Neopeřeneček vypadený z hnízda

Pravidla fóra
JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROSÍM ZAKLÁDEJTE VE TVARU: ČESKÝ NÁZEV - VĚDECKÝ NÁZEV
Odpovědět
VeveM
zatoulanec
zatoulanec
Jméno: Veronika

Příspěvek od VeveM »

Dobré odpoledne,

minulou středu jsem na parkovišti vedle auta našla malinkého neopeřeného ptáčka vypadeného z hnízda :(

Bohužel na stromě bylo několik hnízd, zkusila jsem ho dát opatrně v ubrousku do hnízda do kterého jsem dosáhla, ptáček, ale vyskočil a opět padal na beton, chytla jsem jej. Ani na větvičce nechtěl být ... stála jsem bezradně o podál, jestli tam lítají nějací ptáčci a hledají ho, ale jediné co jsem viděla byli kosáci. Tento byl evidentně od menšího ptáčka...nedávno jsem zde našla uhynulého brhlíka, tak sem myslela, že je to malé. Nyní se ale zbarvuje úplně jinak. Krásně baští, opeřil se, ale jak jej vypustit :o: a kdy? Četla jsem, že rodiče mládata dokrmují ještě několik dní po opuštění hnízda, to nezvládnu :-D ... Mám jej hned jak začne poletovat posadit na větev, když tu všudě běhají kočky a psi nebo jej mám dát do klece a třeba ještě týden krmit a pak vypustit...

Děkuji za každou radu!!! : wink:

Veve
Přílohy
PTACEK.jpg
ptacatko1
VIP
VIP
Jméno: Miroslav Stehlik

Příspěvek od ptacatko1 »

Vypada to na mladyho dlaska, kouknul bych na googla, co tento mladoch papa, dal bych jej do vetsi klicku, dokrmil , az do plne vzletnosti, v mistnosti otevrel dvirka klicky na prolet, az bude umet dobre litat, klicku dat ven i s papanim a pustit na svobodu, drzim palce.
Mira
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
VeveM
zatoulanec
zatoulanec

Příspěvek od VeveM »

Létá už celkem pěkně, jen pořád nechce sám nic žrát, zobat. Pořád jen otvírá zobáček a píská a žadoní o krmení, pak baští a polyká jako neurvalý...
Dala jsem ho do klícky, aby si u mě v kanclu neublížil, ale je mi ho v ní teď líto, tak snad brzy začne zobkat a pak jej vypustím.
Doufám, že to zvládne, když už jsme to doteď tak pěkně zvládli též...
Děkuji
Veve
vla
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vladimír Dráb

Příspěvek od vla »

Vypadlá mláďate se mají nachat v přírodě, nejlépe větev, nějaké křoví atd. Pokud padají chce to trochu trpělivosti s umístěním, rodiče si je zpravidla najdou. Některé druhy opuštějí hnízdo cíleně ještě než umějí létat. Pokud je najde nějaký predátor na hnízdě, zničí vše, tak se raději rozmístí po okolí a aspoň někdo přežije. Spousta mláďat se dostává do útulku jen proto, že je našel nějaký "zachránce".
figi
běžný
běžný
Jméno: Miloš Fischer

Příspěvek od figi »

Přesně tak, nechat být. Nechápu, proč chtějí všichni hned "zachraňovat".

Když teď chceš vypustit naprosto nezkušeného dlaska do světa, má prakticky nulovou šanci na přežití.
Odkud jsi ?
VeveM
zatoulanec
zatoulanec

Příspěvek od VeveM »

To se všem výborně radí. Kdybych ho nechala být, tak by nepřežil. Mám strom pod okny a kromě kosů sem nyní jiní ptáci nelétají. Měl jen chmíříčka, velký nohy a hladovej zobáček. Děkuji všem za rady. Už se neobtěžujte, zvládneme to sami! Jo a bude to asi stehlík. Pěkný den
Přílohy
20140702_195639.jpg
Jean
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Petr Válek

