Full frame x non full frame

honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host
Jméno: Honza

Příspěvek od honziceks »

Hezky fotak, bohuzel vzhledem k FF pro mne nepouzitelny. Drive jsem nedal dopustit na 400D nyni na 7D. Sice ma trochu zrnitosti pri vyssim ISO, ale na druhou stranu kdybych ty same snimky mel fotit FF tak by nikdy nevznikly. Protoze bych se nikdy nedostal tak blizko k fotografovanym objektum. FF je podle mne dobry na wildlife do afriky nebo nekam kde jsou zvirata zvykla na lidi. U nas bych byl nastvany ze prijdu o snimky, ktere bych se 7D krasne nafotil. V sebelepsim fotovoru se s FF foti blbe protoze se proste tak blizko ke zviratum nedostane.

7D ostri rychle, ma rychly kulomet, crop 1,6 to vsechno jsou veci ktere mi v ostatnich modelech ve srovnatelne cenove hladine schazi
Naposledy upravil(a) taek dne 23 zář 2012, 13:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přešoupnuto z vlákna: Canon EOS 6D
Krafra
VIP
VIP

Canon EOS 6D

Příspěvek od Krafra »

Myslím,že spousta nechápe funkci FF.

Když použiji jen polovinu snímku oproti C 7D tak mi pořád zůstane lepší kvalita fotek a navíc mám možnost fotit na vyšší ISO a tady já vidím ten hlavní rozdíl.
Některé snímky ani necvaknu protože mi nestačí ISO 1000, potřeboval bych min. ISO 3200.Pokud bude takový výstup jaký píší tak si myslím,že je to super tělo,
a navíc použitelné i při měsíčním svitu :) .
stugent
VIP
VIP
Jméno: Rudolf Linhart

Canon EOS 6D

Příspěvek od stugent »

Franto, ono to taky zase není úplně pravda. FF má pixely větší (snad kromě sony) a sice můžeš fotit na vyšší ISO s nižší hladinou šumu, ale pokud pak uděláš z fotky výřez obsahově shodný s cropem, zbyde ti rozměrově menší fotka a je pak otázka, jestli je lepší mít perfektně vykreslených 6 megapixelů nebo trošku horší kvalitu s 10 mpx. Jsou tam i další nevýhody jako ostření a sekvence. Na druhou stranu zase lepší mít u krajů fotky rezervu na případné říznutí, než když pak pták roztáhne křídla nebo místo sýkorky sedne ke krmítku krahujec a už se ti do záběru nevejde, což zamrzí vždycky!

Já se snažím 5d před 40D upřednostňovat i na wild, v takovém případě se vždy snažím připravit focení tak, abych se dostal co nejblíž a z fotky nejlépe vůbec nemusel řezat. To je ale už hodně náročné, protože třeba bahňáky nebo pěvce musím brát třeba ze tří metrů, což je jednak problém se tak blízko vůbec přiblížit a za druhé už potřebuji mezikroužek na zkrácení minimální zaostřovací vzdálenosti, neboť s FF bych na mém objektivu, který ostří od 350cm, zkrátka toho ptáka přes celé políčko nedostal.

Ten markantní rozdíl mezi FF a cropem jsem si uvědomil až na focení s Honzou na Slovensku a v Polsku. Tam, kde já jsem měl bahňáka na fotce velkého asi jako tečku ostřícího bodu, Honza prakticky ze stejného místa dostal stejný objekt na většinu políčka. Měl tedy mnohem větší výtěžnost fotek! Na druhou stranu, když už se s FF opravdu povede dostat objekt tak blízko jak potřebuješ, pak je to nekompromisní fotka, kterou s cropem těžko uděláš.

PS: Honza má sice o 100mm delší objektiv, ale tam už je ten rozdíl minimální.
Canon EOS 5D mkII + Canon EOS 7D + 400/5,6 + 70-200/2,8 + 100/2,8 macro + 50/1,8 + 17-40/4 + 8/3,5
Speedlite 580 EXII - Metz MB 54 MZ4i - Manfrotto 055xprob - Vanguard SBH-200 - Manfrotto 718b - Lowepro Fastpack 250 - Lowepro Compu Trekker PLUS AW
Krafra
VIP
VIP

Canon EOS 6D

Příspěvek od Krafra »

Ahoj Rudo,
fotím 1D takže jsem někde uprostřed mezi FF a cropem 1,6 a co píšeš je pravda jen trochu-Zkus někomu dát 400na crop a ty použij 500kilo a budeš koukat.

Ty jsi vlastně fotil na FF ještě o 100mm kratším ohniskem než kolega,tak se nediv,že měl výhodu.

