Strakapoud malý - Dendrocopos minor - Ďateľ malý

Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
Odpovědět
Petr Muláček
zkušený stálý
zkušený stálý

Strakapoud malý (Dendrocopos minor)

Příspěvek od Petr Muláček »

Dnešní náhoďák focený z okna na ořechu před domem
radek
VIP
VIP
Jméno: Radomír Šálek

Příspěvek od radek »

Tak to jsi měl štěstí, pěkné foto
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
Vlatoman
běžný
běžný
Jméno: Vladimír Toman

Příspěvek od Vlatoman »

Ten je parádní. Vidím ho jen náhodně tak dvakrát třikrát do roka, ale takhle blízko se k němu nikdy nedostanu.
Siplace

Příspěvek od Siplace »

pěkný, mě loni létala samička na krmítko. Letos jsem krmítko nestihl zprovoznit tak uvidím zase za rok :-)
Ritchi
VIP
VIP
Jméno: Ondřej Ryška

Příspěvek od Ritchi »

Krása ! : good:
Nikon D7200, Tamron SP 150-600mm, Sigma 150/2,8 OS
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Příspěvek od Blaník »

Gratulace, taky ho vídám jen zřídka a vždy daleko.
Siplace: mně létá na krmítko druhově nejvíc ptáků vždy v průběhu března, kdy už je jarní tah a navíc je pro focení už lepší světlo.Takže máš ještě čas to letos zrealizovat.
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
Petr Muláček
zkušený stálý
zkušený stálý

Příspěvek od Petr Muláček »

Díky!Ještě jedna,kterou jsem stihnul.
Blaník
VIP
VIP
Jméno: Martin Růžek

Příspěvek od Blaník »

Ve starém porostu vrb na jednom malém, zarostlém rybníčku jsem tyhle nádherné "datlíky" objevil úplnou náhodou když jsem tam byl zjišťovat výskyt vážek.
Na rozdíl od strakapoudů velkých kteří velmi agresivně reagují na přítomnost člověka u hnízdní dutiny byli tito prckové celkem v klidu takže jsem si mohl udělat nijak nemaskován i pár cvaků. Nejvíc se mně asi líbí ten s tou samičkou jak jakoby vyrůstá z té zlomené vrbové větve.Všechno to jsou ořezy.Prostě s fullframem jsem na tuhle velikost zvířete bez maskování abych mohl být blíž pořád krátkej.
Přílohy
2365-1.jpg
2312-1.jpg
2600-1.jpg
2674-1.jpg
Canon R6, Canon RF 24/1,8 macro, Canon RF 100/2,8macro, Canon RF 800/11, Canon EF 100-400 II + oba extendery
Indian
VIP
VIP
Jméno: Michal Pešata

Příspěvek od Indian »

Parádní
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
RollsRojs
VIP
VIP
Jméno: Lukáš Pich

Příspěvek od RollsRojs »

Koncem května jsem se vracel lesem z filmování, když mě upoutal křik jakýchsi malých hladovců. Šel jsem po zvuku a v zeleném přítmí objevil dutinku strakapoudů malých, lidově řečeno stráčků. Jako na potvoru jsem už kvůli jiným povinnostem musel spěchat domů, ale kvůli jednomu záběru se svět nezboří, že jo. V rychlosti jsem tedy nainstaloval foťák a na památku si zdokumentoval, jak taťka stráček krmí svoji drobotinu. Nebyl čas se pořádně zamaskovat, a na záběru je tak dobře patrné, že je ze mě dospělý strakapoud lehce nervózní. V případě delšího natáčení by to bylo potřeba řešit, aby rodiče nebyli ve stresu a mohli mladým v klidu nosit potravu, ale tady jsem ptáky jen v rychlosti pozdravil a upaloval zase dál.

Ráno jsem se na místo vrátil, abych rodinku nafilmoval pořádně a s dostatečným maskováním. To už ale nevyšlo, protože prckové mezitím hnízdo opustili a v doprovodu rodičů spokojeně poletovali po okolí. Nevadí, alespoň to byla pěkná ilustrace základního filmařského pravidla - jakmile něco objevíš, natoč to HNED. Druhý den to tam už velmi pravděpodobně nebude. Jste-li začínající dokumentarista, zapište si to do deníčku verzálkami.

Stráčkové jsou naším nejmenším druhem strakapoudů a jejich titěrná velikost je někdy až srandovní. Na záběru to sice není moc poznat, ale jsou velcí jen zhruba jako vrabec. Pokaždé, když na ně někde narazím, mě to znova překvapí a musím se jim trochu smát :)

[video]https://www.youtube.com/watch?v=fQaSIqRrMys&feature=youtu.be[/video]
radek
VIP
VIP
Jméno: Radomír Šálek

Příspěvek od radek »

Pěkné video, přidám taky něco
Přílohy
DSC_1-2208.jpg
Nikon D850 + D500, objektivy NIKKOR AF-S VR 500/4G IF ED,- NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II AF-S + TC-14EII a stativ manfrotto
Oki
stálý
stálý
Jméno: Ondrej

Příspěvek od Oki »

RollsRojs: Krásny a kvalitný záber. Ten popis k videu takmer odpovedá mojej situácii.

Už pár dní je počuť zo stromov vedľa cesty po ktorej pravidelne chodím na bicykli krik hladného ďatla, ale na ďatla veľkého sa mi ten prejav zdal veľmi rýchly :D Včera som teda z diaľky odsledoval, že sa jedná o malého, ale z tej strany sa nedala spraviť dobrá fotka. Dnes som skoro ráno vyrazil a skúsil ho odfotiť priamo z kraju cesty. Bol som zamaskovaný a zarazený v kríkoch a podarilo sa mi nájsť priezor rovno k dutine. Síce bez svetla (ISO 8000), ale doteraz som tento druh nemal odfotený vôbec, tak mám radosť :). Za tie 2-3 hodinky čo som ich pozoroval sa však ani raz neukázal samček, predpokladám, že ho postihol nejaký nešťastný osud : unknown: Je to len pár metrov od diaľnice...

Mlaďoch včera pri kŕmení dosť vykukal, ale dens ráno sa mu akosi nechcelo. Snáď tam ešte bude, keď prídem za trochu lepšieho svetla... :)

https://ondrejzvozil.sk/img/gallery/60b343fb50abb9.80295315.jpg
Naposledy upravil(a) Oki dne 30 kvě 2021, 11:18, celkem upraveno 1 x.
Canon 7D Mark II, Canon EF 400mm f/5.6L, Tamron 17-50 mm f/2.8, Canon EF 50mm f/1.8 STM
http://www.ondrejzvozil.sk
Ital
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Mirek

Příspěvek od Ital »

Vzácný druh a i dobře vyfocený : good:
Olympus E-3, 14-42/5.6, 50/2, sigma 50-500/6.3, sigma 70-200/2.8, sigma 105/2.8
drago999
VIP
VIP
Jméno: gabriel melko

Příspěvek od drago999 »

Jeden datel maly, ktory mi spravil obrovsku radost :)
Přílohy
C-_Users_Gabriel_Desktop_1.jpg
Canon 6D II, Canon 500 F4 L IS II, Gitzo 3542 LS, Sirui PH 20, fotostan, siet, ine drobnosti, a hlavne pevna vola a trpezlivost.
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Příspěvek od duffa »

Povedené.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Odpovědět

Zpět na „ŠPLHAVCI, LELKOVÉ, KUKAČKY, SROSTLOPRSTÍ“