Příspěvek od Jean »

VeveM píše:To se všem výborně radí. Kdybych ho nechala být, tak by nepřežil. Mám strom pod okny a kromě kosů sem nyní jiní ptáci nelétají. Měl jen chmíříčka, velký nohy a hladovej zobáček. Děkuji všem za rady. Už se neobtěžujte, zvládneme to sami! Jo a bude to asi stehlík. Pěkný den
Veroniko, myslím, že Tvá reakce není zrovna nej... Kolegové se snažili pomoci tomu ptáčátku, aby se dokázalo vrátit do přírody. A z předchozích příspěvků mám dojem, že chtěli radit dál...

Také přeji hezký den.

Petr
Enter
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Martin Ertner

Příspěvek od Enter »

To, že je to stehlík si myslím taky.. ale tak reakce nebyla na místě ..
Také přeji hezký den.
Martin
jbenak
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Jiří Benák

Příspěvek od jbenak »

Před dvěma dny jsem si na zahradě všiml dvou poletujících budníčků, kteří se snažili zpola opeřené mládě nějak rozpohybovat. Létat nemohlo a poskakovat ještě taky moc ne. Asi za dvě hodiny už rodiče k němu nelétali a vypadalo unaveně a podřimovalo. Bylo dost zima. Tak jsem se podíval do třešně a objevil hnízdečko budníčka menšího asi ve třímetrové výšce. Velmi dobře skryté. Po chvíli rozhodování jsem vzal štafle mládě do kapesníku a dal ho na okraj hnízda. Budníčková přilétla a nadávala mi velmi zblízka. Naštěstí hnízdo a mladé neopustila. Když jsem vyklidil prostor, tak oba rodiče létali pilně s hmyzem celý den. Dnes jsem se podíval dalekohledem a viděl, že krmí dva zobáčky. Jsem zvědav až vylétnou. Navíc se mi zdá že jsou staří od té doby méně plašší a chytají hmyz i v trávě před křesílkama a přeletují nám nad hlavou.
Když vypadne ptáček z hnízda je rozumné to nechat přírodě, ať si to vyselektuje sama. Ale když vidíte manželku jak ptáčátku v kapesníku brouká ukolébavku, tak je rozhodování těžší :-) Letos hnízdí na zahradě dva páry budníčků i sedmihlásek (už vyhnízdil). Dospělce těžko rozeznávám, toho budníčka menšího jsem určil až podle typu hnízda. Později dám fotky s dotazem na určení.
ptacatko1
VIP
VIP
Jméno: Miroslav Stehlik

Příspěvek od ptacatko1 »

vla píše:Vypadlá mláďate se mají nachat v přírodě, nejlépe větev, nějaké křoví atd. Pokud padají chce to trochu trpělivosti s umístěním, rodiče si je zpravidla najdou. Některé druhy opuštějí hnízdo cíleně ještě než umějí létat. Pokud je najde nějaký predátor na hnízdě, zničí vše, tak se raději rozmístí po okolí a aspoň někdo přežije. Spousta mláďat se dostává do útulku jen proto, že je našel nějaký "zachránce".
Presne tak, jak pises, kdyz ma Veronika uz mladocha doma, co nadelas, Veronice, v tomto smeru ji patri velky dik, vyhodnotila situaci a rozhodla se, jak nejlepe ptacka v dane situaci zachranit, pro vetsinu z nas, je prece jednodusi postavit operence na vetvicku, jo stari se o nej postaraji a mam po starosti..............
Mira
Do 17.01 2010 Canon EOS 450, od 23.01.2010 Canon EOS 7D, objektiv 100-400 L IS, Velbon Sherpa 600R, blesk 540 EZ, fotokryt, trpělivost.......
Odpovědět

Zpět na „PĚVCI, SVIŠŤOUNI, MĚKKOZOBÍ“