Fotopažby
- Libor Praus
- zatoulanec

- Jméno: Libor Praus
Fotopažby
Zdravím,
trochu uvažuji o koupi Canon 400/5.6 (na 550D), nicméně jak se znám, byl bych často příliš líný na tahání stativu. Přijatelnou alternativou by snad mohla být fotopažba (http://www.fotopomucky.cz/fotopazby/kategorie-4/). Má s ní někdo zkušenosti? Jaké časy je reálné udržet? Jaký typ je k uvedenému objektivu nejvhodnější? Předem díky za případné rady.
trochu uvažuji o koupi Canon 400/5.6 (na 550D), nicméně jak se znám, byl bych často příliš líný na tahání stativu. Přijatelnou alternativou by snad mohla být fotopažba (http://www.fotopomucky.cz/fotopazby/kategorie-4/). Má s ní někdo zkušenosti? Jaké časy je reálné udržet? Jaký typ je k uvedenému objektivu nejvhodnější? Předem díky za případné rady.
Canon 550D, Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM, Tamron SP 70-300/4-5.6 Di VC USD
- uray
- stálý

- Jméno: Juraj Matěj
Fotopažby
ahoj,
podle mého názoru ti lepší službu udělá monopod + kulová hlava, když už se nechceš tahat se stativem.Záleží ale spíš na použití, pro letovky si to umím představit, sám bych za to ale peníze nedal, skončilo by to ve skříni.
podle mého názoru ti lepší službu udělá monopod + kulová hlava, když už se nechceš tahat se stativem.Záleží ale spíš na použití, pro letovky si to umím představit, sám bych za to ale peníze nedal, skončilo by to ve skříni.
- Libor Praus
- zatoulanec

Fotopažby
Díky za názor, zvažuji různé alternativy (stativ, monopod, fotopažba, či raději stabilizovanou třístovku...). V každém případě bude nákup aktuální nejdřív za měsíc. Letovky prioritou určitě nebudou, spíš mi jde o pohotovost.
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
Fotopažby
ahoj
do pazby bych zatim nesel, kup objektiv chvilku fot a uvidis sam zda ji potrebujes ta 400 neni zas tak tezka
do pazby bych zatim nesel, kup objektiv chvilku fot a uvidis sam zda ji potrebujes ta 400 neni zas tak tezka
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Fotopažby
Asi záleží na tom, komu co vyhovuje. Osobně souhlasím s tím, co napsal Juraj, fotopažba by byla investice do něčeho, co mi skončí brzy ve skříni. Opravdu si její využití dovedu představit tak maximálně někde na workshopu na letovky, v přírodě vůbec ne. Do krytu jedině stativ a na šoulačkách (moc nechodím) fotím z ruky, maximálně opřený o strom nebo v leže/kleče (stejně jsou to většinou jen dokumetační fotky)
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Fotopažby
Fotopažbu jsem zkoušel, jednu stařičkou mám dokonce i ve skříni, nevyhovovalo mi to. Při jejím použití mi většinou chybí ještě jedna ruka na ovládání foťáku.
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
- Mouka
- VIP

- Jméno: Jan Moučka
Fotopažby
Taky si přisadím - fotopažbu bych já nebral. Buď ten monopod nebo lehčí stativ.
Já to řeším tak, že mám stativ Benro [url]http://oehling.cz/inshop/stativy-stativove-benro/benro-a250fbh00-[id-220108].html[/url], je lehký, kulovou hlavou a dá se složit dost na krátko, takže se mi vejde i do turistického batohu. No a při šoulačce jej mám vytažený "na dvě nohy", takže hledáček je asi 90cm nad zemí, hlava je pevněji utažená, ale tak, aby šlo foťákem hýbat na tuho. Foťák s čtyřstovkou držím tak jaksi v náručí, nohy trčí šikmo dolů sklapnuté vedle sebe. Nevím, jak to přesněji popsat. Je to pohodlné na nošení, vydržím tak chodit i půl dne a hodně pohotové. Stačí si jen dřepnout a stativ použít buď jako monopod nebo v podřepu nohy roztáhnout (ale raději ty stativové
). Tím pádem jsem pro zvěř docela malý objekt a zatím mi funguje ke spokojenosti už nějaký ten rok.
Tím, že má stativ páčkové zámky, není problém i v tom podřepu nebo pokleku případně nohy rychle povytáhnout.
Já to řeším tak, že mám stativ Benro [url]http://oehling.cz/inshop/stativy-stativove-benro/benro-a250fbh00-[id-220108].html[/url], je lehký, kulovou hlavou a dá se složit dost na krátko, takže se mi vejde i do turistického batohu. No a při šoulačce jej mám vytažený "na dvě nohy", takže hledáček je asi 90cm nad zemí, hlava je pevněji utažená, ale tak, aby šlo foťákem hýbat na tuho. Foťák s čtyřstovkou držím tak jaksi v náručí, nohy trčí šikmo dolů sklapnuté vedle sebe. Nevím, jak to přesněji popsat. Je to pohodlné na nošení, vydržím tak chodit i půl dne a hodně pohotové. Stačí si jen dřepnout a stativ použít buď jako monopod nebo v podřepu nohy roztáhnout (ale raději ty stativové
Tím, že má stativ páčkové zámky, není problém i v tom podřepu nebo pokleku případně nohy rychle povytáhnout.
- Libor Praus
- zatoulanec

