Nikon D610

Jean
zkušený stálý
zkušený stálý
Jméno: Petr Válek

Nikon D610

Příspěvek od Jean »

Na B&H Photo už berou předobjednávky...

http://www.bhphotovideo.com/buy/NID610* ... Nikon-D610

Petr
ladysk
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od ladysk »

chlapi, fotí tady s ní někdo, event. jaké jsou zkušenosti...?
mpe
zimní host
zimní host

Nikon D610

Příspěvek od mpe »

Fotil jsem rok s D600. Ovšem foťák trpěl problémem se skrvnama od mazidla na sensoru. Poslal jsem ho dvakrát do Nikonu a oni mi pak místo něj poslali fungl novou D610. Tu jsem zkoušel jenom krátce. Je to v podstatě to stejné jako D600 s několika vylepšeními. Hlavní výhoda je, že netrpí výrobními problémy.

Ale nakonec jsem se rozhodl z D610 a přejít na D800, protože jsem vždy měl tělo z téhle třídy a můj rok s D600 byla jen epizoda.

V kostce:

Pozitiva:

- perfektní rozlišení a kvalita obrazu. Jen malý šum na vyšší citlivosti.
- fantastický dynamický rozsah a schopnost stáhnout světla bez přepalů a vytáhnout stíny z RAWů s malým šumem. Na D600 jsem zpracoval RAWy pořízené při expozicích, které by byly najiných foťácích nepoužitelné. Pro představu proti třeba starším Nikonům nebo i současným Canonům jsou tam zhruba 2-3EV k dobru, což je v podstatě zabudovaný přechoďák.
- Jemný chod závěrky a zrcadla, takže to míň plaší ptáky. A teď nemýslím Quiet mód, ale standardní hlučnost při provozu. Hodí se i ten nový Qc režim, kde to fotí celkem potichu fotí i při 3fps. Tohle je jedna z velkých výhod oproti D700/D800/D3 které mají ostrý kovový zvuk.
- solidní rychlost (6fps), hluboký buffer a rychlý zápis na karty a dva SD sloty.
- spousta moderních funkcí
- foťák je lehký, ale není malý, takže se dobře drží (ale samozřejmě kdo je zvyklý na D3/D4 bude trvrdit něco jiného)

Negativa:
- auto focus je použitelný, ale přemýšlí déle než je zdrávo, zejména když je málo světla. AF body jsou ještě víc uprostřed než na jiných FX zrcadlovkách.
- je tam spousta plastových částí. Zejména přední díl a mirror box na který je připojený bajonet jsou z umělé hmoty, což mě tak trochu šokovalo když jsem viděl ty fotky jak je to konstruované. S velkými teleobjektivy je potřeba být obzvlášť opatrný.
- oproti dospělým tělům je tam pár kompromisů co do ovládání (chybí AF-ON, ISO/WB/QUAL nejsou dedikované ale sdružené s dalšíma věcma, atd.)
Naposledy upravil(a) mpe dne 06 kvě 2014, 18:19, celkem upraveno 1 x.
ladysk
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od ladysk »

... a D600 / 610 / v. D800 ...? resp. opačně ... hlavně ten AF, já mám D300 a nerad bych si s D6xx v tomhle směru pohoršil ...
mpe
zimní host
zimní host

Nikon D610

Příspěvek od mpe »

Ve srovnání s D300 je AF v D600/D610 jeden krok dopředu a dva kroky zpátky. Takže spíš horší než lepší, ale podle mě pořád OK.

V určitých směrech si polepšíš (AF v liveview, ostří až na f/8) a v určitých směrech si pohoršíš (méně bodů, AF je celkově pomalejší a větší lag, horší pokrytí).

Můj názor, je, že budu mít radši kvalitu obrazu D600 než autofocus z D300. Na D600 budeš mít možná v sekvenci míň ostrých fotek, AF se občas utrhne nebo nechytne, ale nakonec vždycky nějak zaostříš.

Pokud jdeš z D300 tak si D600 stejně radší osahej, protože tělo je konstrukčně o třídu níž, což ne každému vyhovuje. Mohlo by ti to nakonec vadit víc než ten AF.
ladysk
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od ladysk »

dík za poznatky, ale právě kvůli poznatkům s AF se tě ptám na rozdíl D6xx a D800 ...
mpe
zimní host
zimní host

Nikon D610

Příspěvek od mpe »

No jak to píšu. D800 je lepší. Zejména pokud jde o rychlost prvního locku při focení letících ptáků a pak za špatného světla, kde si D600 projede rozsah sem a tam než se chytne, nebo se třeba úplně nechytne a je potřeba mu pomoci ručním ostřením. Za stejné situace se D800 bez problému. Podobně třeba při focení přes větve se D600 nechytá a D800 drží.

Celkově je D800 spolehlivější a rychlejší.