Navíc máš 5DII a myslím,že co se týče focení v šeru a pod. tak oproti 6D nebudeš mít žádnou šanci.A oto mi hlavně šlo,on to psal i Martin-mecan,že 400/2,8II není na starých tělech nějaký zázrak až právě od 5D III se pozná ta kvalita objektivu.Co mi pomůže světelnost 2,8 když na ISO 800 budu mít 1/125, ale na nových tělech dám bezproblémů vyšší ISO a budu mít čas 1/500 a to je podstatný rozdíl!
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Canon EOS 6D

Příspěvek od honziceks »

Ahoj Franto,

opravdu jsme to s Rudou zkouseli v Polsku i na SLovensku. Pointa je v tom, ze zatimco ja byl treba od volavky 20 metru a volavku jsem pomalym pohybem nerusil, mohl se klidne pomalu pohybovat a mel ji temer na idealni vzdalenost tak Ruda se musel priblizit mnohem blize(coz je samozrejme problem protoze ptaci jsou pak mnohem nachylnejsi na vyplaseni). Vim ze crop je o tom, ze je zjednodusene receno vyriznuty FF.

Nechci se samozrejme hadat, ale rychlost ostreni a moznost mit az 8snimku za sekundu mi davala mnohem vetsi moznosti pro foceni, protoze tam kde jsem mel zaostreno a fotil tak Ruda teprve ostril. Je smaozrejme mozne ze to je i objektivem, nemyslim si ale ze to bude uplne tak.

Vim, ze 7D ma problem s vyssim ISO nicmene pokud fotky vytisknu na velky format (mam v kancelari 50x70 cm na platno u fotoskoda) tak to na vysledne fotce neni znat.

Mozna by stalo to vyzkouset(tzn. prehodit 500mm na 5D a 400mm na 7D).
Krafra
VIP
VIP

Canon EOS 6D

Příspěvek od Krafra »

Ahoj Honzo,

já se nechci z přít,ale sám jsi napsal -Mozna by stalo to vyzkouset(tzn. prehodit 500mm na 5D a 400mm na 7D).

A o tom celou dobu píšu- výsledný rozdíl mezi tvým objektivem a Rudovou 400 a mezi 7D a 5D je ve skutečnosti 160 mm a to už je poznat?(Ruda je víc spisovatel než matematik)
Používám totiž 400 s tc1,4 a dobře vím o čem mluvím,proto jsem ani nikdy nechtěl 500,ale přímo 600.

O tom že se dá vytisknout velký formát z jakéhokoliv těla nepochybuji.Ale sám musíš uznat,že nepoužíváš běžně ISO3200 i když to 7D umožňuje a o tom mluvím.
Světelnost objektivu o 1 nebo dvě 2 čísla nic neřeší, ale nastavení ISO 800 a 3200pozná snad i laik.

Rychlost snímání je jen otázka zvyku-ty máš 8 moje 1D má 10 a ruku na srdce použiješ všechny snímky?A navíc u nových těl použitím videa ztrácí rychlost sekvence smysl-mohu použít fotku z videa : wink:
Indian
VIP
VIP
Jméno: Michal Pešata

Canon EOS 6D

Příspěvek od Indian »

Ahoj

Koukám, že se debata zvrtla lehce od 6D tak se přidám (toto téma je pro mě zajímavé sám jsem si tím prošel a procházím:-)

Mám doma FF a DX na wild používím z 95% jen FF.... lepší AF, Vyšší ISO, a pod........ nejvíce mě mrzí ztráta DX cropu (ale v PC když je slušné nafoceno to zase takovej problém není. (S novými těly alias 36 MB by mě ten crop nemrzel asi vůbec).

Osobně si cením nejvíéce použitelného ISO momentálne do 2000 nic neřeším později zvažuji do 5000 to s omezeníma jde. Kdybych měl crop ale horší ISO spousta fotek nevznikne neb se nedostanu na čas co udržím.

Všechno má své pro a proti:-) samo bral bych DX(crop) s vlastnostma FF (nejlépe d700) ale zatím jsem jej neobjevil:-)
---------------------------------------------------------
Nikon D800E; Tamron 150-600 SP, Sigma 150/2,8 macro, blesk SB900, Stativ GITZO, http://www.webnature.cz
Priman
zkušený běžný
zkušený běžný
Jméno: Honza Řehák

Canon EOS 6D

Příspěvek od Priman »

Krafra píše:...A navíc u nových těl použitím videa ztrácí rychlost sekvence smysl-mohu použít fotku z videa : wink:
Cože? To video má 1920x1080 : shock: !
Canon 70D + 40D, C400/5,6, C100/2,8 macro, C17-85IS, C 24-105IS, Kenko MC 1,5x DG, Benro A-268 + BH-1, 430EX II, dálková spoušť phottix a další harampádí. Zejména ale pokora a trpělivost.
honziceks
zkušený zimní host
zkušený zimní host

