Úprava špačka

- ukázky zpracování fotografií
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Úprava špačka

Příspěvek od aqualife »

Přesunul jsem z vlákna špaček.

Na výzvu Martiny prosím jestli byste se pokusili mi to upravit.
Díky všem ochotným !!!

http://ulozto.cz/xYygeCYX/kve2698-nef
Martina
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od Martina »

Zkusila jsem (Ligtroom) a je to fakt u tak tmavého objektu oříšek.

http://www.hmyzaci.eu/w/_KVE2698.jpg
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Úprava špačka

Příspěvek od duffa »

Mně to vyšlo takto (ZPS), ale moc jsem se s tím nepáral :)

http://www.dolezalovi.cz/fotky/Karluv_spacek.jpg

Nechal jsem tam víc kontrastu, ono když tam ten kontrast zjevně je a moc se stáhne tak to prostě vypadá nepřirozeně. S okem bývá opravdu problém, já to řeším malým podvůdkem - udělám si kolem oka kulatou selekci s velkým rozmazem (tak kolem 50-70px, podle velikosti fotky) a pak to zesvětlím se současným přidáním kontrastu. Chce to dělat vizuálně tak aby to "vytáhlo" oko ale okolí zůstalo plus minus nezměněné. Docela to funguje, tady jsem to udělal taky. Podobně jsem mu lokálně zesvětlil hruď, ta se hodně topila ve stínu.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Martina
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od Martina »

Jo, ten větší kontrast je lepší.
Jean
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Petr Válek

Úprava špačka

Příspěvek od Jean »

Já jen tak v rychlosti před spaním. Převod v NX-D do Tifu, pak úpravy v NX-2.

[mrtve linky]

P.
Naposledy upravil(a) Jean dne 19 kvě 2015, 22:27, celkem upraveno 1 x.
figi
běžný
běžný
Jméno: Miloš Fischer

Úprava špačka

Příspěvek od figi »

Také ZPS
_KVE2698a.jpg
aqualife
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od aqualife »

Všem vám moc děkuji.
Buď mám příliš laciný monitor (2 roky starý Samsung za cca 3 tisíce), anebo mám oko z Kašparovy krávy, ale mě ty rozdíly proti mé fotce nepřipadají nijak dramatické.
To by se to muselo asi lépe nafotit a je to asi i věc individuálního vkusu.
Nejblíže bych asi měl k tomu, co udělala Martina. Prostě mi nějak vadí když je hlava ptáka příliš tmavá a ztrácí se v ní oko.
Asi to chce ten starý Nikon capture s možností lokálních úprav anebo filtry od Nik soft.
No budu v létě fotit a tyhle věci nechám na zimu.
MartinP
VIP
VIP
Jméno: Martin Pelánek

Úprava špačka

Příspěvek od MartinP »

já bych dal levou polovinu fotky od duffy či Martiny a pravou od Jeana.. ty ostatní jsou pořád příliš světlé a do přepalu
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
aqualife
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od aqualife »

MartinP píše:já bych dal levou polovinu fotky od duffy či Martiny a pravou od Jeana.. ty ostatní jsou pořád příliš světlé a do přepalu
Nebo z každé čtvrtku když jsou čtyři, aby se nikdo neurazil : ROFL:
Né, vážně, prostě je to asi nafoceno tak, že žádný fotošoup už tomu nepomůže. Na druhou stranu, košovka to není, ale potřeboval bych to, Martine, trochu přiblesknout.
Dva metry od dutiny soused už dva roky adaptuje barák, běží tam sbíječka a všechny možné stroje (proto nelze udělat video), pod hnízdem sekáme zahradu a špačkovi to nevadí. Takže bych přiblýsknul ??? : no:
MartinP
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od MartinP »

