Sýkora modřinka - Parus caeruleus - Sýkorka belasá

Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
Odpovědět
aqualife
VIP
VIP
Jméno: Karel Zahrádka

Sýkora modřinka - Parus caeruleus

Příspěvek od aqualife »

Prostředí na prd, ale ostrá a bez přepalů...
Přílohy
25.2. DSC_6184.jpg
a 25.2.DSC_6182.jpg
pavelsmycek
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Pavel Smyček

Příspěvek od pavelsmycek »

Karle, pořád máš ty fotky takové tmavé, nevím jestli to valíš s bleskem na plný výkon (což já osobně nepovažuju za rozumné z různých důvodů), ale pořád tam máš problém s expozicí, blesk bych použil s rozvahou, jen na vyplnění stínů, ale asi ne jako hlavní zdroj světla. O prostředí jsi psal, to nemusím zmiňovat, ale když už ti na to krmítko chodí, tak jim tam dej nějakou halouzku na odsednutí, a bude to zase někde jinde. Ať se daří.
XAXAP
VIP
VIP
Jméno: Martin Tomáš

Příspěvek od XAXAP »

Karle, v čem ty fotky upravuješ? Jedeš z RAWu?
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

xaxap:nepatrne v zoneru. Jen z jpg . Koupím lightroom a ps až bude více casu. Není to moc drahe ale když se plati tak to taky vyuzivat.
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

karel: raw je sice lepší, ale i jpgéčko musíš dostat světelně jinam a nepotřebuješ na to žádné drahé / ani placené / editory ... udělej si to porovnání svých manuálních nastavení s A režimem a porovnej, podumej ... v podstatě ti tady Pavel napsal o pár řádků výš to samé , co jsem ti k blesku napsal já ... ostrost už je dobrá, určitě je jedna s filtrem, druhá bez :-), to je zkouška k nezaplacení :-):-)
XAXAP
VIP
VIP

Příspěvek od XAXAP »

Karle, zapni RAW. Z jpeg formátu skoro nic nevyždímeš. Pak si kup LR. Lightroom stojí 2 litry, v poměru k fototechnice nic, vzhledem k výsledku dává mnoho. Zoner evidentně není pravej ořech. Má jedno z nejstrašnějších doostřování, co znám. Bolí z výsledku hlava. To už je lepší Photoscape (zadarmo, ale neumí RAW).
Pokud budeš mít RAW, vstup bude světelně nedokonalej jako tahle sýkora, tak z toho vykouzlíš parádu.
Jen ještě dávej bacha na ořezy a odšumy, ta tvoje sýkorka nemá na mnoha místech lautr žádnou kresbu.
Meetlynx https://www.facebook.com/meetlynx/ a Ochrana sýčka v ČR https://www.facebook.com/OchranaSycka/
Tech: Nikon D850 a D750, Nikon 400 2.8 FL VR, Nikon TC20III a TC14III, Nikon 70-200 2.8 FL VR, Nikon 105 2.8 Micro, Tamron 24-70 2.8 VC USD.
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

RAW je samozřejmě a bez debat lepší, jen jsem chtěl nastínit, že i do jpg to může dopadnout podstatně líp... já myslím, že tam Karel pere nějaké špatné manuální nastavení a pak ještě ten přímý blesk / i když tady není / a proto ho " tlačím" do porovnání :-) ... Jinak tady ta fotka je už sw " domršená" vč. přeostření a samozřejmě je mrňavá, takže na nějaké úpravy nevhodná ... stejně ale je vidět, že v původním snímku rezervy pro úpravy jsou ...
Nemám před sebou zkalibrovaný monitor, tak dáme úpravě 10 vteřin od oka ... skutečně jen proto, aby bylo vidět, že na staré původní neupravené fotce / natož rawu / jde aspoň světelně určitě dost zachránit ...
Přílohy
25.2. DSC_6184.jpg
Martina
VIP
VIP

Příspěvek od Martina »

XAXAP píše:Má jedno z nejstrašnějších doostřování, co znám. Bolí z výsledku hlava.
Zoner používám pro zmenšování fotek na web, doostření mám nastavené jen při zmenšení. Přijde mi to jako nejrychlejší způsob jak slušně doostřit fotku pro net a nezmršit ji a nemůžu si Zoner vynachválit. Pravdou je, že před zmenšením fotky nijak jinak nedoostřuji, nevidím k tomu u výstupu pro web důvod, takže jsem nikdy nezkoušela doostřování přímo v tomto programu u fotek 1:1.
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

