Ztlumení zvuku závěrky
- PavelK
- zimní host

- Jméno: Pavel Kučera
Ztlumení zvuku závěrky
Chci se vás zeptat, jestli nepoužíváte něco na ztlumení zvuku závěrky. Měl jsem představu, že by to mohl ztlumit třeba nějaký neoprenový obal na tělo fotoaparátu či něco podobného. Nemáte s tím někdo zkušenost?
PavelPhoto.cz Canon EOS 70D, Canon 300/2.8 IS, Canon 100/2.8, Canon 17-40/4, Canon 1.4x III
- Jarek
- VIP

- Jméno: Jiří Sedláček
Ztlumení zvuku závěrky
Pavle,já Ti asi neporadím,ten neoprénový obal mám,ale jěště jsem ho nepoužil.Jelikož dle mého je naprosto k ničemu,zkoušel
jsem to několikrát,ale fot'ák se s tím nedá ovládat,alespoň mně to teda nejde.Jedině tak jako ochrana při převozu a na focení ho sundat.
Ale o tom ho použít na tlumení zavěrky,jsem uvažoval už několikrát.Jen bych musel v obalu vystříhat všechny ovládací prvky,ale obal by ztratil
funkčnost.Což mě by třeba nevadilo i když je drahej jako prase.V každém případě obal tlumí zvuk závěrky minimálně o polovinu,což mám vyzkoušené.
Jiří.
jsem to několikrát,ale fot'ák se s tím nedá ovládat,alespoň mně to teda nejde.Jedině tak jako ochrana při převozu a na focení ho sundat.
Ale o tom ho použít na tlumení zavěrky,jsem uvažoval už několikrát.Jen bych musel v obalu vystříhat všechny ovládací prvky,ale obal by ztratil
funkčnost.Což mě by třeba nevadilo i když je drahej jako prase.V každém případě obal tlumí zvuk závěrky minimálně o polovinu,což mám vyzkoušené.
Jiří.
Canon 7D MarkII,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,Jobu MK III,Gitzo 3542LS,Tom Taker II.
- PavelK
- zimní host

Ztlumení zvuku závěrky
Díky Jirko. Je fakt že ten neoprenovej obal neni nic levnýho a taky mám obavu, že na tom foťáku nebude pořádně držet. Koukal jsem i na takový silikonový pouzdro http://www.fotobezhranic.cz/fotobezhran ... -500D-450D,
taky to ale asi nebude to pravý.
Asi vezmu foťák ke krejčímu a necham mu ušít neopren na míru
taky to ale asi nebude to pravý.
Asi vezmu foťák ke krejčímu a necham mu ušít neopren na míru
PavelPhoto.cz Canon EOS 70D, Canon 300/2.8 IS, Canon 100/2.8, Canon 17-40/4, Canon 1.4x III
- Jarek
- VIP

Ztlumení zvuku závěrky
Pavle,nemáš zač.Ty čoveče,obal na tom drží dost,toho bych se rozhodně nebál
Já mám tento - http://www.fotopomucky.cz/lenscoat-body ... dukt-2168/
to je na fot'ák s gripem,ale mají samozřejmě i bez gripu
.
Jiří.
Já mám tento - http://www.fotopomucky.cz/lenscoat-body ... dukt-2168/
to je na fot'ák s gripem,ale mají samozřejmě i bez gripu
Jiří.
Canon 7D MarkII,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,Jobu MK III,Gitzo 3542LS,Tom Taker II.
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Ztlumení zvuku závěrky
otázka času, kdy canon udělá hybridní tělo bez zrcátka. Pokud na to budou pasovat stávající objektivy, bude to mít klasický průhledový hledáček a odolné tělo s velkým čipem, pak je to pro wl fotografa jasná volba 
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- Jarek
- VIP

