnem o víkendu hned tři. A to do potoka vždy koukám po mločích larvách...
Foceno ve tmě, takže jen dokumentačně.
Foceno ve tmě, takže jen dokumentačně.
- Boban
- VIP

Fajnej..
- Ymi
- VIP

- Jméno: Jaroslav Fojt
Tyto fotky mi zas takovou radost neudělali... Vyfotitelné to bylo jen díky tomu, že vyschnul potok a raci byly uvězněný ve zbytkových kalužích (tomu už nešlo říct ani tůňky). Co jsme zvládli pochytat jsme přesunuli do míst, kde ještě byla voda (a vypadala, že ještě chvíli zůstane), doufám, že jsme jim tim nějak neuškodili.

Nikon D750/D700, Nikkor 400/3,5, Nikkor 105/2,8 VR a další udělátka... nově N 200-500
https://www.instagram.com/ymiprvni/
https://www.instagram.com/ymiprvni/
-
Mayk
- zkušený běžný

- Jméno: Zdeněk Mayer
-
Mayk
- zkušený běžný

Nikon D500 + Nikon 200-500mm f/5,6
- radek
- VIP

- Jméno: Radomír Šálek
To bych nečekal, že se rak pohybuje i mimo podvodní svět, zajímavé, ten kožich je normální, nebo je to nějaká plíseň ?
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
-
Mayk
- zkušený běžný

Taky jsem to videl ten "kozich" poprve... Ale na plisen to nevypadalo. Obcas vylejzal ven z vody. Nadherne zvire. Naposled jsem ho fotil pred peti rokama. Akorat nemuzu posoudit jestli je to rak bahenni nebo ricni.Ale vypada to na ricniho.
Nikon D500 + Nikon 200-500mm f/5,6