Biebrza

Odpovědět
opisska
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host
Jméno: Jan Ebr

Biebrza

Příspěvek od opisska »

Biebrzański Park Narodowy (anglický web: http://www.biebrza.org.pl/index.php?ustaw_jezyk=2) je jedním z neúžasnějších míst, kde jsem kdy byl! I náš ptáky nepostižený kamarád byl v naprostém úžasu nad tím, kolik je tam života (i když to jsou především obří hejna rybáků bělokřídlých).

Hlavním cílem naší výpravy 4.-8. 5. byla plavba po Biebrzi z Osowce, což se povedlo na výbronou. Ke spluvu je potřeba zaplatit poplatek a ještě povolení (vydává se omezený počet na den, ale nebyl problém), ale ceny jsou lidové (celkem asi 100 korun na osobu). Do 24. 6. však není možné spát na tábořiště Bialy Grad 14 km po proudu od Osowce a tudíž se musí uplout 36 km za jeden den, což trochu kazí plán na zastávky s pozorováním ptáků - ale jelikož jsou ptáci fakt všude kolem vás, tak to zas tak nevadí.

Krajina kolem řeky Bierbza je na jaře zcela unikátní: rozsáhlé plochy luk jsou zatopené, meandrující řeka je zcela neregulovaná a hlavně je oblast po proudu z Osowce naprosto opuštěná a neobydlená - jde o jednu z posledních skutečných divočin v Evropě. Podle našeho názoru byl tento víkend asi nejlepší, kdy oblast navštívit - akorát začalo být slušně teplo (i když trochu pršelo) a ještě nebylo tolik komárů (v létě je to prý naprostá příšernost).

Kromě zmíněných rybáků bělokřídlých, kterých je tam místy několik na metr čtvereční, jsme viděli i další rybáky (jednoho asi malého, další asi bahenní - na určení pracujeme a asi vás požádáme o pomoc), strašnou spoustu jespáků (jestli byli všichni bojovní, neodkžu říct, ale někteří jistě byli a krásně bojovali s těmi límci, úžasná podívaná!), různé vodouše a břehouše (asi černoocasé), čápy bílé i černé, jeřáby, husy a spoustu menší havěti. Navštívili jsme také "nejchráněnější" část Červené bahno u obce Grzedy, kde ale mnoho ptactva nebylo a zdejší "vyhlídky" do hustého porostu jsou trochu nesmyslné (a navíc je část oblasti záhadně uzavřená).

Setkali jsme se také s velmi přátelksým německým birdwatcherem (jinak tam moc lidí nebylo, narozdíl od léta, kdy je tam prý dost plno), kterrého jsme se ptali na další tipy na ptačí oblasti a on se jen tak podíval kolem sebe a odpověděl něco ve smyslu "když už jste tady, to už je těžký přijít s něčím lepším" :)
200D + Canon 400/5.6L
Galerie: ptáci (1994) - savci (233)
zdenekbrtek
VIP
VIP
Jméno: Zdeněk Kratochvíl

Biebrza

Příspěvek od zdenekbrtek »

Je to nádherná řeka a koncem dubna a tak do půlky května to tam opravdu "žije", jezdím tam už roky, i kdyyž jsem teď měl asi desetiletou pauzu, ale v loni a letos jsem si to zopákl, fotky postupně dávám.
zdenekbrtek
VIP
VIP

Biebrza

Přikládám jako důkaz ranní záběry s širokých, ale v době, kdy jsem tam byl, tak mělkých a teplých rozlivů Biebrzy.
Přílohy
IMG_4963.jpg
IMG_4948.jpg
opisska
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Biebrza

Příspěvek od opisska »

Ty jsou moc pěkné. Po něčem takovém jsem taky toužil, ale když jsme konečně zaujali vhodné místo a čas, tak se zatahlo :( Pořád pracuju na tom, abych tkay ukázal nějaké fotky, ale nafotili jsme jich 2500 (což je v průměru asi jedna fotografie za minutu, kdy jsme byli vzhůru!), tak to trochu trvá :) Každopádně rozlivy byly, velkmi rozsáhlé (místy ani nebylo úplně jasné, kam vlastně vede řeka).
200D + Canon 400/5.6L
zdenekbrtek
VIP
VIP

Biebrza

A to si představ, že na kraji toho vzdáleného lesa, jsme večer pozorovali dalekohledem losy, nafotit se je nepodařilo.
opisska
zkušený vzácný host
zkušený vzácný host

Biebrza

Příspěvek od opisska »

Tyjo losa jsem ještě neviděl (a to jsem strávil ve skandinávii dohormady už asi 4 měsíce).

