Lens2scope

- dalekohledy, batohy, pomůcky a technické vychytávky...
Odpovědět
hartge
protahující
protahující
Jméno: Juro Rogon

Lens2scope

Příspěvek od hartge »

Zdravím všetkých, máte niekto skúsenosť s týmto zázrakom, je to zaujímavá varianta k pozorovaciemu dalekohladu. Zaujíma ma hlavne spolupráca s canonackou 400 f5,6. Tu je jeden článok http://www.birdwatcher.cz/clanky_lens2scope.html
vla
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vladimír Dráb

Lens2scope

Příspěvek od vla »

Jako nouzové řešení snad, ale kvalitní pozorovací dalekohled to v žádném případě nahradit nemůže. Nevýhodou je malé zorné pole, pevné zvětšení a vzhledem k tomu, že to nezvládá světelnější objektivy tak zřejmě i mizerná optická kvalita, která vnáší barevnou vadu a má zklenuté pole ohniskové roviny.
hartge
protahující
protahující

Lens2scope

Příspěvek od hartge »

Samozrejme zazraky od toho necakam, normalne s fotovybavou nosim zeissa 8x30 lahky a spratny binokular, ale moznost mat v batohu malu, spratnu srandu, ktora mi poskytne 40 nasobne zvacsenie je zaujimava. Ja osobne uz kvalitny spektiv neplanujem a kupovat lacak za 10-15 tisic nechcem. Cize ak mi to poskytne sice obmedzene ale porovnatelne vysledky ako ten lacny spektiv mam o com rozmyslat.
vla
zkušený protahující
zkušený protahující

Lens2scope

Příspěvek od vla »

Lacák dnes stojí kolem 4-5 tis. Kvalitní EDčka 80mm stávala kolem deseti, ale teď jsem koukal za deset se ještě nechá sehnat ED65, ED 80 ani náhodou. Ceny od loni stouply o cca 60-70%. Já žil v cenách loňského roku. :(
hartge
protahující
protahující

Lens2scope

Příspěvek od hartge »

Lepsia 80 stoji okolo 25000kc a to bez okulara ;)))
vla
zkušený protahující
zkušený protahující

Lens2scope

Příspěvek od vla »

Když si odpustíme navýšení ceny ve jménu značky tak je to i dnes ještě o něco levnější i s okulárem, než uvádíš. Pokud srovnám Celestron regal ED 80 s Zeiss Diascope 85, je rozdíl mezi nimi pro Wl pozorování zanedbatelný a dokonce v závislosti na objektu, světle a vlnění vzduchu mezi dalekohledem a objektem nelze říci který je lepší. Někdy ten, někdy onen, vždy pochopitelně srovnávány současně. Konkrétně ten Regál 80 stával cca 11 tis. a dnes cca 18 včetně okuláru. Obecně veškeré pozorovací dalekohledy s ED optikou jsou řádově lepší než achromáty. A taky obecně rozdíly mezi ED pozorovacími dalekohledy jsou minimální a pokud je některý z dalekohledů mírně lepší stojí to zpravidla za hodně peněz, viz odkaz. http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2011121601
hartge
protahující
protahující

Lens2scope

Příspěvek od hartge »

V podstate súhlasím, ja však už dalšiu kilovú záťaž do fotobatohu nechcem. To je hlavný dôvod prečo nechcem klasický spektív. Alebo predať objektív kúpiť pozorovák a k tomu lepší kompakt :))
hartge
protahující
protahující

Lens2scope

Příspěvek od hartge »

písal som aj autorovi článku uvedenom v prvom príspevku a tu je odpoved. Zaujímala ma hlavne skúsenosť s canon 400 f5,6

juraj: jestli nevlastnite stativak, tak se investice do lens2scope vyplati. dostanete ctyricetinasobne zvetseni a ostry obraz. nevyhodou je jista nepruznost, kdyz chcete zaroven pozorovat i fotit. jsem zvykly mit nachystany stativak a na rameni se mi pohupuje fotak, aby byl stale v pohotovosti. neustale prehazovani objektivu by me otravovalo. ale ve spojeni s EF 400/5,6 L USM je to pro fotografa vyborny doplnek. d.
zdenekbrtek
VIP
VIP
Jméno: Zdeněk Kratochvíl

Lens2scope

Příspěvek od zdenekbrtek »

Mám ho i s uvedeným objektivem 5,6/400, zatím jen krátce, ale jednou jsem ho už testoval na velkém štěrkáči. Tak do dvouset, dvousetpadesáti metrů po slunci, nebo při zatažené obloze opravdu dobrý obraz, srovnatelný se stativovým dalekohledem střední třídy, samozřejmě ne třeba se Swarovskim. Ale vzhledem k tomu, že váží 180g docela dobré řešení. Zkoušel jsem to i s levným plastovým objektivem 55-250 a výsledek byl lepší, než při pozorování triedrem 10x50. Podmínkou je ale dost pevný stativ, na roztřesení to bylo dost háklivé, se čtyřstovkou pochopitelně úměrně více. Pro mne za ty peníze a vzhledem k tomu, že k vodě jezdím jen příležitostně, jasná volba.
Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“