Strakapoud malý - Dendrocopos minor - Ďateľ malý
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
- Petr Muláček
- zkušený stálý

Strakapoud malý (Dendrocopos minor)
Dnešní náhoďák focený z okna na ořechu před domem
- radek
- VIP

- Jméno: Radomír Šálek
Tak to jsi měl štěstí, pěkné foto
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
- Vlatoman
- běžný

- Jméno: Vladimír Toman
Ten je parádní. Vidím ho jen náhodně tak dvakrát třikrát do roka, ale takhle blízko se k němu nikdy nedostanu.
-
Siplace
pěkný, mě loni létala samička na krmítko. Letos jsem krmítko nestihl zprovoznit tak uvidím zase za rok 
- Ritchi
- VIP

- Jméno: Ondřej Ryška
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Gratulace, taky ho vídám jen zřídka a vždy daleko.
Siplace: mně létá na krmítko druhově nejvíc ptáků vždy v průběhu března, kdy už je jarní tah a navíc je pro focení už lepší světlo.Takže máš ještě čas to letos zrealizovat.
Siplace: mně létá na krmítko druhově nejvíc ptáků vždy v průběhu března, kdy už je jarní tah a navíc je pro focení už lepší světlo.Takže máš ještě čas to letos zrealizovat.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Petr Muláček
- zkušený stálý

Díky!Ještě jedna,kterou jsem stihnul.
- Blaník
- VIP

- Jméno: Martin Růžek
Ve starém porostu vrb na jednom malém, zarostlém rybníčku jsem tyhle nádherné "datlíky" objevil úplnou náhodou když jsem tam byl zjišťovat výskyt vážek.
Na rozdíl od strakapoudů velkých kteří velmi agresivně reagují na přítomnost člověka u hnízdní dutiny byli tito prckové celkem v klidu takže jsem si mohl udělat nijak nemaskován i pár cvaků. Nejvíc se mně asi líbí ten s tou samičkou jak jakoby vyrůstá z té zlomené vrbové větve.Všechno to jsou ořezy.Prostě s fullframem jsem na tuhle velikost zvířete bez maskování abych mohl být blíž pořád krátkej.
Na rozdíl od strakapoudů velkých kteří velmi agresivně reagují na přítomnost člověka u hnízdní dutiny byli tito prckové celkem v klidu takže jsem si mohl udělat nijak nemaskován i pár cvaků. Nejvíc se mně asi líbí ten s tou samičkou jak jakoby vyrůstá z té zlomené vrbové větve.Všechno to jsou ořezy.Prostě s fullframem jsem na tuhle velikost zvířete bez maskování abych mohl být blíž pořád krátkej.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
Parádní
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
- RollsRojs
- VIP

- Jméno: Lukáš Pich
Koncem května jsem se vracel lesem z filmování, když mě upoutal křik jakýchsi malých hladovců. Šel jsem po zvuku a v zeleném přítmí objevil dutinku strakapoudů malých, lidově řečeno stráčků. Jako na potvoru jsem už kvůli jiným povinnostem musel spěchat domů, ale kvůli jednomu záběru se svět nezboří, že jo. V rychlosti jsem tedy nainstaloval foťák a na památku si zdokumentoval, jak taťka stráček krmí svoji drobotinu. Nebyl čas se pořádně zamaskovat, a na záběru je tak dobře patrné, že je ze mě dospělý strakapoud lehce nervózní. V případě delšího natáčení by to bylo potřeba řešit, aby rodiče nebyli ve stresu a mohli mladým v klidu nosit potravu, ale tady jsem ptáky jen v rychlosti pozdravil a upaloval zase dál.
Ráno jsem se na místo vrátil, abych rodinku nafilmoval pořádně a s dostatečným maskováním. To už ale nevyšlo, protože prckové mezitím hnízdo opustili a v doprovodu rodičů spokojeně poletovali po okolí. Nevadí, alespoň to byla pěkná ilustrace základního filmařského pravidla - jakmile něco objevíš, natoč to HNED. Druhý den to tam už velmi pravděpodobně nebude. Jste-li začínající dokumentarista, zapište si to do deníčku verzálkami.
Stráčkové jsou naším nejmenším druhem strakapoudů a jejich titěrná velikost je někdy až srandovní. Na záběru to sice není moc poznat, ale jsou velcí jen zhruba jako vrabec. Pokaždé, když na ně někde narazím, mě to znova překvapí a musím se jim trochu smát
[video]https://www.youtube.com/watch?v=fQaSIqRrMys&feature=youtu.be[/video]
Ráno jsem se na místo vrátil, abych rodinku nafilmoval pořádně a s dostatečným maskováním. To už ale nevyšlo, protože prckové mezitím hnízdo opustili a v doprovodu rodičů spokojeně poletovali po okolí. Nevadí, alespoň to byla pěkná ilustrace základního filmařského pravidla - jakmile něco objevíš, natoč to HNED. Druhý den to tam už velmi pravděpodobně nebude. Jste-li začínající dokumentarista, zapište si to do deníčku verzálkami.
Stráčkové jsou naším nejmenším druhem strakapoudů a jejich titěrná velikost je někdy až srandovní. Na záběru to sice není moc poznat, ale jsou velcí jen zhruba jako vrabec. Pokaždé, když na ně někde narazím, mě to znova překvapí a musím se jim trochu smát
[video]https://www.youtube.com/watch?v=fQaSIqRrMys&feature=youtu.be[/video]
- radek
- VIP