Fotopažby
Moc děkuji za všechny komentáře, odsouzení fotopažby vypadá jednoznačně... Asi se přikloním k variantě lehčího stativu.
-
Sešívka
Fotopažby
Zkusím popsat svoje zkušenosti - fotopažba je doplněk ke stativu. 400/5,6 jsem měl a používal jsem jí i s fotopažbou. S touto kombinací se mi poprvé podařilo nafotit letovky čejek, fotil jsem i jejich svatební tance. Fotky jsou ostré. To se mi při focení z ruky nepovedlo. S fotopažbou se dají nafotit letovky racků nebo kachen, souboj jelenů, honcování zuajíců atd.... Při šoulání je fotopažba pohotovější než rozkládat stativ. Když už o mě zvěř ví, tak s fotopažbou udělám méně pohybu než při použití stativu. Na dokumentační fotky mám fotopasti. Nainstaluji ji tam, kde chci vědět co chodí a fotopast mi to nafotí. Fotopažba BUSHHAWK má propojovací kablík, takže se ostří a exponuje spouští na pažbě. Další ovládání foťáku nepotřebuji, vše mám nastaveno manuálně a nemusím pořád přenastavovat foťák. Nevím, jak typ fotopažby zkoušel Martin Pelánek, ale nejspíš mají nikonisti horší techniku a při focení musí stále na něco šmatat a nastavovat. Jinak nevím
. Na závěr bych jen napsal, že než koupit podpěrku na blesk, tak si raději trochu přišetřím a koupím pořádný stativ a hlavně pořádnou hlavu.
- Mouka
- VIP

Fotopažby
Martine, vím kam míříš poznámkou o podpěrce na blesk
Ale nemáš tak úplně pravdu. Fotím touto technikou asi 8 roků, nachodím denně klidně 15 kiláků po horách a lesích, s mnoha kily techniky a tahat navic navíc stativ, který váží s hlavou třeba 4 kila a nepřinese mi nic navíc, je naprosto zbytečné. Jen připomínám, že mám tele 400/5,6, na což ta moje "podpěrka na blesk" úplně stačí. A vůbec si nemyslím, že mám fotky mázlé nebo použití málo pohotové.
Takže na závěr bych jen napsal, že kupovat kila navíc, které mi nepřinesou nic využitelného navíc, za násobně vyšší cenu, tak si raději trochu přišetřím a koupím si něco na sebe
Měj se!
Takže na závěr bych jen napsal, že kupovat kila navíc, které mi nepřinesou nic využitelného navíc, za násobně vyšší cenu, tak si raději trochu přišetřím a koupím si něco na sebe
Měj se!
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
Fotopažby
Svůj názor na pažbu jsem již napsal.... počkal bych jak se bude fotit bez ní a pak bych přemýšlel zda investované peníze přinesou kýžený výsledek:-)
a na obranu nikonistů mě napadá:-) asi se míň klepou, jsou silnější:-) a nebo je to tím, že nastaví ISO 2000 (bez problemů s šumem a je to:-)
S tak lehkou sestavou bych se opravdu nebál fotit bez pažby:-) ja jsem kukačky střílel taky z ruky a šlo to:-)
Jinak skohlas s martinem pořádnej stativ bych si pořídil:-)
a na obranu nikonistů mě napadá:-) asi se míň klepou, jsou silnější:-) a nebo je to tím, že nastaví ISO 2000 (bez problemů s šumem a je to:-)
S tak lehkou sestavou bych se opravdu nebál fotit bez pažby:-) ja jsem kukačky střílel taky z ruky a šlo to:-)
Jinak skohlas s martinem pořádnej stativ bych si pořídil:-)
---------------------------------------------------------
-
Sešívka
Fotopažby
Mě obecně vadí na fórech, že když se někdo zeptá na zkušenosti s nějakou věcí, tak 95% zasvěcených odpovědí je od lidí, kteří danou věc nikdy neměli v ruce nebo používají něco jiného.
-
zdenekbrtek
- VIP

