Co koupit - canon 5d mkII nebo canon 6d ?
- Flarin
- protahující

- Jméno: Jaroslav Kunčík
Ahoj, protože už si nevím sám rady prosím o Váš názor.
Prodal jsem canon 60d s tím, že koupím fullframe. No a teď nevím co koupit. 5d mkIII určitě kvůli ceně ne. Takže se rozhoduji mezi 5d mkII a 6d. Mimo focení ptáků (na což mám zatím 7d) fotím i kytky (orchideje a tak). Napřed jsem byl rozhodnutý pro 6d, pak po konzultaci s Ondrou Prosickým jsem chtěl koupit 5d mkII. No ale poté, co jsem přečetl recenzi od Peťe Bambouska a viděl fotky na jeho webu, tak zase nevím. Mimo kvalitu jako takovou jde i o cenu. Ojetý 5d mkII koupím třeba za 31 tisíc, ale s 6d se nedostanu pod 46 tisíc. A teď otázka, myslíte si, že ten rozdíl v ceně je adekvátní. A pokud ano, tak o co je 6d lepší (když pominu wifi a gps) ?
Díky za názory.
Jara
Prodal jsem canon 60d s tím, že koupím fullframe. No a teď nevím co koupit. 5d mkIII určitě kvůli ceně ne. Takže se rozhoduji mezi 5d mkII a 6d. Mimo focení ptáků (na což mám zatím 7d) fotím i kytky (orchideje a tak). Napřed jsem byl rozhodnutý pro 6d, pak po konzultaci s Ondrou Prosickým jsem chtěl koupit 5d mkII. No ale poté, co jsem přečetl recenzi od Peťe Bambouska a viděl fotky na jeho webu, tak zase nevím. Mimo kvalitu jako takovou jde i o cenu. Ojetý 5d mkII koupím třeba za 31 tisíc, ale s 6d se nedostanu pod 46 tisíc. A teď otázka, myslíte si, že ten rozdíl v ceně je adekvátní. A pokud ano, tak o co je 6d lepší (když pominu wifi a gps) ?
Díky za názory.
Jara
- uray
- stálý

- Jméno: Juraj Matěj
Nemám os. zkušenost, ale co jsem před časem řešil a vyčetl, že (případně si ověř v tech. specitikacích)
6D
+ je trochu menší
+ kontrastní AF (např pro video)
+ rychlejší start (100ms vs 400ms)
+ rychlejší série (4,5 vs 3,9)
+ více ostřících bodu (11 vs 9)
+ měl by mít lepší IQ
+ má mírně jemnější rastr LCD (1040 vs 920)
- menší min. čas závěrky (1/4k vs 1/8k)
+/-je na SDXC karty (vs CF)
Pozn: přesto bych osobně volil starší 5DmkII, prodává se jich hodně, chce to ale pozorně vybírat...
6D
+ je trochu menší
+ kontrastní AF (např pro video)
+ rychlejší start (100ms vs 400ms)
+ rychlejší série (4,5 vs 3,9)
+ více ostřících bodu (11 vs 9)
+ měl by mít lepší IQ
+ má mírně jemnější rastr LCD (1040 vs 920)
- menší min. čas závěrky (1/4k vs 1/8k)
+/-je na SDXC karty (vs CF)
Pozn: přesto bych osobně volil starší 5DmkII, prodává se jich hodně, chce to ale pozorně vybírat...
- stugent
- VIP

- Jméno: Rudolf Linhart
Mně na 5DII vadí pouze rychlost sekvencí a ostření. Jeho cena teď dost spadla, takže poměr cena/výkon je skvělý! 6D nabízí pár vylepšení, ale jestli je těch 15 tisíc odpovídající cena za ně? Pokud máš na wild jiné tělo a FF chceš na to, co píšeš, pak bych asi sáhnul po levnější variantě a to už jen proto, že ta cena nebude padat tak rychle jako u 6D a další případný upgrade tě nebude tolik stát.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
- LorDP
- stálý

- Jméno: Petr Salinger
Pokud ho chceš hlavně na focení kytek a třeba na reportáž a budeš nadále používat 7D na ptáky, tak bych šel asi do 5d II. Co jsem se díval, tak je tam sice rozdíl v kvalitě (aby ne když je 6D novější) ale to kompenzuje rozdíl v ceně.
6D by měla smysl, pokud by jsi využil GPS (přesná lokalizace kytek v terénu) a nebo WIFI (focení v ateliéru).
6D by měla smysl, pokud by jsi využil GPS (přesná lokalizace kytek v terénu) a nebo WIFI (focení v ateliéru).
Naposledy upravil(a) LorDP dne 22 bře 2013, 15:47, celkem upraveno 1 x.
Canon 5d mark III, Canon 40D, Canon 500mm F4 L IS, Canon 16-35 F2,8 L, Canon 85mm F1.8
http://www.petrsalinger.cz
http://www.petrsalinger.cz
- orchidej
- zkušený běžný