Ale nakonec jsem tak nějak i s tou D600 zaostřil a když už máš zaostřeno tak jde hlavně o tu kvalitu obrazu, která je na té D600 prakticky stejná. Dokonce mám pocit, že pokud se dívám na 100% pixely tak mám pocit že se mi na D600 výstup líbí víc. Samozřejmě po zmenšení rozdíl zmizí (nebo spíš je lepší na D800).
Boban
VIP
VIP
Jméno: Jaromír Kadeřábek

Nikon D610

Příspěvek od Boban »

Nikon D 610 jsem měl tak málo v ruce..že na téma AF nemohu vynášet soudy..akorát co se týče ostření..stejný ostřící modul neznamená stejné výsledky..v D7000 to byla vážně tragédie..AF byl vážně línej..Teď mám Nikon Df papírově se stejným modulem..leč úplně jiným výkonem(vím i cenově to je jinde)..Jestli mi vadí 39bodů vs 51..nevadí..rozmístění..tedy pokrytí to mi vadí obecně u FF..k rychlosti a spolehlivosti AF nemám žádné připomínky..dělá co má..a to i ve špatných světelných podmínkách..nevím zda se chová úplně stejně jako v D610..může a nemusí..jen si myslím..že i přes některé jakoby nedostatky je D 610 mnohem dál než než D300 a o obrazové kvalitě..tou D 300 uteče hooodně daleko..stejně fotíš převážně makro apod..já bych se toho foťáku nebál..tedy pokud máš peníze na D800 a nevadí ti 4sn/sec..tak je to jasné..
ladysk
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od ladysk »

ty peníze bych tak nějak poskládal, ale přece jen - přechod na nový formát jsou ještě jiné další investice ... já jen pátrám, když se píše, že má D6xx stejný AF modul jako D4, proč každý pozoruje při zaostření tu "lenost"..? A naopak si každý chválí D7100 ... ne že bych po ní koukal ...pro FF jsi mě definitifně nalomil minulý týden :-)
Naposledy upravil(a) ladysk dne 06 kvě 2014, 18:24, celkem upraveno 1 x.
Martina
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od Martina »

Myslím si podobně jako Boban, že nemá valný smysl se zaobírat tím, nakolik se ne/chytá AF při ostření na opeřence, který sebou mele a jak bude přesný AF-C, pokud ten foťák bude využívaný převážně na makro a s AF-S. To už je lepší se zamyslet nad tím, zda se vyplatí při makru přijít o crop (nebo zda dokoupit TC) - musí se jít blíž a se 100 mm na FF se např. některé vážky a motýli fotí o poznání hůř.
ladysk
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od ladysk »

a je to tady znovu ... :-) aneb přenalomení nalomeného...
tahle pro a proti si omílám půl roku a jsem pořád na mrtvém bodě ...
měsíc si počkám, na trhu bude D9300 :-) a uvidím ...
Kalanis
běžný
běžný
Jméno: Zdeněk Vládek

Nikon D610

Příspěvek od Kalanis »

Kéž by to byl měsíc, nikde sem nic nečetl, tak celkem o tom pochybuju, kdo ví, jesi bude, ale kéž by :)
Nikon D800E, Nikon D90, Sigma 150-600 C, Nikon 70-200/2.8 VR II, Nikon 50/1.8 G, Sigma 17-50/2.8 OS
ladysk
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od ladysk »

aspoň bude víc času změnit svoje jako už několikrát PEVNÉ rozhodnutí :-), stejně mi ale ty fotky z FF přijdou takové
"hezčí " než z např. i D7100vky ... technicky definovat to neumím, ale ten "feeling " tam je ... kdyby někdo napsal, že AF s novou softwerovou podporou v D6xx má ošahaný a že je stejně rychlý jako u D300, tak je pořešeno... trnitá je cesta při přecházení ... :-)
Boban
VIP
VIP
Jméno: Jaromír Kadeřábek

Nikon D610

Příspěvek od Boban »

Ano bůh ví..kdy nějaká 9300 bude..a čekat by se dalo donekonečna : wink: upřímně chtěl bych být takový fotograf..abych prohlašoval..že jsem neudělal svojí životní fotku díky pomalosti AF Nikonu D610..je jasné že nejlepší AF má D4s : D Kdo každý?..pouze teoretici..Podle mě Tě limitovat AF u 610 v žádném případě nebude..sportovní reportér asi volit 610 nebude díky zaměření.tam by to mohlo být znát..ale nám amatérům..Jestli je AF stejný jako u Df..papírově ano..v praxi nevím..ale pokud ano..tak já jsem fotil reportážovkou D3s a s AF u Df nemám absolutně žádnéj problém..ba naopak :)
Martina
VIP
VIP

Nikon D610

Příspěvek od Martina »

ladysk píše:stejně mi ale ty fotky z FF přijdou takové "hezčí " než z např. i D7100vky ... technicky definovat to neumím, ale ten "feeling " tam je ...
Feeling je daný často hlavně kompozicí, expozicí a postprocesem. Kdyby si vzal Boban DX a začátečník FF a vyfotili totéž, tak s vysokou pravděpodobností by Bobanova fotka vyvolala dojem, že DX je mnohem lepší volba.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“