Xaxap:s PS trochu jsem kdysi uměl, ale skončil jsem u pětky a začal se chovat mravně.
S Lightroomem doteď nevím ani jak udělat import.
V cloudu je to oboje, tedy i s CC6 na rok za 145 Euro,tak o tom přemýšlím.
XAXAP
VIP
VIP

Příspěvek od XAXAP »

Lightroom se naučíš raz dva, stačí zvládnout princip Library a Importu a Exportu. Úprava už je velmi intuitivní.
ladysk
VIP
VIP

Příspěvek od ladysk »

Karel / ale i ostatní / - na Paladixu je ca 22 dílů návodů na LR ... plus mínus :-)
asina
stálý
stálý
Jméno: Drahomír Pácl

Příspěvek od asina »

Jaro už klepe na dveře.
Přílohy
IMG_9537.JPG
duffa
VIP
VIP
Jméno: Dušan Doležal

Příspěvek od duffa »

XAXAP píše: Zoner evidentně není pravej ořech. Má jedno z nejstrašnějších doostřování, co znám. Bolí z výsledku hlava. To už je lepší Photoscape (zadarmo, ale neumí RAW).
Zrovna doostřování je vcelku jednoduchý algoritmus a princip je skoro vždycky stejný - udělá se nějaká maska která se rozmaže a odečte se od původního obrázku. Rozdíl je v zásadě jenom v tom jakým algoritmem a jakým poloměrem se to rozmaže a pak na parametrech které určují jak se udělá ta maska a s jakou intenzitou se aplikuje. A protože nic moc lepšího zatím nikdo nevymyslel tak se to něco na principu Unsharp Mask defaultně používá ve všech programech, ať už je to ZPS nebo LR, PS, nebo něco dalšího. Všude to funguje podobně, je tam nějaký parametr intenzita, poloměr rozmazu a pak další parametr(y) ovlivňující které hrany se zahrnou do vytvářené masky. A protože je to celé velmi jednoduché tak na tom není moc co vylepšit ale ani co pokazit. A nějak si nedovedu představit jak by se to dalo udělat tak aby z toho někoho bolela hlava :)

Co se samořejmě pokazit dá je nastavení parametrů. A tady je IMHO zakopaný pes, odhaduju že jsi potkal pár fotek které někdo špatně zpracoval v ZPS a na základě toho jsi došel k tomuto závěru. Ono je to možná dané i tím že ZPS budou častěji používat méně zkušení uživatelé než LR nebo PS takže to častěji nastaví blbě, taky budou mít víc neostrých fotek a budou se to snažit dohnat doostřením (což nemůže dopadnout dobře) atd. atd. Troufám si ale říct že u stejné fotky a při vhodně nastavených parametrech USM se výsledek v jednotlivých programech nebude moc lišit. A komu to nestačí tak v ZPS je pět algoritmů doostřování a ještě filtr HighPass který se taky používá na doostřování tak si může celkem zaexperimentovat... :)
http://duffa.zonerama.com | Sony A9 | Sony 200-600
aqualife
VIP
VIP

Příspěvek od aqualife »

modřinka webDSC_6658.jpg
No nevím...Snad přijatelné na hranici
Ad duffa: teď se omlouvám, že kecám do něčeho čemu nerozumím, ale ty algoritmy se přece musí lišit program od programu v nějakých detailech,jinak by nebyly lepší a horší programy a hlavně řady patentů chránících třeba Adobe. V umístění šoupátek a uživatelské přívětivosti ty patenty jistě nejsou.

Mouka:tak jsem ten originál poslal
Přílohy
DSC_6658.jpg
Naposledy upravil(a) aqualife dne 28 úno 2015, 22:45, celkem upraveno 1 x.
Mouka
VIP
VIP
Jméno: Jan Moučka

Příspěvek od Mouka »

Karle, ty barvy jsou už moc, je to jak papoušek. Docela by mne zajímal originál i kvůli ostatním parametrům fotky .....
Odpovědět

Zpět na „PĚVCI, SVIŠŤOUNI, MĚKKOZOBÍ“