- Jméno: Petr Bambousek
Mam za sebou tri tydny foceni s 6D. Podle me to byla vyborna investice, nejak nevim, v cem by me limitivala, krome AF, kdyz uz bych mel neco hledat. Kvalita vystupu je pro me uzasnym prekvapenim. Jeste jsem nevidel fotky na PC, zatim cekam v Singapuru na spojeni domu, ale prohlednutim na displeji je tam tolik detailu, co jsem zatim na fotkach nemel. Tim, nechci rict, ze 5D je naprd. Jen 6D ji (podle me) opravdu kvalitou preskocila. Az se dam trochu dohromady, dam na web nejake vyrezy 1
:1. Myslim, ze ani jednim fotakem nejde udelat chybu, s obema jsem mel mozmost fotit a jsou to uzasny nastroje.
:1. Myslim, ze ani jednim fotakem nejde udelat chybu, s obema jsem mel mozmost fotit a jsou to uzasny nastroje.
PETR BAMBOUSEK
http://www.SulaSula.com
-
vla
- zkušený protahující

- Jméno: Vladimír Dráb
Taky uvažuji o novém těle, v mém případě 6D, píšeš, že když už tě něco omezuje je to AF. Týká se to toho, že je jen jeden středový křížový a ostatní ne? Pokud by středový byl perfektní tak by mě to stačilo. Nebo je nějaký problém i s tím středovým?
- orchidej
- zkušený běžný

To jsem napsal hlavne proto, abych vypadal troch nestranne
Jinak si myslim, ze je to uplne v pohode. Af stredoveho je rychlejsi a v seru citlivejsi nez u 5D, takze v toom omezeni po prechodu necitim. Koupil jsem ho s tim, ze ma jen 11 bodu a nemam potrebu se v tom patlat, prisel jsem o zabery diky pohybove neostrosti na casy1/60 - 1/125, Af me nijak neomezoval.
PETR BAMBOUSEK
- Flarin
- protahující

Kluci díky. myslím si, že než do toho vstoupil Peťa B. tak jsem už byl klidný. Nicméně jsem tam, kde jsem byl. Ale je dobře, že jsou oba v pohodě. Musím si teď srovnat jestli utratit víc nebo míň peněz. Ještě počkám na Peťovy zkušenosti ze Singapuru a asi rozbiju prasátko (tím myslím to větší šestkové). Ještě jednou díky všem.
J
J
- mpe
- zimní host

No nevím. Taky bych se nechtěl rozhodovat nad těma tisíci drobnými kompromisy 6D. Ale vy Canonisti to máte celkem jednoduché. Vám Canon v té třídě pro nadšené amatéry nadělil 5d MkIII.
Mít C objektivy, tak o nějakém starém 5dMkII, nebo silně 6D s paravěkým AF ani neuvažoval, protože 5dMkIII je jasná volba - univerzální, konstrukčně i co do funkcí perfektní foťák.
To jen nám Nikon nasadil bolehlav. Místo toho, aby udělali levnější D4 podle vzorce D3/D700, tak udělal vysoce specializovanou D800/D800E, skvělou, ale konstrukčně kompromisní entry-level D600 a pak už pak jenom extrémně drahou D4 (a tu navíc opět s celkem nízkým rozlišením).
Mít C objektivy, tak o nějakém starém 5dMkII, nebo silně 6D s paravěkým AF ani neuvažoval, protože 5dMkIII je jasná volba - univerzální, konstrukčně i co do funkcí perfektní foťák.
To jen nám Nikon nasadil bolehlav. Místo toho, aby udělali levnější D4 podle vzorce D3/D700, tak udělal vysoce specializovanou D800/D800E, skvělou, ale konstrukčně kompromisní entry-level D600 a pak už pak jenom extrémně drahou D4 (a tu navíc opět s celkem nízkým rozlišením).
- Flarin
- protahující

Ano 5d mkIII je jasná volba (ještě lépe 1dx). Má jenom jednu chybu a ta je opravdu hoodně velká, tak velká, že řeším mnoho drobných kompromisů a archaické ostření. Ta chyba je cena
J.
-
Krafra
- VIP