Vytvořili jsme nějaké "pracovní" galerie, kdyby se chtěl někdo podívat na nějaké ptáčky :) Je to vesměs ze člunu, tedy z ruky, sigmou 18-200 (jen něco málo je MTOčkem ze Země), což není ten nejlepší ptačí objektiv (ale dobře se s ním pracuje na člun a Samyang 500 je bohužel na reklamaci :( ), takže předem varuju, nečekejte zázraky ...

První album je "různé podoby jespáků bojovných" - je tam na konci pár obecných a někde v prostřed se připletl břehouš + je tam v podstatě každý "trochu ostrý" jedinec, kdyby tam náhodou bylo něco, co neni jespák bojovný ... Každopádně si myslím, že to pěkně ilustruje, jak pestří jespáci bojovní jsou.

https://picasaweb.google.com/1114458778 ... rzaJespaci

Druhé jsme nazvali pracovně "zajímaví ptáci" a jsou to takoví, u nichž si nejsme moc jisti, co to je a nebo docela jo, ale nikdy jsme je předtim neviděli (jako třeba rybák malý) (a nejsou to rybáci bělokřídlí, ti asi dostanou vlastní album ...) - prostě takoví, co nám tady nepoletují za oknem.

https://picasaweb.google.com/1114458778 ... imaviPtaci
200D + Canon 400/5.6L
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Honza

Biebrza

Příspěvek od honziceks »

Jojo Bibrza je dobre misto. Vloni jsem tam byl zacatkem leta. Na foceni je ale jeste lepsi Siemanowka, ktera je jeste o nejakych 60-100km vice na vychod par kilometru od Beloruskych hranic. U mne na strankach jsou i nejake fotky a povidani

http://ponga.cz/cs/component/content/article/133

http://ponga.cz/cs/component/content/article/134

Bohuzel mel jsem hrozny pocasi(jak je u mne uz posledni dobou zvykem).
JakubCh
vzácný host
vzácný host
Jméno: Jakub Chrudina

Biebrza

Příspěvek od JakubCh »

Koukám, že poslední příspěvek tady je dost starý tak zkusím přihodit své postřehy a nějaké info z května 2023 a února 2024:

Poprvé jsem tady byl loni z kraje května, kdy mi těsně uletěli „batalioni“ - jespáci bojovní. Přesto se mi zde tak zalíbilo, že se tady určitě budu často vracet.

S čím je třeba počítat: park kolem řeky „plave“, gumáky jsou naprostá nezbytnost, osobně na jarní akce budu muset přikoupit vysoké broďáky až po rozkrok.

Červeně značená stezka Gugny - Barwik je od řeky Kosodki velmi obtížně schůdná (chtělo by to ty broďáky). V dubnu jsem na pohodu došel od Dobarzce přes Barwik až na pozorovatelnu Grady, kousek před řekou. Jít dál byla chyba v pouhých gumákách. Teď v únoru jsem nedošel ani k té pozorovatelně, za plošinou směrem od Barwiku byla cesta zatopená tak, že v pohorách to projít nešlo.

Co se únorového nahánění losů týče:

Losa jsem v únoru potkal právě v oblasti Barwiku (Barwik - Budy), jinak jsem si tři dny prošoupal podrážky, venku byl od tmy do tmy, ale nic. Prolezl jsem opakovaně každý den ráno + večer trasu Dobarz - Barwik - Budy, kde jsem první den měl úspěch, prolézal jsem lesní cesty na obě strany Carske drogy a bloudil po lesích.

Za cestou směrem od řeky už není les nijak moc široký, cca 3 km, a pak jsou pole. Vlastně les je pás od řeky, pak ho dělí Carska droga, 3 km a pak již končí - pole ,vesnice…

Ideální je popojíždět po Carské droze, vždycky někde nechat auto, vlézt do lesa, projít to, vrátit se k autu a popojet dál.

Na opačnou stranu cesty, směrem k řece, je vstupů méně - především mnou oblíbený a vyzkoušený už zmíněný úsek Dobarz - Barwik - Budy, případně směrem dál na Gugny, ale u Kosodki fakt končí sranda, dál to bude vždy problém.