Ztlumení zvuku závěrky
Jak pro jakého (cena)
.
Jiří.
Jiří.
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Ztlumení zvuku závěrky
Pavel K: chlape, neřešíš náhodou zbytečnosti ? Já myslím, že i se zvukem zrcátka uděláš super fotky. Když srovnáš, s čím se fotilo před 10 lety a co máme teď a byly tehdejší povedené fotky horší (myslím akcí a momentem) ? Není lepší se sebrat, oběhnout barák a snažit se vyfotit vrabce, abych získal zkušenosti, jak se chovat a nemusel dumat nad klapnutím ? To jsou podle mě věci, které získání dobré fotky ovlivní DALEKO víc než ťuknutí padajícího zrcátka... Třeba bys přišel na to, že ptáci jsou nejostražitější hned po příletu na místo a když vydržíš nějakou tu minutu bez focení,tak je potom (většinou) jen tak nějaký zvuk nerozhází...
Zdraví Martin
P.S. neoprenový obal ano, ale do extrémních podmínek kvůli ochraně
Zdraví Martin
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
-
Vojta
Ztlumení zvuku závěrky
Jen pro úplnost - zvuk (rámus) závěrky 500D vs. 7D je nebe a dudy. 500D dělá poměrné vysoké a zřetelné cvaknutí, kdežto 7D spíše nížší a tlumené.
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Ztlumení zvuku závěrky
Můj subjektivní pocit je opačný, ty plastové foťáky typu 500d nebo 1000d skoro nejsou slyšet, tam to jen tak zašmajdá a je to. Zato třeba 40D nebo 50D, to je už řádné klepnutí. Ale jak říkám, je to subjektivní.
A pro Martina: ono pro focení teleobjektivem to vesměs platí, i ty nejostražitější druhy si zvyknou, ale mám zkušenost např. při focení s dálkovou spouští a širokáčem - jak to najednou cvaklo 20 cm od ptáka, tak úprkem zmizel. Stejně tak se mi velmi často stává při focení konipasů, že při každém cvaknutí nadskočí pár cm na zem - sice neuletí, ale na všech fotkách ho pak mám ve výskoku
Je schopný to udělat třeba 5x za sebou při každém cvaknutí.
A pro Martina: ono pro focení teleobjektivem to vesměs platí, i ty nejostražitější druhy si zvyknou, ale mám zkušenost např. při focení s dálkovou spouští a širokáčem - jak to najednou cvaklo 20 cm od ptáka, tak úprkem zmizel. Stejně tak se mi velmi často stává při focení konipasů, že při každém cvaknutí nadskočí pár cm na zem - sice neuletí, ale na všech fotkách ho pak mám ve výskoku
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
- Jakub Mrocek
- běžný

- Jméno: Jakub Mrocek
Ztlumení zvuku závěrky
Ja si myslím že to nie je zbytočnosť, tada hlavne pri fotení zvere. Ta reaguje na zvuk asi citlivejšie ako vtáky, a často môže byť práve cvaknutie zrkadielka dôvodom na to aby utiekla. Na druhú stranu je pravda že niekdy to môže naopak pomôcť, lebo zver po cvaknutí spozornie, pozerá sa jedným smerom a pri tom sa nehýbe (výhoda pri nedostatku svetla).MartinP píše:Pavel K: chlape, neřešíš náhodou zbytečnosti ? Já myslím, že i se zvukem zrcátka uděláš super fotky. Když srovnáš, s čím se fotilo před 10 lety a co máme teď a byly tehdejší povedené fotky horší (myslím akcí a momentem) ? Není lepší se sebrat, oběhnout barák a snažit se vyfotit vrabce, abych získal zkušenosti, jak se chovat a nemusel dumat nad klapnutím ? To jsou podle mě věci, které získání dobré fotky ovlivní DALEKO víc než ťuknutí padajícího zrcátka... Třeba bys přišel na to, že ptáci jsou nejostražitější hned po příletu na místo a když vydržíš nějakou tu minutu bez focení,tak je potom (většinou) jen tak nějaký zvuk nerozhází...
Zdraví Martin
https://www.gearcheckers.com/sk/
EOS 70D, EOS 5D, EF 400/2.8L IS USM
EOS 70D, EOS 5D, EF 400/2.8L IS USM
- Jarek
- VIP