Canon EOS 6D

Příspěvek od honziceks »

Ahoj vsichni,

Jeste k problemu. Ano Franto mas pravdu ze rozdil 160mm je znatelny a dokazu si predstavit, ze s pevneho krytu, kdy o tobe zvirata nevedi a prijdou opravdu blizko asi bude FF lepsi. Ja ale fotim hlavne z fotovoru. Potrebuji abych fotografovany objekt nemel jen jako tecku v hledacku. Zkus zaostrit na vode, kdy se ti vsechno hybe protoze v podstate nemam pevny bod a navic z ruky(mozna to zni blbe ale ja tak fotim, nepouzivam stativ). Navic se obcas musim k fotografovanym objektum priblizit, tzn. se jeste opatrne pohybovat. Potrebuji vedet na co ostrim(zda na hlavu nebo na telo popripade, kdyz predpokladam nejakou akci tak musim byt pripraven). A tam je kazde priblizeni v hledacku znat. Mam nastaveno na fotaku rychle prenastaveni ostricich bodu (diky Petre Bambousku od tebe jsem to odkoukal a je to skvela funkce-). Vyssi ISO bych samozrejme uvital o tom zadna, muj pohled je ale na to takovy, ze spousta mych fotek by s FF nikdy nevznikla, protoze bych k tomu proste nemel prilezitost(popr. by vznikla ale mel bych treba spatne zaostreno apod.). Proto mne osobne vyhovuje crop 1,6. Souhlasim s tebou ze ISO 3200 je na 7D v podstate nefotitelne. Ale zase na druhou stranu se priznam, ze na vysoke ISO v podstate nefotim.

Jeste jednu vec. To rychle snimani pouzivam docela casto. Kdyz vidim, ze se mozna bude schylovat k akci to proste pustim rychlokulomet a ono z toho obcas neco vyjde. Protoze fotit tak ze cekam az bude akce a pak fotit tak vetsinou je clovek pomaly. Musim predpokladat , ze se neco stane. To, ze v 99% to nevyjde je jina.

Kdyz bych byl treba v Holandsku na Texelu tak tam asi jednoznacne bych pouzival FF, protoze tam se normalni chuzi dostanes treba k tenkozobcum nebo kolpikum na par metru a ani se nemusis maskovat. V nasich podminkach si ale foceni s FF za podminek za kterych fotim ja neumim predstavit.

Kazdopadne pokud bude prilezitost bylo by dobre ten rozdil vyzkouset

Je to o uhlu pohledu a co komu vyhovuje. Az budu mit pevny kryt uprostred melkeho rybnika, ke kteremu se dostanu tak abych ptaky nevyplasil tak bych klidne zacal pouzivat i sirokac (jakoze ted mam jedno misto, kde by to mohlo na zacatku pristiho roku vyjit):)

Dobre svetlo vsem :)
Sešívka

Příspěvek od Sešívka »

Moc tomu nerozumím, ale zkoušel jste někdo změřit, jak velký je fotografovaný objekt na FF a na cropu? Podle mě je největší rozdíl v tom, že na FF je víc okolí, ale fotografovaný objekt je stejně velký. Což se dá lehce změnit při zpracování v PC. Bylo by dobré použít 1 stativ, 1 objektiv a dva různé foťáky. Vyfotit fotku a ve Photoshopu je dát na sebe a zprůhlednit vrstvy. Myslím, že nebude velký rozdíl ve velikosti fotografovaného objektu, ale bude rozdíl v okolí.
vla
zkušený protahující
zkušený protahující
Jméno: Vladimír Dráb

Příspěvek od vla »

Velikost na čipu je jistě stejná, ale jsou zde další parametry, třeba velikost objektů v pixelech, šum, hloubka ostrosti atd.
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

Neblázněte - velikost je daná zobrazovacím polem objektivu a čip s tím nemá nic společného . Je porad stejná. Rozdílná velikost objektu na fotografii u těla crop / ff je daná rozdílnou hustotou (=počet pixelů) snímačů. Crop=vyšší hustota (obvykle)=potíže se šumem, což je negativni vedlejší efekt elektrického vybuzení snímače při vysokém isu ( velmi obecně řečeno )...dával jsem na web tabulku přepočtu ff / crop, tedy výřez adekvatni cropu z ff. Vzhledem k rozdílné hustotě snímačů je crop z ff 21MPx rovný 1,6 ti datově menší cca 1,3x...5Dmk2~3 a 1DmkIV jsou na tom stejně tedy crop 1,3 z ff je stejny jako snímek z 1Dmk4... Při stávající hustotě čipu 7D by FF měl cca 30MPix se vsemi negativy...Nevím co je pro výrobce snazší ... Osobně bych si přál cropový čip s vyřešeným odstupem signál/šum, bohužel není k dispozici...a nebude. Obavám se, že 7D bude na dlouho poslední ( neli navždy ) z řady...řešení naší otázky bude bolestné a drahé - 40MPix snímač s 12sn a ISO 10000...
Attronach
běžný
běžný
Jméno: Vladimir Zenatik

