Krutihlav obecný - Jynx torquilla - Krutohlav hnedý
Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
- Jirkab
- VIP

- Jméno: Jiří Bartoš
Krutihlav obecný - Jynx torquilla
Moc pěkné 
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
- Jirkab
- VIP

- Jméno: Jiří Bartoš
Pěknej dokumentík, u nás jsem ho letos ještě neviděl, neslyšel, tak doufám že se objeví.
Canon EOS 60D, C 400 f/5,6, blesk 430 EX II,TC Kenko 1,5DG, stativ Feisol CT-3401, hlava Vanguard SBH 250, batoh Lowepro Flipside 300, přenosný kryt, fotovor, atd., nadšení a trpělivost, http://www.bartosphoto.cz/
-
duffa
- VIP

- Jméno: Dušan Doležal
Náhodou moc pěknej, to pozadí je sice dost členitý ale takový zajímavý. Líbí se mi to.
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
- XAXAP
- VIP

- Jméno: Martin Tomáš
Máš ho aspoň s prostředím, Jiřino 
Zahrej mu a zafotíš si, co budeš chtít
Zahrej mu a zafotíš si, co budeš chtít
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
-
Siplace
Tenhle je z Montenegra a hrál jsem mu možná hodinu. Na jihu na to nějak nereagovali... 
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
No, to je přesně to, co vadí ornitologům na fotografech a proč rozumím jejich kritice vábení na hlas. Tyto věci při přehánění mohou mít za následek opuštění teritoria i hnízda. Zvlášť v jarním období při obsazování teritorií nebo při hnízdění. V některých zemích se to ani nesmí a považuje se to za rušení. Méně je vždy více a ať už reaguje nebo nereaguje, měl bych toho po 5-10 minutách nechat, jít jinam a dát mu pokoj.Siplace píše:Tenhle je z Montenegra a hrál jsem mu možná hodinu. Na jihu na to nějak nereagovali...
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
dříve: Nikkor 300/2,8 VR2 +TC20III+TC17II + Sigma 150/2,8 MACRO + Tamron 150-600 + Nikon D500+D800+D7100 + Sony A9 + 200-600
www.phototrip.cz
-
honza01
Taky bych od fotografa tvého formátu očekával zodpovědnější přístup. Já sám nahrávky používám jen zcela výjimečně a vždy s rozmyslem (maximum by mělo být opravdu jen pár minut jak píše Martin), ale to bude nejspíš i tím, že o ornitologii a ptačí etologii něco vím a ani ta sebelepší fotka by mi nestála za zmrvené hnízdění.Siplace píše:Tenhle je z Montenegra a hrál jsem mu možná hodinu. Na jihu na to nějak nereagovali...
-
Siplace
No nechci to obhajovat, na tom stromě, kde jsme ho vyfotili jsme ho pak už neviděli a posunuli se o kus dál, kde lítalo plno jiných fóglů. Zamaskovali se do stanu a čekali asi hoďku. Přitom jsme párkrát pustili hlas, jestli se neobjeví. Nehráli jsme hodinu v kuse, to bych nevydržel poslouchat ani já
Ale je to tak jak říkáte, nejsem ornitolog a pořád se učím... tak mě hlavně neukamenujte... Ono na druhou stranu v Černé hoře bylo plno jiných extrémů. V solaně se usadila velká kolonie plameňáků růžových, všude čtete cedule o citlivém biotopu a když tam chcete fotit musíte si dávat bacha ať se nepořežete oplechovku od piva. Všude plavou plasty a bordel. Takže hoši díky za upozornění, příště dám bacha.... nicméně jeden radí zahraj, druhý nehraj vůbec
asi jak s těma sovama a bleskem...
- XAXAP
- VIP

- Jméno: Martin Tomáš
Hrát jakýkoliv hlas hodinu v kuse ani nejde, to by se z toho člověk zbláznil. Ani deset minut v kuse si moc neumím představit.
A hraní je pro mě jeden z prvků interakce. Je potřeba se dívat na situaci v kontextu. Nemusí a může to být problém. Ostatně jako třeba přiblížení, cvakání atd. Důležité je vědět, jaké zvíře fotím, v jaké situaci, co se může stát, když ...
A hraní je pro mě jeden z prvků interakce. Je potřeba se dívat na situaci v kontextu. Nemusí a může to být problém. Ostatně jako třeba přiblížení, cvakání atd. Důležité je vědět, jaké zvíře fotím, v jaké situaci, co se může stát, když ...
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
- Indian
- VIP