Možno popojet a zkusit právě cestu z Gugny, z opačného směru, ale velmi rychle dojdete na totálně zatopenou oblast.

Dále byla hezká cesta směrem k řece přes přilehlý les tzv. Grobla Honczarowska, ovšem ta byla letos v únoru zavřená a je podle stránek parku zavřená pořád. To mě dost mrzelo, tam jsem setkání s losem očekával, loni v dubnu jsem stezku prošel a byla moc hezká. Vyhlídková věž byla ale pro dezolátní stav uzavřená. Stezka končila na podmáčené louce - tedy ona nekončila, ale dál už se nesmělo.

Poslední krátká stezka od Carske cesty směrem k řece je Długa Luka - nestihnul jsem, loni v dubnu byla zavřená.

Stezky směrem k Osowieci jsem v zimě neprocházel, na losy mi to přišlo už moc k civilizaci.

Oblast Olszowe drogi jsem prošel, ale marně.

Co se loňské dubnové ptačí akce týče:

Za naprosto perfektní místo považuji meandr u vyhlídkové věže Bialy Grad, kam dojdete od vesničky Mścichy. Za mě nejhezčí místo ma ftáky, na počátku května jsem si tady připadal jak někde v Africe, nebo kde. Rozlivy řeky, všude spousta volavek, čápů, vodoušů… Nádhera. Přístupová cesta fajn, chtělo to gumáky, ale nebylo to ani zdaleka tak extrémní, jako stezka Barwik - Gugny

Prolezl jsem i oblast u městečka Goniądz, kde jsem byl ubytovaný. Doporučuji nechat auto kousek za mostem přes řeku Biebrzu, a pak sejít po schodech u mostu na zatopené louky, jsou tam polní cesty. Zastihl jsem tady spoustu břehoušů černoocasých. Polní cesta pak končila ve vodě zatopená až moc, v poli rákosí, takže nešlo udělat okruh, ale tu oblast doporučuji.

Určitě na jaře musí být fajn i momentálně uzavřená Grobla Honczarowska.

Poslední lokalita, kterou jsem si prošel na jaře, je kolem kanálu Rudzki od vyhlídkové věže Osowiec až po ústí kanálu do Biebrzy. Při ústí je velká písčina, podle stop hojně navštěvované ptáky.

Kam jsem se nedostal ani na jaře, ani v zimě, je oblast Czerwone Bagno. V zimě jsem se snažil dojet cestou od vesničky Dolistowo stare, ovšem polní cesta s výmoly po hrázi mě tak znechutila, že jsem auto otočil, jel jsem krokem a stejně Mazda dostávala nálož, kterou jsem jí nechtěl dopřát, kvůli focení si zas nechci odrovnat auto. Asi bude vhodnější do této oblasti přijet z opačné strany, tj, objet park, a zaparkovat v osadě Grzędy. Navíc park upozorňuje, že úsek žluté stezky od kolonie Kopytkowo je často pod vodou, takže cesta z opačné strany fakt bude asi rozumnější. Ale tohle zatím nevím. Mám v plánu se zde podívat za 14 dní, pak doplním, jak to je.

Další tipy:

Do parku se platí vstupné, a ochranáři chodí a hlídají, takže bacha, kam polezete. Vstupenky po mě nechtěli, ale rozhodně je doporučuji koupit (rozdíl proti Bělověži, tam jsem ochranáře nepotkal vůbec, a to jsem chodil leckde).

Určitě doporučuji minimálně gumáky, na jaře budou ideální buď prasčky, nebo broďáky.

Na jaře udeří před 8h „hodina komára“ a to nechcete - takže repelent sebou.

Ubytování - to je na vkusu každého. Pro ty, co nechtějí spát venku pod širákem, doporučuji levné a přitom velmi dobré ubytování ve vesničce Dawidowizna u Goniądzu, ubytování najdete na Bookingu jako Agroturystyka Pokoje U Sołtysa.

V Goniądzu jsou dva obchody (o kterých vím), já chodil do „ Dino“, který je kousek od sjezdu z „obchvatu“ města a měl jsem ho na trase směrem na Carskou drogu. Druhá možnost je u řeky, kousek u mostu přes Biebrzu - Arhelan.