Ahoj.Jardo asi bych do 5DII nešel přece jen starší.Chvíli počkej a nebo ho sežeň venku(6D).
Pak je tu ještě volba koupit 5DII-pod 30tisíc a za půl roku prodat a koupit starší 5D III a máš to.
A jak budeš mít 5D III tak stejně prodáš 7D-protože zjistíš,že s ním stejně nechceš fotit
Pak je tu ještě volba koupit 5DII-pod 30tisíc a za půl roku prodat a koupit starší 5D III a máš to.
A jak budeš mít 5D III tak stejně prodáš 7D-protože zjistíš,že s ním stejně nechceš fotit
-
vla
- zkušený protahující

- Jméno: Vladimír Dráb
Nechci chytat za slovo, ale jaké jsou ty tisíce drobných kompromisů? Trošku mě trápí, že má jen jeden špičkový zaostřovací bod, to je asi tak všechno. Pokud bych byl profesionální fotograf asi bych to řešil, ale to nejsem, stejně jako nejsem foto kulometčík. Ale rád bych si nějaké smysluplné nedostatky uvědomil ještě před koupí. Sem s nimi. 
- Flarin
- protahující

Ahoj, souhlas s "vla". Jsem na tom stejně. Je jasné, že obrazová kvalita je super !!!, myslím, že na úrpvni 5d3, možná i lepší, ale je otázka jak je to s ostřením ?? A tady jsou zajímavé pouze informace od vlastníků fotoaparátů.
Stejně všem díky.
J.
Stejně všem díky.
J.
- orchidej
- zkušený běžný

Nejsem dealer Canonu, tak asi nic moc navíc psát nebudu. Já osobně jsem shledal koupi 6D jako pro mé potřeby víc než přínosnou. Pořád jsem zastáncem názoru, že koupí nového foťáku se před foťákem nezačnou dít akčnější věci než dřív a že žádný AF není neomylný. Prostě vždycky člověk o nějaký fotky přijde, ale nejsem úplně přesvědčen, že je tady mnoho lidí, kterým se před objektivem dějí životní události a jen díky nedokonalé technice nás s nimi nemůžou seznámit. Nějaké postřehy z používání 6D na Borneu přidám, ale nečekejte nic nového. Stojím si za tím, co jsem o foťáku před časem sepsal na stránky. Byli se mnou lidi, kterým foťák kropil 10sn/vteřinu a AF měl snad o desítku bodů víc, ale že bych já plakal v koutě a oni byli zrovna vysmátí, to bych ani neřekl. Prostě je to pořád jen technika a je hlavně důležité ji umět ovládat nejlépe po paměti a využít její přednosti. To je jako byste chtěli po želvě, aby běhala sprinty, úplně nesmyslný předpoklad, ale zkuste zajícem prorazit zeď 
PETR BAMBOUSEK
- Flarin
- protahující

Ahoj,
mě by ještě zajímalo jak je rychlá odezva při ovládání přes WIFI (Android). V zásadě mě zajímá jestli, když mám zaostřeno a ťuknu na něco co by se nazvalo spoušť, tak to fotí ihned (jako drátěná spoušť) nebo je tam prodleva a pokud prodleva, jak je dlouhá (např 1 vteřina, nebo 5 vteřim ...). A potom, za jak dlouho se dá zase fotit další snímek. Prakticky srovnání s drátěnou spouší a spouští přes wifi, co se týče odezvy. Případně i jak dlouho trvá, než začne 6d ostřit po vybrání bodu, na který má ostřit.
Jde mi o focení přes live-view, přičemž smartfoun by byl použitý jako dotykový displej.
Zkoušel jsem totiž to samé se 7d přes kabel a ty odezvy jsou dlouhé, čímž je to prakticky nepoužitelné na cokoliv (i pro naprostou statiku, kde chci vyfotit víc jak 1 fotku za minutu.
Díky.
J.
mě by ještě zajímalo jak je rychlá odezva při ovládání přes WIFI (Android). V zásadě mě zajímá jestli, když mám zaostřeno a ťuknu na něco co by se nazvalo spoušť, tak to fotí ihned (jako drátěná spoušť) nebo je tam prodleva a pokud prodleva, jak je dlouhá (např 1 vteřina, nebo 5 vteřim ...). A potom, za jak dlouho se dá zase fotit další snímek. Prakticky srovnání s drátěnou spouší a spouští přes wifi, co se týče odezvy. Případně i jak dlouho trvá, než začne 6d ostřit po vybrání bodu, na který má ostřit.
Jde mi o focení přes live-view, přičemž smartfoun by byl použitý jako dotykový displej.
Zkoušel jsem totiž to samé se 7d přes kabel a ty odezvy jsou dlouhé, čímž je to prakticky nepoužitelné na cokoliv (i pro naprostou statiku, kde chci vyfotit víc jak 1 fotku za minutu.
Díky.
J.