Ztlumení zvuku závěrky
Něco na tom možná bude.I když z mých zkušeností musím říci a to fotím jak ptáky,tak srnce,že se mi v životě nestalo aby mi
kvůli zvuku závěrky,něco uletělo nebo uteklo.Dle mého je největší průser pohyb i když jen nepatrný.
Jiří.
kvůli zvuku závěrky,něco uletělo nebo uteklo.Dle mého je největší průser pohyb i když jen nepatrný.
Jiří.
- PavelK
- zimní host

Ztlumení zvuku závěrky
MartinP: no dobře, jsem možná trochu detailista
Pokud fotím vrabce na dvorku, nemám se zvukem závěrky problém. Když je ale člověk zalehlej v přírodě, všude klid, a najednou tam pustim dávku, tak se toho zvěř všimne.
Neberu to jako nějaký stěžejní problém, spíš jsem chtěl eliminovat faktory, který by mohly zvěř zbytečně znejistit.
Neberu to jako nějaký stěžejní problém, spíš jsem chtěl eliminovat faktory, který by mohly zvěř zbytečně znejistit.
- jbenak
- zkušený protahující

- Jméno: Jiří Benák
Ztlumení zvuku závěrky
Ahoj. V klapotu zrcátka jsou rozdíly i u Nikonů. D70 byla tichá a nerušila, D2Xs ještě jde. Ale "vysokorychlostní" D2H a nebo D3, to je rachot.
Jak se tu psalo, tak pokud to jde, chce to fotit až když přišlá zvěř zklidní, a potom jen jednu fotku a po třeba minutě další. Teprve potom lze spustit i serii snímků aniž zvěř uteče.
Většinou se mi tento postup vyplatil u zajíců a srnčího. Ptáci (vrabci) i polní (bažant) na klapnutí reagují výrazně nervozněji než chlupáči.
Pro ztlumení klapotu, aby nebyl tak ostrý, používám volnou nepromokavou maskovací látku. Obdélník se zdrhovadlem na dvou koncích dám na sestavu a zadrhnu kolem clony teleobjektivu a na druhém konci šikmo přes tělo. Zespodu je to otevřené a dostanu se k zoomu, ostření atd. Je to ochrana před přeprškou, sluncem a maskování zároveň. Superlevná záležitost.
I maskovací šál hozený přes objektiv a foťák zvuk trochu ztlumí.
Jak se tu psalo, tak pokud to jde, chce to fotit až když přišlá zvěř zklidní, a potom jen jednu fotku a po třeba minutě další. Teprve potom lze spustit i serii snímků aniž zvěř uteče.
Většinou se mi tento postup vyplatil u zajíců a srnčího. Ptáci (vrabci) i polní (bažant) na klapnutí reagují výrazně nervozněji než chlupáči.
Pro ztlumení klapotu, aby nebyl tak ostrý, používám volnou nepromokavou maskovací látku. Obdélník se zdrhovadlem na dvou koncích dám na sestavu a zadrhnu kolem clony teleobjektivu a na druhém konci šikmo přes tělo. Zespodu je to otevřené a dostanu se k zoomu, ostření atd. Je to ochrana před přeprškou, sluncem a maskování zároveň. Superlevná záležitost.
I maskovací šál hozený přes objektiv a foťák zvuk trochu ztlumí.
Jiří Benák, http://www.benak.info , fotogalerie: http://www.benak.info/wp/galerie
- PavelK
- zimní host

Ztlumení zvuku závěrky
jbenak: Tak to je dobrý vynález. Koukal jsem na podobné věci, jsou to ale všechno uzavřené rukávy a měl jsem pocit, že by se s tím špatně manuálně ostřilo. Ten nápad nechat to zespodu otevřené je geniálně jednoduchý. Člověk má přístup k ovládacím prvkům a přitom to plní funkci.
Díky
- martin.hesko
- běžný

- Jméno: Martin Hesko
Ztlumení zvuku závěrky
jbenak:
nemohol by si ukázať nejakú fotku ako to myslíš? nejak si to neviem predstaviť
nemohol by si ukázať nejakú fotku ako to myslíš? nejak si to neviem predstaviť
Canon 600D; Canon 100-400 L IS USM, Velbon Sherpa 750R, Ameristep Gunner, Lowepro Flipside 400
http://www.martinhesko.sk
http://www.martinhesko.sk