Zkušenost Canon 300/2,8 L IS USM + TC 2x III :Poraďte prosím
-
doktor1
Zdravím pánové(příležitostně dámy),Uvažuji o koupi tohoto objektivu a jeho použití s TC 1,4x II a TC 2x III .Je mě jasný že s 1,4x bude chodit dobře,ale zajímaly by mě zkušenosti hlavně s 2X III a to jak je rychlý AF a výsledná kresba.Otázka nakonec ale je zda ho ještě seženu.Kdyby jste měli náhodou někdo info o prodejci tak budu vděčný.Předem děkuji všem za odpovědi.
- dady
- zkušený protahující

- Jméno: Zdeněk Ondrášek
Teď jsem testoval Canon EF 300 mm F 2,8 L IS II USM s extendry EF 1,4x (III) a EF 2x (III) a to s Canon EOS 7D.
Výsledky jsou asi tyto :
a) Objektiv chodí s oběma extendry (tedy vždy funguje AF)
Pokud někdo tvrdí, že je AF rychlejší pro 1,4x než pro 2x nebude to subjektivní dojem, ale skutečnost daná podle mého laického názoru tím, že :
a) extender 2x představuje reálnou ohniskovou vzdálenost 960 mm a ani na kvalitním stativu (mám GITZO) není ostřící bod "klidný" tedy AF se "chytá".
To by musel být fotosystém uchycen ve "stativu" pro PL kulomet.
b) samozřejmě světelnost klesne z 2,8 na 5,6 - a to je krajní mez současné "schopnosti určení" ostrosti, tedy AF.
AF s extenderem 1,4 resp jen na 300 mm je velmi rychlý.
Takže letovky s telekonvertorem 2x lze, ale je nutné nastavit pro to foťák, zejména vhodně volit počet ostřících bodů (používám kříž se zdůrazněným středem), čas maximálně 1/1250 (a rozhodně ze stativu)
a režim s prioritou času (ISO min.400).
"Klidné" snímky (tedy pobíhající tenkozobci a podobná havěť) :
1) živý náhled "dokládá" zaostření, ale rozdíl oproti ostření hledáčkem nepoznám - buď se to zaostřilo "správně" nebo pták "zdrhl" z roviny ostrosti (mimo to velká spotřeba proudu).
2) normální ostření - já používám zásadně jeden bod (středový) a One Shot
3) ISO libovolně (obvykle dávám AUTO) ale priorita clony, nejraději 5,6-8
Kvalita kresby - výborná
Přesnost ostření (BF, FF) zkoušel jsem to testovat, a je to jasně závislé na kombinaci objektiv-tělo (a zda s nebo bez konvertoru) Je to také přesně zapsáno do EXIF
V mém případě - nula (jak s tak bez konvertorů)
Ovšem machři radí - maličko posunout ostření dopředu (neboli ostři na nos a budou ostré i uši)
Mimochodem - zkuste spočítat hloubku ostrosti, je to fakt sranda.
Bylo mi řečeno, že vypínat stabilizaci nemá prakticky smysl (dokonce ani na stativu).
Stabilizace reaguje výhradně na pohyb foťáku (nikoliv na křídla ptáka).
(To si chci trošku ověřit).
Závěr :
a)Já oceňuji zejména tu světelnost
b) naopak proklínám tu váhu a velikost - objektiv je konstruován (jak jinak) na Full Frame.
(No a cena je velkolepá.
)
Na můj foťák (EOS7D) se snímačem 22,3 × 14,9 mm (APS-C, faktor 1,6 vzhledem k fullframe) by stačil mnohem menší, lehčí a levnější objektiv.
Ovšem Canon - ani Nikon je nedělá (taky proč, že?)
Přeji hodně úspěšných snímků.
Výsledky jsou asi tyto :
a) Objektiv chodí s oběma extendry (tedy vždy funguje AF)
Pokud někdo tvrdí, že je AF rychlejší pro 1,4x než pro 2x nebude to subjektivní dojem, ale skutečnost daná podle mého laického názoru tím, že :
a) extender 2x představuje reálnou ohniskovou vzdálenost 960 mm a ani na kvalitním stativu (mám GITZO) není ostřící bod "klidný" tedy AF se "chytá".
To by musel být fotosystém uchycen ve "stativu" pro PL kulomet.
b) samozřejmě světelnost klesne z 2,8 na 5,6 - a to je krajní mez současné "schopnosti určení" ostrosti, tedy AF.
AF s extenderem 1,4 resp jen na 300 mm je velmi rychlý.
Takže letovky s telekonvertorem 2x lze, ale je nutné nastavit pro to foťák, zejména vhodně volit počet ostřících bodů (používám kříž se zdůrazněným středem), čas maximálně 1/1250 (a rozhodně ze stativu)
a režim s prioritou času (ISO min.400).
"Klidné" snímky (tedy pobíhající tenkozobci a podobná havěť) :
1) živý náhled "dokládá" zaostření, ale rozdíl oproti ostření hledáčkem nepoznám - buď se to zaostřilo "správně" nebo pták "zdrhl" z roviny ostrosti (mimo to velká spotřeba proudu).
2) normální ostření - já používám zásadně jeden bod (středový) a One Shot
3) ISO libovolně (obvykle dávám AUTO) ale priorita clony, nejraději 5,6-8
Kvalita kresby - výborná
Přesnost ostření (BF, FF) zkoušel jsem to testovat, a je to jasně závislé na kombinaci objektiv-tělo (a zda s nebo bez konvertoru) Je to také přesně zapsáno do EXIF
V mém případě - nula (jak s tak bez konvertorů)
Ovšem machři radí - maličko posunout ostření dopředu (neboli ostři na nos a budou ostré i uši)
Mimochodem - zkuste spočítat hloubku ostrosti, je to fakt sranda.
Bylo mi řečeno, že vypínat stabilizaci nemá prakticky smysl (dokonce ani na stativu).
Stabilizace reaguje výhradně na pohyb foťáku (nikoliv na křídla ptáka).
(To si chci trošku ověřit).
Závěr :
a)Já oceňuji zejména tu světelnost
b) naopak proklínám tu váhu a velikost - objektiv je konstruován (jak jinak) na Full Frame.
(No a cena je velkolepá.
Na můj foťák (EOS7D) se snímačem 22,3 × 14,9 mm (APS-C, faktor 1,6 vzhledem k fullframe) by stačil mnohem menší, lehčí a levnější objektiv.
Ovšem Canon - ani Nikon je nedělá (taky proč, že?)
Přeji hodně úspěšných snímků.
Canon EOS 5D Mark III a Canon EOS 7D Mark II, objektiv Canon EF300/2,8, Canon EF100-400/4-5,6 L USM IS, blesk Canon SPEEDLITE 430EXII, fotokryt, trpělivost ....
- dady
- zkušený protahující