- Jméno: Zdeněk Kratochvíl
Fotopažby
Fotopažbu používém již desítky let- začínal jsem s fotopuškou, kde byla součástí zakoupené sestavy- zvykl jsem si na ni a musím říct, že k mé plné spokojenosti. Dělám si je amátérsky, mám k ní upevněn nosný popruh, takže celou sestavu nosím přes rameno, při šoulačce je to daleko pohotovější, než stativ.Se čtyřstovkou objektivem takto udržím čas 1/250 sec asi v 60%případů, 1/500 až na vyjimky skoro vždy. Při poloze v sedě, kdy mám jednu ruku opřenou o kolena udržím i 1/90 sec asi v polovině případů a poněvadž digitál umožňuje série fotek, něco skoro vždycky výjde. Stativ nepoužívám, ani nemám. Vylepšit to jde prutem, kterým to podepřu - jako monopodem.Jak vidět, co člověk, to jiná zkušenost a jiný názor.
- Mouka
- VIP

Fotopažby
Martine, musím opět reagovat. Já nepsal, že jsem ji neměl v ruce. Naopak, já ji používal několik roků během sedmdesátých let s Exaktou a 500mm objektivem. Takže vím, o čem je řeč.Tož tak.
Ale hlavní je, že každý je spokojen se svým výběrem. A hlavně, ať nám to fotí!
Ale hlavní je, že každý je spokojen se svým výběrem. A hlavně, ať nám to fotí!
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Fotopažby
Svůj názor jsem napsal, jen musím ještě reagovat na tu Martinovu poznámku. Fotopažbu jsem měl (je pravda, že pouze tu z fotopušky Tair300/4,5), ale v praxi si její využití na zvěř opravdu nedovedu představit.
Rovnou říkám, že nejsem kamarád šoulaček, protože dle mého názoru se tímto stylem fotografování opravdu kvalitní fotka povede tak v jednom ze sta případů. Jednoznačně tedy preferuji kryt a stativ. Pokud už náhodou v přírodě narazím na nečekaný moment, buď se zapřu o strom nebo jinou přirozenou překážku, která mi zároveň vytváří krytí nebo se plazím. V obou těchto případech není pažba potřebná.
Nemyslím si, že by tu někdo dával špatné rady, jen se snažíme tazateli ušetřit nejstou investici. A ono vydat nějakých pár stovek nebo dokonce tisíc za další fotokrám, který nakonec skončí v šuplíku, by byla škoda. Ať s tím Libor počká a pokud časem opravdu zjistí, že mu focení bez fotopažby přijde nekomfortní a za tu investici mu to stojí, může si ji kdykoliv přikoupit.
Jak už jsem napsal, jediné využití vidím někde na workshopu, kde sokolník vypustí ochočeného dravce, který nebojácně poletí kolem mě a já ho budu panningem sledovat. V Takovém případě by ta pažba opravdu mohla pomoci.
Rovnou říkám, že nejsem kamarád šoulaček, protože dle mého názoru se tímto stylem fotografování opravdu kvalitní fotka povede tak v jednom ze sta případů. Jednoznačně tedy preferuji kryt a stativ. Pokud už náhodou v přírodě narazím na nečekaný moment, buď se zapřu o strom nebo jinou přirozenou překážku, která mi zároveň vytváří krytí nebo se plazím. V obou těchto případech není pažba potřebná.
Nemyslím si, že by tu někdo dával špatné rady, jen se snažíme tazateli ušetřit nejstou investici. A ono vydat nějakých pár stovek nebo dokonce tisíc za další fotokrám, který nakonec skončí v šuplíku, by byla škoda. Ať s tím Libor počká a pokud časem opravdu zjistí, že mu focení bez fotopažby přijde nekomfortní a za tu investici mu to stojí, může si ji kdykoliv přikoupit.
Jak už jsem napsal, jediné využití vidím někde na workshopu, kde sokolník vypustí ochočeného dravce, který nebojácně poletí kolem mě a já ho budu panningem sledovat. V Takovém případě by ta pažba opravdu mohla pomoci.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5