- Jméno: Michal Pešata
Jo hraní je citlivé téma i u birdwatcherů(mám pocit že jejich kodex ho nepřipouští) tak u chytačů. Je třeba si důsledně uvědomit co hraním způsobuji: pokud pták reaguje ve snaze obhajovat teritorium (v tomto případě zbytečně) ztrácí energii zbytečně a nemůže být využita pro něj rozumnějším způsobem (potrava, skutečná zahánění soků a pod). dokonce na to byla někde i studie jen ji nemohu najít. Nemoralizuji (sám využívám) jen je dobré si uvědomit vše jako komplex.
Vzhledem k tomu, že jde o citlivou problematiku a k tomu, že v rukou nezřízenců či neznalců (za něž většinu fora nepovažuji) může přílišné hraní a vyrušování znamenat zmaření hnízdění a pod., bych rozhodně tuto metodu veřejně nepropagoval a plošně ji nedoporučoval
děsím se nadšených amaterů postávajícíh pod hnízdem orla mořského hrajících na megafon jeho tok v období sezení na vejcích se snahou na svuj megakompakt nafotit detail hlavy......(záměrně přeháním ale.....převe´dte na jakýkoliv druh).
Čím dále si nejvíc vážím lidí co umí fotku neudělat:-)
Siplace se omlouvám, že to vypadá jako kritika na něj a není tomu tak:-) jen to schytal za tu" hodinu " v kuse:-)
Vzhledem k tomu, že jde o citlivou problematiku a k tomu, že v rukou nezřízenců či neznalců (za něž většinu fora nepovažuji) může přílišné hraní a vyrušování znamenat zmaření hnízdění a pod., bych rozhodně tuto metodu veřejně nepropagoval a plošně ji nedoporučoval
Čím dále si nejvíc vážím lidí co umí fotku neudělat:-)
Siplace se omlouvám, že to vypadá jako kritika na něj a není tomu tak:-) jen to schytal za tu" hodinu " v kuse:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
- MartinP
- VIP

- Jméno: Martin Pelánek
Jirka to zvládne, je to tvrďák a navíc rozumnej klaďákIndian píše:...Siplace se omlouvám, že to vypadá jako kritika na něj a není tomu tak:-) jen to schytal za tu" hodinu " v kuse:-)
Olympus/OMD OM-1 a EM1 mkII + 150-400/4,5 Pro + 300/4 Pro IS + 12-100/4 Pro + 150-600/6,3 IS
www.phototrip.cz
www.phototrip.cz
-
Siplace
hrál jsem mu možná hodinu = seděl hodinu zamaskován a občas pustil nahrávku, nereagoval, nepřiletěl, tak jsme se sebrali a šli. Neberu to jako kritiku, ale jako rady od zkušenějších.... 
-
honza01
Jasně, rozhodně to neber jako útok, ale jako radu
Je to asi tak jak píše Indian - všechno je to o konkrétní situaci a druhu a nic se nedá generalizovat, ale ideální je používat nahrávky co nejméně (na západ od nás je to ostatně ve vyšších fotografických kruzích podobně jako třeba focení na hnízdech do značné míry zapovězené), i když je focení bez nich logicky složitější (o to víc si ale člověk bude případného "úlovku" vážit). V rukou amatérů, kteří o možných dopadech takového chování nevědí zhola nic nebo je jim to ukradené, může být neustálé přehrávání hlasů - nejlíp ještě v těsné blízkosti hnízda - opravdovou tragédii. Sám jsem to zažil jak u amatérských fotografů, tak i u některých ornitologů, kteří byli schopní pouštět zpět slavíka modráčka skoro hodinu jen pár metrů od jeho hnízda, jen aby si mohli odškrtnout další druh na seznamu okroužkovaných. Propagovat tuto "pomůcku" tedy rozhodně ne. Takže podtrženo a sečteno: v rukou zodpovědného a problematiky aspoň trochu znalého člověka nemusí být ROZUMNÉ přehrávání žádnou katastrofou, ale chce to prostě myslet! 
-
Lukáš
- zkušený běžný

- Jméno: Lukáš Dolíhal
Ten náš na nahrávku ani necekne
ale normálně vyřvává celé ráno
ale vždy sedí na nejvyšším možném místě