Jo, udělal jsem s tím pár videosnímků kolpíků a tenkozobců. Na našich rybnících u CB !
Takže jsem ušetřil za Egypt nebo Neusidlersee.
To odečítám od ceny objektivu.
Takže jsem ušetřil za Egypt nebo Neusidlersee.
To odečítám od ceny objektivu.
Canon EOS 5D Mark III a Canon EOS 7D Mark II, objektiv Canon EF300/2,8, Canon EF100-400/4-5,6 L USM IS, blesk Canon SPEEDLITE 430EXII, fotokryt, trpělivost ....
-
Saint
Moc fajn sklo.
Naposledy upravil(a) Saint dne 25 čer 2013, 17:04, celkem upraveno 1 x.
- dady
- zkušený protahující

Tady najdeš testy
http://www.the-digital-picture.com/Revi ... &APIComp=0
Pokud je za dobrou cenu, doufám žes ho koupil.
Já u něj používám stabilizaci výjimečně - fotím většinou se stativem (nebo oporou).
Přeji ti moc prima fotek!
BTW:
žádný objektiv nenahradí :
- dobré místo ve správný čas (tedy znalost zviřátek či ptáčků kde rádi jsou - obvykle jde o potravu)
- prima kryt (a maskování)
- trpělivost

http://www.the-digital-picture.com/Revi ... &APIComp=0
Pokud je za dobrou cenu, doufám žes ho koupil.
Já u něj používám stabilizaci výjimečně - fotím většinou se stativem (nebo oporou).
Přeji ti moc prima fotek!
BTW:
žádný objektiv nenahradí :
- dobré místo ve správný čas (tedy znalost zviřátek či ptáčků kde rádi jsou - obvykle jde o potravu)
- prima kryt (a maskování)
- trpělivost
- orchidej
- zkušený běžný

- Jméno: Petr Bambousek
Včera jsem po práci vyběhl (skoro doslova) udělat pár snímků něčeho živého (fotit dokolečka knihovnu už mě prostě nebaví). Něž začnu fotit něco normálního, chtěl jsem zjistit, jaké jsou možnosti a limity použití Canon EF 300mm/2.8 IS a TC 2x II. Přikládám jednu fotku, časem jich budu mít na webu o dost více, pro představu, co tahle kombinace umí/neumí. Je to foceno Canon EOS 6D na ISO 640, clona 5,6 (v této kombinaci "plná díra") z ruky. Pro mě je to dobrá zpráva, že se téhle kombinace nemusím bát na statické fotky, samozřejmě s přicloněním roste i kvalita detailů. Zkoušel jsem snímky na různé clony i různá ISO. Bohužel mě po chvíli zahnal déšť. Tak vkládám jeden obrázek tak, jak vypadl z foťáku bez úprav.

PETR BAMBOUSEK
http://www.SulaSula.com
- orchidej
- zkušený běžný

- Jméno: Petr Bambousek
Kdyby to někoho zajímalo, tak sjem dal na web 10 fotografií v plném rozlišení z Canon EOS 6D a Canon EF 300mm/2.8 IS, včetně těch, kde byl použit Canon TC 2x. Možná budete něco takového řešit, může se vám to hoditi přirozhodování.
http://www.sulasula.com/canon-ef-300mm-prvni-dojmy/
http://www.sulasula.com/canon-ef-300mm-prvni-dojmy/
PETR BAMBOUSEK
- Honza
- stálý

Je nějaký rozdíl mezi TC2x verzí II a verzí III v kombinaci s canonem 300/2,8 L IS verze I (tedy ne s posledni verzi II tohoto objektivu, na kterou by mel byt TC III snad optimalizovan a kde prý je rozdíl patrný) ? Nečetli jste o tom nějaké srovnání?
- michy
- VIP

- Jméno: Jiří Míchal
Kamarád měl oba na stejném objektivu a rozdíl tam byl velký. Pokud chces tak ti přes zpravu pošlu na něj kontakt a muzes se ho zeptat sám.