Oživím tohle vlákno, nikdy jsem nějaký ochranný filtry moc neřešil, dílem i tím, že jsem vždycky měl second hand skla, který už měly něco za sebou, a nebyly ani tak drahý. Když jsem teď po letech zainvestoval do novýho skla, tak jsem si říkal, že bych tam něco na ochranu předního členu zkusil. Ideálně jsem chtěl čistě čirý filtr, jen na ochranu, ale těch moc není, vesměs se za tím účelem používají UVčka. Cena značkových filtrů je naprosto mimo realitu, hlavně u větších průmerů (potřebuju 95mm), tak v domnění, že na UV filtru není zas tak co pokazit, jsem zkusil nějakou čínu. A i když je to nějaká "značka", od které už mám polarizák (a ten je celkem OK), a mělo to dost dobrý hodnocení, tak výsledek je tragickej, má to brutální vliv na kvalitu fotky.
Takže se dívam po něčem jiným. Nemáte někdo zkušenost s nějakým filtrem, který má nějakou ne úplně úchylnou cenu, a přitom neovlivňuje obraz? Že to jde vím, mám ještě historickou Minoltu 400/4,5, ta má úplně stejný průměr filtru, je na ní originál Minolta ochranný filtr (nejspíš už z výroby), tak jsem ho zkusil přehodit,a funguje to s ním jak z praku, žádný vliv na kvalitu obrazu. Asi tak nejdražší, co bych ještě byl ochotný akceptovat, je něco takového -
https://www.oehling.cz/sigma-filtr-protector-95mm nebo
https://www.afoto.cz/prodej/Kenko-REALP ... r-ASC-95mm. Nemáte s tím někdo třeba zkušenost? Každopádně je mi jasný že to není tak kritický, že to docela chrání sluneční clona, jestli nenajdu něco za přijatelný peníz, tak to tak nakonec dopadne, a na filtr se vyprdnu. Na druhou stranu se pohybujeme v docela prašným prostředí a dalším marastu, a vždycky když čistím přední člen, tak z toho nemám dobrý pocit, a mám strach, že to poškrábu. Většinou to docela drží, klasická poučka nejdřív očistit štětečkem moc nefunguje, takže pak to vždycky šmudlám hadřičkou, většinou nejdřív lehce namokro, a stejně se bojím, že to někde škrábnu. A když jsem z té Minolty odšrouboval ochranný filtr, tak to byla radost pohledět, čtvrt století staré sklo, zvenku celkem obouchané, ale přední člen jak když to zrovna vyjelo z fabriky