Příspěvek od Attronach »

Takze pokud to presne chapu srovnani:

D5100: DX (24 x 16) image area: 4.928 × 3.264
D600: FX (36 x 24) image area: 6,016 x 4,016
D600: DX (24 x 16) image area: 3,936 x 2,624

Znamena to, ze se stejnym objektivem ktery prohodim z D5100 na D600, bude vyrez bodove mensi.
Predpokladam, ze D600 ma kvalitnejsi cip, takz bude obrazem mene sumet (?)

Projevi se to i jinak na kvalite?

Chapu, ze kdyz se s FX dostanu na kratsi vzdalenost (kdy objekt pokryje vetsi cas cipu nez s DX), ze fotka bude kvalitnejsi.
Kdyz ale budu stejne daleko, ma to smysl?

Mozna to pisu zmatene, ale pointa snad pochopit pujde.
Nikon D7100 | Nikkor AF-S 300 f/4D IF-ED | TC-14II | Nikkor AF-S 18-105 f/3.5-5,6G ED | FEISOL CT-3442 Rapid + CB-40D | http://www.photo-nature.cz
Photomecan
VIP
VIP
Jméno: Martin Mecnarowski

Příspěvek od Photomecan »

Objektiv promítá kruhový obraz reality na místo, kde je snímač. Rozlišení obrazu závisí na kvalitě objektivu. Objektiv pro ff má průměr obrazového pole daný velikostí FF čipu, objektiv pro DX čip promítá menší pole, proto ho nelze použít na FF.
Výsledné rozlišení je dané kromě velikostí taky hustotou čipu. Čím hustší čip, tím víc pixelů a větší obraz. A taky větší náročnost na kvalitu skla a náchylnost k šumu, což je důsledek větší blízkosti snímacích buněk snímače a jejich vzájemného ovlivňování při zvyšování citlivosti. Je to stejné, jako když si doma na zesilovači pustíš písničku slabě nahranou a zesílíš ji na maximum na zesilovači - uslyšíš šum generovaný přístrojem, tohle se dá chápat analogicky.
Znamena to, ze se stejnym objektivem ktery prohodim z D5100 na D600, bude vyrez bodove mensi.
Ano. D5100 (16MPix) má 1,5x vyšší hustotu čipu (že je stejná jako crop, je náhoda), stejně velký objekt, promítaný objektivem na plochu čipu D600 bude menší ve smyslu menší velikosti výsledného obrazu v pixelech.
Predpokladam, ze D600 (24MPix) ma kvalitnejsi cip, takz bude obrazem mene sumet ?
Ano. Dosáhneš mnohem vyššího ISA při stejné úrovni šumu.
Kdyz ale budu stejne daleko, ma to smysl?
U malého objektu - typicky pěvec - a s kvalitním sklem za dobrých podmínek bude rozlišení kvalitnější u cropu. Abys dosáhl stejnou velikost fotky u FF musel bys výřez ještě interpolovat na větší velikost, což by ALE mohlo dopadnout úplně stejně, FF má obvykle kvalitnější výstup. Urozdílu do 20ti procent velikosti (potřeby interpolace) si troufám tvrdit, že na tom FF bude pořád lépe. U 36MPix D800 těla crop z pohledu velikosti obrazu postrádá smysl.

Ale - cena, rychlost snímání, výdrž na baterie, kapacita karet... osobě doufám, že na sraz někdo vezme Canon7D abych si ho mohl vyzkoušet.

Dám znovu na web excelovskou tabulku na přepočet ke stažení...můžeš si pak nasimulovat co chceš :)
Attronach
běžný
běžný
Jméno: Vladimir Zenatik

Příspěvek od Attronach »

Zajimave postrehy, diky za odpoved.

Ono je samozrejme jeste rada dalsich rozdilu, ktere clovek musi vzit v uvahu, jako treba zda konkretni fotak rychleji a spolehliveji ostri, to zda dokaze ostrit i pri clone 8, ma komfortnejsi ovladani atd..
Nikon D7100 | Nikkor AF-S 300 f/4D IF-ED | TC-14II | Nikkor AF-S 18-105 f/3.5-5,6G ED | FEISOL CT-3442 Rapid + CB-40D | http://www.photo-nature.cz
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty“