Tuhle lišku jsem potkal na Slovensku, nebyla skoro vůbec plachá, až jsem měl podezření, jestli nemá vzteklinu. Nakonec mě ale zmerčila a vzala do zaječích. Byly hodně špatné světelné podmínky, pod mrakem a ještě v hustém lese. ISO 800 je na mém foťáku doslova pohroma a i tak je snímek hodně podexponovaný. Mě se z toho nic použitelného dostat nepodařilo, ale určitě spousta z vás mám photoshop mnohem lépe vychytaný.
Tak jsem to taky zkusil. Vyvolal přes Camera Raw, tam přidal jen mírně expozici. V photoshopu přes lab jsem odstranil barevný šum, pak srovnal barvy podle bílé na těle lišky. Trochu jsem to ještě odšumákoval, přitom jsem přes masku oddělil lišku od okolí a u ní jsem odšumákování mírnil. Trochu jsem pohnul křivkami, pak převedl do rgb. Tam jsem si hrál se selektivními barvami - zase odděleně lišku od okolí. Pak jsem to přeostřil, zmenšil, přeostřil ... přitom trochu odšumákoval a u konečné velikosti jsem ještě trochu odšumákoval. Snažil jsem se zachovat co nejvíc detailů. Na výšku mi to přišlo nejlepší, pokud by byly lepší světelné podmínky a třeba trochu blíž, byla by to opravdu super fotka.
Přílohy
Nikon D70 | N 18-70/3,5-4,5 AF-S | N 300/4 AF-S | N TC1,7 | N SB800 + BB | N Monarch 10x42 || LTL Acorn 5210