Kam zajít na jídlo neporadím, to je poslabší, v Goniądzu jsem našel restaurace dvě, ani v jedné jsem nebyl, lákal mě vždycky Dwór Dobarz, kolem kterého jsem jezdil, ale vždy vypadal zavřeně.

V Goniądzu je benzinka, ovšem nedostala důvěru, nějaké LTL. Kousek dál v městě Monki je výběr lepší, je tam i ORLEN (a přes něj do oblasti přijíždím a vracím se domů).

Cesta - doporučuji se držet na dálnici/rychostce S8 a sjet až na město Tykocin, a dále Knysszyn, Monki - Goniądz. Poprvé mě navigace z S8 poslala výjezdem dříve, na Rutki - Kossaki a projel jsem po vedlejších cestách pak po Carske droze, fajn vyhlídková trasa, ale cesty mizerné a je to pomalé.
Přílohy
Pohled z mostu přes Biebrzu v Goniądzu
Pohled z mostu přes Biebrzu v Goniądzu
Západ slunce nad Biebrzou, Goniadz
Západ slunce nad Biebrzou, Goniadz
Břehouš černoocasý
Břehouš černoocasý
Slavík tmavý
Slavík tmavý
Ze zimní výpravy na Losy, Barwik - Budy
Ze zimní výpravy na Losy, Barwik - Budy
Používaná technika: Olympus OM-1, Olympus 300 mm f/4.0 IS PRO, Olympus 40-150 mm f/2.8 PRO, MC-14 telekonvertor, Olympus 8-25 mm f/4 PRO, editace Adobe Lightroom + Photoshop + Topaz PhotoAI, Apple MacBook Air M1 + BenQ PD2705Q
radek
VIP
VIP
Jméno: Radomír Šálek

Biebrza

Příspěvek od radek »

Zajímavé postřehy, slavík tmavý, super
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Biebrza

Příspěvek od Klaca »

Super report, to tu dlouho nebylo. Byl jsem v Polsku letos (až na pár návštěv měst) pořádně poprvé, s rodinkou to ale tak na východ nešlo, nejdál k Mazurským a pak jsme to otočili směrem na západ. Moc zajímavý místo.
JakubCh
vzácný host
vzácný host
Jméno: Jakub Chrudina

Biebrza

Příspěvek od JakubCh »

Děkuji, dal jsem si práci, podle mě by bylo fajn, kdyby se trošku zkušenosti sdílely. Nikdo nemusí dát třeba úplně konkrétní lokaci, ale trošku navést... Joudovi to stejně nepomůže, kolegovi už ale jo. A hlavně, kdo pojede nějakých 800 km daleko, už je nadšenec a je "z nás". Já se do Polska zamiloval. Kousek dál, v Bělověži, jsem byl už třikrát. Tam to taky miluju. Další místo v Polsku, kde jsem byl dvakrát, jsou Bieszczady, Zatwarnica na řece San. Poprvé podzim 2022, to se nám nepodařilo, pak květen 2023, a to nám ke krytu přišlo šest medvědů :D Hodím sem možná fotku, jen...ona bude na zdejší poměry taková "obyčejná". ALe ta radost a ten zážitek byl fantastický. Pak mám v Polsku v seznamu pobřeží Baltu, směrem ke Kaliningradu hlavně. Mám v plánu napsat něco k Bělověži, jak zas bude chvíli čas :)
Používaná technika: Olympus OM-1, Olympus 300 mm f/4.0 IS PRO, Olympus 40-150 mm f/2.8 PRO, MC-14 telekonvertor, Olympus 8-25 mm f/4 PRO, editace Adobe Lightroom + Photoshop + Topaz PhotoAI, Apple MacBook Air M1 + BenQ PD2705Q
Klaca
VIP
VIP
Jméno: Tomáš

Biebrza

Příspěvek od Klaca »

Balt je rozhodně zajímavej, pro ptáčkaře, řekl bych, opravdu skvělej. Mě nejvíc (krom houbovejch pirohů a spousty craftbeerů všude) potěšili tuleni v deltě Visly. Byli ale daleko od pevniny, okem neviditelný, stativák by byl hodně fajn.
https://live.staticflickr.com/65535/53997941798_28bd1b7f64_b.jpg
(600mm a šílenej crop)
Odpovědět

Zpět na „Zahraničí“