- Jméno: Radomír Šálek
Pěkné video, přidám taky něco
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
-
Oki
- stálý

- Jméno: Ondrej
RollsRojs: Krásny a kvalitný záber. Ten popis k videu takmer odpovedá mojej situácii.
Už pár dní je počuť zo stromov vedľa cesty po ktorej pravidelne chodím na bicykli krik hladného ďatla, ale na ďatla veľkého sa mi ten prejav zdal veľmi rýchly :D Včera som teda z diaľky odsledoval, že sa jedná o malého, ale z tej strany sa nedala spraviť dobrá fotka. Dnes som skoro ráno vyrazil a skúsil ho odfotiť priamo z kraju cesty. Bol som zamaskovaný a zarazený v kríkoch a podarilo sa mi nájsť priezor rovno k dutine. Síce bez svetla (ISO 8000), ale doteraz som tento druh nemal odfotený vôbec, tak mám radosť
. Za tie 2-3 hodinky čo som ich pozoroval sa však ani raz neukázal samček, predpokladám, že ho postihol nejaký nešťastný osud
Je to len pár metrov od diaľnice...
Mlaďoch včera pri kŕmení dosť vykukal, ale dens ráno sa mu akosi nechcelo. Snáď tam ešte bude, keď prídem za trochu lepšieho svetla...

Už pár dní je počuť zo stromov vedľa cesty po ktorej pravidelne chodím na bicykli krik hladného ďatla, ale na ďatla veľkého sa mi ten prejav zdal veľmi rýchly :D Včera som teda z diaľky odsledoval, že sa jedná o malého, ale z tej strany sa nedala spraviť dobrá fotka. Dnes som skoro ráno vyrazil a skúsil ho odfotiť priamo z kraju cesty. Bol som zamaskovaný a zarazený v kríkoch a podarilo sa mi nájsť priezor rovno k dutine. Síce bez svetla (ISO 8000), ale doteraz som tento druh nemal odfotený vôbec, tak mám radosť
Mlaďoch včera pri kŕmení dosť vykukal, ale dens ráno sa mu akosi nechcelo. Snáď tam ešte bude, keď prídem za trochu lepšieho svetla...

Naposledy upravil(a) Oki dne 30 kvě 2021, 11:18, celkem upraveno 1 x.
Canon 7D Mark II, Canon EF 400mm f/5.6L, Tamron 17-50 mm f/2.8, Canon EF 50mm f/1.8 STM
http://www.ondrejzvozil.sk
http://www.ondrejzvozil.sk
-
Ital
- zkušený běžný

- Jméno: Mirek
Vzácný druh a i dobře vyfocený 
Olympus E-3, 14-42/5.6, 50/2, sigma 50-500/6.3, sigma 70-200/2.8, sigma 105/2.8
- drago999
- VIP

- Jméno: gabriel melko
Jeden datel maly, ktory mi spravil obrovsku radost 
Canon 6D II, Canon 500 F4 L IS II, Gitzo 3542 LS, Sirui PH 20, fotostan, siet, ine drobnosti, a hlavne pevna vola a trpezlivost.
-
duffa
- VIP

- Jméno: Dušan Doležal