aqualife píše:
MartinP píše:já bych dal levou polovinu fotky od duffy či Martiny a pravou od Jeana.. ty ostatní jsou pořád příliš světlé a do přepalu
Nebo z každé čtvrtku když jsou čtyři, aby se nikdo neurazil : ROFL:
Né, vážně, prostě je to asi nafoceno tak, že žádný fotošoup už tomu nepomůže. Na druhou stranu, košovka to není, ale potřeboval bych to, Martine, trochu přiblesknout.
Dva metry od dutiny soused už dva roky adaptuje barák, běží tam sbíječka a všechny možné stroje (proto nelze udělat video), pod hnízdem sekáme zahradu a špačkovi to nevadí. Takže bych přiblýsknul ??? : no:
Upřímně, když kritizuju, tak nekoukám, abych někoho neurazil - to nikomu nepomůže. Navíc do určité míry je to subjektivní - někdo raději tmavší, někdo světlejší.
Já bych, Karle, určitě neblýskal, fotce tím nepomůžeš. Nemám teď vůbec čas, ale časem zkusím špačka upravit taky a uvidíš, že to jde spojit v pohodě. Jen být Tebou dám větší pozor na přepaly, protože, ač jsou dnešní těla dynamičtější, tak ta nasvícená kůra je už moc (to upozorňovala i Martina). Chtělo to korekci do -
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
Martina
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od Martina »

Mně přijde nejlepší úprava Duffy.
Zkusila jsem ztmavit kmen, jak navrhuje Martin. Na tyto úpravy je Lightroom skvělý, mám ho teprve pár dnů a ještě dost tápu, ale možnosti úprav jsou v něm jednoduché a rychlé. Je to opravdu povedený program.

http://www.hmyzaci.eu/w/_KVE2698_.jpg

Jinak jak jsem viděla originál, tak kmen ani moc přepálený nebyl, špaček byl hodně tmavý, korekce do minusu by kmenu až tak moc nepomohla a špačkovi ublížila. Ale mně přepaly většinou na fotkách nevadí, vadí mi spíš když je z přepalu po opravě šedý flek.
MartinP
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od MartinP »

Martina: takto bych s tím byl určitě spokojený
www.phototrip.cz
Martina
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od Martina »

aqualife píše:Né, vážně, prostě je to asi nafoceno tak, že žádný fotošoup už tomu nepomůže.
Je to nafoceno dobře.
aqualife
VIP
VIP

Úprava špačka

Příspěvek od aqualife »

MartinP: já už to na severu ulozto smázl, ale když budeš mít čas, mohu to zase upploadnout. Dík za posudek.
Martina:též děkuji a mám prosbu,nemohla bys mi poslat plný TIFF? aqualife@telecom.cz

Nějak nechápu jak jsi se těch přepalů zbavila, také zkouším lightroom, ale když ty přepaly stáhnu, není to pěkné, strom je jak ze sádry jak správně píšeš.
Jiné světlo mi na tu dutinu prostě nepůjde, brání tomu větve. Takže jenom v sedm večer na chvilku anebo zkusit ten blesk,ale to asi fakt nemá smysl,protože jednou fotkou se netrefím do akce a pták po blýsknutí odlétne. Jedno vyrušení by mu neublížilo, ale pravděpodobnost úspěchu je tak malá, že to nemá smysl.
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Úprava špačka

Příspěvek od duffa »

Těch možností je plno, důležité je že u takovéto scény to není řešitelné celoobrazově, musí se to řešit lokálními úpravami. V Lightroomu bych na ten strom asi prdnul expoziční přechoďák, na této fotce je to asi nejrychlejší. Když to bude složitější tvar tak to můžeš šmrdlat nějakým efektovým štecem, pokud je to program co umí plnohodnotné selekce tak si podle potřeby vyselektovat (samozřejmě s nějakým rozmazem) a pak zase nějaké úpravy (expozice, světla, stíny, podle potřeby). Důležité je že to pak ovlivní jen tu vybranou část a nechá zbytek fotky netknutý.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
Odpovědět

Zpět na „Upravte si RAW“